gezin hypotheek

“Wij doen boodschappen voor €450 per maand, inclusief luiers”

Waar doen ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Lana, die samen met haar man minder is gaan werken en toch nog extra op de hypotheek aflost. 

NAAM  Lana (31) maatschappelijk werk (28 uur)
GETROUWD met Lex (33) werkzaam in de bouw (33 uur)
Kinderen Max (3,5) en Timo (1)

NETTO-INKOMSTEN 
Salaris Lana €1970 (incl reiskosten)
Salaris Lex €1760
Kinderopvangtoeslag €772 
Kinderbijslag €134
Overige inkomsten €150 bijklussen Lex 
TOTAAL €4786
                                 
UITGAVEN 
Hypotheek €667
Gas, water, licht €172,50
Gemeentebelastingen €79
Zorgverzekering €253
Overige verzekeringen €240
Boodschappen €450
Auto’s (incl. benzine) €266
Kleding €200
Internet en TV €72
Telefoon € 32
Kinderopvang €928
Abonnementen €67,50
Schoonmaakster €100
Uit eten en leuke dingen doen €320
Vakanties/weekendjes weg €140
Sparen kinderen €100
Sparen €350 
Extra aflossen hypotheek: €300 
TOTAAL €4737

Spaarrekening €23.600
Spaarrekening extra aflossing hypotheek €2400 
Spaarrekening kinderen € 3600

Strak overzicht heb je aangeleverd. Wie doet de financiën bij jullie?

‘Dat doe ik. Ik weet precies wat er binnenkomt en uitgaat. Lex gelooft het allemaal wel. Hij heeft de inlogcode voor onze spaarrekening niet eens geactiveerd. Haha. Ik werk met verschillende potjes. Zo hebben we een rekening voor de vaste lasten, kleding en benzine en verschillende spaarrekeningen. Binnenkort komt er ook een potje voor de boodschappen. Dat is toch de post waar we snel wat overheen gaan. Ik vind het belangrijk om precies te weten hoe we ervoor staan.’

Mannen zijn over het algemeen meer tevreden over hoe hun partner omgaat met geld dan vrouwen.  Bron: Nibud

Is sparen ook belangrijk voor je?

‘Spaargeld geeft ons vrijheid om dingen te doen die wij belangrijk vinden. In die zin maakt geld ons wel gelukkig. Vorig jaar hebben Lex en ik bijvoorbeeld allebei ouderschapsverlof opgenomen. We wilden graag meer tijd met de kinderen doorbrengen. Ons inkomen daalde daardoor. We hebben zuiniger geleefd maar door onze spaarpot hoefden we niet op een houtje te bijten. Voor de kinderen sparen we ook. We vinden het fijn dat we ze later een mooi bedrag kunnen schenken.’

 Is €450 voor boodschappen met kinderen nog in de luiers niet wat te ambitieus begroot?

‘We hebben geen kosten voor luiers. Mijn schoonouders betalen die voor ons. Dat was hun kraamcadeau. Dat scheelt natuurlijk enorm in de kosten. We kunnen het in principe prima redden met dit budget, maar dan moeten we wel goed opletten. Nu gebeurt het toch net iets te vaak dat we even snel uit ons werk boodschappen doen bij de duurdere supermarkt hier om de hoek. Daar willen we vanaf. De laatste tijd zijn we bewuster bezig met duurzaamheid. Geen plofkip meer bijvoorbeeld, minder vlees en af en toe biologisch. En door niet iedere dag naar de dure winkel te gaan moet het lukken met dit budget.’

Lees ook: Ik stop alles in mijn kar waar ik zin in heb.

Bewuster boodschappen doen dus. En hoe zit het met de andere uitgaven?

‘We geven ons geld eigenlijk altijd bewust uit. Zeker als we grotere uitgaven doen denken we goed na. Miskopen zal je ons niet snel zien doen. Grotere uitgaven betalen we van onze spaarrekening. We proberen altijd rond de €20.000 op deze rekening te hebben. Staat er meer op, dan besteden we dat aan dingen die we graag willen en belangrijk vinden. Zo hebben we vorig jaar de tuin en slaapkamers aangepakt en we hebben een airco aangeschaft. En ik stap ieder jaar over van zorgverzekeraar en energieleverancier. Dat levert echt geld op. Ook abonnementen en onze internetaanbieder zeg ik ieder jaar op. Omdat ze echt wel graag willen dat je klant blijft komen ze vaak met een financieel beter aanbod. Alleen de aanbieder van ons internet deed daar dit jaar niet aan mee. Nou, dan stap ik gewoon over. Ik vind het echt van de zotte dat als je lang klant bent, je niet de voordelen krijgt die een nieuwe klant wel heeft.’ 

Jullie geven per jaar ruim €800 aan abonnementen uit. Wat vind je daarvan?

‘Als je het zo zegt is het inderdaad wel veel. Maar het zijn wel dingen waar we gelukkig mee zijn. We hebben bijvoorbeeld een Netflixabonnement en we zijn lid van een vakbond. Ik verwen mezelf met mijn abonnement op de Flair. We hadden ook nog een fotoabonnement. Iedere maand lagen de leukste foto’s die we gemaakt hadden uitgeprint op de deurmat. Superhandig omdat we zelf vaak vergeten foto’s af te drukken. Maar dit abonnement hebben we nu even stopgezet.’

Hoe zien jullie vakanties eruit?

‘We gaan om het jaar op vakantie en regelmatig een weekendje weg. Hoe vaak? Dat hangt er een beetje van af. Meestal gaan we een keer of 2 à 3 met vrienden of met ons gezin weg. Naar een huisje op een park. Dit jaar liep het wat anders want we zijn maar liefst acht keer een weekend weggeweest. Dat klinkt heel luxe en dat is het natuurlijk ook. Maar we kiezen wel heel bewust om ons geld daarvoor te gebruiken. We genieten daar erg van.’

Lees ook: 4000 euro voor een vakantie? Serieus?


Waar ben jij verzekerd? Via welke broker beleg jij? Hoe krijg je je vaste lasten zo laag?
Ik kreeg deze vragen zo vaak, dat ik besloot het voor eens en voor altijd op te schrijven.


 Julie lossen extra af op de hypotheek. Hoe lang al?

‘We hebben ons huis ongeveer tien jaar geleden gekocht voor €208.000. Zes jaar geleden zijn we begonnen met extra aflossen. Inmiddels hebben we €15.000 afgelost. We hadden het geluk dat we een paar jaar geleden de rente op onze hypotheek konden verlagen van 5,05% naar gemiddeld 1,85%. Dat scheelde enorm. Met het extra aflossen en het verlagen van de rente zijn onze maandlasten al met ruim €200 per maand verminderd. En we blijven extra aflossen. Tussen de €3600 en €7000 per jaar. Ik vind het een heel fijn idee dat onze maandlasten steeds verder dalen. Dat geeft ons nog meer keuzevrijheid.’

Steeds meer mensen kiezen ervoor om extra af te lossen op hun hypotheek, in plaats van meer te consumeren. Bron: CBS

Heb je nog goede tips voor anderen?

‘Zorg dat je een goed overzicht hebt van hoeveel geld er binnenkomt en wat eruit gaat. Zeker als je goed geld verdient is het verleidelijk het maar klakkeloos uit te geven. En stap ieder jaar over van energieleverancier en zorgverzekeraar en profiteer van het nieuwe aanbod als je een abonnement opzegt. Dat loont echt.


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Geef je op voor de rubriek Waar Doet Ze Het Van


Share

22 Comments

 1. Anita Reply

  Financieel goed op orde, maar wat een misleidende titel. “€ 450,- voor de boodschappen inclusief luiers” klopt natuurlijk niet.De luiers worden voor hen betaald en zouden dus niet mee moeten worden gerekend in die € 450,-.

  1. Mariëlle Reply

   Eens. En eigenlijk is het niet eens een misleidende titel, maar gewoon een foute titel. In die €450 zitten 0,0 luiers, dus het is juist EXCLUSIEF luiers.

  2. Tessa Reply

   Zeker mee eens. Incl luiers zou ik het al niet bijzonder vinden maar excl luiers al helemaal. Als er nu 200 incl luiers stond, dat zou zeker indrukwekkend zijn.

 2. Kaspar Reply

  Heel strak overzicht! Netjes.
  Alleen die boodschappen? Dat is toch helemaal niet ambitieus? Ik ga naar een ‘dure’ supermarkt (echt onzin – er bestaan geen dure supermarkten – ze zijn allemaal ongeveer even duur als je maar de moeite neemt een beetje goed te kijken… Zijn ook wel cijfers van te vinden op internet en Janke had er laatst een mooi artikel over hier op Porterenee! – de verschillen zijn niet bijster groot, mits je eerlijk vergelijkt en dus niet een merk product vergelijkt bij de ene supermarkt met merk X bij de andere supermarkt). Ik eet bewust en gezond. Maar kom op 250 a 300 euro uit. Dat is wel in mijn eentje, maar met ongeveer de helft van de dagen twee puberkinderen die mee eten (en die ook gewoon tandpasta, shampoo, toiletpapier, etcetera verbruiken). En echt heel veel moeite doe ik daar toch ook niet voor! Wel altijd op de prijs blijven letten en vooral goed de voorraadkast in de gaten houden… En ik eet de helft van de dagen geen vlees, en sla snoep, koek, chips, alcohol en frisdrank schappen meestal over (m.u.v. af en toe in het weekend een keer).

 3. Audrey Reply

  Eens met Anita’s opmerking over de misleidende titel… Ik vind de kosten voor internet & tv en zorgverzekeringen trouwens wel aan de hoge kant als je bekijkt dat ze elk jaar overstappen. Ik zit niet bij budgetbedrijven daarvoor en ik zit bij allebei nog een stuk lager dan dit – zelfs inclusief een aanvullende verzekering.

  1. Kaspar Reply

   Internet/TV en zorgverzekering vind ik niet zo gek. Zeker bij jonge kinderen is een goede verzekering met laag eigen risico niet heel onverstandig en dan is 120 per persoon écht erg laag zelfs… Een Internet/TV als je wat meer snelheid oid wilt is dat zomaar 70 euro.
   De overige verzekeringen, die vallen mij op… tamelijk hoog. Vraag me af welke verzekeringen daar dan onder vallen?

   1. Anoniem Reply

    Hier ook bijna 70 kwijt voor internet/tv, bij ons in de straat heb je alleen een fatsoenlijke snelheid met Ziggo helaas.

 4. Joke S. Reply

  Ik vroeg me inderdaad ook af waarvoor ze allemaal verzekerd zijn voor die 240 euro. Sowieso heb ik het idee dat Nederlanders de neiging hebben om zichzelf wat over te verzekeren.

  Zelf betaal ik 78 aan zorgverzekering (geluk dat ik gezond ben, anders kost het een paar tientjes meer), opstal verzekering (weet ik niet precies zit in de 25 euro vve bijdrage), aansprakelijkheidsverzekering een paar euro. Verder geluk dat ik geen auto nodig heb (maar dat is toch ook niet meer dan een paar tientjes per maand?)

  In totaal ben ik nog geen 100 euro kwijt aan verzekeringen. Mét auto en niet zo’n blakende gezondheid verwacht ik zo’n 150 kwijt te zijn. In die 15 jaar heb ik met oa het geld wat ik aan onnodige verzekeringen bespaar een behoorlijke buffer opgebouwd om financiële pech te ondervangen.

  1. Kaspar Reply

   Dat van de ‘niet zo blakende gezondheid’ onderschat je wel een beetje… Ik heb helaas wel medische kosten en ben daarom per maand voor 140 euro verzekerd (en heb dat ook echt nodig! Zou anders echt zorg moeten inleveren óf er zelf meer voor moeten betalen dan de verzekering), plus betaal maandelijks 38,50 euro eigen risico (dat kost niets extra t.o.v. in één keer betalen… In januari en februari betaal je niet). Tandarts niet voor verzekerd, maar doorgaans 120-150 euro tandartskosten per jaar. Komt daarmee op een totaal van ca. 190 euro aan zorgkosten per maand.

  2. Anoniem Reply

   Hier ook 370 kwijt aan verzekeringen hoor. Helaas niet gezegend met een goede gezondheid, dus daarnaast nog vaak hoge bedragen kwijt en het eigen risico. Geen huisdierverzekering, fietsverzekering etc. Had eerst ook zoiets van “ik heb een spaarrekening”. Maar nu al meerdere keren meegemaakt dat alle onheil tegelijk komt en dan gaat het opeens hard.

 5. Budgetmama Reply

  Ik vind de titel wel misleidend.
  Het bedrag van 450,- zou exclusief luier moeten zijn.
  De overige verzekeringen ben ik ook wel nieuwsgierig naar, best een hoog bedrag.

 6. Lien Reply

  Prima overzicht, zo te lezen hebben ze de zaakjes goed op orde.
  Ik vind 450 euro met 2 (hele) kleine kinderen ook niet heel weinig voor boodschappen.
  Wij zijn met 3 kinderen ongeveer 350 euro kwijt, inclusief luiers voor de jongste en alle verzorgingsartikelen voor onszelf en de kids.
  Dat is krap, maar het lukt wel.

 7. Ruth Reply

  Super misleidend titel. Gelijk gestopt met lezen…. Jammer dat je dit nodig hebt om lezers aan te trekken.

 8. ST Reply

  Ik lees iedere dinsdag met heel veel plezier de ‘Waar Doet Ze Het Van’ blogs. Alleen de titel is gewoon clickbait. Jammer! 🙁

 9. Dio Reply

  Wauw! Dat doe je goed. Toch vind ik €450,- per maand echt heel weinig. Ik zit vaak met zijn tweeën al op zo’n €400,- per maand. En wat slim om die luiers als een kraam cadeau te doen, daar heb je tenminste iets aan.

  1. Kaspar Reply

   Hoe dan? Wat koop je allemaal aan boodschappen voor 400 euro? Ik zou echt héél erg mijn best moeten doen om dat bedrag te halen! (het zou me heus wel lukken hoor 😉 , maar dan moet ik echt bewust duurdere producten gaan halen)…. Ik vind 450 euro aan boodschappen voor een gezin met 1 klein kind en baby excl. luiers echt wel veel… Maar 400 euro voor twee personen, als ik heel eerlijk ben, vind ik ronduit bizar veel… Of er is iets dat ik niet meereken als boodschappen en jullie wel (misschien dure cosmetica e.d.?? Die koop ik uiteraard niet vaak).
   Ik heb de meeste groente, zuivel en eieren zelfs biologisch en eet verder ook altijd zoveel mogelijk duurzaam en gezond (en daarmee dus niet altijd het goedkoopst), kom daarmee op ca. 300 euro (voor 1 persoon met ongeveer de helft van de tijd 1 a 2 pubers erbij – maar hierbij wel relevant is dat een maaltijd voor 1 persoon helaas niet heel veel goedkoper is dan dezelfde maaltijd voor 2 of 3 personen… Je hebt nog steeds alle zelfde ingrediënten nodig, enkel wat minder! Als ik de beide kinderen erbij heb is de maaltijd vaak maar hooguit een paar euro duurder dan wanneer ik het voor mij alleen gemaakt had). Als ik echt mijn best doe kan het ook voor 200-250 euro of als het echt zou moeten nog wel minder (als het een dure maand is doe ik dat wel – in het verleden toen ik echt niet veel te besteden had, had ik voor boodschappen zelfs maar een budget van 80 euro – en dat lukt ook nog best prima! Maar dat was wel héél erg puzzelen de hele tijd en héél creatief zijn met ingrediënten uit aanbiedingen van 3 verschillende supermarkten… Helemaal omdat ik toen ook geen koelkast of vriezer had!).

 10. BB Reply

  Wat ik me regelmatig afvraag en dus niet specifiek over dit artikel:kinderopvang zou zo duur zijn, maar in ieder maandoverzicht waar het in terug komt zie ik ook dat mensen een hele hoge toeslag ervoor krijgen en dus zelf maar weinig betalen. Hoezo benoemt iedereen het dan altijd als zo prijzig, of dat je ‘bijna alleen maar werkt voor de opvang’? Wil iemand dit mij eens toelichten?

  1. Kaspar Reply

   De hoogte van kinderopvangtoeslag is mede afhankelijk van het inkomen. Als je meer verdient krijg je minder toeslag… Werk je minder uren, krijg je minder toeslag… Bovendien wordt er rekening gehouden met een bepaald uurtarief voor de kinderopvang, in de praktijk komt het wel regelmatig voor dat het werkelijke uurtarief hoger ligt – dat moet dan zelf opgehoest worden! Als ik terugkijk naar toen wij gebruik maakten van de kinderopvang met beiden een redelijk inkomen moesten we bijna een heel salaris inleveren aan de kinderopvang. Dat is wel alweer ca. 10 jaar terug… Heb het idee dat dit nu wat beter geregeld is!

   1. Seits Reply

    Klopt. Sinds een jaar of 4 is de teruggave stukken beter.

    Toen onze kinderen op het kinderdagverblijf zaten. 4 volle dagen per week ging 80% van mijn salaris daar aan op.

    Voordeel is wel dat je door te blijven werken je salaris niveau behoud. Nu met 4 dagen Bso hooguit 15% kwijt.

    Soort van investering.

 11. Debbie Reply

  Ik vind het wel een gedoe zorgverzekering en energieleverancier uitkiezen. Vooral met de zorgverzekering vind ik het fijn dat ik overal terecht kan en liefst dat tandarts 100% wordt vergoed. Erg vervelend als je elke maand betaald en alsnog moet bij betalen. Eigen risico omhoog zou ik alleen doen bij een hoge spaarpot (en die heb ik helaas niet).

  Met de energierekening heb ik ook zo lang zitten kijken overal en niet het idee dat ik nou heel veel bespaard heb?

  Wat is die 240 euro voor verzekeringen? Ik heb een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering voor 15 euro per maand. Eventueel zou er nog een doorlopende reisverzekering en rechtsbijstand bij kunnen, maar dan kom ik nog niet aan de 100 euro.

  1. Kaspar Reply

   Hoor dit wel vaker van mensen. Dat dat hele uitzoeken en overstappen zo’n gedoe is en nauwelijks iets oplevert. Ik snap dat écht niet! Ik kijk ieder jaar even goed rond naar verzekeringen, internet/tv en energieleveranciers. Daar heb je vergelijkingssites voor, dus stelt niets voor. Even invullen wat je nu hebt en de site spuugt terug waar het eventueel goedkoper kan. Wanneer mijn contract bijna afloopt doe ik dat een maandje lang een paar keer (aanbiedingen veranderen nog wel eens). Kan het ergens goedkoper? Dan stap ik over. Kwestie van een paar klikken, gegevens invullen en klaar. Kost me alles bij elkaar max. een half uurtje. Doe dit nu 4 jaar zo en heeft me pakweg 1000 euro bespaard!! (alleen op de energierekening overigens, qua zorgverzekering en internet/tv kwam er steeds uit dat ik al goed zit). Voor hooguit 2 uurtjes werk… Als ik een baan zou vinden die me zoveel per uur betaald zou ik stinkend rijk zijn 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *