10 tips om je eerste €100.000 te sparen

De eerste €100.000 sparen is het moeilijkst. Als je dat eenmaal hebt, treden mechanisme in werking waardoor je geld vanzelf hard gaat groeien. Maar hoe krijg je dat eerste immense bedrag bij elkaar? Ik geef tien tips die ons enorm geholpen hebben.

Het is alweer een tijd geleden dat wij dat magische punt bereikten. €100.000. Ik weet het nog alsof het gisteren was. Dit klinkt heel dramatisch, maar het was nogal wat. Jarenlang hadden we dat doel voor ogen gehad. €100.000 op onze spaarrekening. Een ton. Een bedrag dat de rest van ons leven zou veranderen en waarvan ik stiekem dacht dat het nooit haalbaar zou zijn. Maar toen we gingen rekenen, bleek het heus wel te kunnen. Twee inkomens, niet al te hoge vaste lasten. En vooral heel veel motivatie om dat doel te bereiken. Dat laatste was de belangrijkste reden dat het lukte. We wilden allebei dat het lukte en zagen de impact die het op ons leven kon hebben. We konden het gebruiken voor een koophuis en daardoor nooit meer vaste lasten hebben. We hoefden nooit meer geld te lenen wanneer het leven tegen zat. We konden het beleggen en de opbrengsten gebruiken om (mede) van te leven.

We hebben er uiteindelijk zo’n vier jaar over gedaan. Vanaf het moment dat we besloten: hier gaan we voor, tot het punt dat het echt op onze rekening stond. De eerste €100.000 bij elkaar krijgen is het moeilijkst, zeggen ze. Daarna gaat het geld voor je werken, zoals ze dat noemen. Zeker wanneer je er een beetje rendement over krijgt. Op een spaarrekening is dat rendement nu niet zo best, maar je kunt er bijvoorbeeld ook mee beleggen. Note to self: alleen wanneer je het geld nu en in de nabije toekomst niet nodig hebt, natuurlijk. Niet alleen behaal je dan over het algemeen een toffer rendement, maar door je opbrengst niet op te nemen maar weer te investeren, gaat de opbrengst opeens heel hard groeien. Ze noemen dat het ook wel het achtste wereldwonder. Rendement op rendement. Snap je?

Ook zo’n fanatieke spaarder? Balen dat je nu ongeveer 0% spaarrente krijgt. Check Raisin eens, dit is een platform dat sparen in andere Europese landen mogelijk maakt. De rente is daar ongeveer twee keer zo hoog als in Nederland.

Voor nu:
Eerst maar eens die eerste €100.000 bij elkaar krijgen. Ik geef je tien tips die ons hebben geholpen.

 1. Ga rond tafel en maak een moodboard. Ja, heren onder ons, je hoort het goed. En nee, dat is niet suf. Een moodboard. Dit is echt stap één op weg naar die €100.000. In het midden van het papier kalk je met een dikke stift dat doelbedrag, daar omheen schrijf je woorden en plak je plaatjes die je associeert met het behalen van dit doel. Wat het ook is. Visualiseer het. Ga het letterlijk voor je zien. En hang het resultaat van jullie knutselen op in huis. Op een plek waar je het in ieder geval elke dag ziet. Doe dit samen, als je een partner hebt. Ook als je een moodboard maken suf vindt. Ik beloof dat het je gaat helpen.
 2. Stop met geld ingewikkeld vinden. Veel mensen vinden alles wat met geld te maken heeft lastig en ingewikkeld. Dus haken ze af. Geld hoort nu eenmaal bij het leven. Het is gewoon een kwestie van optellen en aftrekken. Oke, en soms een beetje delen. Veel lastiger wordt het niet. Blijf het vooral zo zien. Als je €100.000 wilt sparen, zul je minder uit moeten geven dan je verdient. Klaar. Moeilijker is het niet.
 3. Spaar automatisch. Als ik zou sparen wat er aan het einde van de maand overbleef, zou ik nog altijd een lege spaarrekening hebben. Ja, ook bij mij, is die rekening aan het einde van de maand bijna altijd leeg. Als je weet wat je kosten zijn in een maand, weet je ook hoeveel je ongeveer kunt sparen. Dus zodra je geld binnen is, zet je dat geld op een spaarrekening. Sparen first, spenden second.  Je kunt tegenwoordig automatisch sparen, waardoor je bank het op een bepaalde datum vanzelf overschrijft naar je spaarrekening.
 4. Neem de tijd. Haastige spoed is zelden goed. Jak, wat een cliché, maar het is echt waar. Natuurlijk wil je liever vandaag dan morgen je doel bereiken, maar €100.000 hebben de meeste mensen nu eenmaal niet overnight bij elkaar. Stel realistische doelen. Wij hadden eigenlijk helemaal geen tijdsbestek voor ogen. We spaarden zoveel als kon en zagen ons vermogen groeien, waardoor we enthousiast werden om verder te gaan. Sparen is geen sprint, het is een duurloop. Als je te hard van start gaat, hou je het niet vol.
 5. Vind jezelf niet zo snel zielig. Bezuinigen op je uitgaven hoort nu eenmaal bij sparen. En dat betekent heus niet dat je op zaterdagavond vanaf nu met een dikke trui bij de open haard hoeft te zitten naast een pak goedkope wijn. Het betekent wel dat je die onzinnige impulsaankopen achterwege laat. Je mist er niks aan, want uit onderzoek blijkt al jaren dat ze je niet gelukkiger gaan maken. Hou voor ogen dat je dit voor jezelf doet. Niet voor een ander, niet onder dwang. Je kiest er zelf voor en het brengt je uiteindelijk meer geluk dan die impulsaankopen nu doen.
 6. Duik in je financiën. Ja, sorry, deze hoort er gewoon echt bij. Maak een overzicht van inkomsten en uitgaven. Niet meer tijd aan besteden dan nodig is, want de meeste mensen vinden dit vervelend om te doen. Het is noodzakelijk kwaad op weg naar je eerste vermogen. En als je er echt voor gaat, ik durf het bijna niet te zeggen, gaat een kasboekje je ook helpen. Niet afhaken, nu. Zo’n schriftje geeft je echt meer inzicht. Dus ben je eerder bij je doel.
 7. Ga iets bijverdienen. Ik snap dat niet iedereen een dik inkomen heeft. Echt waar. Ik geloof wel dat iedereen die gezond van lijf en leden is, kan proberen iets bij te verdienen. Oppassen op buurkinderen, een handeltje online, spullen verkopen op Marktplaats. Ik schreef eerder een stuk over passief inkomen. Dat is inkomen waar je één keer in investeert met je tijd (en soms geld) en wat daarna vanzelf inkomen blijft opleveren. Laat je erdoor inspireren.
 8. Alleen jouw mening telt. Als je van plan bent €100.000 te sparen, vindt iedereen daar iets van. Mijn zoontje van 5 zegt altijd: ‘Wat je vindt, moet je bij de politie brengen.’ Dat lijkt me een goede reactie, ook onder grote mensen. Laat iedereen er maar lekker van alles van vinden. Wie het laatst lacht, lacht het best.
 9. Verander je money mindset. Veel mensen hebben een negatief gevoel bij geld. Lozen! Wat in het verleden gebeurd is, is gebeurd. Je gaat nu vooruit kijken en je toekomst kan er hartstikke rooskleurig uitzien. Ga geld zien als een middel om je doelen te bereiken. Iets fijns, positiefs, wat mogelijkheden biedt. Gun het jezelf om geld te hebben en te sparen. Het is geen straf maar een cadeau aan jezelf.
 10. Gelukt? Yes! Je hoort nu bij de 100k-club (dit heb ik net bedacht, hoor. We zijn nog nooit samen gekomen, ofzo). Mijn laatste tip: blijf dankbaar. Dit doel bereiken is niet voor iedereen haalbaar, daar ben ik me heel bewust van. Met een redelijk inkomen, zeker met twee inkomens, kom je een heel end. Maar niet iedereen zit in zo’n situatie. Dus: lukt het, realiseer dan dat je lucky bent. Ik ben nog iedere dag dankbaar en probeer ook te delen met mensen die het minder goed hebben. Een mooi cadeau, een spontane bijdrage, wat geld doneren aan een Sinterklaasactie voor gezinnen die minder te besteden hebben. Soms krijg je van delen niet perse minder, maar op een niet financiele manier juist meer.

Ik ben benieuwd naar jullie mening. Zie je jezelf ooit €100.000 sparen? Voelt het als een ver-van-jouw-bed-show (dat had ik ook toen wij begonnen!) Of ga je ervoor?

Share

42 Comments

 1. Kaspar Reply

  Super mooi lijstje! Zeker die vooraf sparen in plaats van aan het einde van de maand wat er over blijft sparen is een goede. Heb ik vroeger wel fout gedaan.
  Wat ik nog al mis is het ouderwetse kasboekje, maar dan in de moderne tijd. Ik doe dat nu via een app van de bank die alle inkomsten en uitgaven automatisch registreert en categoriseert. Je kunt exact bijhouden waar je geld heen gaat en achteraf bepalen waar besparing mogelijk is. Gaat bijna vanzelf, maar het geeft zoveel inzicht. Heeft je bank een dergelijke app niet? Vraag ernaar!
  Ik kan ook met een druk op de knop zien wat ik gespaard heb het afgelopen jaar. Héél motiverend. (Ook al is het absoluut niks in de buurt van een ton. Dat is voor mij volstrekt niet haalbaar…).

  Dat geld laten werken verhaal gaat nu trouwens niet helemaal op….
  Mijn spaarrekening heeft dit jaar een rendement van 14 euro…. sneu. Maar goed. Mijn beleggingen staan dit jaar héél stevig in het rood. En ook over de gehele periode van beleggen (ca. 5 jaar inmiddels) zijn de cijfers helaas nog steeds rood. Dus de spaarrekening loont nog steeds veruit het meest.

 2. Mar Reply

  Inmiddels 70000 gespaard maar daarnaast ook inmiddels 150000 op mijn hypotheek afgelost. Mijn streven is inderdaad een bedrag van 100000 op mijn spaarrekening, lijkt me héérlijk! En je hoeft het niet mijn zijn tweeen te doen hoor, ik doe het alleen (met zoon). Onder je stand leven en alle extras naar je spaarrekening en dat heel consequent volhouden. Een aflossing op de hypotheek betekent weer een verhoging van het automatische sparen. En we gaan gewoon op vakantie en gaan op pad, hebben leuke kleren, geven ook graag geld weg, maar doen ook veel dingen niet, geen hulp in huis, weinig gemaksvoedsel, weinig naar de action, niet winkelen om het winkelen, geen nieuwe auto, geen tien cadeautjes met Sinterklaas etc. Voor mij mag het nl allemaal wel wat minder. En mijn wens is eerder te kunnen stoppen met werken, gewoon omdat er meer is dan werken.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wow! Wat een bedragen en nog alleen ook. Mag ik je eens interviewen voor mijn site? Lijkt me te gek en inspirerend.

   1. Kaspar Reply

    Inderdaad, dat interview lijkt mij ook bijzonder interessant!! Om dit als alleenstaand ouder voor mekaar te krijgen: wow!
    Maar vraag me dan toch af: hoe?? Een waanzinnig hoog inkomen? Een flinke dosis mazzel?

    Ik ben ook alleenstaand ouder en leef ook al jááren ‘onder mijn stand’ (wat is dat eigenlijk? Je bepaalt zelf toch wat je wel en niet de moeite vindt en dus wat je ‘stand’ is 😉 – ik vergelijk het gemakshalve maar gewoon met collega’s waarvan ik weet dat die een vergelijkbaar inkomen hebben – Denk dat Mar ook iets dergelijks bedoelt!). Maar dergelijke bedragen? Helaas niet haalbaar. Ben al héél gelukkig dat ik eind dit jaar eindelijk de 10.000 euro aan ga tikken (yes!!!). Groot verschil is wellicht toch weer dat eigen huis (kan ik helaas nog niet kopen)… Maar misschien ook wat anders? Iets waar ik niet aan gedacht heb? Heel erg benieuwd…

  2. Rosae Reply

   Hier ook een alleenstaand moeder van 2 die sinds 3 jaar het ‘aflos-virus’ te pakken heeft. Sindsdien heb ik al 49000 extra kunnen aflossen op mijn hypotheek. Mijn doel is over 5 jaar hypotheek-vrij te zijn en over 15 jaar (dan ben ik 50) te kunnen stoppen met werken. En nee ik verdien niet super veel, maar leef ook onder mijn stand. Ik vraag me altijd af: heb ik dit écht nodig of kan ik het ergens voordeliger of gratis krijgen?
   Het lijkt me heerlijk om echt VRIJ te zijn en te kunnen kiezen of je wil werken voor je plezier of gewoon lekker niet.

   1. Renee Lamboo Post author Reply

    Geweldig! Ook een inspirerend verhaal voor de site. Zou ik je mogen interviewen hierover? Hoeft niet perse met naam en toenaam, zou wel leuk zijn 🙂

 3. HereIsTom Reply

  Punt 5 is wat ik bij veel mensen hoor als ik ze vertel hoe ik aan mijn spaargeld ben gekomen.
  En een puntje wat ik mis is schulden aflossen, er zijn er zoveel met een lening voor bijv. keuken of auto en lenen is juist funest om goed te kunnen sparen!

 4. Ron Reply

  Als heer intrigeert je opmerking over her visualiseren adhv een moodboard mij. Wat zijn zoal dingen die jullie er op hadden gezet als ik vragen mag?

 5. Anna Reply

  Wij , stel, de 1 werkt 100 % de ander 85% gezamenlijk inkomen 4200 (netto) per maand we bereiken deze maand t ton spaargeld, (maar we losten de afgelopen 11 jaar ook 160.000 extra af)
  In t begin ging dat langzaam, nu steeds sneller, we besparen al 1500 euro per maand aan hypotheeklasten vergeleken met 11 jaar eerder (toen hoge rente en niets afgelost, nu bijna geen hypotheek meer,en onze 3 kinderen woonden 10 jaar geleden nog thuis en nu niet meer)
  We sparen nu dus meer dan de helft van ons inkomen , en leven er nog steeds erg goed van vinden wij.
  Maar ook op vakantie drinken we liever ons drankje ( uit de supermarkt) op een bankje in de zon dan op een terrasje.(dat voelt voor ons echt niet als armoe, maar juist vrijheid)
  Boodschappen; alleen in de aanbieding, en dan de voorraad kast / vriezer in, en daar kiezen we dan uit groente en fruit alleen van t seizoen .is er een goede aanbieding dan sleep ik zo 10 pakken mee naar huis, heerlijk vind ik dat (heb een heel ruime voorraadkast, dit geeft mij een rijk gevoel)
  Dit in tegenstelling van mijn collega die na een werkdag gaan halen waar ze dan zin in heeft (ik kijk dan in onze voorraad, altijd genoeg en lekker, maar altijd goedkoop )of voor 200 euro laarzen koopt (ik moet er niet aan denken)
  Kleding; we kopen wat we willen, wel altijd in de sale,merken zijn aan ons niet besteed .
  We gaan elk jaar 1x lang op vliegvakantie, maar regelmatig een korte break (we zoeken dan de aanbiedingen)
  maar ook dan; even naar de supermarkt voor een lekker broodje, dit bespaard echt veel .

  Kortom ook met een gewoon salaris kan je een heel eind komen , voor ons is t een sport geworden, en we genieten ervan (waarom 2 auto s als er ook iemand op de fiets kan? hou je ook voordelig je conditie op peil,) en als we uit gaan zoeken we ook op acties (social deal) zo komen we op plekken waar we anders niet kwamen , soms valt t tegen , vaak is t heel leuk
  Gelukkig zitten partner en ik helemaal op 1 lijn, we doen wat we willen, maar onze behoeftes liggen niet zo heel hoog,

 6. Miek Reply

  Nou zeker haalbaar!
  Hier in 5 jr tijd bijna 150.000 afgelost @ hypotheek. Met 2 prima inkomens, maar niet extreem hoog.. 2 jonge kids.

 7. Richard Reply

  Hier ook ruim € 100.000 afgelost deels bij aanvang van de woning en daarna van de hypotheek. Zoals hierboven al door meerdere is beschreven geeft dit een enorm vrij gevoel. Netto gezamenlijk inkomen +/- € 4400. Dat is best ruim met 2 opgroeiende kinderen. Afgelopen maand de rente laten omzetten van 4% naar 1,75%. Dit geeft ons nog meer ruimte. Nu lekker sparen en over 8 jaar de rest aflossen. Dan zijn we 45 en hoeven wij nergens naar te kijken.

  1. Pscl Reply

   Wat ik mij afvraag, een hypotheek mag je toch niet zomaar eindeloos aflossen? 10000 extra per jaar scheelt 35 euro pm. Of mis ik iets?

   1. Renee Lamboo Post author Reply

    Hi! Dat kan 35 euro per maand schelen, maar wel iedere maand de komende (misschien wel) 30 jaar. Reken maar uit. Een hypotheek mag je beperkt boetevrij aflossen, vaak 10 of 20% van de oorsrponkelijke koopsom. Er zijn ook momenten of situaties waarin je onbeperkt mag aflossen.

   2. Joris Reply

    En bovenop de boetevrije aflossing kan je ook aflossen met boeterente. Kan in the end nog steeds voordeliger zijn.

 8. Mr. Groeigeld Reply

  Ondanks alles wat we aflossen, beleggen en sparen, vind ik je opmerking over dankbaar blijven erg belangrijk (zie mijn laatste post toevallig).

  En ja, die 100k komt wel goed! 🙂

 9. Eva Reply

  In 2016 hebben wij ons eerste huis gekocht. Al snel merkten we dat we maandelijks geld over houden. Toen hebben we de looptijd van de hypotheek ingekort waardoor de maandelijkse aflossingen hoger worden. Daarnaast ook een plan gemaakt voor de jaarlijkse extra aflossingen. Nu is ons huis al voor 50% echt van ons dat geeft een goed gevoel. Tot januari 2019 hebben we naast de extra aflossingen geen geld om extra te sparen/ beleggen. Daarna gaan we ook daar een plan voor maken.

  Het mooiste aan dit hele verhaal is dat we helemaal niet extreem zuinig leven. We maken bewuste keuzes dat wel, maar er is nog voldoende ruimte voor vakantie, uitjes, lekker eten en dergelijke. Het scheelt natuurlijk wel dat we nu nog geen kinderen hebben.

 10. Kaspar Reply

  Verschrikkelijk inspirerend. Zoveel verhalen van mensen die zoveel sparen/aflossen. Voor mij ook weer een extra motivatie om door te blijven gaan.
  Eén kleine frustratie mijnerzijds is er wel (en dat is iets anders dan mijzelf zielig vinden, ik zeg het er maar even bij):
  Al het sparen van grote bedragen draait voor een groot deel rond het hebben van een eigen huis….
  En die heb ik niet. Het toont maar weer aan hoe verschrikkelijk zot de Nederlandse woningmarkt is… Je hebt geld nodig om goedkoop te kunnen wonen. Tot die tijd woon je duur en krijg je dat geld dus niet bij elkaar. Héél vervelend cirkeltje waar erg moeilijk uit te komen valt.

  Ik heb over 2 jaar eindelijk genoeg eigen geld gespaard voor een eigen huis. Dat is dan 15.000 euro, gespaard in 9 jaar… Daarna gaan mijn maandlasten direct omlaag, kan ik gaan aflossen, gaan de maandlasten verder omlaag… Dan kan ik al snel diezelfde 15.000 euro (aflossen meegerekend) ineens sparen in 2 a 3 jaar! Tja. Dan wordt 100.000 sparen misschien eens een optie. (Hard nodig ook… gigantisch tekort op mijn pensioen! Dus eerder stoppen met werken (of een écht leuke baan zoeken), zit er vrees ik niet in).

  En dan heb ik de mogelijkheden nog. Mensen met net wat minder inkomsten komen door hoge huurprijzen nooit het cirkeltje uit en komen daardoor überhaupt niet aan vermogen opbouwen toe… Raar toch?

  1. Eva Reply

   Dat is inderdaad wel krom. Dat mensen worden afgewezen voor een hypotheek, omdat de maandlasten dan te hoog zouden zijn. Vervolgens moeten zij nog voor hogere maandlasten huren.

   Aan de andere kant brengt een huis kopen ook nadelen mee. Waaronder de kans op onder water staan, onverwachte onderhoudskosten, hoge eigen bijdrages die je niet kunt betalen doordat het geld in stenen zit etc.

 11. CIndy Reply

  Inspirerend en tegelijkertijd ook een heel klein beetje jaloersmakend. Met € 1.900 per maand zit een ton er voor mij de komende jaren niet in. Maar op mijn manier doe ik het ook best ok.

  1. Lin Reply

   Heel leuk om te lezen en inspireert ook om te proberen zo goed mogelijk te sparen.. maar ook voor mij geldt € 1850 netto salaris alleen wonend in een koopwoning is € 100.000 spaargeld een beetje veel maar je kan natuurlijk beginnen een eerste doel van € 1.000 :-).

 12. Lin Reply

  Leuk om weer te lezen.. maar ook voor mij geldt netto inkomen van € 1.850 wonende alleen in een koop appartement is € 100.000 iets te hoog gegrepen maar het inspirerend mij wel om zelf bijv met € 1.000 op jaarbasis te beginnen 🙂

 13. Genoegzaam Reply

  Dat moodboard vind ik een fantastisch idee. Op zich gaat het sparen hier prima, maar ik kan me goed voorstellen dat een visualisatie van onze dromen nog een extra zetje in de rug kan geven. En iedere euro is er weer één, hè?

 14. sANDER Reply

  Wellicht nog een handige toevoeging. Als je een koopwoning en nog een hypotheek daarop hebt, is het handiger om op de hypotheek af te lossen. Dit bespaart elke maand in maandlasten en zorgt dat je uiteindelijk meer vermogen opbouwt. De rente die de bank rekent is namelijk hoger dan die je krijgt op spaargeld. Uiteraard is het handig om een buffer te houden voor onverwachtse uitgaven, maar de rest zou ik aflossen op de hypotheek.

  De meeste hypotheekverstrekkers geven de mogelijkheid om jaarlijks 10% af te lossen zonder opleggen van een boete. Maak daar dus gebruik van, voordat je €100.000 gaat sparen.

 15. Rabi Reply

  Wij zijn eindelijk begonnen met het aanleggen van een (gevulde) spaarrekening. Wij komen beiden uit een scheiding, sparen was met mijn ex tot nu toe geen optie. Nu twee jaar gescheiden en eindelijk schijnt er een sprankje licht in het donker. Het eerste doel is om rood standen op betaalrekeningen op te lossen en €1000.- op de spaarrekening te krijgen. Het tweede doel is €10.000.- vast op de spaarrekening. Daarna willen we beginnen met het aflossen van de hypotheek.
  Ik zou graag meer op de spaarrekening willen hebben om financiële rust te krijgen.
  Ik ben dan ook erg benieuwd naar de moodboards, wat zet je er op en hoe ziet dat er uit?

  Wij zijn een samengesteld gezin met vier kinderen en ondanks dat alle kinderen bij ons wonen, toch een alimentatie van €600.- aan ex. Gezamenlijk inkomen ongeveer €4400.-

 16. Mylene Reply

  Tja, het lijkt allemaal zo makkelijk… dat sparen. Maar puntje bij paaltje red ik het nooit om mijn doel te behalen. En daar baal ik van. Getrouwd en gezin met 2 kinderen (13 en 10 jaar), beide werkzaam (manlief 40 uur, ik 28 uur). In het verleden verkeerde financiële keuzes gemaakt (lees: Een dure lening afgesloten) waar we nog 3 jaar aan moeten betalen.
  Na de werkloosheid van manlief wat 2,5 jaar heeft geduurd, heeft hij eindelijk weer zekerheid sinds anderhalf jaar. Qua salaris flink achteruit gegaan.
  De knop moet om, ik wil dit ook kunnen.
  Vanaf vandaag ga ik proberen zo veel als mogelijk te besparen. Ik heb mij al opgegeven voor de spaarchallange, ben benieuwd naar de mails!
  Mijn doel is eerst die lening weg, dat zou al zoveel rust geven. We lossen daar inmiddels al een paar maanden wat extra op af, maar nog te weinig naar mijn zin. Daarnaast wil ik een goede buffer hebben.
  Een overzicht heb ik al, nu nog de uitvoering!

 17. Kaspar Reply

  Huh? Een bevestiging voor deelname aan de challenge? Die heb ik niet ontvangen… Maar heb me toch echt aangemeld!

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Ja, een mail waarbij je je mailadres moest bevestigen. Niet ontvangen? Ook niet in je spam?

   1. Kaspar Reply

    Ah…. spambox inderdaad. Misschien even in het aanmeld formulier vermelden dat er een bevestigingsmail gestuurd wordt waarin de aanmelding bevestigd moet worden? Ik had het gemist…

 18. Kiki Reply

  Waaw wat een mooie doelen en manieren om te sparen.
  Ook voor ons is de doelstelling van dit jaar vastgelegd (€10.000,00)
  Rentemiddeling zou ons op dit moment €6,00 p.m. schelen (hypotheek wordt dan opnieuw voor 15 jaar vastgezet, verhuizen we binnen deze tijd dan krijgen we een boete), €1300,00 extra aflossen is ook €6,00 minder…verder geen consequenties.
  Het liefste zou ik dit jaar €5000,00 dit zou ons per maar €25,00 schelen.
  Van daaruit kunnen we weer verder kijken!

 19. Lieke Reply

  Wow! Zeer inspirerend. Wij zijn een gezin met ongeveer netto inkomen 3500 euro met 4 basisschool kinderen.
  Ik kan gelukkig vaak meer werken, ik heb een flexibel contract 24-32u.
  Waardoor ik maandelijks gemiddeld 200 euro extra heb.
  Sinds 2019 wil ik daarvan 30 euro behouden en de rest op spaarrekening.
  Voorheen kocht ik losse tijdschriften nu doe ik samen met collega de leestafel, voor mij 12 euro per maand voor 20 voorlaatste editie tijdschriften.
  Sporten met 4 kinderen en onregelmatig werken van partner doe ik via Fitchannel.
  We hadden veel meer kunnen hebben.
  Echter door toeslagen gebeuren en gastouder wat niet volledig en goed was hebben we in 8 jaar 24000 euro moeten terugbetalen door de jaren.
  Momenteel gaat er nog 600 per maand aan afbetaling van toeslagen.
  Nog 3 maanden scheelt zich dat 200 euro en dan nog maand of 4 dan houden we 600 per maand over.
  Komt er dan op neer dat we 750-800 per maand kunnen sparen.
  Als ik dan ook nog die extra uren maak zit ik op 900-950 per maand.
  Dan hoop ik dat we binnen 2 jaar een buffer hebben van 18.000 en dat we over 4 jaar 45.000 hebben met oog op meer.
  Mag hopen dat ik na juli mag blijven, want ik heb nu een goed betaalde baan in vergelijking waarin ik zat (detailhandel) en een Eindejaarsuitkering.

 20. Anonymus Reply

  Ik ben 23 jaar heb nu bijna 70000 euro gespaard.
  Door altijd heel veel te sparen, niks uitgegeven heb ik nu bijna 70000 euro
  Mijn doel is ook 100k op de spaarrekening om een appartement te kopen ik woon wel nog thuis
  Had als student al 10k gespaard

  Ik spaar wel echt in schijven mijn volgende doel is nu tegen het einde van dit jaar om 80k te hebben
  En zo verder.

  Ik spaar vakantiegeld volledig, 12de maand volledig heb nog maar 1 jaar mijn rijbewijs heb altijd alles met die fiets gedaan en daar verdiende ik op mijn werk een dikke bonus aan heb zeker voor 5k aan geld verdiend door alleen maar met mijn fiets naar het werk te gaan.

  Ik verdien bijna 2200 euro netto per maand door dat ik ook nog een extra job heb verdien ik ongv 500 euro extra per maand

  Leef wel heel veel onder mijn stand ik ga bijna nooit op vakantie.
  Geef weinig geld uit aan electronica, heb geen laptop alleen maar iPad van 300 euro en telefoon van 200 euro

  Sommige weken kon ik echt 0 euro op doen op een volledige week.

 21. Sjannie Reply

  Ik houd van deze topics!

  Ik heb een vraagje voor de kenners.
  Wij hebben een koopwoning gebaseerd op een levenhypotheek (2008) Oversluiten is niet gunstig maar extra aflossen ook niet. Nu heb ik een extra spaarplan voor het einde van de 30 jaar (het dient in zijn geheel afgelost te worden) mocht de aflossing tegenvallen dan vang ik dat daarmee op. Ik ga uit van het minimale aflos bedrag zodat we toch hypotheekvrij zijn na de 30 jaar. Zijn er mensen die dit anders hebben aangepakt? Dus hoe de maandlasten toch omlaag gaan per maand?

 22. Joris Reply

  Welk tijdsbestek hoort er bij “inmiddels”…? Die 220k (150+70) heeft of heel lang geduurd of deze mevrouw verdient een riant inkomen.

 23. Saudade Reply

  Ik ben eind 20, alleenstaand en heb een tijd terug mijn eerste 10k gespaard. Als ik morgen de betaling van mijn opdrachtgevers ontvang, zit ik over de 15k. Zo’n surrealistisch gevoel, maar ook zo blij en dankbaar. Ik ben me nu aan het inlezen over indexbeleggen. Dit wil ik, denk ik, laten doen bij Meesman en dan wil ik elke maand een bedrag bijstorten. Ik hoop hier ooit nog eens terug te komen om te melden dat ik ook mijn eerste ton heb 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *