100.000 euro sparen

100.000 euro sparen. Hoe dan?

Inspirerend, hoor. Dat verhaal over een ton sparen voor je huis. Maar hoe dan? Dat is wat ik de laatste dagen veel hoorde. Dus vertel ik hoe wij dat deden.

Het begon met een plan. Ik geloof dat een goed plan, waar je echt achter staat, al de helft van het werk voor je doet. Dat je allebei wakker wordt de ochtend nadat je met elkaar besloot hieraan te beginnen, en een beetje kriebels in je buik voelt. Zo van: vanaf vandaag wordt er een hoop anders. Vanaf vandaag gaan we werken aan een financiële toekomst. Als je beide dat enthousiasme hebt, helpt dat enorm. Je kunt elkaar dan ook stimuleren als je zin hebt om die paar duizend euro die je gespaard hebt, in een klap uit te geven aan een nieuwe auto. Of moet ik zeggen tegenhouden? Anyway, je houdt de ander bij de les.

Lees ook: 10 tips om je eerste €100.000 te sparen

Waar heb je dan op bezuinigd om te sparen? Nog zo’n vraag die we veel kregen. Om eerlijk te zijn: niet eens op heel veel. Wij besloten om te stoppen met zomaar geld uitgeven. Ik wilde voortaan weten waar ons geld naartoe ging. Me daar bewust van zijn. Zo rekende ik – toen we met ons plan begonnen – uit wat we afgelopen maand aan boodschappen uit hadden gegeven. Gewoon even optellen in je internetbankieren. Ik schrok me dood Toen ik de 600 euro aantikte ben ik gestopt met optellen. Mijn god. Ik had geen idee dat daar zoveel geld naartoe ging. Dus maak ik sindsdien een weekmenu. Wat eten we wanneer. Dat haal ik. Een keer per week. That’s it. Dan weet ik precies wat ik uitgegeven heb, want ik reken maar eens per week af. Dat scheelde ons zeker 250 euro per maand. We proberen nu binnen 400 euro per maand te blijven, al is mijn doel eigenlijk 75 euro per week. En ja, dat is nog zo’n vraag die ik veel kreeg. Dat is inclusief luiers. Die koop ik bij de AH, eigen merk. Laatst waren ze nog 1+1 gratis. Hup, dan neem ik er zes mee en zit ik voor maanden geramd.

Impulsinkopen. Mee stoppen. Nu. Reken dat maar eens uit, wat je daar aan uitgeeft iedere maand. Een broodje bij het tankstation. Een chocoladereep bij de kassa van de supermarkt. Dat soort dingen. Koffie to go. Gewoon geen dingen meer kopen die je niet nodig hebt. Als je zoals ik nogal van de kleine aankopen bent, scheelt dit iedereen maand ook echt flink. Bij ons, schrik niet, ook wel 250 euro per maand. Schrok ik zelf ook van. Met dat en dat enorme bedrag voor de boodschappen, begreep ik opeens waar mijn geld iedere maand naartoe ging.

Lees ook: Zoveel eigen geld stopten wij in ons huis

Ik heb een te gek huis. Al zeg ik het zelf. Ik ben ook gek op leuke spullen voor in huis. Maar ik heb maar één nieuw ding in huis staan, zo ongeveer. Een grote gele stoel van Ikea. Waar mijn zus trouwens op de dag na aankoop een glas rode wijn overheen goot. Zo zie je maar. Verder komt alles van de kringloop, van Marktplaats, via via. Dat zou je heus niet zeggen, hoor. Onze woonkamer kan zo de VT wonen in. Tenminste, dat vind ik. Onze grote eettafel stond ooit bij een kapper, als leestafel. Ik kocht ‘m voor 100 euro op Marktplaats. Ik heb zelfs een bezorger, die toevallig ook Rene heet, en die mijn aankopen voor me ophaalt. Betaal ik hem natuurlijk wat voor. Morgen komt er een bakfiets. Een echte Babboe. Ook tweedehands. Nu al blij mee. Kan ik mijn auto nog vaker laten staan. Stom gewoon met nieuwe dingen kopen voor in huis. Tweedehands heeft een verhaal. Dat wordt je dierbaar.

Zo zijn er nog wel meer dingen. Mijn kinderen zien er hartstikke leuk uit in kleding van de Zeeman. Het gaat toch zo stuk op het schoolplein. Voor onszelf kopen we juist wat duurder. Mijn man kun je uittekenen in spijkerbroeken van Scotch&Soda. Dure dingen, maar hij doet er twee jaar mee. Het is heel persoonlijk waar je je bezuinigingen vandaan haalt. Ik zou mezelf niet zuinig noemen, want wij gaan vaak uit eten of lunchen. Dat is niks voor zuinige mensen. Ik noem mezelf bewust. Ik weet wat ik uitgeef en waaraan. Ik kies voor wat me waardevol is. Als jij dat ook gaat doen, bewust uitgeven, zul je je spaarrekening supersnel zien groeien. Afhankelijk van je inkomen, natuurlijk. Verdien je met zijn tweeën en heb je niet zulke hoge vaste lasten, dan kun je (als je echt wilt) zo een heel salaris wegzetten. Reken dan maar uit. Zeg: 2000 euro x 12, plus nog alle meevallers zoals vakantiegeld. Dan ben je met vier jaar een ton spaargeld rijker. Doe je 1500 euro per maand, dan duurt het 5,5 jaar. Best te doen, toch? Reken maar eens uit wat voor jullie haalbaar is. En wanneer je er bent wanneer je vandaag begint.

Share

7 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Waarom aflossen je géén dief van je eigen portemonnee maakt! - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Eerlijke antwoorden op al jullie vragen - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Inspiratie: Zij spaarden 10 jaar en hoeven nu nooit meer te werken - PorteRenee.nl

 4. Pingback: Hoe wij een ton spaarden (voor ons eigen huis) - PorteRenee.nl

 5. Pingback: Laat een spaarpot je helpen sparen - PorteRenee.nl

 6. Pingback: Zuinige Renée spaart zich gelukkig - PorteRenee.nl

 7. Pingback: De oplossing voor de tropenjaren: een tussenpensioen - AntiRatRace

13 Comments

 1. Eurootje Reply

  Wij zijn al begonnen met bewust uit geven sinds 2008, ik had ook zo’n periode waarvan ik schrok wat de uitgave waren.. met kleine stapjes zijn we steeds verder gegaan en dat gaat nog steeds goed.
  De stapjes zijn inmiddels wel minimaal want op den duur zit je wel aan je tax maar toch zien we iedere keer toch weer kans om ergens op te besparen 😀

 2. Carlijn Reply

  Wel een eyeopener zeg! Maar ik vind mijn koffie to go en een broodje bij het tankstation ook gewoon te leuk om mee te stoppen. Zoveel geld sparen zou voor ons onhaalbaar zijn met een hypotheek van 1100 en een lening waar nog 4 jaar lang 500 euro per maand naartoe gaat. Misschien als de kinderen het huis uit zijn 😉
  PS. Heel leuke site Renee!

  1. Renee Post author Reply

   Hi Carlijn. Leuk om je hier te treffen. Hoe is het? Onmogelijk is het waarschijnlijk niet, hoor. Het kan wel dat je er niet voor kiest. Heb je wel eens uitgerekend hoeveel die koffie to go je kost per maand? Haha. Nee, hoor. Ieder zo zijn keuzes. Vind het allang leuk dat je meeleest. Wees welkom!

 3. Danny Reply

  Hey super idee. Ik leef zo al jaren en nu heb ik de “luxe” om even niet te werken en voor mn kinderen extra tijd te maken. Zonder werk komen te zitten is ineens niet meer zo een ramp, moet natuurlijk een nieuwe job zoeken maar nu hebben we wat ademruimte. En ja we hebben ook een huis gekocht en zijn nog aan het verbouwen. Mensen zijn vaak vergeten te sparen.

 4. Gerlinde Reply

  Wat heb je een leuk blog en een fijne schrijfstijl. Die ‘luxe’ dingen niet doen en geld overhouden is fijn, maar wat ik ook zo leuk vind is dat het als je het dan een keer doet, ook zo leuk is. Als we eens in het half jaar ijsjes kopen of gaan eten zijn de kinderen echt zo blij ermee, terwijl als ze er altijd liggen je gek word van het gezeur en het bovendien niet meer bijzonder is.

  Wij waren vroeger nooit big spenders, maar het geld ging gewoon op. Cd hier, broodje daar, fijn ondergoed of een nutteloos truitje en zo nu en dan een krat Belgisch bier. Dat telt ongelofelijk hard op! Dat hebben veel mensen niet in de gaten. Die dingen niet doen maakt voor het plezier in je leven niets uit maar voor je portemonnee en zielenrust is het zeer heilzaam!

 5. Tom Reply

  Ik deed dit al jaren en heb zo de hypotheek in 10 jaar afgelost, nu kan ik rondkomen van 750 per maand.
  Als je echt wil kan het dus, het is wel prioriteiten stellen en das voor veel mensen lastig!

 6. Eef Reply

  2 jaar met scotch & soda spijkerbroek. Dat doen we hier met goedkopere broeken ook. Gaan ook wel langer mee…..
  Overigens leuke site. Over 4 jaar hypotheek vrij.?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Oh nee, dat redden we hier niet, hoor. Mijn man draagt ze ook iedere dag. Dank! En gefeliciteerd met jullie doel dat al zo dichtbij is. Maakt me wel nieuwsgierig naar hoe oud je bent? 🙂

 7. Eef Reply

  Ik ben 46 jaar, mijn man is 51 jaar we hebben 3 pubers, volgend jaar alledrie op HBO, thuiswonend. We betalen voor hen het collegegeld, laptop en eventueel boeken. Bij hun opleiding is dat niet zo vaak.
  Verder een bedrag per persoon per maand voor kleedgeld, kapper, verzorgingsprodukten, zakgeld. Wat ze te kort komen moeten ze voor werken.
  Man werkt fulltime in 4 dagen en ik werk 15-20 uur per week sinds 5 jaar daarvoor werkte ik 10 uur per week op de momenten dat mijn man thuis was i.v.m. de kinderen.
  Bewust gekozen om destijds ons huis te kopen op 1 salaris met een deel eigen geld, ruime hoekwoning zodat deze met minder geld ook te betalen zou zijn. Ik weet dat de prijzen toen gunstiger lagen.
  Inhoudelijk over de bedragen ga ik verder niet in.

  Ik maak trouwens ook gebruik van de spaarpotten die ik kan aanmaken bij mijn spaarrekening (ASN bank, waarschijnlijk hebben meer banken deze mogelijkheid). Zo kan je een mooie verdeling maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *