spaarplan salaris studieschuld

“We hebben heel lang van alleen mijn salaris geleefd”

Waar doet ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Judith, die is begonnen met een spaarplan nu ze niet meer alleen van haar salaris hoeven te leven.

NAAM Judith (35) product owner IT (40 uur)
RELATIE met Patrick (40) front end developer (32 uur)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris Judith: €2491 
Salaris Patrick: €1239 (deels Wajong-uitkering)
TOTAAL €3730
                                            
UITGAVEN
Hypotheek €480
Gas, water, licht €201
Zorgverzekering €318
Verzekeringen overig €45
Boodschappen €500
Kleding/cadeautjes/huis €400 
Motor Patrick €35 
Internet en TV €62
Telefoon €39
Abonnementen en koorcontributie €100
Uiteten en leuke dingen doen €400 
Goede doelen €10
Huisdieren €150
Schoonmaakster €150
Aflossen studieschuld €200
Sparen €500
TOTAAL €3590

Spaarrekening: €1000
Studieschuld: €32.000

Jullie sparen €500 per maand. Maar er staat maar €1000 op de spaarrekening. Hoe kan dat?

‘We sparen nog niet zo lang een vast bedrag per maand. Een van de oorzaken is dat Patrick langere tijd geen betaald werk heeft kunnen verricht door zijn ziekte. We leefden toen dus alleen van mijn salaris. Sinds een paar jaar heeft hij een betaalde baan en een gedeeltelijke Wajong-uitkering. Toen kwam er pas ruimte om te gaan sparen. Ons spaargeld was een tijdje geleden overigens wel meer hoor. Maar doordat we een nieuwe badkamer hebben geplaatst en Patrick een motor heeft gekocht is hij flink geslonken en staat er op dit moment dus niet veel op.’

Patrick is 40. Een Wajong-uitkering is toch voor jongeren? 

‘Klopt. Patrick is al heel lang ziek, had geen baan maar wilde wel graag werken. Ik heb toen het UWV gebeld en gevraagd of en hoe ze ons konden helpen. Door te bewijzen dat hij op zijn 24e een HBO-studie deed en in die tijd al zorg nodig had, heeft hij toch op zijn 35e de Wajong toegekend gekregen. Dat is uitzonderlijk hoor. Wat dat betreft hebben we wel mazzel gehad. De Wajong geldt in principe tot je pensioen. Patrick heeft nu sinds een paar jaar een vaste baan. Door zijn ziekte kan hij echter maar voor de helft functioneren. Hij doet het werk dat iemand anders in 16 uur kan verrichten in 32 uur. Die extra 50% wordt met de Wajong-uitkering aangevuld.’

In Nederland hebben ruim 213.000 mensen een wajong-uitkering. Bron: CBS Statline


Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven


Ben je over het algemeen tevreden met jullie financiële plaatje?

‘We hebben het natuurlijk goed en kunnen leuke dingen doen. Maar die studieschuld van ons beiden is wel een dingetje hoor. Die zou ik het liefst weggewerkt hebben. Het is echt een belemmerende factor voor ons want we willen ook graag een huis buiten de stad kopen. Dan zou het fijn zijn als we die maandelijkse aflossingskosten kwijt zijn. Toen ik studeerde heb ik veel geleend. Mijn ouders konden me niet volledig financieel ondersteunen. Ik ben actief lid geweest van een studievereniging. Ik heb veel commissies gedaan, waardoor ik weinig tijd over had voor bijbaantjes. Ik heb aan die ervaring later veel gehad later in mijn carrière. Maar als ik geweten had hoeveel pijn die schuld nu doet, had ik echt minder geleend.’

Hoe ga je die schuld wegwerken?

‘Die schuld was €50.000, dus we hebben al redelijk wat weggewerkt. Naast de €200 vaste aflossing sparen we nu dus iedere maand standaard €500. Begin volgend jaar kijken we wat we met het spaargeld gaan doen en wat de slimste optie is. Of we gebruiken het volledige bedrag om een deel van de schuld weg te werken, of we stoppen het toch in een nieuw huis.’

In 2019 bedroeg de totale Nederlandse studieschuld van oud-studenten en huidige studenten 19,3 miljard euro. Bron: CBS 

Ik zie geen post voor vakanties. Gaan jullie niet?

‘Nee, we gaan eigenlijk nooit op vakantie. We hebben 4 katten en een hond. De combinatie vakantie en huisdieren is best lastig. En we worden gewoon niet zo gelukkig van vakanties.’ 

Ben je niet bang voor onverwachte grote uitgaven?

‘Die mogen er gewoon niet komen haha. Nee, zonder gekheid, natuurlijk is het geen lekker gevoel dat we geen goede buffer hebben. 2 jaar geleden hadden we een flinke tegenslag. De schilder kwam en stak de schroevendraaier tot aan het handvat in het kozijn. Ik had geen idee hoe ik dat moest betalen. Toen besefte ik dat het roer om moest. We hebben alle achterstanden die we hadden weggewerkt en hebben jaren zuinig aan gedaan. Met alleen mijn salaris. Nu staan we wat mij betreft aan het begin van onze reis om slimmere financiële keuzes te maken. Ik wil niet tot mijn 67e door moeten werken omdat ik er niet bij na heb gedacht. Ik wil een plan hebben en uitvoeren. Gelukkig zijn we nog relatief jong. Ik zie onze financiële toekomst dus wel rooskleurig in.De buffer moet omhoog dus. Zijn er posten waar je op zou kunnen bezuinigen vind je?

‘Natuurlijk kunnen we nog genoeg bezuinigen. We hebben best veel abonnementen. Dat kan minder. En de post ‘leuke dingen doen’ kan zeker ook omlaag. Maar ja, uit eten gaan vind ik gewoon een van de leukste dingen die er zijn. Of winkelen met vriendinnen, ook dat vind ik heerlijk. Ik werk 40 uur en dit soort dingen geven mij ontspanning. Ik word er blij van. Maar als het moet, dan kan dat natuurlijk minder. Wat ik wel ga doen is wat bewuster shoppen. En dan in de zin dat ik mezelf ga behoeden voor miskopen. Zoals dat paar ‘over the knee’ boots laatst van €130 met van die torenhoge pornohakken. In de winkel stonden ze echt geniaal, maar in de praktijk staan ze in de kast. Nee, dat soort gekke uitspattingen ga ik echt niet meer doen.’  

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

Share

7 Comments

 1. Greet Reply

  Wajong is Wettelijk Arbeidsongeschikt vanaf jonge leeftijd(voor je achtiende) Het is geen uitkering voor jongeren, maar voor mensen die al ziek waren toen ze jong waren. Vaak toegepast als iemand jong is, maar soms dus ook als iemand ouder is en kan bewijzen dat de ziekte er al was sinds jonge leeftijd.

 2. Audrey Reply

  Mooi dat de Wajong er is, maar ik vind het wel echt een laag “salaris” dat Patrick dan krijgt. Zonder partner zou hij het wel heel moeilijk krijgen. Echt krom.

  Er zijn nog wel wat posten waarop te besparen valt, maar dat weten ze zo te lezen zelf ook. Hopelijk gaat het ze lukken om die mooie plannen waar te maken!

  1. Tiny Reply

   Zonder partner zou je dan al wel weer toeslagen krijgen.

   Goed om te zien dat ze lekker op weg zijn. Ik had alleen wel indien mogelijk de motor nog even afgehouden tot er een iets grotere buffer was. Maar misschien heeft hij het ook nodig om op z’n werk te komen.

 3. joke Reply

  goed bezig ! … wat jullie zelf ook al zien en zeggen ; en doen … op sommige posten valt waarschijnlijk nog flink te besparen zonder dat je droog brood moet eten .
  Dus dat is fijn en maakt het ook realistisch om je doelen te behalen .
  Succes

 4. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Zo te zien kan er nog redelijk wat bespaard worden, maar dat zeggen jullie zelf ook al. Wel al goed op weg samen! Maar wat een laag salaris voor 32 uur werken! (aangevuld met wajong). Dat zou ik het niet waard vinden. Maar als hij het daar erg naar zijn zin heeft is dat natuurlijk ook veel waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *