Wat moet je nog doen voor pensioen? (podcast!)

Eigenlijk zou ik iets aan mijn pensioen moeten doen. Dat roep ik al jaren. Maar waar begin ik? En hoe bouw je wat extra’s op als je in loondienst bent? Over pensioenen gaat het in deze podcast.

Ik weet best veel van geldzaken. Je kunt me midden in de nacht wakker maken en vragen stellen over bijvoorbeeld sparen, besparen en vermogen opbouwen. Ik geef je alle antwoorden die je wilt hebben. Ik kan je ook best bijpraten over beleggen en over hypotheken.

Maar pensioenen. Ai!

Daar valt nog een hoop te leren. Al was het maar omdat ik bij een generatie hoor die veel meer zelf aan dat pensioen moet gaan werken. Of omdat ik zelf een zzp’er zonder pensioen ben. (Al heb ik sinds de opname van deze podcast, mijn eerste 1.000 euro pensioengeld bij elkaar gespaard).

Genoeg reden dus om al mijn pensioenvragen te stellen aan een expert. En dat is econoom Leontine Treur van RaboResearch. Ze gaf me alle antwoorden die ik nodig had. En voor een dosis inspiratie ging ik nog langs bij ondernemer Yvonne. Zij werkt zo hard aan haar eigen pensioen, dat ze waarschijnlijk zelfs eerder kan stoppen met werken.

Je kunt deze podcast op deze pagina luisteren.
Deze en mijn andere afleveringen zijn ook te vinden op Spotify en TuneIn. Je kunt ze ook automatisch downloaden via je favoriete podcast-app met deze link:
https://www.porterenee.nl/podcast/feed

Hier vind je alle podcasts die ik gemaakt heb en alles wat nog gaat komen. Niet alleen de afleveringen met de economen van Rabobank, maar ook de afleveringen die mijn man en ik samen opnemen.

Veel luisterplezier!

5 Comments

 1. Jorinde Reply

  Wat een goed onderwerp om een podcast over te maken. Ik moet het ook zelf op gaan bouwen, dus ga hem meteen luisteren. Wie weet doe ik nog goede tips op!

 2. Fred Reply

  Bijna alle adviezen, op het aanleggen van een spaarbuffer en het aflossen van de hypotheek na, in deze podcast laat ik zelf links liggen. Gewoon simpel beleggen in box 3 in zowel aandelen als verhuurd vastgoed. En vooral investeren in jezelf, je persoonlijke ontwikkeling en je eigen bedrijf (zoals Porterenee zelf ook doet!)

  Niet in van die fiscale constructies waar je op je 70e pas bij kunt en waar de (R)overheid in de komende decennia nog allerlei wijzigingen in zal aanbrengen. Maak je niet afhankelijk van overheid/werkgever/pensioenfondsen, maar kies voor jezelf.

  1. Sander Reply

   Ik denk er exact hetzelfde over, zorg dat je met je geld zo ver mogelijk bij de overheid en dergelijke fiscale instanties vandaan blijft. Mensen met spaargeld zijn de overheid een doorn in het oog en ze zullen het met hun grillige en onbetrouwbare beleid in de toekomst het je steeds moeilijker proberen te maken om voordeel uit je spaargeld te halen. Hou het in eigen hand, dat geeft nu wellicht iets minder rendement dan al die fiscale constructies maar geeft wel maximale vrijheid.

 3. Seits Reply

  Goede podcast. Fijn om naar te luisteren maar ook informatief en inspirerend.

  Wij hebben in september ook besloten om extra afvroeg aan lossen op de hypotheek met als doel eventueel eerder te kunnen stoppen met werken of minder. En het gaat super. Door de aflossingen zitten wij nu al op 150 euro minder hypotheeklast per maand. Het is een soort vliegwiel. Extra aflossen maakt dat je lasten lager worden. En wij dus nog meer per maand aflossen.

  Wij denken nu na over beleggen. Misschien leuk om hier een podcast voor te maken. Beleggen voor beginners

 4. ria Reply

  Mooi om dit te beluisten. Door de “snelle”veranderingen is het belangrijk om tijdig te beginnen.
  Ik ben tijdig begonnen echter de voorwaarden tot uitkering van de lijfrenteverzekering is niet zo als ik het indertijd voor ogen had en heb afgesproken. Het betekend dat wanneer ik het voor mijn AOW leeftijd laat uitbetalen, dat de uitkering tot 22 jaar moet duren. Dit was voor mij niet de bedoeling. Dus de lijfrenteverzekering gaat na mijn AOW leeftijd uitkeren. Dit was samen met verhoging leeftijd, veranderingen in de CAO de grootste streep door de rekening. Om deze reden hou ik het lekker zelf in de hand. Spaar op een gewone spaarrekening mijn pensioen bij elkaar……nee niet beleggen, te dicht tegen die leeftijd aan om het rendabel te vinden ( lees verliesmomenten op te vangen) Wel dat ik voldoende heb om eerder te stoppen. Hoe ik het doe iedere maand zoveel mogelijk opzij te zetten en tegelijkertijd te leren met veel minder inkomen om te gaan, daarnaast zijn de vaste lasten heel erg naar beneden gegaan. Dit wordt een beetje mijn pensioen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+