5 x van sparen je hobby maken

De 5. Ieder week geef ik 5 kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: 5 manieren om van sparen je hobby te maken.


Wanneer ik zeg dat sparen mijn hobby is, krijg ik wel eens vreemde blikken. ‘Ik kan wel leukere dingen bedenken,’ zeggen mensen dan. Dat snap ik. Ik ook heus wel! En voor die dingen heb je waarschijnlijk vaak geld nodig. Sparen zie ik als een middel om een doel te bereiken. Dat doel is vaak heel gaaf. Zo lieten wij onlangs van bij elkaar gespaard geld een tuin aanleggen. Wat genieten we daar enorm van. Voor iedereen die even moet wennen aan het idee dat sparen leuk kan zijn, geef ik 5 manieren om van sparen een spelletje te maken.

Lees ook: 5 gouden tips om je kind te helpen met sparen.

 1. Koop bingokaarten en gebruik die bij het sparen.
  Iedere week streep je één bedrag van de kaart af, dat je daarna in je spaarpot doet of op je spaarrekening zet. Ik zou de maand beginnen met de hogere bedragen, zodat je aan het einde van de maand alleen nog de lage bedragen hoeft af te strepen. Een potje geld-bingo met jezelf. (Voor PorteRenee maakten we speciale PorteRenee-bingo-spaarkaarten (goed Galgje-woord). Je kunt ze hier downloaden.)

 2. Kies een gewoonte waar je vanaf wilt.
  Misschien schelden, roken of Amerikaanse reality tv kijken. Je neemt je voor hiermee te stoppen. Doe je het toch, dan gaat er voor iedere keer dat je door de mand valt een bedrag in de pot. Een euro voor ieder scheldwoord of 10 euro voor iedere sigaret die je toch rookt. Het mes snijdt zo aan twee kanten. Je komt hopelijk van je slechte gewoonte af en je spaart ondertussen wat spaargeld bij elkaar.

 3. Doe een wedstrijdje met een vriend, vriendin, collega en of je partner. Spreek een spaarbedrag af en kijk wie dat het eerste behaalt. Je kunt in plaats van een bedrag ook een percentage afspreken van je inkomen, bijvoorbeeld 10%. Degene die als eerst het doel behaalt, trakteert ergens op. Een avondje bioscoop, bijvoorbeeld. En dat doe je dan natuurlijk van je spaargeld.

 4. Kies een muntstuk of een geldbriefje dat je nooit in je portemonnee mag houden.
  Het verboden geld noemen we het. Wanneer dat in je portemonnee belandt, moet het in je spaarpot. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een euromunt en een briefje van 5. Betaal je op de markt met een tientje en krijg je iets van bovenstaand terug? Dan is dat vanaf nu spaargeld. Doe je dat consequent, dan leg je een fijn spaarpotje aan.

 5. Zet alle korting weg
  Alle korting die je vanaf nu krijgt, gaat naar je spaarrekening. Boodschappen die 35% goedkoper waren? 100 euro van je nieuwe wasmachine af onderhandeld? Goed bezig. Maak het allemaal over naar je spaarrekening. Het motiveert je ook nog eens om vaker korting te krijgen.

Volgende week 5 gloednieuwe tips!