15 gouden spaartips die je helpen sparen

Sparen is voor de een lastiger dan voor de ander. Al geloof ik dat iedereen het kan, als je maar echt wilt. Dus zet ik 15 gouden spaartips voor je op een rij. Om je een beetje op weg te helpen.

gouden spaartips

Sparen is een emotionele uitdaging. Daar geloof ik in. Sparen an sich kan iedereen en is echt niet zo ingewikkeld. Het is net een beetje als afvallen. De eerste paar weken gaat het top en vliegen de kilo’s eraf, en dus het spaargeld eraan. Maar volhouden, he? Dat is een stuk lastiger. En zonder volhouden heb je er niets aan. Je komt die reeds afgevallen kilo’s weer dubbel en dwars aan. En dat spaargeld smijt je zo over de balk. Om je op weg te helpen en bij de les te houden, geef ik je 15 spaartips. Stuk voor stuk helpen ze mij en hopelijk jou straks ook.

1. Verzin een spaarvorm die je leuk vindt

Doe bijvoorbeeld aan bingosparen waarbij je bingokaarten gebruikt en iedere week een bedrag wegstreept, dat je spaart. (We hebben gratis te downloaden kaarten voor je gemaakt. Die vind je hier.) Kies een hoger bedrag wanneer je meer geld over hebt, een lager bedrag wanneer je wat krapper zit. Alles om het maar een leuke uitdaging te maken. Een andere manier, die ook werkt: 52-weken-sparen.  In week één leg je één euro apart. In week twee leg je twee euro apart. En zo ga je door, tot 52 euro in week 52. Zo simpel is het. Aan het einde van het jaar heb je zo ruim 1300 euro bij elkaar gespaard.

Bingo sparen

2. Nog geen inzicht in je uitgaven?

Kijk in internetbankieren drie maanden terug en reken uit hoeveel je gemiddeld uitgeeft. Vaste lasten en losse kosten. Maak een ruwe begroting en bekijk hoeveel je sowieso kunt sparen. Dat geld zet je aan het begin van de maand weg. Je kunt je inkomsten en uitgaven ook bijhouden met de Money Planner by PorteRenee.

3. Spaarrekening bij een andere bank

Ik had lange tijd mijn spaarrekening onder mijn lopende rekening hangen. Terugboeken van een bedrag voor een of andere aankoop, was wel heel makkelijk. Impulsaankopen waren zo nooit een probleem. Inmiddels heb ik mijn spaargeld bij een andere bank ondergebracht. Kasper heeft zijn geld zelfs bij een Spaanse bank geparkeerd. Het duurt sowieso 24 uur voordat het geld terug is op mijn lopende rekening en ik er dus iets mee kan. Dat zijn net 24 uur om nog na te denken over die aankoop. Impulsaankopen zijn zo bijna onmogelijk en dat is voor je spaarsaldo heel goed.

4. Geef salarisverhoging niet uit

Deze tip mag echt niet ontbreken in deze lijst met spaartips. Gaat je salaris omhoog, zet dat extra bedrag dan standaard weg. Je bent nu toch nog niet gewend aan dat geld, beter maar zo houden. Zo spaar je dat bedrag dus iedere maand op en bij een fijne salarisverhoging tikt dat lekker aan. Het werkt ook andersom: vallen er uitgaven weg, dan blijf je dat geld gewoon uitgeven. Alleen niet meer aan die rekeningen, maar je maakt het automatisch over naar je spaarrekening.

5. Spaar meteen nadat je salaris binnen is

De grote investeerder (en rijkaard) Warren Buffet zei niet voor niets: ‘Do not save what is left after spending; instead spend what is left after saving.’ Aan het einde van de maand is er nooit geld over om te sparen. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar.

6. Ongemerkt sparen

Dat werkt heel goed. Er zijn allerlei trucjes voor. Zoals koopzegels kopen (nee, dat is niet suf) of het automatisch afronden van iedere betaling die je doet. Ik schreef eerder een blog over tien trucjes om dit te doen. 10 trucs om te sparen zonder dat je het door hebt.

LEES OOK: Geld sparen? Probeer eens een goedkope hobby

7. Besparen


Ja, dat maakt sparen toch echt een stuk makkelijker. Er blijft nu eenmaal meer geld over. Ik schreef er al heel wat stukken over, van besparen op boodschappen, tot besparen op vaste lasten. Makkelijk en snel besparen? Ga overstappen met PorteRenee. Zo ga je heel wat vaste lasten langs en zie je meteen of je kunt overhouden.

Check ook deze podcast:

8. Schat maandbedragen nooit te laag in

Anders betekent dat terugbetalen. Zonde van je spaargeld, dat je daar liever niet aan uitgeeft, natuurlijk. Liever schat je die bedragen een beetje te hoog, dan krijg je het terug en maak je dat geld, natuurlijk, direct over naar je spaarrekening.

9. Ga onderhandelen

Ik schreef er eerder al eens over. Hoeveel geld ik daar al niet mee bespaard heb, gedurende de jaren. Lees het stukje hier. 

10. Zet alle extraatjes weg

Vakantiegeld, belastingteruggave, dertiende maand. Dit zijn bedragen die zelfs voor mensen met weinig inkomen of hoge lasten, direct naar de spaarrekening kunnen. Dit samen levert je iedere maand al een mooi bedrag op.

11. Zorg dat je rente vangt

Vergelijk rente en ga voor de rekening met de hoogste rente, die natuurlijk nog wel onder de bankgarantie van de EU valt. Anders kun je je geld kwijt raken wanneer de bank waar je geld staat, failliet gaat.

12. Praat met andere mensen over sparen

Hoe zij het doen. Hoe ze het aanpakken. Lees er blogs over. Laat je inspireren, dat houdt je ook bij de les.

gouden spaartips

13. Wees niet te streng voor jezelf

Sparen hou je vol zolang je het leuk vindt en de voordelen blijft zien. Door jezelf alle leuke dingen in je leven te ontzeggen, omdat je eigenlijk moet sparen, ga je een hekel krijgen aan sparen. Dan is opgeven wel heel dichtbij. Blijf vooral (af en toe) doen wat je gelukkig maakt. Zo gaan wij geregeld samen uit eten, gewoon omdat we daar onwijs van genieten.

14. Teken het

Wij hadden ooit een grote barometer getekend waarop we bij iedere 1.000 euro die we hadden afgelost op ons huis, een groen lijntje in mochten tekenen. Totdat dat ding helemaal vol was en het huis afgelost. Zo ver zijn we nog niet, maar het werkte als een trein. Het motiveert. Uit onderzoek blijkt dat een herinnering aan je spaardoel in huis ophangen, ervoor zorgt dat sparen twee keer zo hard kan gaan. Lees hier hoe dat zit. 

15. Verzin een doel

Veel mensen sparen al voor iets tastbaars, zoals een vakantie of een nieuwe auto. Maar spaar je nu gewoon voor de toekomst of als appeltje voor de dorst, dan is het lastiger om dat echt voor je te zien. Verzin een beeld dat voor jou een symbool is van je doel. Misschien wil je met dat spaargeld uiteindelijk wel afbouwen naar je pensioen. Of juist minder werken nu je kinderen klein zijn. Denk daar dan aan. Of verzin iets heel anders. Als je je ogen maar kunt sluiten en er even aan kunt denken, om je motivatie hoog te houden.

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.