Hoe koop je nog een huis op deze bizarre woningmarkt? (Podcast!)

Las jij het ook laatst? Jonge mensen komen ongeveer een ton tekort wanneer ze een huis willen kopen. Wow! In deze podcast zoeken we naar de oorzaken en vragen we: is er een oplossing?

Een overspannen huizenmarkt (duur en weinig huizen) + strengere hypotheekregels = een probleem.

In deze podcast ga ik in gesprek met Rabobank-onderzoeker en econoom Nic Vrieselaar. We hebben het over hoe het toch komt dat die arbeidsmarkt zo op zijn kop staat? Maar zoeken we ook naar oplossingen. Hoe ga je hiermee om als je een huis wilt kopen? Heb je al een koophuis (hoera) dan is dit ook het luisteren waard. Want ook jij hebt als huizenbezitter met deze woningmarkt te maken.


Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. In deze podcast hoor je ook volger Renée, die helemaal solo een eigen huis kocht. Zonder hulp van papa of mama. Het kan dus wel! Luister je mee?

Je kunt deze podcast op deze pagina luisteren.
Deze en mijn andere afleveringen zijn ook te vinden op Spotify en TuneIn.
Je kunt ze ook automatisch downloaden via je favoriete podcast-app met deze link:
https://www.porterenee.nl/podcast/feed

Veel luisterplezier!

18 Comments

 1. Kaspar Reply

  Goed verhaal. Leuk om te horen. Vooral ook de praktijkcase over de bijna onmogelijkheid om te sparen voor een eigen huis wanneer je als single in een belachelijk duur huur appartement zit (mijn situatie!).

  Ook goed te horen dat de verwachting is dat de huizenmarkt gaat afvlakken. Dat is goed nieuws! Alleen ook heel erg dubbel… Ik kon de afgelopen 7-8 jaar niet kopen. Over anderhalf jaar ongeveer heb ik eindelijk het eigen geld bij elkaar en kan ik kopen. Maar dat is naar verwachting dus precies op het hoogtepunt van de huizengekte. Met andere woorden. De verwachting is dat de prijs van het huis dat ik dan zou kunnen kopen vanaf dat moment weer gaat zakken… Dat klinkt ineens niet meer als een heel goede investering?? Dan kan ik het na 8 jaar ploeteren eindelijk betalen en dan zou het mogelijk wel eens een moneypit kunnen worden? Ik heb de afgelopen jaren niet mee kunnen genieten van de stijgende prijzen en zou dan dus wel vol de klap pakken van weer dalende prijzen. Misschien iets vor een volgende podcast?? Hoe daar mee om te gaan? Want ik vind het erg lastig! (heb ik nu na de domme pech dat precies na mijn scheiding de huizenmarkt gek werd én de hypotheekregels verscherpt werden straks óók nog de pech dat wanneer ik dan kan kopen de huizenmarkt op het punt van inklappen staat??)

  1. Renee Lamboo Reply

   Als ik jou was, zou ik nog even blijven zitten. Ik snap je probleem. De huizenmarkt geeft je niet bepaald een duwtje in de rug.

   1. Kaspar Reply

    Tja. Lastig…. Acht a negen jaar ploeteren voor EINDELIJK dat eigen huisje en dan zou het wéér niet kunnen (of ten minste: niet verstandig zijn). En in alle eerlijkheid: dat komt natuurlijk niet als een verrassing hoor…. Dit zat er al die tijd al aan te komen. Mijn grote vrees is nu alleen dat als ik kies om nog enkele jaren te blijven wonen in mijn veel te dure huur appartement waar ik niet echt gelukkig ben er dan weer iets anders langs komt dat weer onmogelijk (of onverstandig) maakt om te kopen. En zo blijf ik door ploeteren en blijf ik geld zien verdampen aan de huur… Het is om toch een beetje wanhopig van te worden! Een scheiding op precies het verkeerde moment qua economie/huizenmarkt maakt dat ik straks met een beetje pech nooit meer een voet tussen de huizenmarkt krijg… (en ja: dat is nu even bewust zwartkijken hoor! In werkelijkheid zie ik heus wel de ‘silver lining’…).

    Maar de komende anderhalf jaar moet ik dus een keuze maken. Kies ik voor mijn gevoel en koop ik eindelijk dat eigen huisje waar ik zo hard voor geknokt heb óf kies ik het verstand en wacht ik een paar jaar tot de huizenprijzen daadwerkelijk wat gezakt zijn (in de hoop dat er dan niet iets anders gebeurt waardoor kopen ineens alsnog niet mogelijk/verstandig is)…

 2. Kaspar Reply

  ps. het is inmiddels al enkele maanden bijna onmogelijk om reacties te plaatsen op Porterenee via mobiele devices… Geeft standaard een foutmelding dat de pagina niet beschikbaar is… Erg vervelend!

 3. HereIsTom Reply

  Het is niet anders dan 30 jaar geleden hoor, toen kwamen we ook ongeveer een ton tekort en was er een huizen tekort.

  1. Kaspar Reply

   Dat lijkt me erg sterk…. In 1978, op het hoogtepunt van de huizengekte destijds was de gemiddelde prijs van een woning 200.000 gulden (in 1975 was dat 100.000 gulden… als je het over een overspannen huizenmarkt hebt!).
   Maar met een gemiddelde huizenprijs van 200.000 gulden en destijds nog niet de strenge hypotheekregels als nu is een tekort van 100.000 euro (!) erg onwaarschijnlijk – tenzij je gewoon een huis koopt dat heel erg ver boven je stand zit….

    1. Kaspar Reply

     Dat weet ik 😉 Maar dat was na de bubbel van 78. De gemiddelde prijzen waren rond 89 dus alweer weer een heel stuk lager dan in 78, te weten rond de 150.000 gulden. Had daarom de genoemde 30 jaar even héél ruim genomen in de veronderstelling dat gewezen werd op de huizenbubbel rond die tijd. Maar in 1989 is een ton tekort komen dus helemaal ondenkbaar… Het gemiddelde huis was toen namelijk verre van een ton waard (in euro’s)!

     1. Rob

      Kaspar, stel dat je nu huurt voor €800 pm en je wacht nog 3 jaar met kopen omdat de huizen dan wellicht goedkoper zijn.
      Dan spendeer je bijna €29.000 aan huur. Ik denk niet dat jouw beoogde huis van, laten we zeggen €250.000 in 2018 in prijs €29.000 gaat zakken in 3 jaar.
      Met andere woorden, ik zou kopen zo gauw je dat kunt.

     2. Tiny

      Eens met Rob. Zorg dat het een huis is dat je goed kunt betalen en waar je lang wilt blijven. Aflossen doe je meteen tegenwoordig en met de lage rente van tegenwoordig gaat dat best snel. Dus zelfs al zakt het huis in waarde, zit je niet direct (ver) onder water. Dat was anders toen je huis + k.k. + nieuwe keuken en badkamer allemaal kon mee financieren aflossingsvrij.

 4. AJ Reply

  Kaspar, het is de vraag of een huis wel echt een investering is. Als je rente en onderhoud optelt en vergelijkt met wat je er uiteindelijk voor terugkrijgt bij verkoop is het de vraag of het een investering is. In mijn beleving is iets een investering als je er uiteindelijk geld mee verdient. Dat is bij een koopwoning de vraag. Leestip: miljonair met een gewone baan.
  Ik ben blij met ons koophuis hoor maar na het lezen van het boek zie ik het niet per se als investering.

  1. Kaspar Reply

   Dank AJ, ik zie een huis niet zozeer als een investering (tenzij het een opknapper mocht zijn – maar daar zal ik op dit punt in mijn leven denk ik niet snel aan beginnen!). Het gaat er om dat het de mogelijkheid biedt om vermogen op te bouwen, je lost immers af op de hypotheek! En door extra aflossen kun je ook de maandlasten omlaag brengen. Bij huur is het geld dat je iedere maand betaalt simpelweg verdwenen! Daar krijg ik niks voor terug (anders dan het dak boven mijn hoofd natuurlijk!).

   @Rob, goed punt! Maar uiteraard moet je bij deze berekening wel nog de hypotheekrente er af halen… Immers: ook dat geld ben je kwijt! Maar dan nog is het nog steeds zomaar 5 a 600 euro per maand dat ik nu weggooi via de huur (inmiddels al 8 jaar!!! Bedankt, Den Haag!).
   Maar mocht de huizenmarkt inderdaad klappen, dan kunnen de huizenprijzen wel degelijk harder zakken dan deze 6 a 7000 euro per jaar die ik aflos op de hypotheek en is dus het risico dat mijn huis financieel onder water komt te staan… Dus is het zeker weten wel iets om rekening mee te houden!

 5. Cynthia Reply

  Zelf ik heb (gelukkig) op mijn 22e een nieuwbouwwoning kunnen kopen voor 235.000 euro. Hiervoor heb ik wel een concessie moeten doen wat betreft de locatie. Voordeel is echter wel dat ik veel minder eigen geld heb hoeven in te leggen dan wanneer ik de kosten koper had moeten ophoesten.

  Qua inrichting kan je het uiteindelijk zo duur maken als je zelf wil. Leuke deals afstruinen zoals de keuken die ik met 50 procent korting heb kunnen kopen. Kost even wat tijd maar in zo’n bouwperiode ben je eigenlijk alleen maar aan het dromen over je toekomstige woning.

  Over 3 weken krijg ik eindelijk de sleutels en kan ik eindelijk mijn huurwoning opzeggen (yes!) met een strakke planning en veel hulp van familie en vrienden hoop ik zo min mogelijk “dubbele woonlasten” te hebben.

  In de Randstad zal het zeker stukken moeilijker zijn maar ook voor mij geldt dat ik i. p. v. mijn geliefde grote stad ook heb moeten uitwijken zodat ik meer waar voor mijn geld krijg.

  Voor de mensen die nog op zoek zijn naar een leuke koopwoning wil ik zeker zeggen dat je hoop moet houden! Vaak ligt de oplossing binnen je eigen netwerk!

 6. Fred Reply

  Er wordt hier van alles geroepen, waar ik wel de nodige vraagtekens bij heb.

  Allereerst wordt er te pas en te onpas gesproken over “De” Huizenmarkt. Maar die bestaat uit heel veel deelmarkten. Randstad/Niet-Randstad bijv. In plaats van duur te huren in de Randstad kun je er ook voor kiezen in een minder duur deel van Nederland te huren/kopen. Of met een vriendin samen iets te huren en zo de kosten te delen. Wees creatief.

  Verder denken veel mensen de ontwikkeling van de huizenprijs te kunnen voorspellen. Forget it. Gaat je niet lukken, niemand weet wat morgen brengt. Maar zoals Kaspar terecht zegt: begin zo snel als mogelijk te kopen, zodat je vermogen opbouwt. Vermogen waar je in kunt wonen, vermogen wat altijd een bepaalde waarde zal vertegenwoordigen en vermogen wat je altijd weer kunt overdragen aan je eventuele erfgenamen.

  Ten slotte nog het punt van AJ of het investeren in een woning nu eigenlijk wel een investering is. In ons geval is dat zeker zo. Door de hypotheek af te lossen hebben we via de overwaarde vijf beleggingsappartementen gekocht die maandelijks een mooie passieve huurstroom binnenbrengen. Dus via die weg brengt onze eigen woning wel degelijk geld in het laatje.

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Fred,
   In nog geen 10 minuten kun je helaas niet de hele huizenmarkt uitgebreid bespreken. Natuurlijk is die buiten de Randstad anders dan binnen de Randstad. Al weet ik dat ook steden zoals Zwolle en zelfs Leeuwarden tegenwoordig gekkenhuis zijn.

  2. Kaspar Reply

   Je hebt een heel goed punt Fred! Maar Renée ook…. In een enkele podcast kun je onmogelijk alles bespreken en vind ik het prima om gemakshalve gewoon te spreken over ‘de huizenmarkt’. Want de ontwikkelingen zijn in grote lijnen in heel Nederland wel hetzelfde! De prijzen stijgen enorm hard terwijl de financiële ruimte enkel afneemt. Hierdoor komen (her)starters niet meer aan bod en ontstaat er grote druk op de huurmarkt waardoor ook daar de prijzen de pan uit stijgen…. En dus zit een grote groep mensen nu vast aan veel te hoge huren waardoor ze niet voldoende kunnen sparen om de koopmarkt te betreden….

   In de randstad is het probleem absoluut groter dan in andere delen van Nederland. Maar ikzelf zit bijvoorbeeld in een relatief goedkoop deel van Nederland en zit toch ook alweer 7-8 jaar klem in ‘de huizenmarkt’…

   Qua investeren: een eigen huis moet je niet vanuit gaan dat het geld opbrengt. Een huis kopen is in die zin dus geen investering. Maar aflossen is wél vermogen opbouwen. Dat is geen rendement, maar een manier om steeds sneller te sparen. En als je dat geld dan weer inzet om een huis te kopen voor de verhuur, dan is dát wel een investering. (alleen voelt dat weer een beetje krom voor de mensen die zo graag willen kopen… Dat mensen met wél een eigen huis zodanig overhouden dat ze nóg een huis kunnen kopen… waar zij niet aan kunnen komen! Maar ja – anderzijds: de huurmarkt is ook overspannen – dus op deze manier komen er wel weer extra huizen in de huurmarkt. En hoe dan ook geef ik een ieder die de ruimte heeft om op deze manier te investeren gróót gelijk! Zou het zelf niet anders doen als ik de mogelijkheid zou hebben…).

  3. robijn Reply

   Fred, ik ben erg benieuwd hoe je door de overwaarde van je eigen huis 5 beleggingsappartementen gekocht hebt. Zou je daar iets meer over kunnen vertellen?

   Wij (mijn man en ik) zijn bezig met het opknappen en tegelijk aflossen van het huis. Hierdoor zijn we een beetje op zoek wat er eventueel voor opties zijn. Een passieve inkomstenstroom dmv huurhuizen/appartementen spreekt ons erg aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+