10 trucs om te sparen zonder dat je het doorhebt

Sparen. Veel mensen willen het wel, maar lukt het gewoon niet. Voor deze mensen zijn deze 10 trucjes. Zo spaar je zonder dat het zeer doet, toch wat bij elkaar.

1. Zegels sparen bij de supermarkt
Ja, hoor. Zegeltjes sparen. Klinkt suf, he? Maar het is een ideale manier om geld op te sparen voor later gebruik. Neem de zegels van de Appie. Om een boekje vol te krijgen geef je €49,- uit. Het boekje is, vol, uiteindelijk €52,- waard. Dat is een beter rendement dan heel wat spaarrekeningen. Je kunt de kaarten vol maken, door zegels te kopen bij je boodschappen. Moet je wel boodschappen doen bij Albert Heijn, wat misschien weer wat minder voordelig is. Maar hoe is dit nu sparen, vraag je je af? Nou, je kunt bijvoorbeeld de kaarten opsparen voor de dure decembermaand. Dan lever je ze in en hoef je je decemberboodschappen niet meer te betalen. Je hebt er namelijk vooraf voor gespaard.

2. Geef je salarisverhoging niet uit
Roept je baas je op kantoor en beloont je met een (fikse) salarisverhoging? Of ga je gewoon een schaal omhoog omdat je ouder wordt en langer op één plek werkt. Doe net alsof het niet zo is. Geef niet minder uit, maar maak in je internetbankieren een opdracht aan, die iedere maand die loonsverhoging automatisch wegsluist naar je spaarrekening. Merk je niets van en zo groeit er toch langzamerhand een flink spaarpotje op je spaarrekening.

Lees ook: Zo overtuig je je lief om mee te sparen

3. Automatisch wegsluizen
Deze tip een beetje in navolging op tip nummer 2. Ook zonder salarisverhoging werkt dit. Kom tot een bedrag wat je makkelijk kunt missen iedere maand, zonder dat je er een boterham minder om eet. Zeg €50,- Die laat je iedere maand automatisch afboeken naar je spaarrekening. Merk je amper, maar na een jaar is het toch €600,-

4. Kleingeld
Maak er een gewoonte van en leeg iedere dag het kleingeldvakje van je portemonnee. Gooi het in je spaarpot of ander bakje dat je daarna weer wegzet. Het is namelijk niet de bedoeling dat je hier weer in gaat lopen graaien. Laat het bakje langzaam groeien.

5, Rond al je uitgaven naar boven af
Geef je €2,50 uit? Rond deze uitgaven dan naar boven af en zet het verschil weg. Dat tikt best flink aan, als je het bij elkaar optelt. Hoe je dit praktisch vormgeeft? Nou, neem een kasboekje, schrijf al je uitgaven erin, daarachter het afgeronde bedrag en maak het verschil over naar je spaarrekening. Het is een iets arbeidsintensievere manier van sparen, voor mensen die het leuk vinden hier bewust mee bezig te zijn. Als extra cadeautje krijg je gratis goed inzicht in je uitgaven, bij deze manier van sparen.

6. Weggevallen uitgave wegzetten
Stop je met roken, of hoeft je kind niet meer naar het kinderdagverblijf omdat hij/zij naar school gaat? Dan valt er een flinke kostenpost weg. Niet meenemen in je kasboekje, deze. Gewoon blijven opschrijven alsof de rekening iedere maand blijft komen, alleen nu zet je het op je spaarrekening. Dit kan echt hard gaan. Mijn zoontje kostte €200,- per maand op het kinderdagverblijf en dat is nu €200,- sparen geworden.

7. Rond je saldo af
Check af en toe het saldo van je lopende rekening. Staat er bijvoorbeeld 155,87 op? Rond dan af naar beneden en maak het verschil, in dit geval bijvoorbeeld €5,87 over naar je spaarrekening. Des te vaker je dit doet, des te harder het gaat, natuurlijk. Werkt andersom trouwens ook. Check het saldo van je spaarrekening en rond naar boven af. €2000,- euro op je spaarrekening is toch veel leuker dan €1991,- Breng dan €9,- naar je spaarrekening. Alle beetjes heklpen.

8. Alle meevallers naar je spaarrekening
Vakantiegeld? Belastingteruggave? Hup, naar de spaarrekening. Als je er niet op rekent, mis je het ook niet. Dat is pas echt hard sparen.

9. €2,- per wasbeurt
Hang je was voortaan te drogen aan de lijn. Doe alsof iedere draaibeurt je anders €2,- kost en gooi dat muntstuk in een bakje op de niet-werkende droger. Beter nog verkoop je je droger ook maar meteen. Ben je een beetje waslustig, dan levert dit je toch zo een tientje per week op.

10. De vloekpot
Works like a charm. Nog altijd. Zeker wanneer je grote kinderen in huis hebt. Voor iedere vloek een euro in de vloekpot. Kan ook met iets anders. Iedere keer dat iemand zijn smartphone pakt tijdens het avondeten. Twee vliegen in één klap. Je spaart én je leert jezelf en je huisgenoten een irritante/slechte gewoonte af.

Lees ook: De tien geboden van succesvol sparen

4 Comments

 1. anja Reply

  Leuk overzicht heb je gemaakt. Je noemt de koopzegels van de AH, maar als je een Plus in de buurt hebt, kun je nog beter daar zegels sparen. Daar krijg je namelijk voor een volle spaarkaart 6 euro terug, terwijl je voor de zegels maar 4 euro hebt betaald! En dit is ook nog eens een kleinere spaarkaart dan die van AH, dus sneller vol. Dat stimuleert natuurlijk ook weer extra.

  1. Judith Reply

   Inderdaad. PLUS spaarzegeltjes hebben heel hoog rendement. De AH zegels zijn vergeleken met de Plus echt een lachertje.

   AH: betaal 49 euro en ontvang 52 euro: 3 euro winst
   PLUS: betaal 48 euro en ontvang 72 euro: 24 euro winst!!!

 2. Bouk Reply

  Heel handige tips! Wat wij ook doen is alle lege flessengeld apart in een pot doen. Dit geld gebruiken we dan voor de vakantie, om bijvoorbeeld een extra etentje van te betalen, leuke dag weg noem maar op. Ook sparen wij de perla zegels vd koffiepakken vd appie. Spaarkaart vol, 2 euro korting op je boodschappen! Dus kun je 2 euro in een potje doen!

 3. Bieke Reply

  Toen de kinderen klein waren, spaarde ik vanaf januari het muntgeld wat ik einde van de week overhad van het huishoudgeld op, om tijdens Koninginnedag, speelgoed en lekkers te kopen op de vrijmarkt. Na Koninginnedag spaarde ik voor de Decembermaand en vanaf januari dan weer voor Koninginnedag.

  Mijn man en ik dronken de laatste jaren elke avond een fles rode wijn bij het eten, kosten €4,- per dag. We zijn daar mee gestopt op 26 november. Nu sparen we €120 per maand, voor mijn 60e en zijn 65e verjaardag in 2019. Grote familie.. groot feest.

  Ik werk in een winkel en eind November krijgen we 1 week 50% werknemers korting op alles, verzorging, voeding, vitaminen enz.. daar bewaar ik mijn volle AH kaarten voor.

  mijn marktplaats verkopen komen ook op een aparte spaarrekening, daar heb ik nog geen bestemming voor. Maar het maakt wel zichtbaar, hoeveel het oplevert om de moeite te doen van advertenties plaatsen en verkopen.

  Leef van 1 inkomen. Mijn man heeft een normale baan met dito inkomen. Ik was jarenlang thuisblijfmoeder. Vanaf dat ik weer werk, heb ik mijn deeltijd inkomen altijd gespaard. Alleen het vakantiegeld wat ik ontvang hou ik voor extra’s zoals vakantie. Wat ik ook verdiende, het ging helemaal naar de aflossing van onze hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *