sparen

5 bizarre weetjes over hoe Nederland spaart – en wat jij daarvan kunt leren

Denk jij dat sparen niet zo best gaat? Nou, vergaap je dan even aan deze cijfers over het spaargedrag van Nederlanders. Dan valt het bij jou waarschijnlijk toch wel mee.

Het haalde al heel wat nieuwswebsites. Het spaaronderzoek dat Rabobank deed. Een paar schokkende cijfers die koppen in kranten werden: ruim eenderde van de Nederlanders tussen de 20 en 45 jaar heeft minder dan 3.000 euro spaargeld. Twee van de drie Nederlanders zou meer willen sparen. Geen goed nieuws, al geeft het jou misschien wel een goed gevoel. Dacht jij dat je het niet zo best deed, blijkt dat hopelijk toch wel mee te vallen. Ik spitte het volledige onderzoek door en ontdekte nog 5 bijzondere uitslagen. En het zou hier PorteRenee niet zijn, als we er gelijk wat tips bij geven waar je meteen iets mee kunt.

Lees ook: Hoeveel % sparen? In 8 stappen naar een hoger spaarpercentage

 • Sparen voor de lange termijn vinden we moeilijk!
  Van de mensen die spaart, doet 60% dat voor uitgaven voor de komende 5 jaar. Die 5 jaar is net zo’n grens die te overzien is. Als ik je vraag waar je over 5 jaar bent, kun je daar vast wel een voorstelling bij maken. Vraag ik je hoe jij erbij zit over 30 jaar of op de dag dat je met pensioen gaat (bij mij op mijn bijna 71e) dan hebben de meeste mensen geen idee. Ik ook niet! Ik zou zeggen: breek ook langetermijnspaardoelen (wow, wat een mooi galgje-woord) op in blokjes van doelen die wat dichterbij liggen. Zelfs als je daarvoor jezelf voor de gek moet houden. Spaar je voor de studie van je kind? Voelt dat nog wel erg ver weg? Deel die studiekosten dan op in jaren. Dus: de komende twee jaar sparen we voor het eerste schooljaar. De twee jaar erna sparen we voor schooljaar 2. En zo door. Zo voorkom je dat je je motivatie verliest omdat het doel nog zo ver weg voelt.
 • Van de Nederlandse millennials die 6.000 euro netto per maand verdient of meer, spaart 12,5% niet.
  Die geven iedere maand alles wat binnenkomt weer uit. Ongelofelijk toch? Vaak denken mensen dat sparen pas gaat wanneer je een dik inkomen hebt. Niet altijd waar. De vaste lasten gaan met het groeien van het inkomen ook vaak omhoog. Duurder huis, duurdere auto, dure vrouw of man misschien? En dus kan iemand die 6.000 euro netto verdient per maand onder de streep net zo arm zijn als iemand die 2.000 netto vangt en heerlijk lage vaste lasten heeft. Of sparen lukt heeft dus echt niet alleen te maken met je inkomen, maar net zo goed met je uitgaven.
 • Er zijn mensen die niet weten hoeveel spaargeld ze hebben. Het is een cijfertje ergens onderaan een onderzoekje. Toch valt het me op. Hoe kun je nou niet weten hoeveel er op je spaarrekening of in je spaarvarken zit? Daar werk je hard voor, dat heb je super gedisciplineerd weggezet. Well done. En dan vergeet je het? Het doet me denken aan iets wat mij jaren geleden gebeurde, voor ik het licht zag, op financieel gebied dan. Toen ontdekte ik dat ik op een vergeten spaarrekening, nog 1500 euro had staan. Ik weet niet meer precies hoe ik daarachter kwam, maar het was een samenloop van omstandigheden. Superrelaxte meevaller, natuurlijk. Volgens mij heb ik het meteen uitgegeven (oeps!) Nu denk ik: hoe kon dat gebeuren? Ik heb tegenwoordig een Google Drive bestandje (maak die vooral ook aan) waarin ik keurig iedere maand even opschrijf wat er op mijn spaarrekening(en) staat. Zomaar even 1500 euro kwijtraken, gaat mij niet meer gebeuren.

Lees ook: Dat ene stuk over sparen waar iedereen een mening over heeft

 • Nog geen 4% van de ondervraagden maakt financiële meevallers/extra inkomsten meteen over naar de spaarrekening. Een belastingteruggave, vakantiegeld, eindejaarsuitkering, erfenis, schenking. Hoppa, even internetbankieren en er spaargeld van maken. Dit is echt dé manier om je spaartempo een beetje op te krikken. Dan gaat sparen opeens een stuk harder dan wanneer je 50 euro per maand wegzet. Doe je dat elk jaar, dan word je vanzelf rijk zonder dat je er iets voor hoeft te laten. Want extra geld mis je niet.
 • Bijna de helft van de ondervraagden is niet tevreden over hoeveel ze nu sparen.
  Ze zeggen: ‘We zouden meer willen sparen, maar dit gaat voorlopig (waarschijnlijk) niet lukken. Hier word ik, eerlijk gezegd een beetje verdrietig van. Het klinkt ook zo passief. Ik zou wel willen, maar ja *haalt schouders op* dat zit er niet in. Natuurlijk weet ik dat er mensen zijn voor wie dit echt de werkelijkheid is. Dat er echt geen ruimte is. Toch denk ik: voor de meerderheid geldt: waar een wil is, is een weg. Wil je écht meer sparen, dan vind je een manier. Probeer 50 euro per maand meer weg te zetten. Dat is na 10 jaar wel mooi (bij een gemiddelde rente van 3%) een kleine 7000 euro. Dat is een leuke aanbetaling op een koophuis, een sabbatical van een paar maanden of een begin van een lekker pensioen. Het begint allemaal bij het écht willen en geloven dat het kan.

Meer spaartips?
Dan lees je natuurlijk mijn boek
Duur Huis, Nooit Thuis.

Die ligt nu in de (web)winkels.

Share

37 Comments

 1. Kaspar Reply

  “Ik zou meer willen sparen, maar dit gaat voorlopig (waarschijnlijk) niet lukken…”
  Check. Dat ben ik.
  Niks passief aan. Werk me een slag in de rondte en zet zoveel mogelijk apart maar kies er wel ook bewust voor om bijvoorbeeld aan hobby’s wel geld te besteden… ik leef nu ook!

  En mijn gevoel is dat dat voor het over- overgrote deel van de mensen zo is. Dus jouw gevoel dat het bij de meerderheid passief gedrag is, geen weg zoeken waar een wil is…. daar geloof ik echt niet in.
  In Nederland hebben relatief weinig mensen het echt ruim. Inkomsten zijn de laatste 7-8 jaar voor de meesten nauwelijks gestegen, maar vaste lasten zijn extreem omhoog gegaan voor velen (minder toeslagen, hogere huren, hogere zorgkosten, duurdere boodschappen, etc.).

  Ik mag niks klagen. Verdien in mn eentje dik 3000 netto. Maar dat laat niet over…. naasten van mij verdienen de helft daarvan. Maar krijgen dus wel de nodige toeslagen, sociale huur, etc. Maar daar zijn de lasten in enkele jaren tijd letterlijk met 100-en euros per maand gestegen… door wegvallen van subsidies, meer belasting, meer huur, etc. Bizar! En toch sparen zij… omdat het wel moet, want ook daar zal die auto of wasmachine een keer stuk gaan. Maar reken er maar op dat ze veel meer willen sparen… Maar ja, schouders ophalend, hoe dan?

  Ik vind dit een geweldige site met erg nuttige tips en een mooie gedachte dat je met mijner geld toch meer kunt leven als je de juiste keuzes maakt. Maar stoor mij meer aan meer aan het volstrekt irreële beeld dat (bijna) iedereen Wel kan sparen, een huis kan kopen, kan aflossen, een mooi pensioen opbouwen, etcetera… Voor velen is dat niet haalbaar. Voor het overgrote merendeel van die mensen in dit onderzoek dus. Niks passief, niks niet willen, niks te dure auto… gewoon keihard werken en alsnog te weinig overhouden. Dát is in Nederland helaas héél normaal.

  1. Eva Reply

   Beste Kaspar, iedereen heeft z’n eigen leven en budget. Ik snap en begrijp jouw verhaal. Het valt me alleen op dat je in je reacties op de artikelen dit punt vaak aanhaalt en dat vind ik jammer. Renee doet haar stinkende best om een eerlijk, opbeurend en met praktische tips gevuld verhaal te schrijven. En daarbij houdt ze in mijn optiek ook rekening met mensen die wellicht niet of minder kunnen sparen.

   1. Kaspar Reply

    @Eva, absoluut doet Renee haar best. En ik waardeer het ook! Daarom blijf ik hier ook terugkomen en probeer ik een bijdrage te leveren middels mijn ik-figuur en aanmerkingen.
    Maar naar mijn mening (En meningen mogen verschillen hè! ) wordt er te weinig rekening gehouden met mensen die het financieel wat minder makkelijk hebben… Zie ook de bijval die ik hier van diversen krijg…. blij dat die het ook uit durven te spreken (zonder daarbij Renée aan- of af te vallen).
    Renee tikt héél goede thema’s aan met geweldige tips en mooie eigen ervaringen. Maar staart zich soms, wederom naar mijn mening, wat blind op de eigen situatie en vergeet dat niet iedereen die luxe positie heeft… en nee, dat is niet volledig een keuze voor iedereen.
    Dit onderzoek laat mij vooral zien dat veel mensen in Nederland worstelen met de financiën. Óók mensen met een goede opleiding en baan. Voor een deel absoluut door dat ze een te duur huis, auto etc. hebben. Maar volgens mij veel vaker doordat ze financieel echt in een lastig parket zitten… in meer of mindere mate. Ik reken mijzelf tot de laatste categorie. Ik heb een mooi salaris, ik kan sparen. Dus niks te klagen. Maar ja. Woon met dat mooie salaris toch in een bizar duur huurhuis waar ik me echt niet thuis voel, heb nauwelijks echt netto vermogen en een opgebouwd pensioen waar je niet vrolijk van wordt…. dan is het echt niet leuk om te horen dat (bijna) iedereen prima een huis kan kopen en veel sparen, etc. En dat het allemaal keuzes zijn. En dat als ik er op wijs dat het niet bij iedereen zo werkt mensen (niet Renée!) het betitelen als ‘excuses’….

    Dus, Renée, top website! Top verhalen! Niks dan goeds gewenst. Maar van mij zou er iets meer rekening gehouden mogen worden met de vele mensen die meer moeite moeten doen om een mooi zakcentje op te bouwen en voor wie verhalen als hypotheek aflossen en zelfs FO (Financiële Onafhankelijkheid) echt niets meer zijn dan een droom…. of ten minste: voorlopig!

 2. HEreistom Reply

  Tja ik had het onderzoek ook met verbazing gelezen.
  Bij ons is in de kinderjaren sparen er met de paplepel ingebracht.
  Zakgeld ging eerst een deel naar de spaarpot en rest was om uit te geven.
  Later een sport wie de zilvervloot rekening het eerste vol had, toen met 10% rente liep dat lekker op.
  Toen ik ging werken een maandeposito met 8% en van die spaarpot heb ik een deel van mijn eerste huis betaald.
  Daarna was het sparen om de hypotheek versneld af te lossen en dat is in minder dan 12 jaar ook gelukt.
  Daarna gespaart voor FO en dat zou dit jaar al hebben gekund als het rendement de laatste jaren niet zo laag was, dus nog nog maar een aantal jaar doorsparen en met 55 FO?

  1. Rob Reply

   Tja klopt natuurlijk niet. Realiteitszin ontbreek hier.

   Echter het punt dat wordt gemaakt, hoge inkomen en hoge lasten (keuze) en laag inkomen lage lasten (keuze, subsididies, beetje geluk ook met woonlasten), staat ook. De persoon met het hoge inkomen heeft echter wat meer keuzes. Die met het kage inkomen moet hopen dat er niets wijzigt.

   1. Kaspar Reply

    Als met inkomen gezinsinkomen bedoeld wordt kan 6000 voor tweeverdieners natuurlijk wel prima…
    De stelling dat hoge lasten bij hoog inkomen een keuze is ben ik het dus absoluut niet (geheel) mee eens. Ik heb best een hoog inkomen, maar als alleenstaande ouder nog niet het spaargeld voor een eigen huis. Dus ik moet huren. En huren met een hoog inkomen betekent in Nederland automatisch belachelijk hoge huurprijzen…. (in mijn geval dus zeer ruim 900 euro per maand voor een appartement waar ik niet eens echt blij mee ben….ik ben tuin- fanaat!). Mijn vasten lasten, inclusief vaste kosten kinderen a 750 euro, zijn meer dan 2400 euro… Vind ik zelf echt bezopen veel. Maar daar zit niks bij waar nog op bezuinigd kan…. Geen onnodige abonnementen, goedkoopste aanbieders voor internet, energie en verzekeringen, etc. Geen keuze…

 3. M Reply

  Als ik geen studie naast mijn werk zou gaan doen, zou ik ook meer sparen. Maar ik vind het een nuttige investering en probeer ondanks mijn faalangst het toch te halen. Je verdient het meestal wel terug. Daarnaast blijf ik ft werken.

  Het hangt denk ik ook van je opleidingsniveau, soort werk, gezinssituatie en instelling af. 🙂

 4. Gerard Reply

  Van de Nederlandse millennials die 6.000 euro netto per maand verdient of meer, spaart 12,5% niet.

  Dat zijn er dermate weinig…. Dus in hoeverre je dat in een onderzoek moet zetten, kan je je twijfels bij hebben. Verder heel bijzonder dat een derde van de mensen tussen 20 en 45 gewoon minder dan 3000 euro heeft, ik heb al meer als buffer staan voor het geval dat!

  @kaspar, alles kan, als je maar wil. Het valt of staat met keuzes maken, wat wil ik ? Een doel voor ogen hebben, en daar maximaal voor gaan. En je kan allerlei excuses bedenken, maar daar schiet niemand iets mee op.

  1. Kaspar Reply

   @Gerard, tuurlijk kan alles.
   Ik kan bijvoorbeeld weer antikraak gaan wonen. Moeten wel mijn huisdieren weg en kunnen de kinderen niet meer bij me zijn. Maar kan ik wél prima sparen…
   Het heeft niks te maken met excuses bedenken. Voor veel mensen zit serieus sparen er gewoon niet in in combinatie met nu ook een enigszins normaal leven. Dat is geen keuze, maar een gegeven….
   Blijft naar dat mensen maar roepen dat alles kan als je het maar wilt. Dat is gewoon totaal onzin (netjes verwoord). En dan kan ik nog wel bepaalde keuzes maken omdat ik op zich een net salaris heb (waar ik me wel bijna een burn-out voor werk…). Maar ook dat geldt niet voor iedereen. En ik mag mij gelukkig prijzen met een goede gezondheid… want heb je dat niet dan kun je sparen helemaal vergeten.

 5. Joke Reply

  Ik herken me wel wal in hetgeen Kaspar schrijft .
  De gemiddelde Nederlander heeft een hele gewone baan met hoge woonlasten .
  Ik ben alleenstaande ouder met 2 kinderen , waarvan de oudste nu op zichzelf woont .
  Ondanks dat ik HBO-geschoold ben en werk op dat niveau heb … is het hard werken om alles betaald te krijgen . Huren stijgen , levensmiddelen worden duurder .
  Gelukkig kan ik in mijn eigen onderhoud voorzien , maar ik wel eens gedacht : waar doe ik het voor ?
  Als ik minder uren zou maken , zou ik recht hebben op toeslagen etc .
  De andere kant is dat ik blij ben niet afhankelijk te heven zijn van toeslagen ; dat ik mezelf kan redden .
  Maar het is zeker niet uit gemakzucht dat ik geen spaarpot heb …
  Als ik alle uren die ik in gedachten aan geld besteed , zou uitgekeerd krijgen : had ik nu een flink bedrag op de rekening staan !!
  Te weinig Geld of er zorgen om hebben is fnuikend voor je gezondheid en welbevinden weet ik uit ervaring .
  Ik verheug me op het moment dat ik uit de rode cijfers ben en aan het eind van de maand € 100 overhoudt die ik echt apart kan zetten .
  En dan begint het avontuur van SPAREN …

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Joke, dank voor je reactie. Daarom zeg ik er ook altijd bij: er zijn situaties waarin sparen echt niet gaat. En dat zie ik ook! Ik hoop dat je snel uit de rode cijfers bent en kunt gaan bouwen aan je financien. Succes Joke!

  2. Kaspar Reply

   Precies dit Joke.
   Als mensen zelf genoeg geld hebben is het zo makkelijk te zeggen dat iedereen gemakkelijk kan sparen. De realiteit is héél anders. Lang niet iedereen kan dit, zelfs niet alle millenials met een mooi salaris. (En alleenstaand ouder zijn is voor sparen een ramp. Kinderen zijn het mooiste dat er is, maar zijn ook heeel duur op 1 inkomen… ben ook alleenstaand ouder, dus ik ken het! )

   1. mariimma Reply

    Hi Kasper,

    Ik heb me laatst ook verbaasd over de vele voorbeelden die online te vinden zijn over mensen die binnen een paar jaar een bizar bedrag weten te besparen. Ik denk dat leden van de “rijke witte bubbel” gewoon echt geen idee hebben van wat voor niet een páár, maar heel veel mensen de realiteit is.

    En ik ben eigenlijk opgehouden ze dat kwalijk te nemen….

    Helpt toch niet…

    1. mariimma Reply

     Een conclusie van de onderzoekers: “Van degenen die minder dan 3.000 euro spaargeld hebben, zegt 70 procent onvoldoende financiële ruimte te hebben om te sparen.”

     1. Gerard

      Ik vorm meningen op basis van wat ik zie en meemaak. S.v.p. niet mijn woorden uit zijn verband rukken zoals je nu wel doet. Heel veel Nederlanders kunnen wel sparen maar doen dit niet. Kwestie van keuzes maken. En ja, er zijn ook mensen die het niet kunnen, dat hoor je mij niet zeggen dat het niet zo is.

    2. Gerard Reply

     En ik verbaas mij over het feit dat zoveel Nederlanders niet willen sparen, want ja in heel veel gevallen is het een kwestie van niet willen. Sparen is een mindset, waarbij je keuzes maakt. En veel mensen willen die keuze niet maken. En ik ben opgehouden ze dat kwalijk te nemen, veel mensen willen niet luisteren, of hebben overal een excuus voor

     1. mariimma

      Het gaat mij om al die “waar gebeurde” verhaaltjes van een ton sparen in drie jaar tijd, Gerard. Dat gaat moeilijk wanneer je inkomen in diezelfde periode nog niet eens in de buurt komt van de helft van dat bedrag.

      Overigens vind ik het meer dan laakbaar dat je alle mensen die geen spaargeld hebben, op één hoop gooit en daar een “kwestie van willen” van maakt. Met vingers wijzen, daar is nog nooit iemand van gaan sparen hoor!

      Een beetje begrip, inleven, niet oordelen over mensen van wie je de situatie niet kent. Lijkt me veel prettiger voor iedereen.

      En ik neem het mensen die in de rijke witte bubbel wonen (jij misschien ook wel?) niet kwalijk. Er is in Nederland sprake van horizontale verzuiling. Je komt mensen met een ander opleidings- en inkomensniveau nauweijks nog tegen. En mensen uit jouw sociale omgeving die in een lastige financiële situatie zitten, kijken wel uit om het aan de grote klok te houden omdat ze weten dat je dan van die reacties krijgt als die van jou….

      Jammer.

 6. Gerard Reply

  @Kaspar, dat valt of staat dus met keuzes maken, is dat abonnement echt nodig? Zoek naar extra inkomstenbronnen, dat is iets wat iedereen kan.

  Wat ik naar vind is dat jij zegt dat is een gegeven, nee dat is een mindset. ‘ach sparen zit er toch niet in’. Kijk naar wat je wel kan, en niet in het negatieve blijven hangen. Dan kom je een heel eind.

  1. M Reply

   Klopt Gerard. Ik ken genoeg kennissen die mij voor gek verklaren dat bv probeer het zonder studiefinanciering te betalen en daardoor mijn bijbaantje naast mijn ft baan aanhoud. Het scheelt best veel geld, wat ik niet hoef terug te betalen. Dat is ook een bewuste keuze.

   Ik heb iedere dag klanten aan de lijn die kwijtschelding willen aanvragen. Vandaag nog iemand met een bruto inkomen van 2100 euro. Dat is bedoeld voor mensen die het echt niet kunnen betalen. Dat haalt het draagvlak weg bij collega’s. Die normbedeagen zijn er niet voor niets.

   Ik heb tegen een kennis gezegd hoe ze aan een baan kan komen via het uitzendbureau. Als ze dan zegt van dat vind ik teveel geregel sta ik perplex. Jammer, er zn ook mensen die het dolgraag willen en worden afgewezen.

   Zelfs een krantenwijk oid helpt al, mits je geen toeslagen kwijt raakt.

  2. Kaspar Reply

   @Gerard, je zult het goed bedoelen hoor… Maar écht. Kijk even verder!
   Ik bespaar op alles dat mogelijk is, maar kies wel voor bepaalde extra’s om ook nu een leuk leven te hebben en staande te blijven (daar heb ik bepaalde hobby’s keihard voor nodig)… doe dat mijn hele leven al.
   Ik heb een erg intensieve baan van circa 45 uur in de week plus 15 uur reistijd. Moet daarmee nu al uitkijken dat ik me niet in een burn-out werk…. dus extra inkomsten? Hoe dan?

   Ik heb geen overbodige abonnementen, bespaar op nagenoeg alles, zet iedere maand wel degelijk geld opzij (al moet ik het soms aan het eind van de maand weer terug naar de lopende rekening zetten om de boodschappen te betalen….
   Ik heb ooit echt in armoede geleefd (gelukkig niet lang). Woonde antikraak en had naast de vaste lasten een maandbudget van 100 euro…. voor alles. Dus de mindset van besparen heb ik echt wel…En ik ben ook niet negatief… Ik heb tenminste een goede baan en een dak boven mijn hoofd. Ben gezond, heb prachtige kinderen… wat heb ik nou te klagen??

   Maar het is simpelweg bullshit (pardon my french) dat iedereen met de juiste mindset (veel) kan sparen…. dat is echt niet waar! Ik kan gelukkig wel iets sparen. Maar het gaat helaas niet hard… ben nu alweer 7 jaar aan het sparen voor het eigen geld dat nodig is voor het koren van een huis van circa 225.000 euro (dus heus nog steeds geen paleisje… en dat is prima! Het is al snel beter dan mn huidige appartement waar ik bijna 950 euro (!!) per maand voor neer moet tellen…geen keuze, er is niks anders te krijgen!). Kinderen zijn uiteraard ook geen keuze (750 euro per maand). Verzekeringen, gas, water, licht, belastingen, internet, telefoon… ook geen keuze. Studieschuld aflossen: geen keuze.
   Reken maar uit… het is een best bedrag dat iedere maand betaald moet worden, in mijn eentje…

   1. Gerard Reply

    @Kaspar, dat kinderen geen keuze zouden zijn vind ik bijzonder. Er zijn voldoende mensen die geen kinderen kunnen krijgen, dus dat jij die wel hebt, daar heb je dan wel degelijk voor gekozen.

    En nee dat is geen bullshit, dat jij het anders ziet, dat mag, maar ga niet op zo’n manier praten, voelt niet helemaal prettig. Je mag een andere mening hebben, maar probeer die niet op te dringen. Dat werkt louter averechts.

    1. Kaspar Reply

     Ik bedoelde, kinderen zijn nu geen keuze meer… je kunt ze niet terug brengen (zou ik ook niet willen uiteraard! ).

     En verder, pot verwijt de ketel. Jij wil mij de mening opdringen dat sparen een mindset is, een keuze. Dat voelt eveneens helemaal niet prettig…
     Ik werk me een slag in de rondte en doe heel veel moeite om iets te sparen, ook al is het niet veel. En dan ga jij lopen beweren dat ik negatief die, niet de juiste keuzes maakt, excuses loop te verzinnen en dat ik maar een bijbaantje moet nemen naast al een zware baan waar ik 60 uur of meer in stop per week.
     Echt niet ok! Verder stop ik met deze discussie, want die is inmiddels weinig opbouwend meer.

     @Renée, excuses in ieder geval van mijn kant. Het was van mij slechts een eenvoudige opmerking dat ik het wat genuanceerder zie dan wat je in het blog beschrijft. Was in ieder geval niet mijn bedoeling dat dat tot een verhitte discussie zou leiden….

     1. Gerard

      Het is in geen geval een verhitte discussie, ik zeg hoe ik het zie, jij zegt hoe jij het ziet. En dat we daarin van mening verschillen lijkt me duidelijk, maar dat moet ook gewoon kunnen. En als dat overkomt als een mening opdringen, dan spijt mij dat , dat is niet mijn bedoeling.

 7. Remy Reply

  Ik heb maar net het van het minimumloon loon en woon op me eigen en als ik alles bij elkaar telt en dan heb ik nog net 100 euro over om vrij te besteden heb en ik zit ook nog net boven de bijstands grens dus ik LAN helemaal niet sparen en als ik een wat geld over heb dan probeer ik het apart te zetten maar dan gaat dit of dat kapot voor mijn zit er ge woon niet in. En voor de mensen die in de bijstand zitten al helemaal niet

  1. Kaspar Reply

   Inderdaad… even nagekeken. Op mijn spaarrekening is het maximaal 0,07% (Als ik het geld een heel jaar laat staan). Beleggen dan? Mijn rendement daarop is dit jaar eerder -3%…. jammer jammer!

 8. Kaspar Reply

  @Gerard, ok. Let’s agree to disagree. Excuses aanvaard. En zoals eerder al gezegd geloof ik absoluut in de goede bedoelingen. Alleen is hetgeen je beweert, naar mijn mening, volstrekt niet reëel in bepaalde situaties, zoals dus mijn situatie. Maar dat verandert niks aan de goede bedoelingen (waarvoor dank)

 9. Linda Reply

  Heey iedereen,

  Altijd leuk om zulke feiten te lezen en het verbaasde mij ook dat er bij 1/3 zo weinig spaargeld is.

  even een feitje tussendoor 75% van de werkende Nederlanders zit onder Jan Modaal ( € 2850 bruto inkomen)

  Ik zelf zit in de verzekeringen en zie dat ongeveer 80% van de mensen een netto inkomen van € 1000 tot € 2000 hebben en dit betreft de kostwinner van het gezin.

  Ik wil hiermee zeggen dat heel veel Nederlanders het niet zo breed hebben, dus kan mij voorstellen dat sparen soms wat lastiger is ook al zou je het wel graag willen.

  1. M. Reply

   Dat klopt denk ik wel. Wij zitten daar beiden tussenin en verdienen dus niet veel ondanks dat we ft werken. Maar alle kleine beetjes helpen. Doordat we meer besparingen hebben doorgevoerd sparen we meer, afgezien van mijn studiekosten.

   1. Linda Reply

    Heey M,

    Goed van jullie dat er ook nog gespaard wordt..

    Ik zelf woon alleen en behoor ook tot die 75% die onder Jan Modaal zit en in mijn ogen hadden ze het beter Jan Ideaal kunnen noemen ;-)..

    Ik zie hier vaak mensen die 2x modaal verdienen en snap ook dat die behoorlijk kunnen sparen, al denk ik wel wat Renee ook zegt je leeft naar wat je hebt.

    Ik zou ook meer willen sparen maar ben ook het type ik leef nu en voor hetzelfde geldt lig ik morgen tussen 6 houten plankjes en ik vind het mooi om te lezen wat ieder zijn mening hierover is.

    1. M Reply

     Hi Linda,

     Daar heb je gelijk in. Het gaat meer om de vrijheid om te kiezen waar je het aan uitgeeft. Maar ook wat een goed gevoel geeft. Dat is voor iedereen natuurlijk anders.

     Ik ga zelf steeds bewuster leven. Aan de andere kant geniet ik daarom meer als we uit eten gaan of iets extra lekkers voor bij de borrel ofz kopen.

     Kijk maar naar een dagje uit; je kunt een dag naar een pretpark gaan en 100 euro kwijt zijn. Je kunt ook naar het park, bos, bbqen etc.

     1. Linda

      Heey M,

      Ja ik begrijp je punt en ben het daar ook zeker mee eens 🙂 je geniet meer als je het niet te vaak doet.

      Goed van je dat je zo bewust leeft ik probeer dat ook zeker te doen maar val wel eens terug ?..

 10. M Reply

  Iedere euro die je spaart is er een… En als je bij een hoog inkomen weinig spaart vind ik het anders dan bij een laag inkomen. Probeer eerst een doel van bv 1-100 euro en dan steeds iets hoger. Laat maar weten of het lukt;) Je moet ergens beginnen.

 11. Sandra Reply

  Ik zelf heb heel lang het nut van sparen niet in gezien. Omdat ik altijd dacht ik word niet oud,maar nu ik boven de veertig ben, denk ik er anders over , nu ik twee kinderen heb , vind ik het fijn om hun iets na te laten. Ik ben nu een jaar aan het sparen daarvoor leefde ik van salaris en dat ging altijd op plus stond ik rood . Maar ik heb niet echt mensen om me heen die sparen . Ik had eigenlijk een beetje een hekel aan geld maar nu ik spaar word dat minder. Maar omdat mensen om me heen eigenlijk elke maand het net redden , heb ik niet zo positief beeld van geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *