sparen lukt als je deze gevoelens loslaat

Sparen lukt pas als je deze 5 gevoelens loslaat

Sparen, echt goed sparen, hou je alleen vol wanneer je de volgende gevoelens en overtuigingen loslaat. Moeilijk maar heel belonend, want ze houden je alleen maar tegen.

Ze zeggen wel eens: het verschil tussen waar je nu bent en waar je wilt komen, is alleen maar wat je doet. Of nog zo’n motiverend cliché: Het gaat niet om waar je begint, áls je maar begint. Met sparen is het eigenlijk net zoals met afvallen. Het principe is heel simpel, je geeft minder geld uit dan je binnen krijgt, en dat blijf je zo volhouden. Dat laatste, het volhouden gedeelte, is het moeilijkst. Want de verleidingen liggen iedere dag op de loer. Wil je het sparen en het werken aan een financieel onafhankelijke toekomst volhouden, dan zul je de volgende tien dingen los moeten laten.

1. Het belang dat je hecht aan de mening van anderen.
Bijna niemand anders pakt zo aan als jij. Dus vinden ze wat jij doet vreemd, anders, misschien zelfs belachelijk. Prima, iedereen zijn mening. Pas wanneer je er geen waarde aan hecht, kun je overtuigd blijven dat sparen the way to go is. De mening van anderen doet er niet toe. Dit is jouw keuze,voor jouw toekomst. Zo simpel is het.

Lees ook: De tien geboden van succesvol sparen

2. Je materialisme
Een beetje materialisme is niemand vreemd. Ook ik kan best blij worden van mooie spullen. Maar je zult hier toch een beetje vanaf moeten komen. Zolang je spullen blijft kopen, gaat je voornemen om écht te sparen nooit realiteit worden.

3. De behoefte om te vergelijken
Wat voor auto rijdt de buurman? Waar gaan je vrienden op vakantie? Door jezelf altijd te vergelijken met anderen, doe je jezelf tekort. Wat maakt het uit wat anderen verdienen of uitgeven? Jouw situatie is anders en de enige situatie die ertoe doet. Focus je daarop en laat je niet gek maken door wat andere doen.

Wél handig om te vergelijken? Wat je betaalt voor tv, internet, energie en verzekeringen. Ik doe dat bij PriceWise. Superhandig alles op één plek. En het scheelt toch iedere keer weer flink wat centen.

4. Die onrust
Je droomt altijd van een ander huis. Je wilt vaak op vakantie. Je blijft maar jobhoppen. Dat kost je (waarschijnlijk) allemaal een hoop geld. Terwijl je er de onrust in je lijf en je geest niet perse mee oplost. Zoek de kern van je onrust en pak die aan. Probeer ‘m niet te doven met spullen of plannen, want – zo leerde ook ik – dat werkt niet.

Lees ook: Sparen voor een huis doe je zo

5. Besluiteloosheid
Steeds maar niets beslissen, is ook een beslissing maken. Namelijk om niet te investeren in je financiële toekomst. Als je maar blijft twijfelen, gebeurt er niks. Zonde, want des te jonger je begint te werken aan financiële onafhankelijkheid, des te sneller je het bereikt.

Hoera, binnenkort ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Over snijden in je vaste lasten en zo meer vrijheid creëren in je leven.
Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com. Vind ik leuk!

Share

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: 7 redenen waarom juist millennials hun financiën in eigen hand moet nemen - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Er komt een PorteRenee-boek -

6 Comments

 1. FireMe Reply

  Ik tel er maar 5? 🙂
  Helemaal mee eens overig, het vergelijken en “keeping up with the joneses” is iets waar je snel afscheid van moet nemen!

  1. Renee Post author Reply

   Ik heb het gelezen. Nog bericht gestuurd naar intermediair. Geen reactie. Bizar verhaal!

  2. Veertje Reply

   Ik zat ook vol verbazing te lezen, toen ik eenmaal doorhad dat dit serieus advies was.
   Geschreven door een ‘financieel adviseur’, dat verklaart een hoop.
   Wel triest dat er mensen zijn die dit advies niet alleen serieus nemen, maar er ook nog eens voor betalen. Of ben ik nu te cynisch ????

  3. Sanne Reply

   Ik kon het niet laten op je linkt te klikken maar het is nog erger dan ik dacht. NIET aflossen, MAXIMALE hypotheek nemen, BEDELEN bij je ouders enz?? Ik zat bijna te denken dat het een 1 april grap was!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *