Het 52-weken-spaarplan

Een vermogen begint bij één euro. Open deur, maar wel heel waar. Het 52-weken-spaarplan is dé manier om te beginnen met sparen.

Sparen is iets waar je in moet komen. Op zich is er niets aan, want hey, het geld uitgeven is altijd nog leuker. Je moet het zelf leuk maken, wil je het volhouden. Een doel stellen helpt, natuurlijk. Al kan ook volhouden een doel an sich zijn. Of een bedrag dat je binnen zoveel tijd wilt bereiken. Een veel gebruikte manier om te sparen is het 52-weken-systeem. Ik kende ‘m van Pinterest en kreeg laatst een bericht van een lezer die het systeem aanhangt.

Lees ook: Deze truc levert je je eerste 1000 euro op

Het werkt zo: In week één leg je één euro apart. In week twee leg je twee euro apart. En zo ga je door, tot 52 euro in week 52. Zo simpel is het. Aan het einde van het jaar heb je 1378 euro. Dat kan een extra aflossing zijn op je hypotheek of een klein noodfonds of een leuk bedrag om te investeren in aandelen. Of, ja, natuurlijk, kun je het allemaal in één klap uitgeven, al geloof ik niet dat je dat doet wanneer je er een jaar voor gespaard hebt.

Deze methode werkt zo goed omdat het je leert sparen. Die ene euro in week één gaat nog bijna ongezien, maar in week 52 spaar je toch een flink bedrag. Je hebt dan een jaar de tijd gehad om hier naartoe op te bouwen. Je kunt het ook andersom doen, als dat beter voor je werkt. Dan tel je de weken af en begin je met 52 euro in week 52 (wat dan eigenlijk de eerste week is). Dan doe je het moeilijkste eerst en wordt het alleen maar makkelijker. Het is net wat er het beste bij je past.

Om het 52-weken-spaarplan optimaal te laten werken, maak je iets op papier dat je af kunt vinken. Een lijstje met een blokje voor iedere week, waar je een kruisje kunt zetten wanneer het is gelukt. En dan het liefst nog een grote spaarpot met een dat papier erop geplakt. Zet de pot ergens neer waar je ‘m geregeld ziet, zodat je vaak herinnerd wordt aan je plan en kunt zien hoe goed het gaat.

We zitten inmiddels al in de 4e week van januari, maar je kunt nog prima beginnen. Weet je wat, ik doe ook mee. Ik doe ‘m opbouwend. Dan leg ik deze week 10 euro in de pot en ben ik weer bij. Who’s in?

Lees ook: Als je iets kijkt vanavond, laat het dan dit zijn

Share

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Wij houden no-spend-weekend - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Mijn inkomen van aflopen maand – Lelystad Airport Nieuws

7 Comments

  1. MrsFireMe Reply

   Mr. was me voor ???? Wij doen het dit jaar voor het eerst. Ik doe het wel random, ik kijk wat ik aan het einde van de week in m’n portemonnee heb zitten en dat kruis ik af van de kaart.
   Omdat ik eigenlijk alleen nog maar contant geld op zak heb voor de boodschappen probeer ik het van het boodschappengeld te doen. Gemiddeld dus proberen om 26,50 per week over te houden!

 1. Ineke Reply

  Ik ben dit ook aan het doen maar kies iedere week een bedrag uit de lijst wat mij goed uitkomt. Heb nu 1 en 2 en 52 en 51 gespaard. Als ik alle bedragen in het jaar maar volmaak.
  Ik stort dit geld in mijn restantpotje van het huishoudgeld. Ik wil namelijk proberen ook het kattenvoer van mijn nu vaste budget te betalen, dat deed ik nl nooit. Het spaarbedrag gaat dus van mijn huishoudgeld af en ik gebruik het als ik kattenvoer koop. Met 5 katten waarvan 2 op dieetvoer en extra supplementen is dat best een uitdaging. De andere drie krijgen ook goed voer met weinig granen. Ik moet dus bezuinigen op mijn eigen eet- en diversen budget. Het hoeft niet maar ik doe het voor de lol. En ik hou in andere potjes dus geld over als het goed is. Meestal ging het kattenvoer van het fun-budget namelijk.

 2. Danny Reply

  Hier zijn vrouwlief en ik ook begonnen, alleen met nog een iets andere variant. Wij doen de 52 weken bingo. Geen hele goedkope en geen hele dure maanden.. Maar aan het einde van het jaar toch alle 52 vakjes ingevuld hebben.

  Eerste jaar dat we meedoen, maar vond het een grappige uitdaging om te doen met het geld wat elke week nog in mijn portemonnee zit.

  Danny

 3. dertigermetkids Reply

  niets voor mij haha heb nooit zoveel cash in huis .. maar wij sparen ook genoeg via de bank zonder moeite. snap wel dat t voor een andere doelgroep is ???? leuk dat er verschillende dingen bedacht worden/zijn om te beginnen met sparen! al lijkt me 49/50/51 en 52 euro in december sparen best pittig :p 102 euro in de dure maand… ???? zou er een bingo van maken en proberne elke maand een beetje t zelfde uit te komen :p maar ja ik hou van logica en overzicht haha (vandaar alles in excel :p haat t ook dat ons inkomen onzeker is ipv gewoon elke maand t zelfde haha)

 4. Debrah Reply

  Ik doe het andersom. Ik begin met 52 euro en eindig met 1 euro. Maandlasten zijn in het begin van het jaar wat lager ????

 5. ALinda Reply

  Wij doen dit ook, alleen maken wij geen sprongen van 1 euro, maar 0.25 cent. We hebben aan het einde van het jaar dan misschien niet zoveel gespaard, maar toch genoeg voor een weekendje weg met ons gezin. We hebben er een bingo van gemaakt, wat over is van het boodschappengeld strepen we af en gaat in de spaarpot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *