5 stappen die je meteen moet zetten als je nu geen spaargeld hebt

Herken je de financiële stress in de laatste week voordat je je salaris ontvangt? Of wanneer je wasmachine er opeens mee stopt en je niet weet of je wel een nieuwe kunt kopen? Dan is dit artikel voor jou. Het wordt tijd om een buffer op te bouwen.

door Esmee

Ik heb een tijdje bij de parfumerie gewerkt, waarin er een lade bij de kassa was voor producten die het personeel zelf wilde kopen. Waarom werd dit apart gelegd vraag je je af? Omdat ze het nu nog even niet konden betalen. Als het salaris kwam, werd de la geleegd en kocht iedereen die dure lipsticks en poeders.

Het vervelende is.. Het wordt een soort vicieuze cirkel, waarin je steeds moet wachten op je salaris omdat je in de eerste week alles uitgeeft. Dat moet anders. Met deze stappen bouw jij spaargeld op en hoef jij niet steeds op je salaris te wachten, want je hebt een buffer. Ook voor als je wasmachine dus eens stuk gaat.

En ja jongens, you have to do the work. We hebben geen magische trucs waardoor het opeens geen moeite kost. Dus doorloop de stappen en pak je winst.

Stap 1: Inkomsten en uitgaven overzichtelijk maken


Uiteraard kan deze weer niet ontbreken in deze lijst. Soms heb je uitgeefpatronen waar je je zelf niet eens bewust van bent. Die ontdek je pas als je die uitgaven een keer op een rij zet. Een vriendin vertelde laatst dat ze op die manier ontdekte dat ze in één maand 100 euro had uitgegeven bij de slijter. Die flesjes Bailey’s waren blijkbaar toch een behoorlijk aanslag op haar budget. Even minderen dus en dan hup, op naar stap 2!

Stap 2: Vaste lasten terugdringen

Nadat je een mooi overzicht hebt gemaakt van al je kostenposten, wordt het tijd om te bepalen waar er wat vanaf kan. Ik kijk altijd als eerste naar de vaste lasten. Deze komen elke maand structureel terug, dus kijk goed of je deze kunt beperken. Heb je bijvoorbeeld een telefoonabonnement van 70 euro per maand, terwijl je die internetbundel nooit opmaakt? Heb je onnodige verzekeringen? Bijvoorbeeld een reisverzekering in corona-tijd? Zorg dat je een paar keer per jaar een moment inlast om te checken of die vaste lasten nog bij jou en je leven passen. En of er wat vanaf kan. Die besparing van een paar euro herhaalt zich iedere maand. Best de moeite waard, dus.


Stap 3: Budget per categorie of periode opstellen

Zet de categorieën van je variabele uitgaven eens op een rij. Dat zijn dus de kosten die niet iedere maand precies hetzelfde zijn, zoals boodschappen, kleding, cadeautjes, buiten de deur eten. Maak afspraken met jezelf. Hoeveel wil je aan ieder daarvan uitgeven? Vanaf nu mag je bijvoorbeeld van jezelf 300 euro per maand aan boodschappen uitgeven. Op deze manier zal je bewuste keuzes moeten maken. Zorg dat je geldpotjes aanmaakt per categoriee in de app van je bank. Vind je het lastig om je aan de afspraken met jezelf te houden? Pin dan een geldbedrag per week. Met dat geld moet je het doen. Op is op.

LEES OOK: Met deze methode stel je goede spaardoelen

Stap 4: Zet meevallers opzij

Financiële meevaller? Hoera, nu kun je meer uitgeven. Ho, stop! Wanneer je een financiële meevaller hebt, kun je dit geld natuurlijk ook wegzetten. Aangezien je er toch geen rekening mee had gehouden, ga je het ook niet missen. Dit is de makkelijkste manier om te sparen, omdat je er geen moeite voor hoeft te doen. Doe dit vooral met de meevallers die je hebt bespaard door de vorige drie stappen te volgen. Heb je inmiddels een goedkoper telefoonabonnement? Zet het verschil opzij. Zo bouw je supersnel spaargeld op, zonder dat je direct zuiniger hoeft te leven.

Stap 5: Praten met je werkgever

Kom je er nu achter dat je structureel te weinig geld hebt en dat je echt niet meer verder kunt besparen? Dan wordt het tijd om het gesprek hierover aan te gaan. Bijvoorbeeld met je werkgever. Wellicht kun je om loonsverhoging vragen. Ik denk altijd maar zo: een ‘nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen. Lukt het? Zorg dan dat een deel van dat extra geld naar je buffer gaat. Want dat slaapt zoveel lekkerder!

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: