sparen spaartips

5 x sparen zonder dat je het door hebt

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om te sparen zonder dat je het door hebt.

Een volle spaarrekening geeft je een vrij gevoel. Het helpt je om financiële tegenvallers op te vangen. Denk aan onverwachte blauwe brieven of minder onverwachte verkeersboetes. Het geeft je ook vrijheid om je leven anders in te richten, als je dat wilt. Kindje gekregen en de wens om minder te werken? Dat kan met een volle spaarrekening. Mis je je zus die in Canada woont? Dan stap je op het vliegtuig. Maar sparen is makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze 5 trucjes spaar je bijna zonder dat je het zelf doorhebt.

Lees ook: 15 gouden spaartips die je helpen sparen.

 • Geef je salarisverhoging niet uit. Krijg je meer loon van je baas, plan dan een automatische spaaropdracht in in je internetbankieren. Alles wat je erbij krijgt gaat linea recta naar je spaarrekening. Daar merk je niets van, want je bent nog niet gewend aan het geld. Dit trucje kun je ook toepassen wanneer kosten wegvallen. Een schuld afbetaald of gaat je kind niet meer naar de opvang? Dan is ook dat vanaf nu spaargeld. Je bent inmiddels gewend om het te moeten missen.
 • Spaar zegeltjes bij de supermarkt. In veel gevallen levert dat je een hoger rendement op dan je aan rente krijgt op je spaarrekening. Je koopt de zegels bij je boodschappen. Met een volle kaart kun je boodschappen kopen ter waarde van een paar euro meer dan wat je ingelegd hebt. Veel mensen sparen de kaarten om in te leveren rond de feestdagen. Slim!
 • Maak er een gewoonte van om je kleingeld in een bakje te stoppen. Iedere dag de muntjes uit je portemonnee halen en daarin doen. Doe het een jaar en je hebt zo een mooi bedrag bij elkaar gespaard.
 • Kleine bedragen worden samen een groot bedrag. Je kunt je letterlijk rijk sparen door iedere dag een euro weg te zetten. En waarschijnlijk merk je daar niet eens zoveel van. Maak een automatische spaaropdracht aan, waarmee je iedere dag 1 euro overmaakt naar je spaarrekening. Dan heb je aan het einde van het jaar toch maar mooi 365 euro te pakken. Niet uitdagend genoeg? Verhoog dan het bedrag een beetje.
 • Zet alle meevallers weg. Krijg je geld terug van je energiemaatschappij? Of van de belastingdienst. Mooie meevallers! Dat geld kun je natuurlijk uitgeven. Je kunt het ook wegzetten. Je had tenslotte niet op het geld gerekend, dus je eet er geen boterham minder om als je het nu wegsluist. Doe je dit stelselmatig, dan groeit je spaarrekening echt als kool.

Heb jij nog andere tips om ongemerkt te kunnen sparen? Deel ze vooral, ik ben heel benieuwd.

Share

10 Comments

 1. Lou Reply

  Fijne tips!

  Zelf spaar ik maandelijks een vast bedrag en rond ik daarnaast dagelijks het bedrag op onze betaalrekening af.

  Bijvoorbeeld: als er €742,64 op de betaalrekening staat, maak ik €2,64 over naar de spaarrekening. Zo staat er steeds een mooi rond getal op de betaalrekening (haha, persoonlijke afwijking) én spaar ik continu wat extra’s zonder dat we het echt merken. Gaat best hard!

  Ik weet dat er ook banken/apps zijn waarbij dit automatisch kan worden ingesteld, maar ik vind het wel leuk om zo ons spaargeld dagelijks te zien groeien!

 2. Kaspar Reply

  Salarisverhoging krijg ik altijd in januari en afgelopen jaren was dat helaas niet meer dan de diverse vaste kosten stegen… Dus die gaat bij mij helaas de afgelopen tijd niet op. Boodschappenzegels vind ik teveel gedoe voor weinig geld (doe niet veel boodschappen en altijd zelfscan… Dus geen zegels).
  Kleingeld opsparen doe ik al van kinds af aan! Ooit was dat een paar honderd euro per jaar. Tegenwoordig nog hooguit een eurootje of 60-70…. contant geld gebruik ik zelden nog!
  In plaats van die euro per dag doe ik aan pinsparen. Als ik een euro pin gaat er automatisch 10 cent naar de spaarrekening. Merk je weinig van, tikt best wel aan! Als je bank iets dergelijks aanbiedt: doen! Ideaal systeem.

  1. Kimberley Reply

   Oh wat grappig dat pinsparen, dat ken ik niet. Even uitzoeken of mijn bank dat ook heeft. Ik ben ook veel meer van het pinnen dan dat ik contant geld op zak heb 🙂

 3. Joyce Reply

  Buiten het vaste sparen per maand, bingo ik er nog steeds op los met mezelf! Ik doe dat met het schema van de 52 weken spaarchallenge. Het sparen gaat op die manier ongemerkt snel en ik heb er nog lol van ook. Mijn guilty pleasure… Als er bijvoorbeeld boodschappengeld overblijft of ik verkoop iets op Marktplaats dan zet ik dat om in ‘bingo-geld’.

 4. Daantje Reply

  Ik heb een tijdje het bedrag op mijn betaalrekening elke dag afgeroomd naar hele euro’s. Maar dat gaat niet ongemerkt natuurlijk, je moet er wel iets voor doen. Sommige banken hebben volgens mij ook een spaarprogramma waarbij bijvoorbeeld !% van elke aankoop op je spaarrekening wordt gezet, maar ik weet niet of dat nog steeds wordt gedaan eigenlijk

  1. Kaspar Reply

   @Daan, ja. Ik doe dat al jaren. Pinsparen. Iedere aankoop gaat er 10% van dat bedrag naar de spaarrekening. Ideaal

  2. Claudia Reply

   Wat een leuk idee! Heb direct het bedrag op de betaalrekening afgerond en de rest op de spaarrekening gezet. Ik kijk vrijwel dagelijks op de bankapp, dus dat ga ik vaker doen. Pinsparen is bij onze bank helaas niet mogelijk, zou dat wel graag willen

 5. Geldover Reply

  Ik kijk naar vaste kosten en of daar nog wat te besparen valt. Deze besparing zet ik ook automatisch weg naar de spaarrekening waarmee ik op 1 januari weer een mooie aflossing wil gaan doen. Daarnaast beloon ik mezelf met geld als ik een rotklus in t huishouden moet doen. Was aan een lijntje ophangen bv, hiervoor maak ik een euro over naar de aparte spaarrekening. Scheelt me energiekosten en op die manier beloon ik mezelf en krijg ik een beter gevoel bij deze taak.

 6. SabbaticalMom Reply

  Wat een inspiratie. Heb de site net ontdekt. Superleuk!

  Ik ben een alleenstaande en fulltime moeder van 45, drie kinderen (15, 12 en 8). Heb een mooie en goed betaalde baan (28 uur per week), maar de zilvervloot vaart niet elke maand binnen. Althans: hij vaart er net zo hard weer uit, haha.
  Ik heb sinds 1 september 2019 een supermissie, waarvoor ik op korte termijn nog een flink bedrag moet sparen. Vanaf 1 juli 2020 neem ik een sabbatical van een jaar. Dat is geen keuze uit luxe, maar een beetje uit nood. Ik lig er na zeven zware jaren met de kinderen een beetje af, zeg maar. Ik wil een jaar maximale aandacht aan mijn kinderen geven, genieten, bijkomen en bedenken hoe de tweede helft van mijn carrière eruit gaat zien. Ik ben druk bezig met het bij elkaar sparen van een jaarsalaris. Elke euro gaat opzij en ik ben super gemotiveerd. Alle tips zijn welkom, ik ga PorteRenee.nl zeker volgen!

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi! Wat een leuke reactie. Tof dat je ons gevonden hebt en dat het je helpt richting je doel. Ik gun het je van harte en hoop dat je snel kunt gaan genieten van wat meer rust en bezinning. X Renée

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *