sparen droomhuis

“Wij sparen elke maand €4000 voor ons droomhuis”

Waar doet ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Karen, die samen met haar man probeert elke maand €4000 te sparen voor hun droomhuis.

NAAM  Karen (27) triage-assistente (24 uur)
GETROUWD met Rob (27) zelfstandig trainer topsporttalenten 
KINDEREN Mats (1 jaar)

NETTO-INKOMSTEN 
Salaris Karen: €2773 (inclusief vakantiegeld en 13e maand)
Salaris Rob: €4166
Kinderbijslag en toeslag kinderopvang: €110 
TOTAAL €6939                                     

UITGAVEN 
Hypotheek €664
Gas, water, licht €122
Zorgverzekering €228
Overige verzekeringen €181
Boodschappen €320
Kleding €100
Auto (inclusief benzine) €250
Telefoon €50
Internet en tv €42
Luierabonnement €31
Schoonmaakster €120
Cadeautjes €25
Uit eten en leuke dingen doen €200
Vakanties/vliegtickets €200
Sparen Mats €70
Kinderopvang €150

Sparen €4000

TOTAAL € 6753

Spaarrekening €48.000

 

Lekker salaris hebben jullie samen. Voel je je rijk?

‘Voor onze leeftijd hebben we natuurlijk een mooi salaris. Maar ik vind niet dat we overdreven rijk zijn. We sparen meer dan de helft van ons salaris. Dat is natuurlijk best veel. Maar dat kan omdat we prima rond kunnen komen van mijn salaris. Ik hou er nu eenmaal niet van klakkeloos geld uit te geven, dus het salaris van Rob zetten we apart. We hebben een duidelijk spaardoel: een huis buitenaf. Dat is mijn grote droom. Nu wonen we in een nieuwbouwwoning in een dorp. Ik voel me daar niet zo vrij als ik zou willen. Ik heb vroeger altijd buitenaf gewoond en daar verlang ik weer naar. Zodra we een spaarpot van €100.000 plus hebben gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. Onze huidige woning kunnen we met overwaarde verkopen, dus we hebben straks een mooi bedrag. Maar ik denk dat we wachten totdat de huizenprijzen weer wat gaan dalen’. 

Je houdt er niet van klakkeloos geld uit te geven. Haal je nooit stiekem wat extra’s van je spaarrekening af?

‘We storten iedere maand handmatig €4000 naar de spaarrekening. Dan doen we aan het begin van de maand. Maar er zijn wel eens maanden dat we iets minder overboeken hoor. Zoals met de 1e verjaardag van Mats. Dat hebben we heel uitgebreid met familie en vrienden gevierd. In een restaurant, met fotograaf. Dat feestje kostte ons €1500. In zo’n maand boeken we minder over. Maar dat gebeurt echt sporadisch.’ 

Lees ook: Kinderen zijn zo duur als je het zelf maakt.

Met €80 per week aan boodschappen laat je luxe artikelen makkelijk liggen?

‘Ik bestel mijn boodschappen wekelijks online. Daarmee voorkom ik dat ik extra dingen meeneem. Ik koop alleen wat ik nodig heb. En verder drinken we vrijwel geen alcohol. Dat scheelt ook hoor. En luiers betaal ik ook niet van dit budget. We hebben een luierabonnement. Ideaal. Ik krijg iedere 6 weken voldoende luiers van mijn favoriete merk dat niet in de winkel te koop is. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Rob heel veel in het buitenland zit voor zijn werk. Dan is er dus een mond minder te vullen.’Ah, Rob is veel weg dus. Zijn die kosten voor vliegtickets voor hem?

‘Nee, dat zijn de kosten voor mijn tickets. Rob verblijft regelmatig langere tijd in het buitenland voor wedstrijden en trainingsstages. In die periode gaan Mats en ik – indien mijn werk het toelaat – zoveel mogelijk mee. De ene keer blijven we twee weken en de andere week vliegen we na een lang weekend weer terug. De tickets boek ik altijd heel vroeg. Dat scheelt veel. En voor Mats hoef ik nog geen volledig ticket te kopen natuurlijk. Gelukkig kan ik op mijn werk flexibel vakantie opnemen. Een tijd geleden wilde ik ouderschapsverlof opnemen om een langere periode met Rob mee te gaan. Maar dat werd afgewezen vanwege personeelstekort. Gelukkig zijn ze mij tegemoetgekomen. Ik kan nu zoveel mogelijk vakantiedagen sparen in ruil voor het werken van extra uren en het draaien van extra nachtdiensten.’ 

Een werkgever mag een verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. Alleen als het verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt kan de werkgever overleggen over een andere verdeling van verlofuren. Bron: rijksoverheid.nl

Hoe reageert jullie omgeving op jullie financiële situatie?

‘Eigenlijk heel goed. Onze vrienden roepen wel eens gekscherend dat ze ook wat anders zouden moeten gaan doen. Laatst hebben we een dure auto gekocht. Dat vinden we belangrijk. We vinden het niet belangrijk dat die auto duur is hoor, maar we wilden een veilige auto omdat we veel rijden. Toen we de auto aan vrienden en familie lieten zien, waren ze oprecht blij voor ons.’

Kom jij zelf eigenlijk uit een rijk gezin?

‘Mijn ouders hebben het financieel heel goed. Vroeger kon eigenlijk alles. Mijn ouders betaalden bijvoorbeeld mijn volledige studie. En wilde ik voor €1000 kleding? Dan kreeg ik het. Zelf doe ik het anders. Als ik iets nieuws nodig heb, verkoop ik eerst het oude. En voor Mats koop ik graag mooie merkkleding op Marktplaats. En een half jaar later verkoop ik het voor hetzelfde bedrag weer. En ik hou de energiekosten ook bewust laag. Als ik boven ben, doe ik beneden alle lichten uit. Ook brand ik vaak kaarsjes. Dat is gezellig en dan hoeven er minder lampen aan. En ga ik weg? Dan gaat de verwarming uit. Mijn moeder snapt daar niets van. ‘Van wie heb je dat toch?’, zegt ze vaak.’

Lees ook: Ik heb een koophuis, maar geen hypotheek.

En van wie heb je dat dan?

‘Van mijn vader. Hij had een eigen bedrijf. Ik heb altijd in mijn vrije uurtje meegewerkt. Van hem heb ik al vroeg geleerd om financieel onafhankelijk te zijn. Ik leerde om hard te werken, te sparen en vooral goed na te denken over wat ik met mijn geld deed. Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Want door zo met mijn geld om te gaan kan ik straks mijn grootste droom waarmaken.’  

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

Share

23 Comments

 1. Audrey Reply

  Zo, wat een salarissen voor die leeftijd… Vooral Karins salaris voor een functie in de zorg voor 24 uur per week vind ik echt heel hoog. Er hoort dan wel weer een mooi spaarbedrag en bestedingspatroon bij.

  1. Ikkelien Reply

   Ze zal waarschijnlijk assistente bij een huisartsenpost zijn. Dan werkt ze niet tijdens kantooruren maar tijdens de avonden, nachten, feestdagen en weekenden.

 2. Kaspar Reply

  Inderdaad… Die salarissen zijn best bizar hoog! Voor een deel mogelijk gemaakt door oud geld. Maar wat ik erg mooi vind aan dit verhaal: vaak als mensen van oudsher met veel geld opgegroeid zijn en zelf in zeer goedbetaalde banen rollen (al dan niet door heel hard werken!) zie je dat ze zoveel geld als vanzelfsprekendheid beschouwen. het is een vorm van status en al het geld gaat dus naar status symbolen: duur huis, dure auto, dure spullen. Mooi om te zien dat juist dat hier anders is en er heel bewust om gegaan wordt met het geld! Er gaaf. Wel tekenend vind ik de eerste opmerking: ‘Voor onze leeftijd hebben we natuurlijk een mooi salaris. Maar ik vind niet dat we overdreven rijk zijn.’ Dit is niet een mooi salaris, dit is voor beiden een bizar goed salaris! En daarmee zijn ze wel degelijk héél rijk (‘overdreven’ is dan weer een wat overdreven term wellicht).

  Wat me wel opvalt. Ze krijgen een (kleine) toeslag kinderopvang, maar ik zie vervolgens helemaal geen kosten voor kinderopvang? Is er iets vergeten in het lijstje? Want anders klopt er iets niet….

 3. Lele Reply

  Nou, de salarissen zijn mijns inziens niet mogelijk gemaakt door oud geld. Dat er geen studieschulden zijn dan weer wel. Je moet toch echt zelf het diploma halen en solliciteren om aangenomen te worden. Verder ben ik het ermee eens dat het een erg hoog gezamenlijk salaris is, gezien de leeftijd. Heel slim om van het kleinste salaris rond te komen. Veel mensen zouden het andersom doen.

  1. Kaspar Reply

   Ik heb geen idee. Je ziet in de praktijk wel erg vaak dat dergelijk hoge salarissen in de familie zitten en blijven, maar ik geef grif toe dat ik dan wel erg generaliseer! In dit geval heb ik geen idee hoe het precies gegaan is (vandaar ook mijn expliciete opmerking erbij dat het absoluut ook kan/zal zijn door gewoon heel hard werken!), maar ouders die een hele studie bekostigen maken het wel héél erg veel gemakkelijker. Zeker medische studies zijn erg duur en menig student kan dat simpelweg niet bekostigen óf moet er flink bij werken en doet dan dus langer over de studie (en in dat geval heb je op hun leeftijd echt dit salaris nog niet!)… Dus hoe dan ook hebben ze dankzij oud geld een heel stevige zet in de rug gekregen. (en begrijp me niet verkeerd hoor: dat is ze gewoon gegund! Zeker als ze er óók hard voor gewerkt hebben, waar ik wel vanuit ga trouwens – het zijn zeker niet de gemakkelijkste banen waar je zomaar even terecht komt).
   Mijn opmerking ging er meer over dat je vaak ziet dat dit soort dingen in de familie zitten en blijven en dat je dan ook vaak ziet dat mensen een wat wereldvreemd beeld hebben van geld… Gewoon geen besef van de waarde van geld. Juist daarom vind ik dit een erg mooi verhaal omdat dit stel overduidelijk dat besef wél heeft! En dus heel bewust met die grote hoeveelheid geld om gaat. Dus mijn opmerking klonk misschien wat negatiever dan ik hem bedoelde… Het ging mij vooral juist om het positieve punt dat ik het gaaf vind dat ze met een dergelijke achtergrond er zo mee om gaan. Zouden van mij meer mensen met veel (al dan niet oud) geld mogen doen!

 4. misty Reply

  Helemaal goed gezegd Kasper! De kinderopvang kosten ontbreken jammer genoeg, of is er wat geregeld in de familie? Zeer goede salarissen maar ook stressbanen. Lange tijd weg zijn van je gezin en de werkdruk in de gezondheidzorg, niet veel mensen zouden dit kunnen/willen combineren met een kind. Leuk om dit soort verhalen te lezen!

 5. Geldboom Reply

  “Onze huidige woning kunnen we met overwaarde verkopen, dus we hebben straks een mooi bedrag. Maar ik denk dat we wachten totdat de huizenprijzen weer wat gaan dalen’.”

  Je kunt wachten tot de huizenprijzen dalen, maar dan wordt je eigen overwaarde ook minder. Broekzak vestzak verhaal. Daarnaast klinkt het salaris van Rob leuk, maar dit is geen salaris. Rob is namelijk zelfstandige, waarbij ik nergens premies voor arbeidsongeschiktheid en pensioen terugzie. Op die manier lijkt dit een leuk inkomen, maar hebben ze bij arbeidsongeschiktheid een megaprobleem en moeten ze later van een AOW en een klein pensioen van Karen zien rond te komen. Advies: ga hier mee aan de slag!

  1. Maarten Reply

   in het algemeen:
   Als je van klein naar groot huis gaat (naar duurder) kun je beste tijdens een crisis je huis verkopen en 1 aankopen.
   (welliswaar levert je oude huis minder op, maar je koopt het duurdere husi stukken goedkoper)
   Als je van groot naar klein huis gaat (naar goedkoper) kun je beste op top van markt verkassen.
   (welliswaar is het kleinere huis duurder, maar je verkoopt ook je grotere huis voor de hoofdprijs)

   (butien beschouwing gelaten dat huizen per stad/regio/etc/etc ook allemaal verschillen dus ongetwijfeld is er een scenaio te vinden waarin dit niet opgaat ;-))

   1. Susan Reply

    Ik heb dit verhaal ook al eerder gelezen. 100% zeker. Wellicht niet op deze site, maar het heeft al vaker online gestaan. Als ik het google krijg ik ook hits simpelrijkleven.nl

    1. Renee Lamboo Post author Reply

     Het heeft in Flair gestaan. Daar schrijven we ‘m ook voor! En daarna hier doorgeplaatst. Misschien is dat wat je hebt gelezen.

 6. Anna Reply

  Ik ben ook triagist. Dat zij zo’n hoog salaris heeft komt doordat zij alle uren die zij werkt 130-150% krijgt uitbetaald. ( er van uitgaande dat zij ook triagist is op de HAP). Avonden en weekenden. Dat tikt aan.

 7. Nanja Reply

  Wow, wat een salarissen! Wij zijn even oud, ons zoontje ook, hebben best goede banen, maar halen dit bij lange na niet. Wat gaaf dat jullie zoveel sparen en zo je droom achterna gaan, veel succes!

 8. Seits Reply

  Mooi verhaal.
  Haar man zal er in verleden hard voor hebben moeten werken om het voor elkaar te krijgen om toptrainer te worden. Dan mag je ook wat verdienen

 9. Vera Reply

  Als ze niet zo’n hoog salaris hadden, zou ik bijna medelijden met deze mensen krijgen: zo’n mooie situatie zo jong en je nóg niet rijk voelen…

  1. Hans Reply

   Wat een nare reactie vind ik dat Vera. Maak er maar je eigen verhaal van. Trek de zin “maar ik vind niet dat we overdreven rijk zijn” niet uit z’n verband, zodat je je eigen ongenoegen kunt uiten.
   Ik zie twee hardwerkende mensen met een prima salaris. Daarbij vind ik niet dat ze overdreven rijk zijn qua geld, net als zij zelf ook concluderen.
   Ga zo door Karen en Rob….op naar jullie huis op het platteland!!

   1. Vera Reply

    Niet naar bedoeld. Ik pik die ene zin eruit inderdaad, maar uit het hele verhaal haal ik dat deze mensen niet goed doorhebben hoe onwijs bevoorrecht ze zijn.
    Met een eigen huis (met overwaarde), geen studieschuld en het genoemde spaargeld val je in Nederland echt in de hogere vermogensgroepen. Helemaal op hun leeftijd.
    Dat ze er hard voor werken staat hier los van voor mij. Verder vind ik het mooi dat ze een doel hebben, dat gaan ze ook zeker halen op deze manier.

 10. Gerben Reply

  Goed bezig! Misschien handig om van het spaargeld ook de hypotheek af te lossen, dan gaat het sparen weer sneller en scheelt vermogensbelasting.

 11. Patjuhh2233 Reply

  Als je spaardoel het kopen van een andere woning is snap ik niet zo goed waarom hier de hypotheek niet wordt afgelost? Dat leverd meer op dan sparen! Plus dat het punt dat je meer belasting betaald dan je rente ontvangt ook nog een heel dichtbij komt! Zonde!

 12. ria Reply

  Ik las het verhaal en toen ik zag hoe ze het verdelen vond ik het heel knap. Met zo’n inkomen is een verleiding om ruim uit te geven erg groot. Wel vraag of bij haar man rekeninggehouden is met als hij terugvalt in inkomen door ziekte en iets geregeld is op het gebied van pensioen…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *