3 redenen om je studieschuld niet af te lossen

Ik roep altijd dat ik vind dat je je studieschuld vooral moet aflossen. Al zijn er ook (goede) redenen om dat niet te doen. Ik zet de belangrijkste voor je op een rij.

Door Renée

Elke dag ben ik blij dat ik mijn studieschuld heb afgelost. Het voelt vrij en licht om die schuld niet meer te hebben. Dat gevoel is een puur emotionele reden om je studieschuld af te lossen. Er zijn natuurlijk nog meer redenen. Bijvoorbeeld dat je studieschuld drukt op hoeveel geld je aan hypotheek kunt krijgen wanneer je een huis wilt kopen. En dat de rente nu misschien laag is, maar altijd weer kan gaan stijgen. 

Toch zijn er genoeg mensen die heel bewust niet of zo min mogelijk aflossen op hun studieschuld. Ik zet de belangrijkste redenen op een rij.

1. Lage rente

Meest genoemd is toch wel die lage rente. Wat zeg ik? Het gebrek aan rente. Waar ik ooit nog zo’n 3% rente over mijn studieschuld betaalde, is die rente nu 0,01%. Het is voor veel mensen een reden om zo min mogelijk af te lossen. Het is tenslotte gratis geld dat je geleend hebt. Vrij uniek.

2. Belastingvoordeel


Een studieschuld kan je een belastingvoordeeltje opleveren. Je mag je schuld namelijk aftrekken van je vermogen en zo voorkomen dat je vermogensbelasting moet betalen. Heb je meer dan €50.000 euro aan vermogen, of het dubbele met een partner samen, dan moet je daarover belasting betalen. In sommige gevallen kun je studieschuld aftrekken van je vermogen, zodat je dat misschien kan voorkomen. Je studieschuld moet dan wel hoger zijn dan €3.200 euro of €6.400 euro per een fiscaal partner.

3. Kwijtschelding

Kwijtschelding. Er zijn redenen waarom je studieschuld kwijtgescholden kan worden. Bijvoorbeeld wanneer je kunt aantonen dat je echt niet genoeg inkomen binnenhaalt om de schuld af te betalen. DUO houdt bij het bepalen van je verplichte aflossing, al rekening met je draagkracht. Dat betekent dat ze kijken naar hoeveel je verdient en hoeveel aflossing je dus aan zou kunnen. Als jouw inkomsten dalen, daalt ook die aflossing. En heb je echt niet voldoende inkomen om überhaupt af te lossen, dan kan je schuld worden kwijtgescholden.

Bij het bepalen van je draagkracht en dus je verplichte betaling, kijkt de Belastingdienst altijd naar je inkomen van twee jaar geleden. Is jouw inkomen de laatste tijd flink gedaald, dan zie je dat dus niet meteen terug in je aflossing. Kom je daardoor in de problemen? Trek dan aan de bel bij DUO. Dan kun je samen tot een nieuwe aflossing komen, die je wel kunt betalen.

LEES OOK: Wat doe je eerst: studieschuld aflossen, sparen of hypotheek aflossen?

Er is nog een reden waarom een studieschuld kwijtgescholden kan worden. Die is nog minder vrolijk dan het verlies van inkomen. Het is namelijk: overlijden. Schulden gaan doorgaans over op erfgenamen, maar dat geldt niet voor studieschulden. Het zou zonde zijn als je studieschuld net is afbetaald, op het moment dat je onder een bus loopt. Oké, de kans is klein. Maar in zo’n geval snap ik dat je dat geld liever op een spaarrekening voor je partner of kinderen hebt staan, dan net afgelost bij DUO.

Zo min mogelijk aflossen op je studieschuld kan een tactiek zijn. Met 0% rente snap ik de verleiding ervan en ook de bovenstaande redenen zijn best reëel. Wat je wilt voorkomen, is dat je opeens een probleem hebt wanneer je wel weer rente gaat betalen. De kosten voor je studieschuld kunnen dan flink stijgen en dat is zonde. Dus een mooi alternatief voor niet aflossen zou zijn om het geld niet meteen naar DUO over te maken, maar op een aparte spaarrekening te zetten. Zo kun je, als de rente stijgt of die studieschuld je toch dwarszit bij het kopen van een huis, de boel in één keer aflossen. 

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: