Als je deze tien gouden regels volgt, lukt sparen iedereen. Dan ben jij binnen no time vermogend. Of in ieder geval een stuk vermogender dan je nu (al) bent.  

 1. Gij zult weten waar uw geld naartoe gaat
  We beginnen meteen maar met de belangrijkste. Hou je uitgaven in de klauwen, om het plat te zeggen. Weet wat je uitgeeft. Nee, niet ongeveer. Zo van: ‘Ik denk dat we zo’n 400 euro aan boodschappen uitgeven.’ Wedden dat het 600 euro is of meer? Je weet het niet zolang je het niet uitrekent. Je werkt er hard voor, dus geef het een beetje verstandig uit, wil je?
 2. Gij zult kleine lettertjes lezen
  Een auto nu al meenemen en pas over een jaar betalen? Lees alsjeblieft de kleine lettertjes. In Amerika zeggen ze: When it sounds too good to be true, it probably is. Je zult niet de eerste zijn die op deze manier in de problemen komt. In de kleine lettertjes van je autolening, want dat is het: een lening, staat waarschijnlijk dat als je één dag te laat betaalt je met terugwerkende kracht iets van 12% rente moet betalen. Dat is nogal een klap geld. Lees ze dus, die ieniemienie lettertjes. Waarom denk je dat ze ze expres zo klein maken? Right, precies, om je te ontmoedigen ze te lezen. Niet laten gebeuren.
  Lees ook: Doorbreek het patroon van meer, beter en groter
 3. Gij zult nooit geld lenen, behalve voor een huis
  Er is echt niets dat je zo hard nodig hebt dat je er geld voor moet lenen. Geen auto, geen boot, geen vakantie. Geld lenen is het begin van het einde. Enige uitzondering op deze regel is de studielening. Die zie ik door de vingers, wanneer je er verstandig mee om gaat. Leen zo min mogelijk en los zo snel mogelijk weer af. Kom nou niet met dat gelul over lage rente op een studentenlening. Elke euro uitgegeven aan rente is er één teveel. Dus ook voor die hypotheek geldt: zo snel mogelijk aflossen.
 4. Gij zult niet uitgeven wat gij niet hebt
  Het leven kan soms simpel zijn, he? Zelfs mijn vierjarige zoontje snapt dat je zonder geld niets kunt kopen. Wanneer we volwassen worden, denken we opeens van wel. Heel apart. We worden gek gemaakt met gelikte reclames en sexy billboards. Kijk daar wat minder naar en wat meer naar het saldo op je rekening. Dan weet je precies wat er nog kan en wat niet.
 5. Gij zult niet mee willen doen met de buren
  Zij een nieuwe elektrische grasmaaier? Jij een nieuw grasmaaier. Hij een nieuwe racefiets? Jij een nieuwe racefiets. Fuck dat. Lekker belangrijk. Misschien zijn ze achter de voordeur van hun mooie huis wel hartstikke ongelukkig, ondanks al die mooie maar oncomfortabele designmeubels. Kijk naar jezelf, naar jouw behoeftes, niet naar die van een ander.
 6. Gij zult om fietsen voor een goede aanbieding
  1+1 gratis. Dat is een goede aanbieding en daar fiets je voor om. Voor 25% korting op het tweede artikel, trek ik niet eens mijn jas aan. Koop alleen in de aanbieding wat je toch al nodig had. Laat je niet verleiden tot aankopen die overbodig zijn, gewoon omdat ze voordelig zijn. Niet kopen is dan altijd nog goedkoper.
 7. Gij zult nooit rood staan
  Weet je wat rood staan kost? Ik kwam er jaren geleden achter, voor ik zo ontzettend verstandig werd als ik nu ben, dat ik 14% betaalde over iedere euro die ik rood stond. Ai. Dat kostte me per jaar honderden euro’s. Onzinnig. Dus één keer aanvullen en even op een houtje bijten en daarna nooit meer doen. Gooi dat krediet gewoon van je rekening af, kun je ook niet meer de fout in gaan. Dan maar een keer voor lul met ‘ontoereikend saldo’ bij de Appie.
 8. Gij zult geen dikke auto rijden
  Een auto is een van de hoogte kostenposten naast de woonlasten. Zeker een nieuwe dure. Niet aan beginnen. Een auto is gewoon een auto, niets meer dan dat. Een auto zien als een statussymbool is echt zó jaren negentig. Wat zeg ik? Jaren tachtig. Al heb ik die maar voor de helft meegemaakt en had ik toen nog lang geen rijbewijs. Wat ik wil zeggen: laat het los. Gaat echt helemaal nergens over. Zodra je de showroom uit rijdt, is hij al een paar duizend euro minder waard.
 9. Gij zult het nieuws volgen
  Een crisis zien economen vaak van mijlenver aankomen. Dat vertellen ze in actualiteitenprogramma’s en op tv. Zorg dat je het weet en hou er rekening mee. Dat voorkomt dat jij een huis koopt op de top van de markt, net voor die hele economische bloei door het doucheputje wegspoelt. De financiële gevolgen van zoiets kun je je leven lang met je meezeulen. Beter voorkomen dus.
 10. Gij zult zelf blijven nadenken
  I saved the best for last. Eigenlijk vat dit alles hierboven samen. Denk logisch na. Zie spullen voor wat ze zijn: spullen. Niets meer en niets minder. Zie een huis voor wat het is: een huis. Niets meer en niets minder. Wees wijs. Spring af en toe uit de band (kan best!) maar hou je zaken onder controle. That’s the only way to go.Lees ook: Ons plan: iedere maand 1000 euro aflossen

Hoera, binnenkort ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Over snijden in je vaste lasten en zo meer vrijheid creëren in je leven. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.comVind ik leuk!