sparen, spaarhinderissen, spaardoelen, spaargeld, geld sparen, doelen halen, spaardoelen, volhouden

5 spaarhindernissen en hoe je ermee omgaat

Sparen is als een marathon lopen. Ergens onderweg kom je de man met de hamer tegen. Deze vijf inkakmomenten maakt iedere spaarder mee. Ik geef je tips hoe daarmee om te gaan.

Ik kreeg afgelopen week heel wat mailtjes binnen van lezers en spaarchallenge-deelnemers. Sorry mensen, als je nog geen antwoord hebt gekregen. Working on it. In de meeste mails stonden spaar-vragen. De euforie van die eerste week is eraf. Het sparen is écht begonnen en dan loop je tegen zaken aan. Je bent niet de enige. Daarom schets ik in deze blog vijf situaties waarin je misschien ook gaat belanden. Met gevoelens die je waarschijnlijk ook gaat voelen. In alle situaties bestaat het risico dat je afhaakt. Ik ga je helpen om dit te voorkomen.

Situatie 1: De auto gaat stuk

Ah, man. Je was net zo lekker bezig met je spaarpot en nu gaat … stuk. Vul in wat van toepassing is. Dat kan je wasmachine zijn, je auto of allebei tegelijk. De horror. Daar gaat je spaargeld. Frustrerend? Nogal! Nu is de kans groot dat je het opgeeft. Het ging zo lekker, maar nu voelt het alsof je water naar de zee draagt. Deze situatie wil je voorkomen. Er is een simpele manier om dat te doen, namelijk het aanleggen van een noodfonds. Hierin stop je 1.000 euro spaargeld (misschien nog even bij elkaar sparen?!) voor dit soort onvoorziene kosten. Rij je een dikke verkeersboete? Dan betaal je dat van dit geld. Je hoeft daardoor niet aan je spaargeld voor andere doelen te komen. Bedoeling is wel dat je daarna dit noodpotje weer langzamerhand aanvult, voor als er weer iets tegenzit in het leven. Want, dat gaat hoogstwaarschijnlijk wel gebeuren. Door de tegenvallers los te trekken van de spaardoelen, voorkom je dat je de handdoek in de ring gooit omdat je weer vanaf nul moet beginnen.

Situatie 2: Je voelt je schuldig over uitgeven

Ik ken deze. Dat je bij de winkel met iets in de handen staat dat je écht graag wilt hebben en wat nog nodig is ook, en je staat maar te dubben. Dat is sparen gone bad. Dan ben je doorgeslagen. Ik heb dit af en toe wel. Zeker als we een spaardoel bijna behaald hebben, of juist wanneer ik net begonnen ben en nog bloedfanatiek. Ik kreeg vorige week een mail van een lezeres die zei: ‘Ik geef niks meer uit want ik ben erop gebrand om mijn spaardoelen te halen. En nu vind ik er niks meer aan.’ Nee, logisch. Dan is het ook niet leuk meer. Liever geef je jezelf een budget voor dit soort aankopen. Gewoon een soort zakgeld, zoals vroeger. Binnen dat budget kun je leuke dingen voor jezelf kopen zonder schuldgevoel. Hardlopers zijn doodlopers, geldt ook voor sparen. Wil je te hard, dan haak je veel te snel af.

geldtip, geldtips, porterenee, sparen, sneller sparen, spaartruc, spaartip, spaartips, sparen, harder sparen, spaardoel

Situatie 3: Het gaat niet hard genoeg

‘Slow down brother,’ zou Douwe Bob zeggen. Sparen is geen sprintje trekken. Als het goed is, heb je je doelen opgebroken in behapbare brokjes, die haalbaar zijn voor jou. Eén brokje per maand is genoeg. Twee is ook leuk. Maar ga nu niet aimen op 5 brokjes per maand. Dat gaat gewoon niet lukken. En dat is helemaal niet erg. Leg je de lat te hoog, dan raak je gedemotiveerd en haak je af. Dan gaat sparen pas écht langzaam. Zonde!

Situatie 4: Het overweldigt je

Spaarrente, vaste lasten, overstappen, budgetteren. Het is niet niks. Soms kun je door al die financiële zaken best wel overweldigd raken. Dan wil je al die moeilijke brieven van de bank gewoon in een la gooien en er nooit meer naar kijken. Zeker als je net begint met het veranderen van je financiële gedrag, kan dit gebeuren. Ik doe hard mijn best om geld ‘makkelijker’ te maken, maar ik verander de wereld niet in mijn eentje, helaas. Als dit jouw situaties is, zou ik zeggen: vraag hulp. Vraag iemand in je omgeving om de boel met je door te nemen of aan je uit te leggen. Maak mappen, plan betalingen in. En vooral: zorg dat je het snapt. Het is echt minder eng en ingewikkeld dan jij denkt. Laatst gaf ik een lezing waar een vrouw vertelde dat ze al 10 jaar niet over was gestapt van allerlei vaste lasten, omdat ze er geen klap van snapt. De man waarmee ze was gekomen, bood meteen aan haar te helpen. Superleuk. Hij bracht de kennis, zij de fles wijn. Topdeal. Je bent niet dom als je hulp nodig hebt. Sommige brieven van de bank kom ik ook nooit zonder een woordenboek te raadplegen. Liever nu leren dan nooit. Als je het allemaal snapt wordt besparen en sparen echt makkelijker. En, one day, zelfs leuk!

Situatie 5: Je wilt gewoon spenden, net als anderen doen

Iedereen om me heen bestelt lekker pizza, koopt winkels leeg en heeft wéér nieuwe schoenen. Ik wil dat ook! Het gras is altijd groener bij de buren. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Je kunt nog zo overtuigd zijn van je spaardoel er komt ooit een moment dat je de lol er niet meer van inziet. Dat je gewoon weer als vroeger wilt doen. Alles uitgeven. Old habits die hard, zeggen ze in het Engels. En dat is zó waar. Mijn advies zou misschien moeten zijn: bied weerstand. Maar daarmee win je deze oorlog niet. Dus zeg ik: volg je gevoel. Ga de stad in en ga lekker shoppen. Soms is alleen het gevoel dat het een mogelijkheid is, al genoeg.  Grote mensen zijn net kleine kinderen. Wanneer je zegt dat iets niet mag, willen we het juist. Dus verbied jezelf niets. Er is niemand die je dwingt om te sparen. Je doet het voor jezelf.

No Spend Month. Kan ik dat?
Share

2 Comments

  1. Rosaly Molenaar Reply

    O wat herkenbaar! Ik vind het nu, sinds wij helemaal ‘om’ zijn ook heel lastig geld uit te geven… Eigenlijk moeten wij een nieuwe eettafel, de huidige ziet er niet mooi meer uit (lees: kleine knutselfanaten die nog niet heel handig omgaan met knutselspullen), maar om nu een eettafel te kopen… dan gaat er best een bedrag van het gespaarde geld af… dillemma! Ik he sinds je challenge nu een potje gemaakt: tafel. Zo spaar ik daar nu rustig naar toe en hoef ik me niet schuldig te voelen.

  2. Rosaly Reply

    O dat is herkenbaar! Nu wij ook helemaal ‘om’ zijn en druk bezig zijn met de hypotheek versneld af te lossen, geef ik heel moeilijk geld uit aan ‘grotere’ aankopen. Wij moeten bijvoorbeeld een nieuwe eettafel (lees: kids met vorken…), maar nu even een paar honder euro (gewoon bij een leen bakker oid) uitgeven is echt moeilijk. Ik heb nu, sinds jou spaarchallenge, een apart potje gemaajt, speciaal voor de eettafel. Ik spaar daar rustig naar toe en waarschijnlijk voel ik mij dan minder ‘schuldig’ om een tafel te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *