10 tips om je eerste €100.000 te sparen

De eerste €100.000 sparen is het moeilijkst. Als je dat eenmaal hebt, treden mechanisme in werking waardoor je geld vanzelf hard gaat groeien. Maar hoe krijg je dat eerste immense bedrag bij elkaar? Ik geef tien tips die ons enorm geholpen hebben.

Het is alweer een tijd geleden dat wij dat magische punt bereikten. €100.000. Ik weet het nog alsof het gisteren was. Dit klinkt heel dramatisch, maar het was nogal wat. Jarenlang hadden we dat doel voor ogen gehad. €100.000 op onze spaarrekening. Een ton. Een bedrag dat de rest van ons leven zou veranderen en waarvan ik stiekem dacht dat het nooit haalbaar zou zijn. Maar toen we gingen rekenen, bleek het heus wel te kunnen. Twee inkomens, niet al te hoge vaste lasten. En vooral heel veel motivatie om dat doel te bereiken. Dat laatste was de belangrijkste reden dat het lukte. We wilden allebei dat het lukte en zagen de impact die het op ons leven kon hebben. We konden het gebruiken voor een koophuis en daardoor nooit meer vaste lasten hebben. We hoefden nooit meer geld te lenen wanneer het leven tegen zat. We konden het beleggen en de opbrengsten gebruiken om (mede) van te leven.

We hebben er uiteindelijk zo’n vier jaar over gedaan. Vanaf het moment dat we besloten: hier gaan we voor, tot het punt dat het echt op onze rekening stond. De eerste €100.000 bij elkaar krijgen is het moeilijkst, zeggen ze. Daarna gaat het geld voor je werken, zoals ze dat noemen. Zeker wanneer je er een beetje rendement over krijgt. Op een spaarrekening is dat rendement nu niet zo best, maar je kunt er bijvoorbeeld ook mee beleggen. Note to self: alleen wanneer je het geld nu en in de nabije toekomst niet nodig hebt, natuurlijk. Niet alleen behaal je dan over het algemeen een toffer rendement, maar door je opbrengst niet op te nemen maar weer te investeren, gaat de opbrengst opeens heel hard groeien. Ze noemen dat het ook wel het achtste wereldwonder. Rendement op rendement. Snap je?

Ook zo’n fanatieke spaarder? Balen dat je nu ongeveer 0% spaarrente krijgt. Check Raisin eens, dit is een platform dat sparen in andere Europese landen mogelijk maakt. De rente is daar ongeveer twee keer zo hoog als bij de grote banken in Nederland.

Voor nu: Eerst maar eens die eerste €100.000 bij elkaar krijgen. Ik geef je tien tips die ons hebben geholpen.

 • Ga rond tafel en maak een moodboard. Ja, heren onder ons, je hoort het goed. En nee, dat is niet suf. Een moodboard. Dit is echt stap één op weg naar die €100.000. In het midden van het papier kalk je met een dikke stift dat doelbedrag, daar omheen schrijf je woorden en plak je plaatjes die je associeert met het behalen van dit doel. Wat het ook is. Visualiseer het. Ga het letterlijk voor je zien. En hang het resultaat van jullie knutselen op in huis. Op een plek waar je het in ieder geval elke dag ziet. Doe dit samen, als je een partner hebt. Ook als je een moodboard maken suf vindt. Ik beloof dat het je gaat helpen.
 • Stop met geld ingewikkeld vinden. Veel mensen vinden alles wat met geld te maken heeft lastig en ingewikkeld. Dus haken ze af. Geld hoort nu eenmaal bij het leven. Het is gewoon een kwestie van optellen en aftrekken. Oké, en soms een beetje delen. Veel lastiger wordt het niet. Blijf het vooral zo zien. Als je €100.000 wilt sparen, zul je minder uit moeten geven dan je verdient. Klaar. Moeilijker is het niet.
 • Spaar automatisch. Als ik zou sparen wat er aan het einde van de maand overbleef, zou ik nog altijd een lege spaarrekening hebben. Ja, ook bij mij, is die rekening aan het einde van de maand bijna altijd leeg. Als je weet wat je kosten zijn in een maand, weet je ook hoeveel je ongeveer kunt sparen. Dus zodra je geld binnen is, zet je dat geld op een spaarrekening. Sparen first, spenden second.  Je kunt tegenwoordig automatisch sparen, waardoor je bank het op een bepaalde datum vanzelf overschrijft naar je spaarrekening.


 • Neem de tijd. Haastige spoed is zelden goed. Jak, wat een cliché, maar het is echt waar. Natuurlijk wil je liever vandaag dan morgen je doel bereiken, maar €100.000 hebben de meeste mensen nu eenmaal niet overnight bij elkaar. Stel realistische doelen. Wij hadden eigenlijk helemaal geen tijdsbestek voor ogen. We spaarden zoveel als kon en zagen ons vermogen groeien, waardoor we enthousiast werden om verder te gaan. Sparen is geen sprint, het is een duurloop. Als je te hard van start gaat, hou je het niet vol.
 • Vind jezelf niet zo snel zielig. Bezuinigen op je uitgaven hoort nu eenmaal bij sparen. En dat betekent heus niet dat je op zaterdagavond vanaf nu met een dikke trui bij de open haard hoeft te zitten naast een pak goedkope wijn. Het betekent wel dat je die onzinnige impulsaankopen achterwege laat. Je mist er niks aan, want uit onderzoek blijkt al jaren dat ze je niet gelukkiger gaan maken. Hou voor ogen dat je dit voor jezelf doet. Niet voor een ander, niet onder dwang. Je kiest er zelf voor en het brengt je uiteindelijk meer geluk dan die impulsaankopen nu doen.
 • Duik in je financiën. Ja, sorry, deze hoort er gewoon echt bij. Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven. Niet meer tijd aan besteden dan nodig is, want de meeste mensen vinden dit vervelend om te doen. Het is noodzakelijk kwaad op weg naar je eerste vermogen. En als je er echt voor gaat, ik durf het bijna niet te zeggen, gaat een kasboekje je ook helpen. Niet afhaken, nu. Zo’n schriftje geeft je echt meer inzicht. Dus ben je eerder bij je doel.

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

 • Ga iets bijverdienen. Ik snap dat niet iedereen een dik inkomen heeft. Echt waar. Ik geloof wel dat iedereen die gezond van lijf en leden is, kan proberen iets bij te verdienen. Oppassen op buurkinderen, een handeltje online, spullen verkopen op Marktplaats. Ik schreef eerder een stuk over passief inkomen. Dat is inkomen waar je één keer in investeert met je tijd (en soms geld) en wat daarna vanzelf inkomen blijft opleveren. Laat je erdoor inspireren.
 • Alleen jouw mening telt. Als je van plan bent €100.000 te sparen, vindt iedereen daar iets van. Mijn zoontje van 5 zegt altijd: ‘Wat je vindt, moet je bij de politie brengen.’ Dat lijkt me een goede reactie, ook onder grote mensen. Laat iedereen er maar lekker van alles van vinden. Wie het laatst lacht, lacht het best.
 • Verander je money mindset. Veel mensen hebben een negatief gevoel bij geld. Lozen! Wat in het verleden gebeurd is, is gebeurd. Je gaat nu vooruit kijken en je toekomst kan er hartstikke rooskleurig uitzien. Ga geld zien als een middel om je doelen te bereiken. Iets fijns, positiefs, wat mogelijkheden biedt. Gun het jezelf om geld te hebben en te sparen. Het is geen straf maar een cadeau aan jezelf.
 • Gelukt? Yes! Je hoort nu bij de 100k-club (dit heb ik net bedacht, hoor. We zijn nog nooit samen gekomen, ofzo). Mijn laatste tip: blijf dankbaar. Dit doel bereiken is niet voor iedereen haalbaar, daar ben ik me heel bewust van. Met een redelijk inkomen, zeker met twee inkomens, kom je een heel end. Maar niet iedereen zit in zo’n situatie. Dus: lukt het, realiseer dan dat je lucky bent. Ik ben nog iedere dag dankbaar en probeer ook te delen met mensen die het minder goed hebben. Een mooi cadeau, een spontane bijdrage, wat geld doneren aan een Sinterklaasactie voor gezinnen die minder te besteden hebben. Soms krijg je van delen niet perse minder, maar op een niet financiele manier juist meer.

Ik ben benieuwd naar jullie mening. Zie je jezelf ooit €100.000 sparen? Voelt het als een ver-van-jouw-bed-show (dat had ik ook toen wij begonnen!) Of ga je ervoor?

13 Comments

 1. Inge Reply

  Leuk geschreven! Ik ga zeker met je tips aan de slag en hopelijk gaat het hier ook lukken. Lijkt me een leuke uitdaging

 2. Kaspar Reply

  Toch blijf ik deze artikelen over het sparen van 100.000 euro enerzijds waanzinnig inspirerend, anderzijds heel demotiverend vinden… :/

  De tips zijn te gek en allemaal helemaal waar (alhoewel: “Ja, ook bij mij, is die rekening aan het einde van de maand bijna altijd leeg.”… Ik ben héél gelukkig als ik de rekening pas eind van de maand leeg heb… haha. Meestal is dat halverwege de maand al en probeer ik zo lang mogelijk heel creatief te zijn met alles om geen geld terug te hoeven boeken van de spaarrekening. Met wisselend succes overigens). Maar laten we eerlijk zijn: voor veruit de meeste mensen is 100.000 euro sparen (laat staan meerdere keren) echt absoluut geen mogelijkheid. En dan is iemand die zo triomfantelijk vertelt dat het met deze tips zomaar kan lukken juist niet zo heel erg leuk om te horen…

  Ook een (goedbedoelde) opmerking als ‘Voelt het als een ver-van-jouw-bed-show (dat had ik ook toen wij begonnen!) Of ga je ervoor?’… Het kan absoluut aan mij liggen, maar ik proef er haast iets verwijtends in (terwijl ik weet dat het zeker niet zo bedoeld is hoor!). Alsof dit de twee opties zijn waarbij de eerste optie eigenlijk een beetje klinkt alsof je het niet gelooft: Als iemand het vind voelen als een ‘ver van-het-bed-show’ , tja… dan is dat zo’n sukkel die het inderdaad nooit gaat lukken… Eigen schuld! En begrijp me niet verkeerd hè: dat zeg je hier ABSOLUUT niet!(gelukkig niet). Maar het proeft (voor mij) toch een beetje zo… En het alternatief: ‘Of ga je ervoor?’ dat klinkt dan als de enige juiste keuze hier. Maar ja… als dat simpelweg niet kan? Dan kan dat best frustrerend zijn… En dreigt het ook demotiverend te werken voor even goede kleinere spaardoelen (niet bij mij trouwens hoor… ben dat stadium inmiddels wel voorbij en trek gewoon mijn eigen plan, no matter what: letterlijk jouw tip: ‘Jouw mening telt’. 😉

  Ik zou bij dit soort artikelen dus toch wel graag toch iets meer de kanttekening zien dat exact hetzelfde verhaal ook geldt als je 10.000 euro gaat sparen (en dat al een héél grote uitdaging vindt)! Of misschien zelfs ‘maar’ 1000 euro, dat is voor sommigen al een nagenoeg onmogelijke opgave… En toch: Met deze tips en doorzettingsvermogen gaat het ook deze mensen dan wellicht wél lukken en is de prestatie er heus niks minder om!

  1. San Reply

   je kunt het doel vd 100.000 ook in stukjes delen, zoals Renée ergens anders zegt. Misschien is 10.000 makkelijker haalbaar, dan hak je het grote doel door 10 of 100x 1.000. Maar ik snap je wel. Voor heel veel mensen is die 1.000 of 10.000 al een hele opgave. Het wordt misschien nu makkelijk voorgeschoteld,maar het gaat er om dat als je je schouders eronder wil zetten, je verder komt dan wanneer je niks doet. Hoe snel of langzaam ook. En dan heb je wel iets aan deze tips.

 3. Lianne Reply

  Ik denk dat t voor ons haalbaar zou moeten zijn, maar ik kan me niet voorstellen dat ik t allemaal op m’n rekening laat staan tot ik bij 100.000 euro ben… Elke 1000 euro die we extra aflossen op de hypotheek scheelt weer geld! Waarom zou ik wachten om dat te doen tot we bij 100.000 zijn? Het nadeel daaraan vind ik wel dat je nooit dat gevoel gaat hebben van “kijk eens wat we hebben gedaan”, als je dat geld wel bij elkaar op een rekening had staan. Hoe kijk jij daar tegenaan? Gewoon aflossen (/beleggen) of wel wachten tot het hele bedrag compleet is, al is t maar voor t gevoel?

  1. Suus Reply

   Ik heb een excel gemaakt waarin we alle extra aflossingen in zetten. Daarin heb ik het veld waar we “zonder interventies” pas klaar zouden zijn met aflossen rood gemaakt, en telkens als we een maand (of meer) gewonnen hebben dan kleur ik een extra vakje groen 😁 erg leuk dat te zien! Motiveert net zo goed
   En helemaal bovenaan heb ik de winst staan van het extra aflossen – de rente die we nu nooit hoeven te betalen (ons spaarvarkentje💰!)

 4. Jessie Reply

  Ik ben ook van start gegaan. Ik heb als doel dit jaar 20.000 euro te sparen. Ik ben goed op weg en heb echt mijn hele mindset veranderd. Ik vond dat het tijd werd. Teveel uitgeven aan spullen die super leuk zijn, maar waar je snel op uitgekeken bent vind ik zonde. Ik kan wel zeggen dat ik veel shopte en ook alles kon betalen. Dus het maakte mij niet uit, ja hoor 10tje hier 10 toe daar. Ik heb mezelf een budget gegeven van 100 euro in de maand. Dat is voor zoals uit eten gaan of kleding kopen. Als ik meer wil, moet ik de keuze maken, laat ik dit bedrag nu liggen en wacht ik tot de volgende maand, want dan heb ik 200 euro. Mijn vaste lasten gaan eraf en mijn bedrag wat ik over houd spaar ik. Ik moet zeggen, ik woon nog thuis. Maar mijn droomhuis is in ontwikkeling in mijn hoofd. Ik ben echt geïnspireerd geraakt door PorteRenee. Ik merk als de mogelijkheid er is en je goede keuzes maakt kan ik het halen. Ik ben van start gegaan. Een cadeau voor mijn toekomstige ik

 5. Judith Reply

  Even een vraagje: op internet lees ik dat je als alleenstaande tot €30.846 en met een partner tot €61692 belastingvrij op je spaarrekening mag hebben staan. Daarboven betaal je dus belasting. Hoe kun je daarmee omgaan? Is het niet zonde dat je boven die bedragen elk jaar wat afgeeft aan de belastingdienst?

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Judith, dit gaat veranderen. Die bedragen gaan binnenkort omhoog. Wij hebben dat voor lief genoomen en zijn doorgegaan tot 100k. Nu zit het in ons huis en betalen we er op deze manier geen belasting over. Maar weet wel: je betaalt alleen wat boven die drempelbedragen he. Dus niet in een keer voor het hele bedrag met terugwerkende kracht.

 6. Gukje Reply

  Mijn vriend en ik waren erg goed op weg en toen; oeps… onze droomwoning. Van een huurwoning naar een koophuis. over twee weken krijgen wij de sleutel en nu stroomt het geld langzaam weg. Als alles mee zit houden wij straks 3.000 euro over en hebben wij erg hoge lasten. Dan zal het geld sparen niet meer zo makkelijk gaan. Als wij het huis niet hadden gekocht waren wij binnen zeven jaar klaar. Nu kan het makkelijk dertig jaar gaan duren. Wij hebben ons vermogen dan gelukkig wel in onze woning zitten.

 7. Radical FIRE Reply

  Heel leuk om te lezen dit. Ik ben volgens sommigen obsessief bezig met geld, maar ik zie geld als een hobby. Ik vind het leuk om geld te verdienen, geld te sparen, en geld uit te geven. Ik geef echter alleen geld uit aan dingen die ik belangrijk vind en geef minder geld uit aan de dingen die me niet blij maken.
  Naast mijn baan blog ik en ben ik hard op weg naar die 100K, ik zit momenteel op 40K na 2 jaar serieus sparen. Dat komt voornamelijk doordat ik hele lage vaste lasten heb (kleine woning), waardoor ik in 2019 65% van mijn inkomen kon sparen. In 2020 verwacht ik dat die hoger is, omdat ik in 2019 4 maanden niet heb gewerkt en op reis ben gegaan.
  Jup, ik ben al hard aan het bouwen aan mijn droomleven. Leuke blog, lees er graag meer van!

 8. saving is changing Reply

  Wij sparen momenteel ongeveer 50% van ons inkomen, dit is inclusief het geld wat in onze spaarhypotheek gaat. (dit vind ik ook echt een spaarpot). Dit betekend dat wij ongeveer 20.000 per jaar sparen en wij gaan dit geld investeren in ons nieuw te bouwen huis waardoor wij uiteindelijk dus een nieuw huis hebben met alle gemakken van dien voor dezelfde maandlasten als ons huidige huis.
  Onze huidige hypotheek is laag omdat wij ons eerste huis al kochten met 25.000 ingebracht eigen geld waardoor we nu al waarschijnlijk een overwaarde van 70.000 hebben. Ik werk fulltime en mijn vrouw 24 uur, die heeft dus lekker 2 dagen in de week tijd voor onze kinderen ( 4 en 1 jaar). Ons doel is om tenminste op 55 jaar minimaal 2 dagen minder te kunnen gaan werken. Beleggen doe ik helaas nog niet omdat alles naar de spaarpot gaat voor het nieuwe huis. Zodra het nieuwe huis gerealiseerd is ga ook ik uiteraard beleggen. Heeft iemand nog goede tips voor rendement op korte termijn?

  1. Frans Reply

   Je kan een beleggings rekening openen bij de NN. Zij kunnen dan elke maand een bedrag naar keuze van je rekening afhalen (minimaal 50 euro) en dan gaan ze daarmee beleggen. Erg makkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *