5 stappen naar een goede spaartechniek

Sparen is simpel maar niet makkelijk. Daarom geef ik je vandaag 5 stappen richting succesvol sparen. Want ook bij sparen helpt een goede techniek.

Sparen lijkt zo simpel. Je geeft minder uit dan er binnen komt. Wat daardoor overblijft, zet je op je spaarrekening. Toch vinden we sparen moeilijk. Ruim een derde van de 20- tot 45-jarigen heeft minder dan 3.000 euro spaargeld, blijkt uit Rabobank onderzoek.

We leren op school niet hoe je kunt sparen. We leren het in veel gevallen ook niet van onze ouders. En toch wordt van je verwacht dat je het kunt. Alsof je als kind met een fiets zonder zijwieltjes de wijk in wordt gestuurd. Nooit geoefend, nooit gepraat over hoe je fietst en dan nu er maar vanuit gaan dat het lukt. Onzinnig natuurlijk. Niet zo gek dat sparen veel mensen dan ook niet lukt. De feiten zijn simpel: je geeft minder uit dan er binnen komt en zet dat verschil op je spaarrekening. Maar er komt wel wat meer bij kijken dan dat. Verleidingen weerstaan bijvoorbeeld. Een soort regelmaat in dat sparen creëren. Het sparen misschien zelfs automatiseren.

Ik schreef daarom 5 stappen voor je op. Dingen die je doet om succesvol te kunnen gaan sparen. En met succesvol sparen bedoel ik dat je spaarrekening steeds voller wordt. Dus niet aan het begin van de maand flink sparen en dan weer terugboeken om het impulsief uit te geven. Structureel iedere maand een beetje rijker worden, daar hebben we het hier over.

Dit 5 stappenplan helpt je op weg naar een goede spaartechniek en een volle spaarrekening

1 Open een spaarrekening bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt lopen. Kies voor een gratis internetbank. Die bieden vaak ook meer rente dan de grootbanken, al houdt het natuurlijk sowieso niet over. Waarom een spaarrekening bij een andere bank? Omdat je dan minder makkelijk geld terugstort en uitgeeft.

Lees ook: Maak in 5 stappen je eigen spaarplan.

2 Bepaal waar dit spaargeld voor bedoeld is. Is het een buffer voor als het leven even tegen zit of is het bedoeld voor een nieuwe auto of caravan? Na het bepalen van dit doel kun je met jezelf afspraken maken over wanneer je het geld aan mag spreken. Bij een buffer mag dit bijvoorbeeld wanneer het echt nodig is. Is dit spaargeld voor een auto, dan spreek je met jezelf af dat je er sowieso niet van mag snoepen.

3 Zet je inkomsten en uitgaven op een rij. Stel ook budgetten voor variabele uitgaven zoals boodschappen, kleding en een potje onvoorzien. Trek je uitgaven van de inkomsten af. Wat je overhoudt zou je in principe moeten kunnen sparen iedere maand.

4 Je weet nu hoeveel je kunt sparen. Dit bedrag zet je zodra je inkomsten binnen zijn op je nieuw geopende spaarrekening. Nog beter is een automatische incasso instellen.

meer sparen

5 Maak iets om je voortgang bij te houden. Dat kan een Excel-bestandje zijn, maar ook een tekening met in te kleuren vakjes op je koelkast. Dit houdt je gemotiveerd. 

Op welke manier maak jij sparen succesvol? Ik ben heel benieuwd naar jouw ultieme spaartip.

8 Comments

 1. Lucinda Reply

  Wij maken sparen succesvol door het als een van de vaste lasten te zien. We sparen niet wat er overblijft, maar een vast bedrag per maand die we meteen op de dag dat het loon binnenkomt apart zetten zodat we er niet meer aan kunnen komen. Door het op die manier te doen hebben wij binnen het eerste jaar ineens een flink bedrag kunnen sparen wat voorheen overal en nergens aan op ging.

 2. Ray Reply

  Ik doe het net als jij Lucinda.
  Het overmaken van het ‘spaargeld algemeen’ zoals ik het noem, doe ik handmatig. Puur omdat ik het een heel fijn gevoel vind. Altijd op de dag dat het binnenkomt.

  Daarnaast heb ik bij mijn dagelijkse bank ook wel spaarpotjes waar ik voor de korte termijn op spaar.

 3. Mirjam Reply

  Wat een goede vergelijking, van die zijwieltjes 😉 Het is inderdaad zo, op school leer je niet sparen. Van m’n ouders heb ik wel geleerd dat je geld maar één keer kunt uitgeven en dat lenen geen goed idee is. Maar hoe je dan precies spaarde, dat kan ik me niet zo goed herinneren dat ik dat geleerd heb (het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik het gewoon niet opgepikt heb, niet alles ligt aan m’n ouders, haha). Sinds begin dit jaar ben ik wat beter gaan nadenken over sparen en merk ik dat ik echt minder geld uitgeef! Ik probeer iedere maand 20 van de 30 of 31 dagen geen geld uit te geven (sinds jullie challenge in maart) en ik merk dat ik op die manier ook al bewuster nadenk over welke uitgaven ik doe. Allereerst is het puzzelen wat ik wanneer koop, dus heb ik ook wat langer bedenktijd of ik iets wel echt nodig heb. Ontzettend bedankt in ieder geval, dankzij jou/jullie vind ik nadenken over geld weer leuk!

 4. San Reply

  Ik heb vaste spaarbedragen en die zie ik als vaste lasten, deze bedragen schrijf ik naar de spaarrekening zodra het salaris gestort is. Pay yourself first principe. Ik heb ook een funbudget, wat ik vrij mag uitgeven. Zo hou ik het leuk voor mezelf.

  1. Ikkelien Reply

   Begin met statiegeld, geld-terug-acties, verkopen op marktplaats enz. En als je boodschappen doet en je koopt iets wat je altijd koopt en het is nu in de aanbieding, zet dan het verschil op je spaarrekening.
   Probeer daarnaast automatisch €5 of €10 euro per maand te sparen. Je denkt misschien dat een klein bedrag de moeite niet is maar €5 per maand is over 5 jaar wel €300 en een tientje natuurlijk het dubbele.
   Begin klein en je zult zien dat het een soort sport wordt.
   Zelf heb ik jaren geleden veel geld gespaard met een ruilpagina op Facebook. Misschien is dat in jouw woonplaats ook. Je ruilt dan spullen die je over hebt voor levensmiddelen. Voorbeeld: je hebt nog een doosje nieuwe nietjes in de la liggen en je nietjestang is al jaren stuk. Zo’n doosje kun je weggooien maar ik zette het dus op de ruilpagina en dan bv “ruilen voor een blikje tomatenpuree”. Zo’n blikje kost €0,20 en als ik geruild had zette ik dus 20 cent op mijn spaarrekening. Een net T-shirt wat je niet meer draagt ruil je bv voor een pot pastasaus o.i.d. Zo ruim je op én heb je wat extra spaargeld.

  1. Sjaak Reply

   Julia, gratis banken zijn hoofdzakelijk de banken die geen “bankpas” hebben. B.v. Leaseplanbank, Garantibank. Voordeel is dat ze ook nog iets hogere rente hebben. Nadeel dat je alles met internet moet doen en geen kantoren hebben. Bij beide heb ik al jaren een rekening en nooit problemen gehad. Zo heb je ook nog Moneypou (onderdeel van ABN-Amro) echter hiervan kreeg ik bericht dat de rente naar 0% gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+