21 geldregels die ervoor zorgen dat je je financiën op orde hebt

Geld is niet perse heel ingewikkeld. We maken het in ons hoofd ingewikkeld. Onnodig. Neem deze 21 geldregels ter harte en het komt financieel helemaal goed met jou!

1. Geef minder uit dan je verdient. Een schot voor open doel. Toch is dit echt de belangrijkste regel van geld. Als je alleen al deze weet waar te maken, kom je nooit echt in de problemen.

2. Stel jezelf haalbare doelen zodat je gemotiveerd blijft. Of dat nu om spaardoelen gaat of een budget. Als het niet te doen is, ben je geneigd om dan alle regels maar overboord te gooien en helemaal los te gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

3. Maak boodschappenlijstjes om impulsaankopen te voorkomen. Je weet wat je gaat halen en haalt alleen dat. Zo simpel kan het leven zijn.

4. Doe niet aan creditcards. In Nederland heb je niet perse een creditcard nodig. Oke, misschien soms voor het boeken van een vlucht. Als je er dan toch perse één wilt, neem dan een prepaid creditcard.

5. Geef geen geld uit dat je nog niet hebt. Duh. Ik weet het. Logisch. En toch geven veel mensen al geld uit dat nog niet eens op hun rekening staat. Wat als er een kink in de kabel komt en je het toch niet krijgt? Dan zit je meteen al met gebakken peren. Hele dure gebakken peren.

6. Zorg dat je altijd een financiële buffer hebt. Op de site van het Nibud kun je ongeveer uitrekenen hoeveel je nodig hebt. 

7. Doe iets om je geld te laten groeien. Beleg, investeer, of vang rente wanneer die een beetje hoger staat dan nu. Schrijf je hieronder in voor de gratis beleggingsmails. Je ontvang dan 4 toffe mails van ons met basis informatie over beleggen.

8. Onderhandel over wat je koopt. Er kan écht wel wat korting van die auto, stereo of dat dure bed af.

9. Ontvang zo min mogelijk reclame. Als je er echt niet omheen kunt, wees je bewust van hun doel: jou geld uit laten geven. Trap er niet in.


10. Doe iets voor je pensioen. Of dat nu via je werkgever is, via een verzekering, een rekening waar je op stort of een ander ingenieus plan. Doe iets.

Lees ook: Zelf pensioen opbouwen: hoe doe je dat?

11. Rijd geen dure auto’s. Lijkt me logisch.

12. Luister niet (alleen maar) naar je hypotheekadviseur maar bedenk zelf hoeveel geld verantwoord is om te lenen. Koop vooral niet een te duur huis, want je zit er de rest van je leven aan vast.

13. Wees een beetje voorzichtig met water, gas en licht. De verwarming hoeft echt niet altijd op 21 graden te staan. Doe de tussendeur dicht. Als je het altijd doet, weet je na een tijdje niet beter meer.

14. Ga niet naar de winkel zonder dat je iets nodig hebt. Wat doe je daar? Winkelen is toch geen hobby, ofzo?

Lees ook: 10 dingen waar ik geen geld meer aan uitgeef

15. Laat los wat anderen zeggen of allemaal hebben en doen. Daar iets om geven, kost je alleen maar onnodig geld. Je kan gewoon met je handmaaier je gras maaien, ook als de buurman zo’n karretje heeft waar hij op gaat zitten om die paar vierkante meter gras van hem te maaien.

16. Speel niet mee in de loterij. Dat is nou echt geld weggooien. En niet komen met de smoes dat je meespeelt voor het goede doel, dat doet niemand. Jij wel? Dan kun je beter je geld rechtstreeks aan een goed doel geven, dan blijft er niks aan de strijkstok hangen.

17. Denk 10 tellen na over iedere aankoop. Dat is lang genoeg om te bedenken of je het wel echt nodig hebt. Zo niet, terugleggen.

18. Zorg dat je van alles wat je koopt een bon hebt en dat je kunt terugbrengen als de aankoop toch niet oplevert wat je ervan verwacht had. En doe dat dan ook, he? 

19. Leer zelf dingen. Zoals je motorolie checken en een keukenkastje repareren. Maar wees wel bescheiden. Weet je zeker dat je die cv-ketel zelf kunt onderhouden? Dat lijkt ons weer een wat minder goed plan.

20. Ga abonnementen uit de weg. Bij ons kwam er eens een man aan de deur die me een abonnement wilde aansmeren voor als er iets met je riolering was. Niet dat er iets mis was, maar voor stel dat? Jaja. Spaar voor dat soort dingen, dan heb je geen abonnementen nodig.

21. Tot slot: onthou dat spullen je echt niet gelukkig gaan maken.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.