5 ideeën over geld die je arm houden

We groeien op met bepaalde overtuigingen over geld. Die kloppen niet altijd. En ze kunnen je de rest van je leven arm houden. Tijd om van deze 5 geldovertuigingen af te komen.

Ik dacht ooit dat geld saai was. Dat je er vooral niet over moest praten, omdat dat onbehoorlijk was. Nou, dat is wel even veranderd. Ik doe niks anders meer, haha. Check deze 5 geldovertuigingen, vind degene waar je je in herkent en doe er wat aan. Want ze staan rijk worden nogal in de weg.

Je moet rijk zijn om te investeren

Dit is een overtuiging die ik veel hoor. Soms letterlijk zo uitgesproken. Andere keren proef ik in andere zinnen dat mensen hiervan overtuigd zijn. Dat investeren iets is voor als je bakken met geld over hebt. Misschien komt het ook door het woord. Investeren. Dat klinkt zo groots. Maar dat is niet terecht. Investeren hoeft niet scary of big te zijn. Anno 2019 helemaal niet meer. Vroeger kreeg je 3% rente op je spaarrekening. Nu krijg je 0%. Dus gaan steeds meer mensen kijken naar alternatieven. Wat kan ik doen om mijn geld toch wat te laten groeien? Door die grotere vraag zijn er de laatste jaren superveel nieuwe initiatieven bijgekomen die interessant en laagdrempelig zijn. Denk aan beleggen. Dat kan via allerlei simpele platformen. Het is niet meer zo hocus pocus als vroeger. Of investeren via crowdfunding. Je stopt ergens geld in en deelt mee in de opbrengst. Let wel op de kosten. Zeker bij kleine beleggingen. Dat die niet te hoog zijn en al je rendement opsnoepen. 

Lees ook: Investeren met een goed gevoel: zo doe ik dat.

Je moet goed verdienen om te kunnen sparen


Sparen is een marathon, geen korteafstandloop. Mensen willen, wanneer ze een spaardoel zetten, graag in één keer naar de finish. Het liefst overnight. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Spaardoelen bereik je door iedere maand een klein beetje op een hoop te gooien. En die hoop wordt uiteindelijk hoog genoeg om je doel te bereiken. Natuurlijk ken ik het ongeduld. Ik droom ervan ooit een marathon te lopen. Maar drie keer per week trainen? Daar heb ik geen zin in. Dus gaat het me waarschijnlijk nooit lukken. Hetzelfde geldt voor sparen. Lange adem, volhouden en discipline brengen je bij die finish. Het heeft niet eens zoveel te maken met of je veel of weinig geld verdient. Een arts die 3 ton verdient, veel alimentatie betaalt en een duur huis heeft, kan onder de streep minder overhouden dan een gezin met twee parttime inkomens. Het gaat om wat je wegzet en of je dat vol weet te houden. Je hoeft geen bakken met geld te verdienen om te kunnen sparen. Kleine beetjes maken samen veel. Begin gewoon eens met 10% van je inkomen wegzetten. Lukt dat niet? Dan neem je 5% Motiveer jezelf. Hou je ogen op je doel. Hou vol en wees trots. Want de aanhouder wint. Gegarandeerd!

Beleggen is als gokken

Rood of zwart. En dat het balletje in het casino dan op groen valt. Alles weg! Zo denken veel mensen over beleggen. Ze zien nieuwsberichten over miljardairs die in één dag miljoenen verliezen op de beurs. Ja, dat zet wel de trend. Er staat dan niet bij dat die dip in de maanden erna vaak weer gecorrigeerd wordt. Of dat er aan het begin van het jaar al flink winst is gemaakt en dat ze daar alleen maar een tikkie van hebben ingeleverd door de crash. Beleggen is een langetermijnplan. En dat kun je op een relatief veilige manier doen. Verdiep je er eens in. Want wil je je geld laten groeien, dan zul je deze tijden iets moeten ondernemen. Tenzij je het fijn vindt als het staat te verdampen op je spaarrekening tegen bijna 0% rente. Ik in ieder geval niet.

Wij beleggen trouwens ook voor ons pensioen, lees daar hier meer over.

Ik ben te jong om al met geld bezig te zijn

Man o man! Was ik er maar jonger mee begonnen. Dan was ik nu al een stuk verder dan ik in werkelijkheid ben. Ik gun mijn kinderen dat ze vanaf het moment dat ze wat te besteden hebben, beginnen met sparen en beleggen. Gewoon iedere maand een beetje. Door vroeg te beginnen, heb je zoveel extra tijd om dat geld te laten groeien. Stel dat je iedere maand 100 euro investeert op de beurs en je begint op je 35e. Dan heb je op je 65 zo’n 69.000 euro. Begon je er al mee toen je 18 was, dan heb je op je 65e al ongeveer 150.000 euro. Verschilletje toch? En alle reden om zo vroeg mogelijk te beginnen.

Geld is alleen maar een beperking

Geld heeft een negatief imago in Nederland. Je moet er niet teveel over praten. Dat is verwerpelijk. Je mag het eigenlijk ook niet verdienen. Niet teveel in ieder geval. Ik kreeg laatst een reactie op de site van een lezer die het ‘verwerpelijk’ vond dat ik betaald kreeg voor advertenties op mijn website. Ik begreep er niets van. Ik werk er toch hard voor? Is tv dan ook verwerpelijk? En de krant? Daar staan toch ook advertenties in? Je moet in Nederland niet teveel of te weinig verdienen. Of aan sommige dingen überhaupt een euro overhouden. Liever er ook geen grote plannen mee hebben of ‘gekke’ dingen mee doen. Nou, daar heb ik geen boodschap aan. Echt niet. Ik doe het allemaal lekker wel. Mensen vinden daar wat van en dat is prima. Mijn doel is juist dat meer mensen met hun geld aan de slag gaan. Zie het niet als een beperking, maar als een kans. Je krijgt (hopelijk) iedere maand geld binnen. Het is aan jou wat je ermee doet. Maak je het op en klaag je erover? Of ga je ermee aan de slag? En zorg je ervoor dat dat geld je straks kansen, vrijheid en mogelijkheden biedt?

Heb jij geld overtuigingen die je stiekem tegenhouden? Ik ben heel benieuwd naar je reactie.

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.