“Wij zijn getrouwd maar wonen bewust niet samen”

Waar doet ze het van? Dat willen we stiekem graag van andere mensen weten. Iedere dinsdag laat iemand ons meekijken in haar kasboekje. Deze week Marianne, die wel getrouwd is maar niet samenwoont. En dat heeft effect op haar financiën.

NAAM  Marianne (48) managementassistent (40 uur)
GETROUWD met Monique (42) senior planbeoordelaar (40 uur)
KINDEREN Leonie (22) en Suzanne (20)

NETTO-INKOMSTEN
Salaris Marianne: €2453
Reiskostenvergoeding: €78
Overige inkomsten: €100 kostgeld Suzanne
TOTAAL €2631

UITGAVEN
Huur €626
Gas, water en licht €170 
Zorgverzekering €141
Overige verzekeringen €82
Boodschappen €250
Auto (incl. benzine) €121
Internet en tv €40
Telefoon €41
Kleding €75
Huisdieren €82
Goede doelen €30
Cadeautjes €50
Kapper €50
Uiteten en leuke dingen doen €210
Sparen gezamenlijk €450
Sparen eigen rekening €150
TOTAAL €2568

Spaarrekening gezamenlijk €1500
Schulden: nee

d

Jullie zijn getrouwd maar houden financiën gescheiden. Waarom?

‘Monique en ik hebben 7 jaar een relatie en zijn vorig jaar november getrouwd. We hebben een lat-relatie en wonen zo’n 1,5 uur rijden van elkaar vandaan. We wonen bewust niet samen, maar wilden wel graag trouwen. Het huwelijk is een mooie bezegeling van onze liefde, maar door het huwelijk zijn er ook een aantal zaken wettelijk goed geregeld. Dat vinden we belangrijk. Zo zijn we nu automatisch elkaars erfgenaam. Onze financiën houden we volledig gescheiden. We hebben allebei ons eigen huishouden en daar valt ook het financiële huishouden onder. We hebben ieder onze eigen spaarrekening, maar sinds kort ook een gezamenlijke. Daarop storten we beiden iedere maand €450. Onze inkomens verschillen niet zo veel, dus allebei hetzelfde bedrag inleggen vinden we prettig.’

Lees ook: Ondanks dat we samenwonen, houden we onze financiën gescheiden.

Sparen jullie voor iets speciaals?

‘Zeker! We zijn dol op reizen. Daar sparen we dus samen voor. Onze spaarrekening hebben we onderverdeeld in potjes voor verschillende bestemmingen. In 2021 staat er een reis naar Sri-Lanka en de Malediven gepland. Én een trip naar New-York. Iedere maand verdelen we een bedrag over deze potjes. We gebruiken deze rekening ook voor een gezamenlijk cadeautje, een dagje naar de sauna of hapje eten met de kinderen.’

22% van de Nederlanders die sparen legt geld apart reizen/vakanties. Bron: Gfk ism ABNAMRO 

Er staat niet zoveel op je eigen spaarrekening. Hoe vind je dat?

‘Op dit moment heb ik geen buffer. Dat voelt niet zo prettig. Ik word daar zelfs een beetje onrustig van. Ik had wel spaargeld hoor, maar dat is in ons huwelijk gaan zitten. De jurk, de ringen, het feest én de huwelijksreis naar Thailand. Nu gaat de broekriem aan en ben ik begonnen de buffer weer aan te aanvullen. Iedere maand probeer ik €100 à €150 per maand voor mezelf te sparen. Dat wordt in de toekomst steeds wat meer omdat ik ook meer ga verdienen. Ik doe in de avonduren een hbo-opleiding, die overigens volledig door mijn werkgever wordt betaald. Als ik die afgerond heb kom ik in een andere salarisschaal. Wanneer ik een buffer van €5000 heb, ga ik weer aan een nieuw spaardoel werken. Ik wil heel graag een huis kopen. Nu woon ik in een huurhuis. Heerlijke ruime plek hoor, maar een eigen huis is toch een appeltje voor de dorst. Nu Monique en ik getrouwd zijn hebben we voor de fiscus straks 2 huizen. Van 1 huis is de rente maar aftrekbaar. Dat is natuurlijk wel jammer. Maar als het zover is, dan verrekenen we dat rentevoordeel wel. Wanneer ik een huis hoop te kopen? Geen idee. Suzanne woont nog thuis. Ze heeft een baan en spaart ook voor een eigen huis met haar vriend. Zodra zij het huis uitgaat ga ik eens kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik denk overigens wel dat ik, met het oog op de toekomst, voor een appartement ga. Gelijkvloers is wel handig.’ 

Fiscale partners mogen maar één huis als eigen woning in box 1 aanmerken.  Bron: RLT-Z

Houd je je uitgaven nauwkeurig bij?

‘Ik heb een Excel-bestand waarin ik iedere maand mijn uitgaven noteer. Dat doe ik al best lang. Ik heb het een tijdje echt met een stuk minder moeten doen. Ik ben al ruim 15 jaar alleenstaande moeder en heb niet altijd verdiend wat ik nu verdien. Ondanks dat ik het niet altijd breed had, gaf ik best wat geld uit aan onnodige dingen. Ik gebruikte mijn pinpas te pas en te onpas. Vooral voor de kinderen kocht ik veel. Ik had vaak geen flauw idee waar mijn geld heen ging. Sparen deed ik dan ook bijna niet. Hooguit €50 per maand. Door overzicht te creëren weet ik nu precies waar mijn geld heen gaat. En kan ik sparen. Monique is een echte spaarder en heeft me daar goed bij geholpen. Stap voor stap heb ik mezelf eigenlijk financieel opgevoed. Doordat ik nu goed overzicht heb van mijn uitgaven kan ik sparen voor mijn dromen. Dat leer ik mijn dochters ook.’

Lees ook: Een goede Excel sheet kan je financiën redden.

EXCELSHEET MAAND BUDGET

Eenvoudig je budget plannen in Excel of in Google Spreadsheet. Met deze digitale PorteRenee-maandplanner gaat dat helemaal lukken. 

Zijn er posten waar je nog op zou kunnen bezuinigen?

‘Ik denk dat ik het netjes doe. Ik ga 1 keer per week naar de supermarkt, met lijstje. En ieder jaar bel ik met de energieleverancier en aanbieder van mijn tv- en internetabonnement. Ik stap niet over, maar ik vergelijk wel. Als ik ergens anders goedkoper uit ben dan vraag ik aan de huidige leverancier wat hij voor mij kan betekenen. Ieder jaar lukt dat. De post huisdieren lijkt misschien wat hoog, maar ik heb een hond en 2 katten. Mijn hond heeft een allergie en heeft speciale voeding nodig. Zijn eten is gewoon duurder dan dat van mij haha.’

Stel dat je wint €1000. Wat ga je doen?

‘Oei, wat een lastige vraag. Ik denk dat ik het op de spaarrekening zet. Dan kom ik weer wat dichter bij mijn spaardoel: een eigen koophuis!’

MOGEN WE OOK IN JOUW KASBOEKJE MEEKIJKEN?

Geef je op voor ‘Waar Doet Ze Het Van?’

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

24 Comments

 1. Audrey Reply

  Een testament voor beiden was aanmerkelijk goedkoper en handiger geweest dan een huwelijk, haha! Maar ik heb dan ook helemaal niks met (de symboliek van) het huwelijk. Ik hoop voor haar dat ze haar spaarrekening snel weer kan aanvullen, zodat er meer rust komt. Mooi dat haar werkgever haar opleiding betaalt ook! Al vind ik dat ze nu al best een prima salaris heeft voor een mbo-functie.

 2. Ikkelien Reply

  Er klopt iets niet met de namen.
  In het voorstelblokje heet de partner Monique en de dochter Leonie.
  In het verhaal heet de partner Leonie…

  1. Leonard Reply

   Scherp gezien hoor!
   Zou het misschien een verzonnen verhaal kunnen zijn? Ik kan mij niet voorstellen dat iemand de naam van zijn partner en van zijn kind………..

   Ik dacht altijd dat je bij een huwelijk ook samenwoningsplicht had, maar ik kan het mis hebben hoor.

   1. Miriam Kwint Reply

    Dat dacht ik ook altijd, maar dat schijnt sinds kort anders te zijn:

    “Hoewel de wet stelt dat “Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht, zij zijn elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd” zijn er geen sancties van de overheid uit als je niet samenwoont.”

    (Gevonden op http://www.jureca.be)

    1. Kim Reply

     Dat is een Belgische website 🙂
     In Nederland is samenwonen als gehuwden of geregistreerd partners inderdaad niet verplicht, maar wel als je een samenlevingsovereenkomst hebt.

   2. Audrey Reply

    Het zijn geen verzonnen verhalen hier, maar volgens mij zijn ze doorgaans wel geanonimiseerd door gebruik te maken van schuilnamen. Dat gaat alleen niet altijd goed.

 3. HereIsTom Reply

  Het zal wel weer aan mij liggen, maar ik zie alleen maar nadelen van trouwen en niet samenwonen?
  Je betaalt twee keer vaste lasten waaronder één hypotheek niet eens aftrekbaar is.
  En een testament was inderdaad goedkoper geweest!

  1. Joris Reply

   Ik zie ook wel voordelen:
   * ruimte voor jezelf (fysiek en mentaal)
   * niet hoeven verhuizen naar de andere kant van het land (of nog erger, naar “ergens in het midden” – daar heeft niemand wat)

   1. Audrey Reply

    Ik vermoed dat Toms punt is wat dan het voordeel is van wel trouwen in deze situatie (dus de combi niet samenwonen en wel trouwen)… Wat ook precies mijn gedachte is.

    1. Joris Reply

     Trouwen is niet alleen een praktisch iets, he? Het staat ook expliciet in het artikel: “Het huwelijk is een mooie bezegeling van onze liefde”… De wens om te trouwen kan voor sommigen sterker zijn dan de eventueel toekomstige bijbehorende nadelen in deze situatie (dubbele lasten, vermogensbelasting). Moeten mensen dan maar niet trouwen? Of verplicht samenwonen? Lijkt me niet. Lijkt me een weloverwogen keuze, om welke reden dan ook.

     1. Audrey

      Tuurlijk kan dat als je dat graag wil, maar als je spaarrekening op nul komt doordat je er zoveel geld aan uitgeeft (wat zowel voor de bezegeling van de liefde als voor de praktische kant niet “nodig” was), dan denk ik niet dat het op dat moment zo handig was…

  2. Kim Reply

   Als je getrouwd bent, dan heb je recht op een vrijstelling van € 661.328,00 voor de erfbelasting. Dat heb je niet als je een relatie hebt zonder wettelijk etiket. Een samenlevingsovereenkomst helpt doorgaans om alsnog de vrijstelling te scoren, maar dan moet je dus wel echt samenwonen.

   Je kunt dan ook in een lager tarief voor de erfbelasting, want boven de vrijstelling betaal je over de eerste € 126.723,00 ‘maar’ 10 procent erfbelasting en over het meerdere 20 procent. Als erfgenaam in de overige categorie, waar je in zou vallen als LATter, heb je een vrijstelling van enkele duizenden euro’s en betaal je respectievelijk 30 of 40 procent erfbelasting.

   Daarnaast kan ik mij voorstellen dat het fijn is om iemand voor te kunnen stellen als ‘echtgenote’, zeker als je niet samen woont. Dat is voor veel mensen toch anders dan ‘vriendin waar ik niet mee samenwoon’.

 4. Willems Reply

  Ik zie dat je nog steeds met zowel Monique als Leonie getrouwd bent.
  Mijn eerdere opmerking hierover is blijkbaar verwijderd… prima.
  Misschien even de tekst nalezen voordat je hem online zet.

  1. Renee Lamboo Reply

   We hebben het aangepast. De namen worden op verzoek veranderd en dan gaat er wel eens iets mis. Heel vaak niet, heel soms wel. We blijven mensen, ook hier.

 5. Lucinda Reply

  Achja, als je het op deze manier prettig vindt, dan moet je het zeker zo blijven doen. Ja, ik heb er een mening over, maar daar heb je niks aan. Altijd fijn om te zien als mensen hun financiën goed voor elkaar hebben en zelfstandig zijn.

  1. Leonard Reply

   Je financiën goed voor elkaar hebben en zelfstandig zijn is inderdaad het belangrijkste. Zolang het voor jou werkt is het goed. Wat anderen er dan ook van vinden.

   Denk na wat voor jou werkt!

 6. Merel Reply

  Waarom zouden ze niet kunnen trouwen en apart wonen? Trouwen was voor hen óók om de liefde te bezegelen, naast dat alles dan direct geregeld is. Ze lijken beide een dochter te hebben, wellicht zijn ze ook wel apart blijven wonen voor hun kinderen. Plus dat sommigen stellen gewoon beter werken op afstand, dat doet niks af aan de liefde wat mij betreft. Ik zou samenwonen ook praktischer vinden (en fijner voor huizenzoekers), maar in deze moderne tijd is deze constructie nou toch ook weer niet zo bijzonder…

 7. Mevrouw Money Wenkbrauw Reply

  Klinkt alsof dit goed werkt voor hen; fijn en ik vind het altijd interessant om andere manieren te lezen.
  Ik ben wel benieuwd naar de ratio achter het streven naar een buffer van 5.000 euro. Ik zou heel zenuwachtig worden van een buffer van 5.000 euro als ik per maand bijna 2.000 euro uitgaf (exclusief sparen). Als je dan wat bezuinigt op je normale uitgaven, kun je het misschien 3 maanden uithouden. Maar misschien ben ik daar wat conservatief in.

 8. Tessa Reply

  Ik zou nooit zoveel sparen voor een vakantie als ik geen buffer zou hebben. Een buffer zorgt ervoor dat ik goed slaap. Daarnaast is het leuk dat ze graag een huis wil kopen, maar met 150 euro per maand schiet dat natuurlijk niet echt op. Ook voor een appartement van 2 ton heb je alleen al 12-13 duizend euro nodig om de kosten koper etc te bekostigen.

  1. Joris Reply

   Viel me ook op, ja. De prioriteit ligt gezien de verhouding in spaarbedragen inderdaad bij de vakantie(s) en niet bij een toekomstige koopwoning.

 9. Marjan Reply

  In dit verhaal wordt nu het feit dat je automatisch elkaars erfgenaam wordt bij een huwelijk aangehaald als een goed excuus om een smak geld uit te geven aan een bruiloft en huwelijksreis. Niks mis mee om dat geld uit te geven (moet je zelf weten, al vind ik het wat ver gaan om daarna helemaal niks aan buffer meer te hebben), maar wel als je denkt dat je dat zonder huwelijk niet kan regelen. Dan ben je imo niet goed geïnformeerd.

  Ik zou wel benieuwd zijn naar Renee’s tips rondom trouwen en bruiloften en misschien ook wel de juridische gevolgen ervan. In één van de laatste podcasts kwam al even kort aan de orde dat zij heel klein getrouwd is, maar dat heeft kennelijk geen invloed gehad op het huwelijksgeluk 🙂 Ik meen me zelfs te herinneren dat er een verband is tussen wat je uitgeeft aan een bruiloft en de kans dat je huwelijk eindigt in een scheiding. Klonk niet eens ongeloofwaardig wetende dat een groot deel van de ruzies binnen huwelijken over geld gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+