besparen op boodschappen

‘We sparen 4.000 euro per maand’

Waar doen ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Yvonne, die met haar man Joris, duizenden euro’s per maand spaart.

NAAM Yvonne (36), zelfstandig coach (gemiddeld 30 uur)
RELATIE met Joris (46), marketeer (40 uur)
KINDEREN: Lars (8) en Fenna (7)

NETTO-INKOMSTEN
Inkomen Yvonne: €1500 (uit eigen onderneming)
Salaris Joris: €5750 (inclusief vakantiegeld en 13e maand)
Toeslag kinderopvang: €173
Kinderbijslag: €193
TOTAAL €7616

UITGAVEN
Hypotheek €878
Gas, water, licht €166
Boodschappen €500
Verzekeringen: €343
Auto’s: €213 (inclusief benzine)
Internet en televisie €80
Telefoon €15
Kinderopvang: €300
Kleding: €150
Sporten: €30
Goede doelen: €60
Uit eten en leuke dingen doen: €75
Vakantie: €400
Sparen: €4000

TOTAAL €7210

Zo, da’s een lekker bedrag dat er maandelijks binnenkomt. Voel je je rijk?

‘Ik besef me dat we het heel erg goed hebben. Voel me enorm bevoorrecht. Zeker als ik terugkijk naar een paar jaar geleden. Toen was de situatie wat anders.’

Hoezo? Vertel eens.

‘We hebben op ons vorige huis bijna een ton verlies gemaakt. We kochten het eind 2008. Een heerlijk huis aan het water. De markt was in die tijd op zijn hoogtepunt en de huizenprijzen explodeerden. Maar daar dachten we niet zo over na. Alles kon voor ons gevoel in die tijd. Maar toen veranderde er opeens veel. Eén minuut nadat wij de koopakte tekenden stortte de huizenmarkt in. De crisis was een feit. En tot overmaat van ramp dreigde Joris in 2015 zijn baan te verliezen. We lieten het huis taxeren en kregen te horen dat het €150.000 onder water stond. Wonen aan het water kreeg opeens een volledig andere betekenis.’

Meer dan een miljoen huizenbezitters stonden tijdens de crisis onder water met hun woning.
Bron: Financieele Dagblad

Raakte je in paniek?

‘Nou, we dachten wel: ‘Help! Dit kan niet waar zijn. Wat nu?’ Het voelde niet fijn meer daar te wonen. We besloten een ‘te koop’-bord in de tuin te zetten en ons verlies te pakken. Dat kwam uiteindelijk neer op een bedrag van €92.000. Een deel van die schuld konden we direct aflossen met eigen spaargeld en een deel hebben we afgelost vanuit een spaarpotje dat gekoppeld was aan de oude hypotheek. We kochten een kavel en gingen zelf bouwen. Ons droomhuis waar we nu ruim een jaar wonen. Met een ton minder hypotheek en een veel lagere rente. Het was de beste beslissing die we konden maken. Dat wisten we alleen nog niet toen het oude huis in de verkoop ging.’

Dus je leeft weer lekker als God in Frankrijk?

‘We hebben het nu natuurlijk hartstikke goed. We wonen riant, maar hebben bijvoorbeeld twee goedkope oude auto’s op de oprit staan. Ik koop veel tweedehands en struin graag rommelmarkten af. Dure designmeubelen kom je niet tegen in ons huis. En Joris is een ster in het spotten van aanbiedingen in de supermarkt. Het gevoel dat alles maar kan is veranderd. We hebben geleerd.’

Moeders met thuiswonende kinderen werken gemiddeld 26 uur per week.
Bron: Sociaal Cultureel Planbureau 

Je springt niet meer uit de ban?

‘Haha…soms nog wel hoor, maar veel bewuster. Dat vind ik ook belangrijk mee te geven aan de kinderen. Ze horen soms van vriendjes dat ze in een villa wonen. Vreselijk vind ik dat. Ik voel me dan zo ongemakkelijk. Dat voelen de kinderen ook. Dan ga ik met ze in gesprek. Vertel ze dat we het goed hebben. Dat we prachtig wonen en dat ze daar heel blij mee mogen zijn. Maar ik vertel ze ook dat we daar heel hard voor werken en dat dure spullen niet bijdragen aan geluk. En één keer per jaar doen we echt gek. Met Sinterklaas. Dan pakken we enorm uit. De kinderen mogen alles aankruisen wat ze willen en krijgen een zak vol cadeaus. Maar die koop ik dan wel via Marktplaats. In de zomervakantie gaan we een week of drie weg. Huren we een huisje in Frankrijk. We sparen nu voor een mooie lange reis over een paar jaar. Dat is onze droom. Waarheen? Dat weten we nog niet.’

Ook zo’n fanatieke spaarder? Balen dat je nu ongeveer 0% spaarrente krijgt. Check Raisin eens, dit is een platform dat sparen in andere Europese landen mogelijk maakt. De rente is daar ongeveer twee keer zo hoog als in Nederland.

Houd je je financiën een beetje bij?

‘Dat deden we eigenlijk nooit. Een vriendin van mij vertelde laatst dat zij haar uitgaven keurig bijhoudt. Toen ben ik ook eens gaan zitten en heb een excellijstje gemaakt. Ik schrok me rot. We hadden er de afgelopen tijd toch ongemerkt weer flink op los geleefd. Natuurlijk had dat ook alles te maken met ons nieuwe huis. Zelf bouwen betekent namelijk ook alles nieuw. Van een nieuwe keuken tot het aanleggen van de tuin. Van gordijnen tot een lampje hier en daar. Het ging echt knetterhard. En we hebben afgelopen jaar ook nog eens €20.000 op de hypotheek afgelost. Maar nu is het huis klaar en gaat de rem erop. Sinds begin dit jaar sparen we €4.000 per maand. We willen graag binnen twee jaar onze hypotheekwens realiseren: €100.000 aflossen. Want zo’n verlies als toen. Dat nooit meer.’

Jullie geven best een mooi bedrag aan goede doelen. Is het belangrijk voor je om te delen?

‘Klopt. We doen mee aan een goede doelen loterij en sponsoren het KWF en KiKa. Dit laatste doel is de keus van onze dochter. We werden op straat aangesproken. Ze wilde zó graag geven. Daarnaast doen we vaak nog losse giften aan bijvoorbeeld projecten op Lesbos. Dat voelt goed. En in de toekomst, als we onze hypotheek grotendeels hebben afgelost, willen we zelf iets bijdragen in een arm land. Een school ondersteunen bijvoorbeeld. Dat lijkt me fijn om te doen. Want wij hebben toch pure mazzel hier in Nederland.’

Share

27 Comments

  1. Yvonne Reply

   Leuk je positieve reactie, bedankt! De kids doen super goed mee en mogen iedere keer als we ons spaardoel hebben behaald dit aftekenen op onze spaarkalender. In de supermarkt wijzen ze ons op aanbiedingen, heel leerzaam voor ons allemaal om weer net even bewuster te leven.

 1. Audrey Reply

  Mooi dat dit stel een eye-opener heeft gehad en nu zoveel spaart! En hun kinderen gaan ongetwijfeld heel veel hebben aan de openheid over de financien. Belangrijke les voor ze.

 2. Tiny Reply

  Behalve wat duurdere boodschappen, vind ik dat het kostenplaatje ook behoorlijk netjes. Ook met een stuk minder inkomen zouden ze prima rond kunnen komen. Fijne positie om in te zitten, zeker als de hypotheek nog lager wordt!

  1. Yvonne Reply

   Leuk je positieve reactie! Dat is precies het doel, met minder ook kunnen rondkomen. Nu zitten we nog in een luxepositie maar over een tijdje willen we misschien wel andere werk gaan doen of minder werken en dat kan hopelijk als we ons doel behalen!

 3. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat super fijn dat jullie zoveel kunnen sparen per maand. Leuk ook om te lezen dat je/ jullie toch weer schrok(ken) van hoe de uitgaven toch stiekem weer opgelopen waren. Maar wel begrijpelijk met een nieuwbouwhuis. En groot voordeel dat jullie daardoor de eerstkomende jaren ook vrij weinig onderhoud zullen hebben!

  1. Yvonne Reply

   Fijn je reactie! Zeker, een nieuwbouw woning heeft zeker voordelen want de komende jaren zullen we qua onderhoud minder kwijt zijn, ook keuken apparatuur werkt hopelijk nog jaren goed. De extra kosten hadden we voor een groot deel wel al meegerekend maar een potje verf hier, een lampje, gordijnen etc gaat toch best hard 😉

 4. Geldover Reply

  Leuk om te lezen dat jullie geen spijt hebben van de beslissing om te gaan verhuizen. En ook verstandig om lekker af te gaan lossen op de hypotheek nu zodat je niet in dezelfde situatie weer terecht komt. Ook fijn om te weten dat je minder afhankelijk wordt van je salaris lijkt me.

  1. Yvonne Reply

   Hi Roel,

   Voel toch de behoefte hier even op te reageren. We hebben tot de markt weer iets aantrok en hierdoor aanzienlijk minder verlies gepakt dan in de echt slechte tijd. Wij hebben net voor de woningmarkt weer opbloeide een nieuwbouwwoning uitgezocht en kavel gekocht voor een goede prijs plus een super lage hypotheekrente. De woning heeft inmiddels meer overwaarde dan dat wij verlies hadden! Vaak werkt het zo dat als je goed verkoopt je ook duur weer moet terugkopen. Soms is verlies pakken misschien wel een verstandigere keuze, al was dat natuurlijk best spannend.

 5. Anna Reply

  Ik vind de titel erg misleidend “we sparen 4000 euro per maand”
  Sinds begin dit jaar ! dus dat hebben ze maximaal 2 x gedaan , t is nu februari
  Goed hoor, maar nu gaan volhouden.

  1. Yvonne Reply

   Zeker waar Anna, volhouden is soms lastig als je het wel hebt! Maar het gaat super goed, we liggen zelfs voor op schema door een leuke meevaller. Ik hou het vrije gevoel wat ons einddoel ons geeft voor ogen.

 6. anja Reply

  Het verbaast mij dat mensen met zo’n enorm inkomen recht hebben op toeslag kinderopvang. Ze betalen 300 euro per maand en krijgen er 173 terug, dat vind ik echt absurd! Net als Roel begrijp ik niet dat ze hun huis toen verkocht hebben, nu hadden ze er mogelijk een ton winst op gemaakt. En net als Anna: ze hebben in januari 4000 euro gespaard, daarvoor gaven ze uit zonder dat ze bij hielden waaraan. Ben wel benieuwd naar het saldo van hun spaarrekening, 4000 euro misschien? Maar goed, hun ogen lijken geopend, ik wens ze succes bij hun plannen.

 7. Eva Reply

  Goed bezig! Fijn dat het jullie zo goed gaat financieel nu. En natuurlijk is het normaal dat jullie kinderopvang toeslag krijgen. Het is een incentive om te blijven werken. Ik vind het eerder absurd dat mensen een uitkering krijgen zonder te werken of een tegenprestatie te leveren. Daargelaten de mensen die vanwege ziekte of een beperking niet kunnen werken.

  1. Yvonne Reply

   Fijn je reactie! Inderdaad, je krijgt het omdat je werkt, elke Nederlander heeft hier recht op. Wat moeten we dan doen, het niet nemen, terugstorten? Trouwens, wanneer je minder inkomen hebt krijg je wel meer kinderopvang toeslag terug. Vind ik trouwens prima hoor.

 8. Linda Reply

  @anja, ik denk dat het netto bedrag wat ze aan kinderopvang betalen 300 euro is, daar zal de toeslag van 174 euro al vanaf zijn.
  Verder een net lijstje, maar als ik zo kijk denk ik dat wij ongeveer hetzelfde kwijt zijn met minder dan de helft aan inkomsten, dus dan blijft er een stuk minder over om te sparen.

 9. J. Reply

  Snap ook niet dat ze meteen hun huis in de verkoop hebben gezet en dan kiezen voor nieuwbouw… Van een huis ‘onder water’ maar waarbij de vaste laste voor een bepaalde periode wel vast staan, naar een project met grote financiële onzekerheden met mogelijk grote onverwachte uitgaven. Weet dus niet wat ik hier van moet denken. Kan Roel, Anja en Anna dan ook wel begrijpen. Vind het ook niet helemaal normaal dat er bij een dergelijk inkomen zoveel kinderopvang toeslag wordt gegeven, idem de kinderbijslag. Absurd. Kinderen kies je zelf voor, niemand hoeft/moet ze krijgen.

  1. Yvonne Reply

   Hi J,

   Je reactie zegt veel over hoe jij het ziet. Een project met grote financiële onzekerheden, zo hebben wij nieuwbouw nooit gezien. Sterker nog, het gaf ons juist veel meer financiële zekerheid! Rente ging van 5,5 naar 1,8 en de hypotheeksom ging ook nog eens flink omlaag.
   Ik kies zelf voor kinderen en we hebben de extra’s niet nodig, maar dit is hoe het in Nederland geregeld is dus zeggen ik er geen nee tegen. Mag ik je er ook op wijzen dat bijna 50% van ons inkomen naar de belastingdienst gaat. Van de kinderopvang toeslag en kinderbijslag blijft dus nog genoeg over voor mensen het harder nodig hebben dan wij.

 10. Esther Reply

  Klinkt waarschijnlijk erg zuur, maar ik begrijp een salaris van €5750 niet voor een baan als marketeer. Best oneerlijk dat een leraar of verpleegkundige zoiets nooit kan verdienen. Ik vind het buitensporig veel. Heeft vast te maken met marktwerking enzo, maar dan nog.

  1. Yvonne Reply

   Snap wat je zegt hoor, er zijn vele beroepen die meer verdienen! Het is ook een bedrag wat wij iedere maand weer veel vinden. Maar tegen je baas zeggen dat het minder mag zou natuurlijk wel een beetje gek zijn, of zou jij dat wel doen?

   1. Joris Reply

    Dat netto-salaris betekent zo’n 8,5k bruto per maand (exclusief vakantiegeld en 13e maand). Voor een marketeer. In loondienst. Het is lastig te bevatten.

 11. Life’s good Reply

  Ik vind de zin ‘jullie geven best een mooi bedrag aan goede doelen’ overkomen alsof ze veel geven. Maar ik vind 60 euro aan goede doelen bij een inkomen van €7600 verre van veel. Daarbij zit ook nog de ‘goede doelenloterij’. Ik ben geen zuurpruim hoor maar als hierdoor het beeld gegeven wordt dat 60 euro weggeven veel is bij zo’n inkomen vind ik dat jammer.

 12. M Reply

  Wat een mooi overzicht met een mooi spaardoel.
  Fijn dat jullie het zo eens zijn met elkaar wat betreft financiele zaken.
  Geluk zit inderdaad niet in spullen. Ach en af en toe kun je best eens afwijken van je oorspronkelijke doel.
  Veel woonplezier in jullie nieuwbouw-woning.

 13. Erik Reply

  De grap is dat dit artikel niet op waarheid berust qua inkomens.

  Stel dat deze beste man 5750 netto verdiend incl vakantiegeld & 13 maand zijn jaarinkomen zit ruim boven de 100K bruto per jaar.
  Een marketeer met dat salaris zit zelf ver boven de Q3 norm en in loondienst wat zeer maar dan ook zeer onwaarschijnlijk is. Senior marketeer met 20 jaar ervaring zal eerder richting 60-70k bruto zitten.

  Maar oke stel het is zo dan zijn de volgende gegevens de doorslag dat er niks van deze kengetallen klopt.

  Kinderopvang 300 bruto per maand en teruggave 173 euro.

  Bruto jaarsalaris Joris 110K + jaarsalaris Yvonne 24K totaal 134K . In deze schaal krijg je maar 33,3% van de kinderopvang kosten terug wat zou neerkomen op 100 euro ipv 173 euro oepssss iemand liegt hier

  Maar stel we nemen de bedragen bruto i.p.v. netto dus 5750 bruto en 1500 bruto per maand dan komen we op een jaar salaris van 87K bruto voor beiden. Kinderopvangtoeslag is dan 56,2% wat dus een opvangtoeslag is van 168 euro en dat ligt dichtbij die 173 euro

  Dus dit artikel praat niet over netto maar bruto salaris klein verschil haha

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Erik, je mag best kritisch zijn. Alleen maar fijn. Maar om steeds te lezen dat je zeker weet dat het nep is, gaat me wat ver. We werken hier keihard aan de interviews. Ik en nog twee dames met mij. Die doe je geen eer aan door dit, onterecht, te beweren. En als je het verwerpelijk vindt, dan kun je ook elders iets gaan lezen wat misschien wel naar je smaak is.

 14. Erik Reply

  Hallo Renee,

  Respect voor het vele werk wat jullie verzetten. Echter kwam ik per toeval (Google search) op deze website terecht. Veel mensen in de comments kunnen zich gaan spiegelen aan de content in het artikel. En daarom is het nog wel een taak als redacteur om de informatie te verifiëren. Zelf ben ik geen accountant maar door een simpele steekproef zoals de kinderopvangtoeslag blijkt al snel dat deze mensen het over bruto salaris hebben i.p.v. netto. En als we over een bruto salaris spreken komen deze mensen nooit aan een spaarbedrag van 4000 euro per maand.

  In 1 artikel kan dit altijd gebeuren dat de gegevens niet kloppen maar bij een 2e artikel zag ik ook inconsistenties vandaar dat ik wat vraagtekens zet bij deze rubriek.

  Nogmaals respect voor al het werk dat jullie verzetten maar wellicht een kleine steekproef doen na een interview.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *