7 manieren om van sparen een spelletje te maken

Ik geef je 7 manieren om van sparen een tof spel te maken. Een spel dat je graag wilt winnen. Zo gaat je spaarsaldo supersnel sky high. 

Op de middelbare school was ik een vreselijke leerling. Tijdens aardrijkskundelessen staarde ik uit het raam. De biologieles vulde ik met het schrijven van briefjes naar vriendinnen. En tijdens de uren Franse les was ik chronisch ziek, zwak en misselijk. Ik vond er niets aan en dus waren mijn cijfers om te janken. Na veel trekken en duwen haalde ik uiteindelijk mijn havo-diploma. Ik ging journalistiek studeren en man, ik was de nerd van de klas. Ik ging altijd the extra mile, om het zo te zeggen. Was een 6 voor mij voorheen reden om de vlag uit te hangen, nu nam ik geen genoegen met minder dan een 8 of een 9. Al ging het me niet eens meer om die cijfers, ik wilde die opdrachten zelf graag maken. Omdat ik het tof vond. Omdat ik er lol in had.

sparen, spelletje, meer sparen, beter sparen, spaarinspiratie, sparen, spaargeld, spaarrente, porterenee, renee lamboo

Zo werkt het ook met sparen. Een spaarmanier vinden die je plezier brengt, is de enige manier om je doelen te bereiken. Iedereen is anders, dus er is geen gouden tip. Maar er zijn wel ontelbaar manieren om een beetje fun toe te voegen aan sparen. Die manieren ga ik met je delen. Kies er één die bij jou (en misschien ook bij je partner of je gezin) past. Ik deel er hier zeven, in de video krijg je nog 3 tips.

Bingo!

Gebruik bingokaarten om te sparen. Je weet wel, die kaartjes met getallen erop. Normaal gesproken roept een of andere bejaarde dame die getallen af. Nu werkt het anders. Je gaat proberen iedere maand de bingokaart bij elkaar te sparen. Kijk even of dat financieel haalbaar is. Je kunt ook drie getallen kiezen van de kaart. Stel: 24, 4 en 50. Hoppa. Dan heb je weer 78 euro extra bij elkaar gespaard. Geld dat anders misschien naar boodschappen of kleding was gegaan. Bingosparen is een wedstrijdje met jezelf. En ik ben zo competitief, dat ik zelfs die wil winnen.

Bingo sparen

Alle korting is spaargeld

35% korting op boodschappen? Reken het verschil uit en naar je spaarrekening met dat geld. Een winterjas gekocht in de uitverkoop? Hup, die 50% maak je meteen over. Zo kun je sparen zonder dat je er iets voor in hoeft te leveren. Je koopt gewoon wat je nodig hebt, alleen is de korting helemaal voor Bassie (en dat ben jij dan). Het motiveert je dubbel. Om korting te scoren en om te sparen.

Hustle het bij elkaar


Kies een side hustle, oftewel een bijverdienste, waarvan de opbrengst helemaal naar je spaarrekening gaat. Mijn man werkte bijvoorbeeld lang als radiopresentator. Daar verdiende hij zijn brood mee. Daarnaast werkte hij als voice-over. Hij spreekt in zijn eigen studio teksten in voor bedrijfsfilms en reclames. Wat hij daarmee verdient, gaat linea recta naar zijn Ibiza-rekening. Dat is een aparte rekening, met een mooi plaatje van een palmboom erbij, waar hij spaart voor zijn grote droom. Een eigen appartementje op Ibiza. Nee, we zijn niet zo rijk dat dat binnen een jaar of vijf gefixt is. Maar dat maakt niet uit. Misschien gaan we het geld ooit wel gebruiken om met het hele gezin een jaar op Ibiza te wonen. Je zult mijn man never nooit niet geld van deze rekening op zien nemen. Hij is gekke Henkie niet. Dat gaat ten koste van zijn droom!

Lees ook: 9 vrouwen over hun side hustle

Scoor een toffe spaarpot

Ik weet dat Regiobank een spaarpot heeft waar je een muntje indoet die automatisch naar het juiste vakje rolt. Dus 50 centjes bij elkaar, euro-munten bij elkaar, enzovoort. Tof om naar te kijken en motiverend omdat je precies ziet hoeveel je hebt. ING heeft de Pinniemaat, een soort pinautomaat, alleen stop je er dan geld in. Die is eigenlijk voor kids, maar hey, wat maakt dat uit. Het kind in je wakker maken lijkt me altijd een goed idee. Wat ook altijd werkt is de ouderwetse knakenbuis. Ken je die nog? (Ik vond ‘m online nog hier:

Pin het

Maak een Pinterest-bord aan en pin daar plaatjes op van mooie spullen met hun waarde erbij. Bijvoorbeeld die handtas ter waarde van 200 euro. Die ga jij mooi eens bij elkaar sparen. Niet dat je die tas uiteindelijk ook gaat kopen (tenminste, dat is het plan) maar je hebt wel die 200 euro staan. Zakt je spaarmotivatie een beetje weg? Dan log je in op Pinterest en check je je spaarbord. Hoe awesome? Je hebt al een handtas, een designeroutfit en een tweedehands auto bij elkaar gespaard. Dat maakt je vast trots.

Alle briefjes verzamelen

Kies een munt of een briefje dat je nooit in je portemonnee mag houden. Stel, je kiest het briefje van 5. Ga je naar de bioscoop en breek je daar een twintigje aan? Dan gaan die vijfjes thuis meteen je spaarpot in. Doe je dat consequent, dan leg je een fijn spaarpotje aan.

Dure gewoonte!

Kies een slechte gewoonte (hopelijk is de keuze niet reuze) waar je graag vanaf wilt. Neem een glazen kom of potje en label ‘m met de naam van je slechte gewoonte. Bijvoorbeeld: roken, schelden of de Kardashians kijken. Speel nu even politieagentje en hang een boete aan die gedrag. Iedere sigaret is vijf euro, ieder scheldwoord een euro en iedere aflevering van Keeping up with the Kardashians een tientje. Wanneer je terugvalt in slecht gedrag, is het een kwestie van betalen. Dat geld is vanaf nu spaargeld. Had je je maar beter moeten gedragen 🙂

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: