100.000 euro sparen. Hoe dan?

Inspirerend, hoor. Dat verhaal over een ton sparen voor je huis. Maar hoe dan? Dat is wat ik de laatste dagen veel hoorde. Dus vertel ik hoe wij dat deden.

Het begon met een plan. Ik geloof dat een goed plan, waar je echt achter staat, al de helft van het werk voor je doet. Dat je allebei wakker wordt de ochtend nadat je met elkaar besloot hieraan te beginnen, en een beetje kriebels in je buik voelt. Zo van: vanaf vandaag wordt er een hoop anders. Vanaf vandaag gaan we werken aan een financiële toekomst. Als je beide dat enthousiasme hebt, helpt dat enorm. Je kunt elkaar dan ook stimuleren als je zin hebt om die paar duizend euro die je gespaard hebt, in een klap uit te geven aan een nieuwe auto. Of moet ik zeggen tegenhouden? Anyway, je houdt de ander bij de les.

Lees ook: 10 tips om je eerste €100.000 te sparen


Waar heb je dan op bezuinigd om te sparen? Nog zo’n vraag die we veel kregen. Om eerlijk te zijn: niet eens op heel veel. Wij besloten om te stoppen met zomaar geld uitgeven. Ik wilde voortaan weten waar ons geld naartoe ging. Me daar bewust van zijn. Zo rekende ik – toen we met ons plan begonnen – uit wat we afgelopen maand aan boodschappen uit hadden gegeven. Gewoon even optellen in je internetbankieren. Ik schrok me dood Toen ik de 600 euro aantikte ben ik gestopt met optellen. Mijn god. Ik had geen idee dat daar zoveel geld naartoe ging. Dus maak ik sindsdien een weekmenu. Wat eten we wanneer. Dat haal ik. Een keer per week. That’s it. Dan weet ik precies wat ik uitgegeven heb, want ik reken maar eens per week af. Dat scheelde ons zeker 250 euro per maand. We proberen nu binnen 400 euro per maand te blijven, al is mijn doel eigenlijk 75 euro per week. En ja, dat is nog zo’n vraag die ik veel kreeg. Dat is inclusief luiers. Die koop ik bij de AH, eigen merk. Laatst waren ze nog 1+1 gratis. Hup, dan neem ik er zes mee en zit ik voor maanden geramd.

Impulsinkopen. Mee stoppen. Nu. Reken dat maar eens uit, wat je daar aan uitgeeft iedere maand. Een broodje bij het tankstation. Een chocoladereep bij de kassa van de supermarkt. Dat soort dingen. Koffie to go. Gewoon geen dingen meer kopen die je niet nodig hebt. Als je zoals ik nogal van de kleine aankopen bent, scheelt dit iedereen maand ook echt flink. Bij ons, schrik niet, ook wel 250 euro per maand. Schrok ik zelf ook van. Met dat en dat enorme bedrag voor de boodschappen, begreep ik opeens waar mijn geld iedere maand naartoe ging.

Lees ook: Zoveel eigen geld stopten wij in ons huis

Ik heb een te gek huis. Al zeg ik het zelf. Ik ben ook gek op leuke spullen voor in huis. Maar ik heb maar één nieuw ding in huis staan, zo ongeveer. Een grote gele stoel van Ikea. Waar mijn zus trouwens op de dag na aankoop een glas rode wijn overheen goot. Zo zie je maar. Verder komt alles van de kringloop, van Marktplaats, via via. Dat zou je heus niet zeggen, hoor. Onze woonkamer kan zo de VT wonen in. Tenminste, dat vind ik. Onze grote eettafel stond ooit bij een kapper, als leestafel. Ik kocht ‘m voor 100 euro op Marktplaats. Ik heb zelfs een bezorger, die toevallig ook Rene heet, en die mijn aankopen voor me ophaalt. Betaal ik hem natuurlijk wat voor. Morgen komt er een bakfiets. Een echte Babboe. Ook tweedehands. Nu al blij mee. Kan ik mijn auto nog vaker laten staan. Stom gewoon met nieuwe dingen kopen voor in huis. Tweedehands heeft een verhaal. Dat wordt je dierbaar.

Zo zijn er nog wel meer dingen. Mijn kinderen zien er hartstikke leuk uit in kleding van de Zeeman. Het gaat toch zo stuk op het schoolplein. Voor onszelf kopen we juist wat duurder. Mijn man kun je uittekenen in spijkerbroeken van Scotch&Soda. Dure dingen, maar hij doet er twee jaar mee. Het is heel persoonlijk waar je je bezuinigingen vandaan haalt. Ik zou mezelf niet zuinig noemen, want wij gaan vaak uit eten of lunchen. Dat is niks voor zuinige mensen. Ik noem mezelf bewust. Ik weet wat ik uitgeef en waaraan. Ik kies voor wat me waardevol is. Als jij dat ook gaat doen, bewust uitgeven, zul je je spaarrekening supersnel zien groeien. Afhankelijk van je inkomen, natuurlijk. Verdien je met zijn tweeën en heb je niet zulke hoge vaste lasten, dan kun je (als je echt wilt) zo een heel salaris wegzetten. Reken dan maar uit. Zeg: 2000 euro x 12, plus nog alle meevallers zoals vakantiegeld. Dan ben je met vier jaar een ton spaargeld rijker. Doe je 1500 euro per maand, dan duurt het 5,5 jaar. Best te doen, toch? Reken maar eens uit wat voor jullie haalbaar is. En wanneer je er bent wanneer je vandaag begint.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.