Buffer opbouwen: 5 gouden tips

Het opbouwen van een buffer is belangrijk, dat merken we in deze tijden wel weer. Maar hoe begin je hieraan? Ik geef je 5 tips om een vliegende start te maken.

Met een volle spaarrekening slaapt het net even wat lekkerder. Zeker in deze gekke tijden. Ik weet het uit ervaring. Ik werk als ondernemer, samen met mijn man. Er zijn duidelijk vette en minder vette tijden. Als ik geen volle spaarrekening had, zou ik nu wel even liggen woelen, kan ik je zeggen.

Fijn natuurlijk als je die buffer al hebt opgebouwd. Maar wat als je dat nog niet hebt? Als je daar nog aan moet beginnen of misschien al wel wat hebt staan, maar bij lange na niet genoeg? Een goede eerste vraag om jezelf te stellen is: Hoeveel buffer is genoeg? Het Nibud ontwikkelde een handige tool om dat voor jouw persoonlijke situatie uit te rekenen. Dat doe je hier. Misschien komt er een immens bedrag uit en ben je nu een beetje ontmoedigd. Niet wezen, hoor. Begin gewoon eens met je eerste 1.000 euro aan buffer. Daarna zie je weer verder. Met kleine stapjes kom je uiteindelijk ook bij de finish.

Tijd om te beginnen aan het aanleggen van je buffer. Ik geef 5 tips.

Tip 1

Ik blijf het zeggen: creëer overzicht in je inkomsten en uitgaven. ‘Ik weet heus wel een beetje waar mijn geld naartoe gaat,’ is niet genoeg. Je moet het zeker weten. En dat ontdek je maar op één manier: door het bij te houden. Iedere euro die je uitgeeft. Je kunt dit gewoon in je telefoon doen, maar uiteindelijk wil je er wel een overzicht van maken. Hoeveel geef je aan boodschappen uit? Aan kleding? Aan leuke dingen doen? Je maakt dat overzicht heel handig in één van de Excel-sheets in onze shop. Hierin verdeel je je uitgaven per categorie en krijg je automatisch te zien hoe je jouw geld uitgeeft. Dat ziet er ongeveer zo uit als hieronder. Check dat sheet hier.

Tip 2

Nu ga je in je uitgaven op zoek naar posten die omlaag kunnen. Schroef het boodschappenbudget iets naar beneden, net als wat je uitgeeft aan kleding. Kun je kosten schrappen of oversluiten? Heb je die huistelefoon wel echt nodig? Of dat uitgebreide tv-abonnement? Vergeet ook je energierekening niet. Die tarieven staan nu historisch laag. Ik leg je hier in 7 stappen uit hoe jij ook jouw energiekosten naar beneden kunt brengen. En het verschil? Dat gaat natuurlijk richting je spaarbuffer.

Tip 3

Stel voor het bedrag dat je hebt kunnen besparen een automatische incasso in. Die schrijft op de eerste van de maand dit bedrag automatisch over naar je spaarrekening. Het liefst een rekening bij een andere bank dan waar je je betaalrekening hebt. Anders is geld opnemen net even te makkelijk en verleidelijk.Tip 4

Meevallers gaan linea recta naar je bufferrekening. En wat dacht je van kosten die wegvallen, bijvoorbeeld omdat je kind niet meer naar het kinderdagverblijf gaat maar naar school. Of omdat je een lening hebt afbetaald. Geef dat geld meteen een bestemming: namelijk je spaarrekening.

Tip 5

Als je straks een flinke spaarpot hebt, is het misschien verleidelijk dat geld uit te geven. Daar is dit geld niet voor. Dit gaat je door financieel en economisch moeilijke tijden brengen. We weten nog niet hoe groot de gevolgen van corona zullen zijn, maar met een flinke buffer kun je ze in ieder geval beter aan dan zonder. Maak met jezelf of je partner afspraken over waar dit geld voor bedoeld is. Ga je er reparaties aan je auto van betalen? Of is het alleen voor als jij of je eventuele partner zijn/haar werk verliest? Spreek duidelijk af wat eronder valt en wat niet, om zo discussie te voorkomen.

Wat is jouw ultieme tips als het gaat om het opbouwen van een buffer? Laat het vooral weten.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

21 Comments

 1. A.S. Reply

  Met kleine stappen sparen lukt nog wel.
  Alleen heb ik een partner die het heel snel en gemakkelijk uitgeeft. Even nieuwe vloer bestellen (was ook wel aan vervanging toe), shoppen, hapje hier, nieuwe telefoon daar. Ben nog wel eens benieuwd hoe je ermee omgaat als je partner niet wil/kan denken zoals je zou willen. Kortom: tegenstrijdigheden binnen het gezinsleven..😔

  1. Joris Reply

   Simpel: overleggen, overtuigen en eens worden of een compromis bereiken (waarmee je het dus óók eens bent), financiën gescheiden houden (of financiën scheiden) of – als het onoverkomelijk is – helemaal uit elkaar. Die laatste is wel drastisch 😉

  2. Fred Reply

   Laat haar de docu Playing with FIRE kijken. Dit was voor mijn wederhelft een echte eye opener. Niet dat wij nu minimalistisch leven.. verre van zelf.. maar er gaat hier geen euro meer uit waar we niet gelukkiger van worden of wat niet echt nodig is. Alleen die mindset helpt je uitgave al te drukken.

   Succes!

   1. Alisa Reply

    Fred, wel heel voorbarig dat partner een vrouw zou zijn! 😉
    Hier ben ik (vrouw) namelijk de bespaarder, terwijl partner (man) aan alle kanten geld uitgeeft.

    Wij hebben gescheiden financiën aangezien we nog niet samen wonen. Dwz, nu sinds corona wel en dat zal vanwege thuiswerken ook nog wel even zo blijven, dus opeens toch meer gezamenlijke uitgaven. Maar onze financiën zullen gescheiden blijven, óók als het eenmaal allemaal officieel is.
    Dan hoeven we geen rekenschap over nieuwe gadgets of wat dan ook bij de ander af te leggen, en kunnen we zelf sparen voor waar we geld aan uit willen geven voor ons eigen individuele plezier.
    Dingen voor het huis of een vakantie oid kunnen we ook gezamenlijk aanschaffen, het idee is om dan beide eenzelfde percentage van het respectievelijke inkomen op de gezamenlijke vaste lasten rekening te storten. Verder mag ieder dan doen en laten wat hij/zij wil van het geld.

    Wat scheelt: er staan hier geen kinderen op de planning, dus daar hoeft qua inkomen geen rekening mee te worden gehouden, als 1 van beide minder zou gaan werken bijvoorbeeld.

 2. Joris Reply

  “Stel voor het bedrag dat je hebt kunnen besparen een automatische incasso in. Die schrijft op de eerste van de maand dit bedrag automatisch over naar je spaarrekening.”

  Dat is géén automatische incasso maar een periodieke overboeking.

 3. Suzanne Reply

  A.S.
  Misschien goed om jullie gezamenlijk droom helder te hebben. Bij ons is dat een schuldvrij leven op langer termijn. Met gevoel van vrijheid …
  Daarna misschien een mooie camper om mee rond te rijden en eerder minder te gaan werken. We hebben het regelmatig daarover…en dan is het makkelijker om naar dat doel toe te werken…en ook dingen te laten…of juiste keuzes te maken…

  Misschien kan je er iets mee??

  1. Nelleke Reply

   Zo is hier ook de knop omgegaan. Mijn man reist graag en raakt gemotiveerd door het idee dat hij meer kan reizen en meer vrijheid heeft door financiële onafhankelijkheid. Het lukt mij daardoor ook om meer te sparen, omdat het een gezamenlijk doel is en je samen geniet van successen!

 4. Centenkretser Reply

  Hier idem, man was niet zo’n spaarder. Had eerder een gat in z’n hand.
  Na vele vele gesprekken is bij hem ook de knop omgegaan.
  Voornamelijk als je het betrekt op zijn/haar eigen wensen en valkuilen. We zitten beide in de lichamelijke zware beroepen, dus bij de zoveelste keer knie klachten riep ik; nou lekker dan. stel je voor dat je 60 bent en niet meer kunt of wilt maar wel nog moet zoals je collega. zou je toch niet willen hè.

  Bovendien helpt het niet om negatief te zijn maar voornamelijk complimenten te geven hoe goed de andere het doet ook al zijn het 5 euro terwijl het 500 had kunnen zijn.

 5. Bibi berry Reply

  Ik ben benieuwd naar wat je met “te veel” spaargeld moet. Sparen is bij mij namelijk geen probleem. Ik spendeer wat ik maar wil en alles wat aan het eind van de maand over blijft gaat automatisch naar de spaar rekening. Ik heb hier door een flinke buffer opgebouwd waar ik geen doel voor heb…
  Ps. Uiteraard heb ik we een nood buffer 10.000, een fuck it buffer voor als ik spontaan ontslag wil nemen 40.000, basis bodem 20.000 voor als ik een huis wil kopen en ten slotte een reis potje 35.000
  Maar het overige bedrag wat niet veel minder is zit me lichtelijk dwars omdat ik niet weet wat ik ermee moet…

  1. Robin Demey Reply

   @BIBI: Spaargeld is spaargeld: geld die je spaart met een doel of als buffer.
   Al de rest kun je beter investeren, zodat dat ook geld opbrengt.
   Dat kan in vastgoed, edelmetalen, aandelen/obligaties, crypto… Best variëren ;-).

   Spaargeld levert NIETS op (de intrest is zo goed als 0) en kost je zelfs wat geld.
   Daarom dat je met de rest beter kunt investeren, zodat het geld kan opbrengen. Wel op lange termijn kijken, zodat je niet bij de minste tegenslag begint panikeren. Dat is ook het voordeel met een goede spaarbuffer natuurlijk.

 6. Jansen , Chris Reply

  Sparen is goed, maar niet ten koste van de genoegens des levens, je kunt 30 uur pm besteden om te denken waar je kunt besparen. maar diezelfde uren kun je besteden om meer inkomsten te genereren. Gewoon een goed job hebben, overuren maken, commitment geven aan de werkgever. De extra inkomsten maken uitgaven meer dan goed. Ik heb nooit “bespaard” maar wel gespaard. Ik ben op vakantie geweest met mijn vrouw (Huisvrouw) (zonder kinderen) naar Malediven, Sri Lanka, Emiraten, Egypte, ….

  Thuis altijd naar restaurants geweest, …
  Natuurlijk geen makkelijke periode voor mijn vrouw maar ook veel vrijheid. Met 52 met mijn vrouw op vervroegd pensioen.
  Al die focus op dit besparen, dat besparen, verdien gewoon een beetje meer en wees nuttig naar de samenleving (ook door belastingen te betalen).
  Goede inzet, normale intelligentie (MEAO) is meer dan voldoende.
  Natuurlijk heb ik geluk met een normale gezondheid.

  1. M Reply

   Ik wil helemaal geen 55 uur per week meer werken. Om nog meer te verdienen. Tijd is mij inmiddels veel meer waard. Ik werk nu nog 38 uur. Verdien lekker en spaar bij 50 procent. Los extra af en wil stoppen met 62 jaar.
   En toch ook op vakantie en lekker eten. Value based uitgeven ipv meehollen en spend spend spend.

  2. Alisa Reply

   Chris,
   Dat was misschien in uw generatie nog zo, nu is het echt anders…
   Ik heb straks een universitair diploma op zak, maar verdien volgens CAO net zo veel als wanneer ik achter de kassa zou zitten.
   Met mazzel klim ik naar 500€/maand meer (bruto), maar daar zit ik dan ook wel ongeveer de top (voor een 40+ urige werkweek, met onregelmatige diensten in het weekend/nacht)
   Daarvan kan ik geen hypotheek krijgen om een huis te kopen en dus ook geen vermogen opbouwen aangezien ik duur moet huren. De enige manier om te kopen, vermogen op te bouwen etc, is tegenwoordig met verdienende partner.

  3. Martine Reply

   De tijden dat je met een goed opleidingsniveau een goede baan kon krijgen zijn al een tijdje voorbij hoor. Commitment genoeg van velen, maar helaas flex en tijdelijke contracten is wat de klok staat voor veel jongeren. En na een paar jaar mogen ze wieberen want vaste contracten worden niet meer vaak uitgegeven. Ik zie het vaak zat om me heen en heb er helaas zelf ook ervaring mee in de vorige crisis.

   Meer inkomen vergaren is prima, maar ook dat kan ten koste gaan van je genot (overuren bijv). Zo ben ik juist met ietwat besparen op nutteloze zaken een dag minder gaan werken. Ben veel gelukkiger nu.

   Dus wat voor de 1 werkt hoeft niet perse voor de ander te werken. Doe wat het beste bij je past. Of dat nu aan de bespaarkant of aan de inkomenkant is. Beiden kan ook natuurlijk

  4. Kaspar Reply

   Deze reactie heb ik al eens eerder gezien maar is echt volkomen onrealistisch…. Een goede job is niet voor iedereen weg gelegd (anders zou iedereen het wel hebben en zouden bedrijven met de ‘mindere’ jobs met de handen in het haar zitten….). Overuren maken als methode om meer te verdienen is in 90% van de banen echt een héél, héél slecht idee…. Naast dat het veel stress geeft, arbo-technisch totaal onverantwoord is en ten koste gaat van het privéleven is de gemiddelde baas helemaal niet blij met werknemers die altijd naar excuses zoeken om over te werken. Als ik dat bij mijn baas zou doen zou er zeker een gesprek volgen met vooral de vraag of ik mijn werkzaamheden wel goed plan en het zeer dringende verzoek te stoppen met het schrijven van die overuren. Zou ik het blijven doen zal ik niet uitsluiten dat ik op enig moment gewoon op straat sta. Buiten dat: de opmerking over 30 uur per maand om te besparen? Nogal een verknipt beeld van besparen. Dat kost hooguit een uurtje in de week en als je het allemaal een beetje op orde hebt hooguit een uur in de maand. Ikzelf besteed één keer per jaar twee uurtjes om alle verzekeringen, energie, internet, telefoon etc. goed onder de loep te leggen, dat is mijn grootste besparing. Verder wel altijd zuinig, omdat dat simpelweg moet als ik financieel wat over wil houden (werk incl reizen zo’n 40-50 uur in de week (geen betaalde overuren), goede baan met goed salaris, hoog opgeleid… laat nog steeds niet heel veel over – zie mijn ‘Waar doet ze het van’ van afgelopen week!). U heeft dus gewoon verschrikkelijk veel mazzel gehad (en ja: ongetwijfeld ook hard gewerkt!), niets anders.

 7. Dio Reply

  Overzicht is echt het allerbelangrijkste! Maar ook kritisch zijn naar je in en uitgaven. En zorgen voor meerdere inkomstenbronnen, want dan kun je een goede buffer opbouwen!

  1. Kaspar Reply

   Exact dit. Overzicht! Weten wat er in komt en weten wat er uit gaat, zowel aan vaste als (gemiddelde) variabele lasten. En komt er onder de streep een negatief bedrag uit dan moet er wat veranderen… Als meer inkomsten geen mogelijkheid is, dan zullen er dus uitgaven geschrapt/verlaagd moeten worden (want de gedachte dat je zomaar meer inkomsten kunt genereren zoals sommigen hier beweren is in veruit de meeste gevallen niet realistisch). Voor de meeste mensen zal het een uitdaging blijven. De verhalen van tonnen sparen is voor velen helaas niet weg gelegd. Maar als je er goed mee bezig gaat, kritisch blijft op jezelf en een doel voor ogen houdt kan er vaak toch meer dan je initieel dacht (geloof me, ik weet er alles van! 😉 ).

 8. Martine Reply

  Toevallig 2 maanden geleden mee begonnen en het gaat als een tierelier.

  Ik heb mezelf tegelijkertijd op weekgeld gezet: boodschappen en leuke dingen doen. Zo houd ik het overzicht want het was idd “ongeveer” weet ik wel waar mijn geld heen gaat. Nou dat bleek toch wel heel wat meer te zijn dan ik dacht :/

  De rabobankapp heeft sinds kort ook een feature dat ze al automatisch verdelingen maken waar je geld naar toe gaat per maand, dus deze rekening gebruik ik voor de doorgaanse zaken. Lekker makkelijk.

  Op de ene spaarrekening een buffertje voor onverwachte zaken, dingen die aan vervanging toe zijn en ziektekosten etc.. Vast bedrag en zodra ik hier aan moet komen is deze het eerste wat aangevuld wordt alvorens spaargeld op de lange termijn buffer/rekening te storten.

  Die laatste is ook echt bedoeld als WW/ werkloosheid of vervroegd pensioen/ minder dagen werken in de toekomst.

  Overzicht is key

 9. Sanne Reply

  Ik klikte vanuit deze post door naar de Nibud BufferBerekenaar maar ben bepaald niet onder de indruk. Totaal geadviseerde buffer ongeveer €10.000 (koophuis, 2 goede salarissen, geen kinderen, leaseauto), waarvan €1950 voor onderhoud huis. Ik zou willen dat onze jaren ’20 woning zo weinig aan onderhoud nodig had! Zou vervelend zijn als voldoen aan deze buffer mensen schijnveiligheid geeft

  1. Kaspar Reply

   Met een kleine 2000 euro kun je toch hopelijk wel even vooruit qua onderhoud woning? Zelfs voor een oude woning met relatief veel (noodzakelijk) onderhoud… Een buffer gaat om het overbruggen van onverwachte tegenvallers, niet meer dan dat. Een onverwachte tegenvaller duurt niet jaren, want mocht het wél zo lang duren dan is dat vervelend maar na een aantal maanden toch niet meer onverwacht te noemen!… Zodra een dergelijke tegenvaller er is zal je wel meteen aan de bak moeten om die tegenvaller weer te herstellen. De buffer is alleen om die periode van herstel financieel op te vangen. Niet om bv. jaren van werkeloosheid op te vangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+