7 manieren om van sparen een spelletje te maken + VIDEO

Ik geef je 7 manieren om van sparen een tof spel te maken. Een spel dat je graag wilt winnen. Zo gaat je spaarsaldo supersnel sky high. 

Op de middelbare school was ik een vreselijke leerling. Tijdens aardrijkskundelessen staarde ik uit het raam. De biologieles vulde ik met het schrijven van briefjes naar vriendinnen. En tijdens de uren Frans was ik chronisch ziek, zwak en misselijk. Ik vond er niets aan en dus waren mijn cijfers om te janken. Na veel trekken en duwen haalde ik uiteindelijk mijn havo-diploma. Ik ging journalistiek studeren en man, ik was de nerd van de klas. Ik ging altijd the extra mile, om het zo te zeggen. Was een 6 voor mij voorheen reden om de vlag uit te hangen, nu nam ik geen genoegen met minder dan een 8 of een 9. Al ging het me niet eens meer om die cijfers, ik wilde die opdrachten zelf graag maken. Omdat ik het tof vond. Omdat ik er lol in had.

sparen, spelletje, meer sparen, beter sparen, spaarinspiratie, sparen, spaargeld, spaarrente, porterenee, renee lamboo

Zo werkt het ook met sparen. Een spaarmanier vinden die je plezier brengt, is de enige manier om je doelen te bereiken. Iedereen is anders, dus er is geen gouden tip. Maar er zijn wel ontelbaar manieren om een beetje fun toe te voegen aan sparen. Die manieren ga ik met je delen. Kies er één die bij jou (en misschien ook bij je lief of je gezin) past. Ik deel er hier zeven, in de video krijg je nog 3 unieke tips

Bingo!

Gebruik bingokaarten om te sparen. Je weet wel, die kaartjes met getallen erop. Normaal gesproken roept een of andere bejaarde dame die getallen af. Nu werkt het anders. Je gaat proberen iedere maand de bingokaart bij elkaar te sparen. Kijk even of dat financieel haalbaar is. Je kunt ook drie getallen kiezen van de kaart. Stel: 24, 4 en 50. Hoppa. Dan heb je weer 78 euro extra bij elkaar gespaard. Geld dat anders misschien naar boodschappen of kleding was gegaan. Bingosparen is een wedstrijdje met jezelf. En ik ben zo competitief, dat ik zelfs die wil winnen.

Alle korting is spaargeld

35% korting op boodschappen? Reken het verschil uit en hup naar je spaarrekening. Een winterjas gekocht in de uitverkoop? Hup, die 50% maak je meteen over. Zo kun je sparen zonder dat je er iets voor in hoeft te leveren. Je koopt gewoon wat je nodig hebt, alleen is de korting helemaal voor Bassie (en dat ben jij dan). Het motiveert je dubbel. Om korting te scoren en om te sparen.

Hustle het bij elkaar

Kies een side hustle, of te wel een bijverdienste, waarvan de opbrengst helemaal naar je spaarrekening gaat. Mijn man bijvoorbeeld is radiopresentator. Daar verdient hij zijn brood mee. Daarnaast werkt hij als voice-over. Hij spreekt in zijn eigen studio teksten in voor bedrijfsfilms en reclames. Wat hij daarmee verdient, gaat linea recta naar zijn Ibiza-rekening. Dat is een aparte rekening, met een mooi plaatje van een palmboom erbij, waar hij spaart voor zijn grote droom. Een eigen appartementje op Ibiza. Nee, we zijn niet zo rijk dat dat binnen een jaar of vijf gefixt is. Maar het maakt niet uit. Misschien gaan we het geld ooit wel gebruiken om met het hele gezin een jaar op Ibiza te wonen. Je zult mijn man never nooit niet geld van deze rekening op zien nemen. Hij is gekkie Henkie niet. Dat gaat ten koste van zijn droom!

Lees ook: 9 vrouwen over hun side hustle

Scoor een toffe spaarpot

Ik weet dat Regiobank een spaarpot heeft waar je een muntje indoet die automatisch naar het juiste vakje rolt. Dus 50 centjes bij elkaar, euro-munten bij elkaar, enzovoort. Tof om naar te kijken en motiverend omdat je precies ziet hoeveel je hebt. ING heeft de Pinniemaat, een soort pinautomaat, alleen stop je er dan geld in. Die is eigenlijk voor kids, maar hey, wat maakt dat uit. Het kind in je wakker maken lijkt me altijd een goed idee. Wat ook altijd werkt is de ouderwetse knakenbuis. Ken je die nog? (Ik vond ‘m online nog hier:

Pin het

Maak een Pinterest-bord aan en pin daar plaatjes op van mooie spullen met hun waarde erbij. Bijvoorbeeld die handtas ter waarde van 200 euro. Die ga jij mooi eens bij elkaar sparen. Niet dat je die tas uiteindelijk ook gaat kopen (tenminste, dat is het plan) maar je hebt wel die 200 euro staan. Zakt je spaarmotivatie een beetje weg? Dan log je in op Pinterest en check je je spaarbord. Hoe awesome? Je hebt al een handtas, een designeroutfit en een tweedehands auto bij elkaar gespaard. Dat maakt je vast trots.

Alle briefjes verzamelen

Kies een munt of een briefje dat je nooit in je portemonnee mag houden. Stel, je kiest het briefje van 5. Ga je naar de bioscoop en breek je daar een twintigje aan? Dan gaan die vijfjes thuis meteen je spaarpot in. Doe je dat consequent, dan leg je een fijn spaarpotje aan.

Dure gewoonte!

Kies een slechte gewoonte (hopelijk is de keuze niet reuze) waar je graag vanaf wilt. Neem een glazen kom of potje en label ‘m met de naam van je slechte gewoonte. Bijvoorbeeld: roken, schelden of de Kardashians kijken. Speel nu even politieagentje en hang een boete aan die gedrag. Iedere sigaret is vijf euro, ieder scheldwoord een euro en iedere aflevering van Keeping up with the Kardashians een tientje. Wanneer je terugvalt in slecht gedrag, is het een kwestie van betalen. Dat geld is vanaf nu spaargeld. Had je je maar beter moeten gedragen 🙂

Werkt dit voor jou? Van sparen een spelletje maken? Hoe doe jij dat?
Laat het vooral weten in de comments.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

20 Comments

 1. Lin Reply

  Wat een leuke tips weer.

  Ik doe het ook met briefjes maar dan met alle mooie geld briefjes die vrijwel niet in omloop zijn geweest ik vind het dan zonde om die uit te geven. Beetje rare tik maar her helpt.

  Daarnaast spaar ik kleine bedragen die dan automatisch naar mijn spaarrekening worden overgemaakt en in totaal is dat € 1.000 op jaar basis.

 2. Kaspar Reply

  Mooie tips!
  Ik heb pinsparen ingesteld. Van iedere pintransactie gaat automatisch 10% naar de spaarrekening. Tikt best aan. Verder heb ik al zeker 10 jaar geen vakje voor muntgeld in de portemonnee. Krijg ik ergens muntgeld terug gaat het thuis de spaarpot in. Haal er nooit geld uit, behalve voor dagjes uit (dan is muntgeld handig én dat zijn de dagjes waar je voor spaart). Ondanks dat ik zelden contant betaal zit er ieder jaar toch 100-150 euro in. Dat gaat dan naar de bank en naar de spaarrekening.
  Verder was voor mij dé manier om meer te sparen om na ontvangst salaris direct een bedrag naar de spaarrekening te zetten. Het is zó vervelend als dat eind van de maand weer terug moet. Doe er alles aan dat te voorkomen (al lukt dat vaak niet helemaal, helaas…).

  Verder heb ik een duidelijk spaardoel. Minimaal 15.000 euro om te gebruiken voor het eigen geld om een huis te kopen. Ik wil zoooo graag een huis (ipv huidige huur appartement). Dus dat is een heel goede motivatie!

   1. Monica Reply

    Als je je aanmeld voor Peaks, dan kan het wel!
    Hé! Ga je ook beleggen met Peaks? Dan krijgen we allebei €10 kado! Download de app en verzilver binnen 48 uur nadat je klant bent geworden deze code: MONICVCKN. ? Veel plezier met beleggen! Meer info: https://peaks.onelink.me/qcVD/4c7bee9b

    Weet dat je met beleggen risico neemt, en dat je (een deel van) je inleg kúnt verliezen ?️

 3. HereIsTom Reply

  Ik spaar al vanaf dat de Euro er is de twee euromunten, heb een een schaal vol, maar nog nooit geteld ?
  Ben nog steeds op zoek naar zo’n buis voor twee euro munten, maar die ik op Internet zie zijn duur, ga er geen 10 euro voor betalen ?

  1. anja Reply

   Ik zag er laatst hangen in zo’n winkel, die tijdelijk in een leegstaand pand zitten, kosten waren 2 euro. Misschien zit er bij jou in de stad ook zo’n tijdelijke winkel?

  2. Arinda Reply

   Als je een buis kunt vinden waar vroeger 5 gulden munten in gingen is je probleem ook opgelost. Afmeting van de munten is hetzelfde, mijn ouders zijn fanatieke €2 spaarders.

 4. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Ik maak er altijd een sport van om elke maand zoveel mogelijk te sparen, plus alle extra’s. Dat is voor mij een leuke uitdaging omdat mijn inkomsten geen een maand hetzelfde zijn. Dus ideaal zo!

 5. anja Reply

  Als mijn salaris binnen is, reken ik uit wat ik nodig zal hebben voor de kosten de komende maand, zowel de vaste lasten als de boodschappen en zo. Alles wat dan overblijft, gaat direct door naar de spaarrekening. En dan wil ik aan het einde van de maand geen geld hoeven terug boeken vanaf de spaarrekening. Een extra stok achter de deur om bij elke uitgaven goed na te denken (dit is mijn manier, ik vind dit een leuk spel, maar een ander zal dat niet zo vinden).

 6. Priscilla Reply

  Iedere keer als ik doelloos op de bank lig in mijn telefoon te kijken (verschrikkelijke gewoonte) boek ik via de app €3,50 over. Merk je niks van maar samen toch weer leuk bedrag eind van de maand.

  Daarnaast een keer gelezen om allerlei kleine bedragen standaard in te stellen als overboeking naar je spaar rekening. Net doen alsof je een broodje hebt gehaald, koffie hebt gedronken, tijdschrift hebt gehaald. Dus samen nog eens extra €25-30 dat klakkeloos naar je spaar rekening gaat.
  Jezelf een beetje voor de gek houden met een goed doel 🙂

 7. Karin Reply

  Ik ben vorig jaar begonnen met deze spaar uitdaging: Ik heb een weckpot opgeleukt en daar een label aan gehangen met spaar uitdaging. Op maandag doe ik 2 euro in de pot (eigenlijk was dat 1 euro maar ik wilde aan het eind van het jaar die 1.500 euro in mijn pot hebben gespaard 😉 , op dinsdag ook, op woensdag 3 euro, donderdag 4 euro, vrijdag 5 euro, zaterdag 6 euro en zondag 7 euro. 0p maandag begin ik weer opnieuw. zo heb ik eigenlijk ongemerkt vorig jaar zo’n 1.500 euro bij elkaar gespaard!Dit jaar ben ik er ook weer mee begonnen!

 8. Inge Reply

  Er is een staatje, waarbij je per maand (ongeveer om de 3 dagen) een klein random bedrag overboekt naar je spaarrekening, bijv. de 1e 2,34 – de 4e 4,88 – de 7e 3,56 etc. Zo spaar je maandelijks 40,00 (precies wat Priscilla in een eerdere reactie al aangaf). Ons inkomen laat het toe, om alle bedragjes x 10 te doen, zodat wij maandelijks 400,00 extra sparen, buiten een standaardbedrag wat maandelijks direct na ontvangst salaris overgaat naar de spaarrekening.

 9. Manon Reply

  Ik ben ook begonnen met peaks.
  Als je je zelf aanmeld kun je deze code verzilveren MANONPE4G krijgen we beide 10 euro. Kijk das leuk beginnen toch.

 10. Lucinda Reply

  Ikzelf zou er heel graag een sport van willen maken, niet perse ongelooflijk minimaal leven, maar wel van sparen een spelletje maken zodat je op een andere manier gemotiveerd raakt om te sparen en het niet een ‘last’ lijkt. Maar het moeilijke is dat je dat wel als huishouden moet doen, in mijn eentje schiet het niet op als het er aan de andere kant gewoon uit blijft rollen en ik weet niet zo goed hoe ik dat voor elkaar kan krijgen, andere mensen in mijn huishouden enthousiast maken.

 11. Daisy Reply

  Haha, wat een heerlijke video, je wordt er vrolijk van!
  Leuk artikel met goede tips. Hier gaan we mee aan de slag!

 12. Tine Reply

  Ik zet na elke transactie met de rekening ook geld over op de spaarrekening. Ik rond telkens af tot op 50 euro. Staat er bijvoorbeeld 654,78, dan boek ik 4,78 over. Na een volgende transactie heb ik bijvoorbeeld nog 545,98 dan boek ik 45,98 over naar de spaarrekening. Loopt aardig op aan het eind van de maand.

 13. Kathinka Reply

  Ik heb altijd een dichte spaarpot waar ik extraatjes in doe. Bv als ik iets heb verkocht via mp of als er extra geld binnenkomt en ik pin wat extra’s. Vlak voor de zomervakantie maak ik hem open en nemen we de inhoud mee op vakantie. Werkt als een trein bij mij.
  Verder doe ik ook aan pinsparen en heb ik de tik om op mijn spaarrekening altijd ronde bedragen te willen hebben. Hierdoor spaar ik altijd nog extra bovenop mijn gewone spaarbedrag.
  En natuurlijk heb ik ook Peaks nav een artikel hier ooit op de site. Ik heb nog één vriend nodig voor de bonus 😉 Wie helpt me? KATHIY51U

 14. BB Reply

  Haha dat lachje als je in die ballenbak kiepert!

  Wat ik altijd wel leuke uitdagingen vind:

  Als je een duurder product wilt kopen wat eigenlijk wat overbodig is, het pas kopen als je het bij elkaar hebt gespaard door spullen waar je niets meer mee deed te verkopen op bijv. Marktplaats. Doordat dit tijd kost wil de wens om het te kopen ook nog weleens wegebben, win win!

  Op date gaan samen met alleen het geld dat je die dag kunt verdienen. Bijv. kleingeld zoeken in laatjes en broekzakken, lege flessen inleveren, tikkie sturen naar collega waar je de lunch voor hebt voorgeschoten. En dan het beste maken van wat je bij elkaar scharrelt, ook al is dat 5 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *