10 trucs om te sparen zonder dat je het doorhebt

Sparen. Veel mensen willen het wel, maar lukt het gewoon niet. Voor deze mensen zijn deze 10 trucjes. Zo spaar je zonder dat het zeer doet, toch wat bij elkaar.

1. Zegels sparen bij de supermarkt
Ja, hoor. Zegeltjes sparen. Klinkt suf, he? Maar het is een ideale manier om geld op te sparen voor later gebruik. Neem de zegels van de Appie. Om een boekje vol te krijgen geef je €49,- uit. Het boekje is, vol, uiteindelijk €52,- waard. Dat is een beter rendement dan heel wat spaarrekeningen. Je kunt de kaarten vol maken, door zegels te kopen bij je boodschappen. Moet je wel boodschappen doen bij Albert Heijn, wat misschien weer wat minder voordelig is. Maar hoe is dit nu sparen, vraag je je af? Nou, je kunt bijvoorbeeld de kaarten opsparen voor de dure decembermaand. Dan lever je ze in en hoef je je decemberboodschappen niet meer te betalen. Je hebt er namelijk vooraf voor gespaard.

2. Geef je salarisverhoging niet uit
Roept je baas je op kantoor en beloont je met een (fikse) salarisverhoging? Of ga je gewoon een schaal omhoog omdat je ouder wordt en langer op één plek werkt. Doe net alsof het niet zo is. Geef niet minder uit, maar maak in je internetbankieren een opdracht aan, die iedere maand die loonsverhoging automatisch wegsluist naar je spaarrekening. Merk je niets van en zo groeit er toch langzamerhand een flink spaarpotje op je spaarrekening.

Lees ook: Zo overtuig je je lief om mee te sparen

3. Automatisch wegsluizen
Deze tip een beetje in navolging op tip nummer 2. Ook zonder salarisverhoging werkt dit. Kom tot een bedrag wat je makkelijk kunt missen iedere maand, zonder dat je er een boterham minder om eet. Zeg €50,- Die laat je iedere maand automatisch afboeken naar je spaarrekening. Merk je amper, maar na een jaar is het toch €600,-

4. Kleingeld
Maak er een gewoonte van en leeg iedere dag het kleingeldvakje van je portemonnee. Gooi het in je spaarpot of ander bakje dat je daarna weer wegzet. Het is namelijk niet de bedoeling dat je hier weer in gaat lopen graaien. Laat het bakje langzaam groeien.


5, Rond al je uitgaven naar boven af
Geef je €2,50 uit? Rond deze uitgaven dan naar boven af en zet het verschil weg. Dat tikt best flink aan, als je het bij elkaar optelt. Hoe je dit praktisch vormgeeft? Nou, neem een kasboekje, schrijf al je uitgaven erin, daarachter het afgeronde bedrag en maak het verschil over naar je spaarrekening. Het is een iets arbeidsintensievere manier van sparen, voor mensen die het leuk vinden hier bewust mee bezig te zijn. Als extra cadeautje krijg je gratis goed inzicht in je uitgaven, bij deze manier van sparen.

6. Weggevallen uitgave wegzetten
Stop je met roken, of hoeft je kind niet meer naar het kinderdagverblijf omdat hij/zij naar school gaat? Dan valt er een flinke kostenpost weg. Niet meenemen in je kasboekje, deze. Gewoon blijven opschrijven alsof de rekening iedere maand blijft komen, alleen nu zet je het op je spaarrekening. Dit kan echt hard gaan. Mijn zoontje kostte €200,- per maand op het kinderdagverblijf en dat is nu €200,- sparen geworden.

7. Rond je saldo af
Check af en toe het saldo van je lopende rekening. Staat er bijvoorbeeld 155,87 op? Rond dan af naar beneden en maak het verschil, in dit geval bijvoorbeeld €5,87 over naar je spaarrekening. Des te vaker je dit doet, des te harder het gaat, natuurlijk. Werkt andersom trouwens ook. Check het saldo van je spaarrekening en rond naar boven af. €2000,- euro op je spaarrekening is toch veel leuker dan €1991,- Breng dan €9,- naar je spaarrekening. Alle beetjes heklpen.

8. Alle meevallers naar je spaarrekening
Vakantiegeld? Belastingteruggave? Hup, naar de spaarrekening. Als je er niet op rekent, mis je het ook niet. Dat is pas echt hard sparen.

9. €2,- per wasbeurt
Hang je was voortaan te drogen aan de lijn. Doe alsof iedere draaibeurt je anders €2,- kost en gooi dat muntstuk in een bakje op de niet-werkende droger. Beter nog verkoop je je droger ook maar meteen. Ben je een beetje waslustig, dan levert dit je toch zo een tientje per week op.

10. De vloekpot
Works like a charm. Nog altijd. Zeker wanneer je grote kinderen in huis hebt. Voor iedere vloek een euro in de vloekpot. Kan ook met iets anders. Iedere keer dat iemand zijn smartphone pakt tijdens het avondeten. Twee vliegen in één klap. Je spaart én je leert jezelf en je huisgenoten een irritante/slechte gewoonte af.

Lees ook: De tien geboden van succesvol sparen

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.