PODCAST: Money Mindset. Hoe het ons helpt €100.000 te sparen

Money Mindset. Het is een beetje een lege term geworden, maar we gaan het er vandaag toch over hebben.  Over hoe je volhoudt, hoe je focus krijgt en welke trucjes ons helpen. Ook bespreken we de keuze die je hebt wanneer je de verhalen van anderen hoort: ervan proberen te leren of het meteen afwijzen als onzin. Ook dat hoort voor ons bij money mindset. Luister je mee?

Je kunt de podcast op deze pagina luisteren. 
Je vindt me ook op SpotifyTuneInYouTube en Google Podcast.
Gebruik je een eigen podcast-app of software?
Dan kan je deze link gebruiken om je te abonneren: https://anchor.fm/s/12ba847c/podcast/rss

16 Comments

 1. Tessa Reply

  Ik merk ook dat ik bezig ben met the boring middle: ik ben nog ver van mn uiteindelijke en tussendoelen af, dus het wordt soms saai. Van alles wat ik lees heb ik al gedaan of is op mij niet van toepassing. Nu zie ik in dat het best een luxe probleem is inderdaad, het is een teken dat het goed gaat en geld dus geen zorg meer is. En er is van alles mogelijk als ik het echt wil. Dus het is saai maar ook genieten eigenlijk 🙂
  En trouwens, is Mr Money Mustache geen Canadees?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Je hebt gelijk! Dat is een Canadees. Zei ik Amerikaan? Oeps. En ja herkenbaar, the boring middle.

 2. Bouk Reply

  Heb hem met plezier geluisterd! Wat ik me wel afvraag; hebben jullie voor jullie doel een aparte spaarrekening of is het alles wat jullie hebben? Dat vind ik voor mezelf nog wel een ding namelijk. Ik heb meerdere rekeningen en daaronder weer diverse potjes. Uiteindelijk heb ik “veel” geld maar per potje weer niet…. dus vandaar mijn vraag aan jullie 🙂 ik heb Curaçao als achtergrond en hangt in de kelderkast haha

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Ah, Curacao? Voor een reis of om er te wonen? De laatste hebben wij een paar jaar gedaan. Wij hebben beide een spaarrekening en alleen aparte potjes voor belastingdienst. Verder dus grotere bedragen. Dat werkt voor ons het beste.

   1. Bouk Reply

    Wonen zal het wellicht niet worden, maar een vakantiehuis wellicht wel! Door het Afrika verhaal ben ik nog meer gemotiveerd om dit voor ons uit te zoeken! En vakantie daarheen blijven we doen zolang het kan. Ik had eerst meer spaarrekeningen hoor, heb er nu nog maar 3! Dit werkt voor nu voor ons het beste. Dank voor je reactie!!

 3. Maartje Reply

  Jullie Podcasts luisteren zo lekker weg, mega fijn!
  Meteen mijn wekelijkse reminders op mijn uitgaven in mijn kasboek bij te houden onder het genot van deze podcast😉

  Het visualiseren is voor mij erg herkenbaar, in plaats van het visualiseren d.m.v. foto’s (bij sommige spaardoelen best lastig), gebruik ik de “kleurplaten” van @debtfreecharts . Onder deze naam vind je haar op instagram, waar ze inspiratie, en dus tientallen spaardoel “kleurplaten” deelt. Misschien voor sommige mensen wat kinderachtig, voor mij heel overzichtelijk. Wie weet helpt het anderen ook.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Ja, ik ken ze. Die zijn heel leuk!! Zal ik ook eens delen 🙂 Leuk dat je meeluistert naar de podcasts.

 4. Niels Reply

  Hoi Renee (en Kasper!).

  Leuke podcast weer. Goed ook dat je even aanhaalt dat roepen “HET KAN NIET!!” heel makkelijk is, zeker als je de status quo in stand wil houden. Ongeveer twee jaar geleden kwam ik thuis te zitten met een burn-out, Opzich geen probleem als je werkgever meegaand is en je er bovenop wil helpen. Helaas ging het bij over naar een arbeidsconflict waarbij mijn werkgever zelfs met een loonstop dreigde; gevolg nog meer PANIEK!

  Fast forward; ik ben er bovenop en een jaar geleden hebben wij onze financiën grondig aangepakt (dankjewel Dave Ramsey en Renee Lamboo ;-)). Alles met het idee om nooit, maar dan ook echt nooit, meer afhankelijk te zijn van een werkgever. Inmiddels sparen wij (minimaal) €1000,- in de maand, hebben 3 tot 6 maanden aan buffer en zijn we vanaf deze maand officieel begonnen met extra aflossen op onze hypotheek. We moeten nog bekijken wat we gaan doen qua beleggen/investeren.

  Dit alles terwijl wij ook nooit iets overhielden of, als we wel spaarde, weer geld over moesten maken omdat we te kort kwamen.
  Ja, het vroeg om offers zoals; tweede auto eruit, abonnementen eruit of veranderen, verzekeringen aanpassen en niet te vergeten en in mijn ogen de belangrijkste: Pay yourself first. Een gezin in net een bedrijf; geld moet zo snel mogelijk binnen komen en zo laat mogelijk weer verlaten. Dus indien nodig kunnen facturen prima wachten tot een beter moment of tot de uiterste betaaldatum.

  Overigens begrijp ik heel goed dat mensen het heel moeilijk vinden om geld te sparen. Ook ik denk regelmatig “Wow wat een spaargeld hebben wij, misschien moeten we een andere auto gaan kopen”. Maar dan bedenk ik me weer wat het mij mentaal kost om geen buffer te hebben en dan ben ik weer genezen.

 5. Anouk Reply

  Hee,

  Na het luisteren van jullie podcast vroeg ik me af of jullie die 100.000 op een spaarrekening hebben gespaard of hebben jullie dit geld belegd? En hoe hebben jullie dit gedaan met de vermogensbelasting?

  groetjes Anouk

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Anouk, die eerste 100k hebben we in ons huis zitten. Wat we nu sparen staat deels op de spaarrekening en is deels belegd. Que vermogensbelasting: dat gaat in 2021 veranderen en dan mag je meer sparen zonder belasting te betalen. En bovendien: we gaan het investeren en dus niet op onze bankrekening laten staan.

 6. Bb Reply

  Ik vind de postcasts leuk om te luisteren en vind ze ook steeds beter worden, met name deze en de vorige waren erg goed! Misschien komen jullie er meer en meer in of misschien vond ik toevallig de laatste twee onderwerpen leuk, kan ook.

 7. Robijn Reply

  Hier ook geen plaatje in het Excel huishoudboekje! Heb er wel 1 op het oog. Niet materialistisch.
  2 stoelen op het witte strand uitkijkend over blauwe zee. Het staat voor mij voor samen oud worden en onbezorgd genieten op een mooie plek.
  Ik vermoed dat we het spaardoel van dit jaar gaan halen. €20.000. En we hebben een aflossing gedaan. 1 mei horen we het nieuwe maand bedrag!!! Zo spannend. Maar we hebben geen vast doel waarvoor we sparen en dat is wel eens lastig om de focus te behouden. Dus bedankt leuke podcast! Ga weer de puntjes op de I zitten en lekker m’n eigen gang gaan doen.

 8. Alisa Reply

  Leuke podcast weer! 🙂

  Ik wilde wel even zeggen dat het online bestellen van spullen en weten dat je de helft terug gaat sturen echt best wel slecht is voor het milieu. Het verwerken van die producten en controleren of ze weer verkocht kunnen worden is voor veel bedrijven te duur/logistiek te onhandig, waardoor er heel erg veel gewoon weggegooid wordt!
  Nu is het in coronatijd misschien wat minder vanzelfsprekend om in de winkel te gaan passen, maar ik wilde het toch eventjes gezegd hebben voor het geval je dat nog niet wist.

  Maar verder was het dus weer een leuke podcast en de complimenten aan de stille muisjes! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+