Podcast: Wat doet Corona met je spaarpot?

Onze eerste PorteRenee podcast in de losgebarsten Corona-tijd. We kregen veel vragen over onze financiën nu Corona alles op zijn kop zet. Dus vertellen we over de waarde van onze aandelen, onze plotselinge spaarobsessie en het (nu maar weer) bewezen belang van lage vaste lasten.

Je kunt de podcast op deze pagina luisteren. 
Je vindt me ook op SpotifyTuneInYouTube en Google Podcast.
Gebruik je een eigen podcast-app of software? Dan kan je deze link gebruiken om je te abonneren: https://anchor.fm/s/12ba847c/podcast/rss

7 Comments

 1. Lucinda Reply

  Leuk met één van de kinderen zo tussendoor, houdt het wat luchtig. Het zijn heel onzekere tijden en toch wel blij om in vaste loondienst te zijn in een sector die zich snel zal kunnen herpakken.

 2. Sandy Reply

  Leuke podcast met de kleine op de achtergrond 🙂
  Net zoals Lucinda, ben ik ook blij dat ik in een sector werk die niet direct getroffen wordt door het Coronavirus. Met daarbij vermeld dat ik ook in vaste loondienst ben en een buffer heb om 12 maanden van te kunnen “leven” (alle vasten lasten + boodschappen + brandstof etc.) maak ik me financieel gezien iets minder zorgen.

  Wat betreft gezondheid mijd ik alle onnodige contacten en al ik mijn zus, ouders, vrienden en familieleden amper zien. Mijn collega’s zijn degenen die ik het meeste zie op gepaste afstand 🙂

 3. Joris Reply

  Is er ook een samenvatting? Wat een langdradig stuk zonder enige relevante inhoud. Na 5 minuten afgehaakt.

  1. Youri Reply

   Samenvatting:

   Renee en haar man Kasper hadden eerder dat ene virus iets minder ernstig ingeschat en vragen zich af waar het heen gaat en of ze de podcast nog wel op dezelfde manier kunnen opnemen. Financieel hebben ze geen problemen en dat komt vooral doordat ze een hoge buffer hebben. Een tip die wordt gegeven is als je door de omstandigheden nu tijd over hebt, je die tijd zou kunnen gebruiken om eens goed naar je vaste lasten te kijken. Zij zijn heel blij dat ze lage vaste lasten hebben. Het positieve van je kinderen thuis hebben is dat je een veel beter beeld krijgt van hoe ver ze zich al ontwikkeld hebben, vindt Renee.

   Renee en Kasper houden erg van babbelen en vermoeden dat ze bij sommigen van hun kenniskring vermoeiend zijn als ze daar op bezoek zijn.

   Renee en Kasper hadden een verbouwing gepland, maar hebben besloten dit wegens de omstandigheden uit te stellen. Ze vinden het wel jammer voor hun aannemer die steeds meer ziet dat opdrachten worden geannuleerd. Omdat de badkamer wel hard aan verbouwing toe is, neemt Kasper zich voor zich dan maar in de tuin te douchen (met of zonder onderbroek). Renee hoopt dat er dan op dat moment niet toevallig iemand bij hen achterom komt.

   Beleggen
   Of het nu een goede tijd is om te beleggen is koffiedik kijken en dat is het eigenlijk altijd wel. Ze merken op dat een aandeel meestal veel sneller in waarde kan zakken dan dat het stijgt. Ze verwachten dat het nog een lange tijd kan duren voordat de AEX-index weer boven de 600 punten komt. Kasper had enkele weken geleden aandelen van KLM gekocht en die zijn nu bijna gehalveerd in waarde. Ze verwachten dat als je op de lange termijn belegt, het uiteindelijk wel iets oplevert en dat je niet moet schrikken van forse dalingen. Ze raden aan geld te reserveren voor een beleggingsrekening zodat je meteen kan instappen met beleggen wanneer jou dat een goed moment lijkt. Als je geen verstand hebt van beleggen is het meestal geen goed idee om zomaar wat aandelen te kopen.

   Geld uitgeven
   Renee had zich voorgenomen om op minder dagen geld uit te geven om meer te kunnen sparen en dat gaat nu heel goed, maar dat komt ook omdat er minder uit te geven valt. Om de economische gevolgen van de crisis enigszins te beperken, lijkt het de man van Renee een goed idee om dingen bij de lokale winkel (bakker, slager, slijterij) te kopen in plaats van de supermarkt omdat de supermarkten voorlopig wel genoeg omzet zullen maken. Hij heeft dat zelf nog niet gedaan omdat hij voor de lokale slijterij naar de andere kant van de stad moet reizen.

   Een tip van Renee is om als je geld binnenkomt, eerst jezelf te betalen (lees ‘sparen’) en dan pas de rekeningen. De kans is namelijk dat als je eerst je rekeningen betaalt (en pas aan het eind van de maand spaart), je minder aan sparen toe komt dan je je voorgenomen had.

 4. Youri Reply

  Leuke podcast! Ik merk dat jullie inderdaad erg van babbelen houden. Tot nu toe vind ik het nog niet vermoeiend, maar ik weet niet hoe het is als ik jullie de hele middag zou moeten aanhoren. Ik kan nu natuurlijk gemakkelijk de podcast pauzeren. 🙂

 5. Jansen , Chris Reply

  Goed leven of niet, ik heb al meer reacties geplaatst, Corona is natuurlijk een belangrijk en goed leven (gezondheid en ook financieel (mensen die zeggen dat gezondheid de enige factor is hebben geen gelijk (combinatie van gezondheid, relatie en financien (allemaal interlinked).

  Ik weet niet waar ik dit precies moet plaatsen, belastingen (en vooral de teruggaaf daarvan) blijft een belangrijke factor, niemand praat daarover en dat doet mij verdriet (natuurlijk is ook familie belangrijk (of kan dat zijn)). Echter wij hebben een comfortabel leven, niet alleen door hard te werken, maar ook te emigreren op het juiste moment.
  Geen bezuinigingen gedurende mijn werkende leven (mijn vrouw was (en is) huisvrouw), ik stopte met het werkende leven toen ik 52 was. (landen wisselen heeft ons EUR 100 K opgeleverd), als familie contacten face to face op een wekelijkse basis echt belangrijk is dan beter vergeten. Besparen en potjes, goed, maar leer ook van belasting systemen.
  Zelf ben ik over mijn jaren 5 keer van land verhuist (Ned naar Luxemburg, naar Nederland, Naar Engeland, naar Luxemburg, naar Hongarije). Tijdens mijn tijd in Engeland ook veel business trips naar Parijs (EUR 60 per dag belasting besparing).

  Kijk wat je kunt doen met belastingen is mijn boodschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+