10 tips om meer te kunnen sparen (ook) met een bescheiden inkomen

Om te kunnen sparen hoef je geen bakken met geld te verdienen. We geven je 10 tips om ook met een bescheiden inkomen lekker te kunnen sparen.

Toen ik begon met werken na mijn studie, had ik twee banen. Eentje bij een groot kantoor in de marketing en eentje bij een parfumerie. Ik verdiende bij elkaar ongeveer €1800 bruto per maand, maar wist alsnog manieren te vinden om geld apart te zetten op mijn spaarrekening. Ik deel graag wat tips die mij geholpen hebben.

1. Betaal jezelf als eerste

Hoe moeilijk het ook is: het is belangrijk om je spaargeld direct nadat je je salaris hebt ontvangen, over te maken naar je spaarrekening. Dus niet wachten tot het einde van de maand om het beetje geld dat over is te sparen. Spaar liever direct een vast bedrag op de eerste van de maand. Zo voorkom je dat er niks overblijft om te sparen.

LEES OOK: “Dankzij dit potjessysteem hield ik opeens geld over”

2. Plan je boodschappen

Voordat we boodschappen doen, plannen we minimaal vijf á zes maaltijden. Zo hoeven we ’s avonds niet na te denken over wat we gaan koken, want dat hebben we allang bedacht. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat Thuisbezorgd.nl niet vaak bij ons langskomt. Dat is zonde, want de koelkast ligt vol met eten en dat moet ook op. Thuis koken is uiteindelijk altijd het meest voordelig.

3. Cancel alle ‘onnodige’ behandelingen

Laat jij je nagels altijd doen en neem je eens in de zoveel tijd een gezichtsbehandeling of massage? Ga dat lekker zelf doen, voor een fractie van de prijs. Lak lekker je eigen nagels thuis of koop een gellak uv-lamp als je echt die salon-ervaring wilt. Dit bespaart je op de lange termijn zo ontzettend veel geld. En hoe belangrijk is het nou echt voor je? Self-care kan ook op een andere manier. Gewoon door lekker een uitgebreid bad te nemen, bijvoorbeeld.

4. Kappersafspraken verminderen

Ga je elke zes weken naar de kapper, omdat dat gezond zou zijn voor je haar? Ik heb laatst aan mijn kapster gevraagd hoe vaak je nou echt naar de kapper moet. Ik laat het (meestal) niet kleuren en heb lang haar. Zij vertelde me, je hoeft voor je haar zelf maar maximaal drie keer per jaar naar de kapper. Heb je nou echt uitgroei en laat je je haar altijd kleuren bij de kapper? Mijn moeder kleurt eens in de zoveel tijd haar volledige haar bij de kapper en laat mijn vader (geen grap!) de uitgroei om de paar weken bijwerken met een haarverfpakje van het Kruidvat. Zo komen zijn schilderkunsten toch nog van pas!

5. Kijk en vergelijk

Een adviesprijs betekent niet dat winkels ook allemaal naar dit ‘advies’ luisteren. Elke winkel, vooral de grote ketens, hanteren eigen prijzen. Zorg dus dat je voor grote uitgaven altijd eerst research doet waar jouw product het goedkoopst is. Daarbij kun je het ook nog enkele weken extra in de gaten houden, want wellicht komt er wel een mooie kortingsactie bij een van de winkels. 

6. Koop drogisterij essentials altijd met korting

Ik koop sommige spullen nooit zonder korting. Denk hierbij aan deo, tandpasta, shampoo, lenzenvloeistof, mascara en ga zo maar door. Alles wat bij de Etos of het Kruidvat te vinden is, koop ik altijd met minimaal 50% korting. Hebben ze het niet bij de een, dan is het bij de ander in de aanbieding of komt het volgende week bij beiden met een 1+1 gratis-actie. Koop deze spullen dus voordat ze op zijn, zodat je niet verplicht bent ze aan te schaffen zonder korting.

7. Ga een spaaruitdaging aan

Deze vind ik zelf ontzettend leuk, omdat je er spelenderwijs voor zorgt dat je geld bespaart. Je kunt bijvoorbeeld de ‘buy nothing new year doen als je hardcore wilt besparen, of een maand stoppen met je pinpas gebruiken en kijken hoever je komt met contant geld. Zoek een challenge die bij je past en die je uitdaagt. 

LEES OOK: 5 tips om je tweedehands spullen beter te verkopen op Marktplaats

8. Verkoop ongebruikte spullen

Ligt je kledingkast vol met miskopen of heb je een rommelzolder waar je allerlei spullen opgeslagen hebt? Zoek deze spullen uit en verkoop ze op sites zoals Marktplaats of Vinted. Het zal je verbazen hoe snel je je spullen kunt verkopen en het ruimt ook nog eens op. Enne, al dat geld gaat naar je spaarpot hè, niet terug je kledingkast in!

9. Doe-het-zelf

Een schoonmaakster, een naaister of een glazenwasser, je hebt ze niet per definitie nodig. Waarschijnlijk kunnen ze het beter of sneller dan jij, want het is hun beroep. Maar dit betekent niet dat jij het echt niet zelf kunt. Doe dit soort klussen dus zoveel mogelijk zelf. Ik weet niet beter dan dat mijn vader zelf de kozijnen buiten schilderde of dat mijn moeder mijn kapotte broek onder de naaimachine legde.

10. Beoordeel je abonnementen

Iedereen heeft wel wat abonnementen lopen. Heb je een Spotify, Netflix of tijdschriftenabonnement? Beoordeel dan of je hier genoeg gebruik van maakt en of ze dus wel nodig zijn. Gebruik je Spotify bijvoorbeeld elke dag, maar Netflix één keer per week? Gooi dat Netflix-account er lekker uit, want voor die ene keer kun je heus ook wel wat anders kijken. Wees kritisch, maar weet ook dat je een abonnement zo weer kunt activeren mocht je je bedenken. Grote kans dat je het niet mist en zo vergeten bent.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.