Sparen, echt die hard sparen, hou je alleen vol wanneer je de volgende gevoelens en overtuigingen loslaat. Moeilijk maar heel belonend, want ze houden je alleen maar tegen.

Ze zeggen wel eens: het verschil tussen waar je nu bent en waar je wilt komen, is alleen maar wat je doet. Of nog zo’n motiverend cliché: Het gaat niet om waar je begint, áls je maar begint. Met sparen is het eigenlijk net zoals met afvallen. Het principe is heel simpel, je geeft minder geld uit dan je binnen krijgt, en dat blijf je zo volhouden. Dat laatste, het volhouden gedeelte, is het moeilijkst. Want de verleidingen liggen iedere dag op de loer. Wil je het sparen en het werken aan een financieel onafhankelijke toekomst volhouden, dan zul je de volgende tien dingen los moeten laten.

1. Het belang dat je hecht aan de mening van anderen.
Bijna niemand anders pakt zo aan als jij. Dus vinden ze wat jij doet vreemd, anders, misschien zelfs belachelijk. Prima, iedereen zijn mening. Pas wanneer je er geen waarde aan hecht, kun je overtuigd blijven dat sparen the way to go is. De mening van anderen doet er niet toe. Dit is jouw keuze,voor jouw toekomst. Zo simpel is het.

Lees ook: De tien geboden van succesvol sparen

2. Je materialisme
Een beetje materialisme is niemand vreemd. Ook ik kan best blij worden van mooie spullen. Maar je zult hier toch een beetje vanaf moeten komen. Zolang je spullen blijft kopen, gaat je voornemen om écht te sparen nooit realiteit worden.

3. Die onrust
Je droomt altijd van een ander huis. Je wilt vaak op vakantie. Je blijft maar jobhoppen. Dat kost je (waarschijnlijk) allemaal een hoop geld. Terwijl je er de onrust in je lijf en je geest niet perse mee oplost. Zoek de kern van je onrust en pak die aan. Probeer ‘m niet te doven met spullen of plannen, want – zo leerde ook ik – dat werkt niet.

4. De behoefte om te vergelijken
Wat voor auto rijdt de buurman? Waar gaan je vrienden op vakantie? Door jezelf altijd te vergelijken met anderen, doe je jezelf tekort. Wat maakt het uit wat anderen verdienen of uitgeven? Jouw situatie is anders en de enige situatie die ertoe doet. Focus je daarop en laat je niet gek maken door wat andere doen.

Lees ook: Sparen voor een huis doe je zo

5. Besluiteloosheid
Steeds maar niets beslissen, is ook een beslissing maken. Namelijk om niet te investeren in je financiële toekomst. Als je maar blijft twijfelen, gebeurt er niks. Zonde, want des te jonger je begint te werken aan financiële onafhankelijkheid, des te sneller je het bereikt.

Hoera, binnenkort ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Over snijden in je vaste lasten en zo meer vrijheid creëren in je leven.
Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com. Vind ik leuk!