regels om geld te sparen

De tien geboden van succesvol sparen

Als je deze tien gouden spaarregels volgt, lukt sparen iedereen. Ook jou!  

 1. Gij zult weten waar uw geld naartoe gaat
  We beginnen meteen maar met de belangrijkste. Hou je uitgaven in de klauwen, om het plat te zeggen. Weet wat je uitgeeft. Nee, niet ongeveer. Zo van: ‘Ik denk dat we zo’n 400 euro aan boodschappen uitgeven.’ Wedden dat het 600 euro is of meer? Je weet het niet zolang je het niet uitrekent. Je werkt er hard voor, dus geef het een beetje verstandig uit, wil je?
 2. Gij zult kleine lettertjes lezen
  Een auto nu al meenemen en pas over een jaar betalen? Lees alsjeblieft de kleine lettertjes. In Amerika zeggen ze: When it sounds too good to be true, it probably is. Je zult niet de eerste zijn die op deze manier in de problemen komt. In de kleine lettertjes van je autolening, want dat is het: een lening, staat waarschijnlijk dat als je één dag te laat betaalt je met terugwerkende kracht iets van 12% rente moet betalen. Dat is nogal een klap geld. Lees ze dus, die ieniemienie lettertjes. Waarom denk je dat ze ze expres zo klein maken? Right, precies, om je te ontmoedigen ze te lezen. Niet laten gebeuren.

  Lees ook: Zo overtuig je je partner om mee te sparen
 3. Gij zult nooit geld lenen, behalve voor een huis
  Er is echt niets dat je zo hard nodig hebt dat je er geld voor moet lenen. Geen auto, geen boot, geen vakantie. Geld lenen is het begin van het einde. Enige uitzondering op deze regel is de studielening. Die zie ik door de vingers, wanneer je er verstandig mee om gaat. Leen zo min mogelijk en los zo snel mogelijk weer af. Kom nou niet met dat gelul over lage rente op een studentenlening. Elke euro uitgegeven aan rente is er één teveel. Dus ook voor die hypotheek geldt: zo snel mogelijk aflossen.
 4. Gij zult niet uitgeven wat gij niet hebt
  Het leven kan soms simpel zijn, he? Zelfs mijn vierjarige zoontje snapt dat je zonder geld niets kunt kopen. Wanneer we volwassen worden, denken we opeens van wel. Heel apart. We worden gek gemaakt met gelikte reclames en sexy billboards. Kijk daar wat minder naar en wat meer naar het saldo op je rekening. Dan weet je precies wat er nog kan en wat niet.

  Lees ook: Mr. FOB (49) kan stoppen met werken (genoeg gespaard!)
 5. Gij zult niet mee willen doen met de buren
  Zij een nieuwe elektrische grasmaaier? Jij een nieuwe grasmaaier. Hij een nieuwe racefiets? Jij een nieuwe racefiets. Fuck dat. Lekker belangrijk. Misschien zijn ze achter de voordeur van hun mooie huis wel hartstikke ongelukkig, ondanks al die mooie maar oncomfortabele designmeubels. Kijk naar jezelf, naar jouw behoeftes, niet naar die van een ander.
 6. Gij zult omfietsen voor een goede aanbieding
  1+1 gratis. Dat is een goede aanbieding en daar fiets je voor om. Voor 25% korting op het tweede artikel, trek ik niet eens mijn jas aan. Koop alleen in de aanbieding wat je toch al nodig had. Laat je niet verleiden tot aankopen die overbodig zijn, gewoon omdat ze voordelig zijn. Niet kopen is dan altijd nog goedkoper.
 7. Gij zult nooit rood staan
  Weet je wat rood staan kost? Ik kwam er jaren geleden achter, voor ik zo ontzettend verstandig werd als ik nu ben, dat ik 14% betaalde over iedere euro die ik rood stond. Ai. Dat kostte me per jaar honderden euro’s. Onzinnig. Dus één keer aanvullen en even op een houtje bijten en daarna nooit meer doen. Gooi dat krediet gewoon van je rekening af, kun je ook niet meer de fout in gaan. Dan maar een keer voor lul met ‘ontoereikend saldo’ bij de Appie.

  Lees ook: Besparen op de boodschappen: zo doen wij het
 8. Gij zult geen dikke auto rijden
  Een auto is een van de hoogste kostenposten naast de woonlasten. Zeker een nieuwe dure. Niet aan beginnen. Een auto is gewoon een auto, niets meer dan dat. Een auto zien als een statussymbool is echt zó jaren negentig. Wat zeg ik? Jaren tachtig. Al heb ik die maar voor de helft meegemaakt en had ik toen nog lang geen rijbewijs. Wat ik wil zeggen: laat het los. Gaat echt helemaal nergens over. Zodra je de showroom uit rijdt, is hij al een paar duizend euro minder waard.
 9. Gij zult het nieuws volgen
  Een crisis zien economen vaak van mijlenver aankomen. Dat vertellen ze in actualiteitenprogramma’s en op tv. Zorg dat je het weet en hou er rekening mee. Dat voorkomt dat jij een huis koopt op de top van de markt, net voor die hele economische bloei door het doucheputje wegspoelt. De financiële gevolgen van zoiets kun je je leven lang met je meezeulen. Beter voorkomen dus.
 10. Gij zult zelf blijven nadenken
  I saved the best for last. Eigenlijk vat dit alles hierboven samen. Denk logisch na. Zie spullen voor wat ze zijn: spullen. Niets meer en niets minder. Zie een huis voor wat het is: een huis. Niets meer en niets minder. Wees wijs. Spring af en toe uit de band (kan best!) maar hou je zaken onder controle. That’s the only way to go.

Share

6 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Deze truc levert je je eerste 1000 euro op - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Shout out naar iedereen die hier meedoet - PorteRenee.nl

 3. Pingback: 10 trucs om te sparen zonder dat je het doorhebt -

 4. Pingback: Deze truc levert je je eerste 1000 euro op -

 5. Pingback: Flink meer rente op buitenlandse spaarrekening. Doen of niet? -

 6. Pingback: Sparen lukt pas als je deze 5 gevoelens loslaat -

6 Comments

 1. dertigermetkids Reply

  overzicht check (boodschappen rond de 550 per maand, tanken 140.. bijvoorbeeld :p )

  kleine lettertjes.. zelfs de bespreking bij de hypotheek begreep ik zomaar (dankzij alle blogs die ik al jaren volg en dus weet waar t over gaat :p en annuiteitenhypotheek is niet zo ingewikkeld)

  geld lenen alleen voor t huis.. nee ook nog bij duo, zijn aan t aflossen, maar serieus we maken er winst op, meer dan op de spaarrekeningbijna haha. krijgen nl 77 cent korting per maand omdat we via automatisch incasso betalen en ondertusen betalen we ongeveer 50 cent rente per maand :p dus we verdienen 27 cent.. 😉 en elke maand een cent meer, want de rente word elke maand een cent minder doordat de schuld daalt. daarom lossen we m niet in 1 x af maar gewoon 100 per maand (is al meer dan de verplichte 60 euro )

  niet uitgeven wat e niet hebben, check. leuke spaarrekening dus zo moeilijk is t dan niet :p

  de buurvrouw is 86.. die koopt niet veel bijzonders 😉 wat anderen doen heb ik me nooit door laten beinvloen, ok wel een beetje 😉 de kids op school lopen in erg leuke merkkleding, ik probeer goedkoop leuke kleding te kopen ipv alleen maar goedkoop en kastvulling 😉 en tja een 2e auto lijkt me wel erg praktisch, zeker met die regen en kou.. maar ja bewuste keuzes he…

  omfietsen voor een aanbieding doe ik niet omdat ik fulltime werk en niet tijdens werktijd allerlei winkels af wil gaan met opvangkindjes, maar probeer t wel in de gaten te houden dat bij de winkels waar ik kom, ik bewust aanbiedingen mee neem waar we wat aan hebben idd

  nooit rood staan lukt gelukkig ook prima dankzij prima inkomen bij beide en een super overzicht

  geen dikke auto check. kleine skoda fabia 1.2 rijdt heerlijk zuinig 1:17.

  het nieuws volgen.. nope.. alsjeblieft niet. wordt er depri van. waarom ik in vredesnaam kinderen wilde op deze ellendige wereld.. nieuws ban ik buiten, leef lekker gezellig in onze bubble.. huis hebben we toch al gekocht en stond direct al niet meer onder water dus prima investering.

  zelf blijven nadenken.. tja lukt dus wel 😉 zie bovenstaande.

 2. Mendie Reply

  Leuk stukje maar wat veel reclames op je blog. Ik snap dat je daar geld mee verdient. Maar je moet wel uitkijken dat je geen lezers verliest door dat irritante reclame gedoe. Veeeeeeel te veel. Bah

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Mendie,
   Ik ben het helemaal met je eens, dus heb het terug geschroefd en ben bezig dit op een andere manier te doen.
   Dat ga je hopelijk snel merken!

 3. Maris Reply

  Mooie samenvatting zo! En helemaal waar ook. Ik ben zo blij dat ik inmiddels ook ‘het licht’ gezien heb en ben begonnen met (een stuk) minder uitgeven en veel meer sparen. Ik heb al zoveel met m’n geld kunnen doen zoals mijn oude bank vervangen omdat ik rugpijn kreeg van de oude en toen mijn bed kapot ging meteen een nieuwe kunnen kopen (ok daarvoor moest ik nog wel een heel klein beetje van een andere spaarrekening lenen, maar toch! Dat geld is van mijn komende salaris alweer helemaal aangevuld!). En daarna die-hard sparen voor de verhuizing! Zoveel zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *