7 redenen waarom ik niet zou kunnen sparen (en waarom ze bullshit zijn)

Er zijn altijd genoeg redenen waarom je geen geld hebt. Of waarom sparen niet lukt. Om te laten zien dat je die redenen kunt doorbreken, deel ik de 7 redenen dat ik eigenlijk blut had moeten zijn. (Wat ik dus niet ben).

‘Dat zou ik ook wel willen, maar…’ Als ik een euro had gekregen voor iedere keer dat iemand dat tegen me zei… Meestal ging het dan over sparen, over aflossen op de hypotheek, of een potje opbouwen voor later door te beleggen. Er zijn altijd redenen waarom je financieel niet op de plek bent waar je zou willen zijn. Die redenen kun je aangrijpen om dan maar niets te doen. Dat kan. Je kunt er ook voor kiezen om ze te lijf te gaan en toch te proberen een spaarpotje, afgelost huis of fijne beleggingsportefeuille op te bouwen.

Hierbij 7 redenen die ik zou kunnen gebruiken om niets weg te zetten, met erbij waarom ze eigenlijk bullshit zijn.

Ik verkocht een huis met 40.000 euro schuld
De meeste van de lezers hier op PorteRenee kennen dit verhaal. Even kort samengevat: ik verbrak een eerdere relatie en bleef uiteindelijk na verkoop van ons huis, achter met een schuld van zo’n 40.000 euro. Serieus geld, ja. Ik weet nog goed dat het voelde alsof ik op een kruising stond. Ik kon de ene kant opgaan en in de shit komen. Dat was de richting waarin ik gewoon doorleefde zoals ik altijd deed: lekker spenden. Dan zou die schuld iets zijn geweest wat ik nog jarenlang (misschien zelfs decennia) met me mee had gezeuld. Hoge rente, geen ander huis kunnen kopen, iedere maand balen vanwege de verplichte afbetalingen. Ik kon ook kiezen om de andere kant op gedaan. God zij dank deed ik dat. Dat was de weg van keihard sparen. Dan maar niet uit eten, dan maar naar de Lidl, dan maar vakantie op balkonia. Het was de weg van zo snel mogelijk wegwerken die schuld. Ik had het geluk dat ik oké verdiende. Ik was niet rijk, maar verdiende genoeg om binnen drie jaar schuldenvrij te zijn. Terugkijkend ben ik zo blij dat ik de goede afslag nam. Dit had bepalend kunnen zijn voor de rest van mijn leven, ik koos ervoor het dat niet te laten zijn.

Ik ben journalist en dat verdient slecht
Er zijn wat journalisten die een hoop geld verdienen, er zijn veel meer journalisten die slecht verdienen. De laatste jaren wordt er alleen maar bezuinigd bij kranten en tijdschriften. Veel journalisten klagen. Voor het geld had ik geen journalistiek moeten gaan studeren. Nee, dan liever ict, ofzo. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan mag, he? Ik ben blij met de studie die ik deed en de kennis en ervaring die ik opdeed. Rijk worden met de journalistiek is zeldzaam. Maar je hoeft niet rijk te zijn om te sparen, weet ik inmiddels. Er zijn mensen met een dik salaris die niets wegzetten, er zijn mensen met een bescheiden salaris die prima kunnen sparen. Meer nog dan je inkomen, is je motivatie bepalend voor je spaarsaldo. (Al gebruik ik natuurlijk dat het bijvoorbeeld in de bijstand wel heel moeilijk wordt om te sparen.)

Ik heb twee kleine kinderen en die zijn duur
De rekening van de kinderopvang: auch. Iedere paar maanden nieuwe kleding en schoenen omdat ze weer gegroeid zijn. Het leven zonder kinderen is goedkoper, natuurlijk. Toch vind ik, eerlijk gezegd, de kosten voor mijn kids meevallen. Misschien komt dat doordat ik het niet zo duur maak. Kleding heeft doorgaans geen merk, tenzij het uitverkoop is. Ze zien er leuk uit, maar het is hier geen modeshow iedere ochtend. Je kinderen gebruiken als een excuus om niet te sparen, vind ik onzin. Ze zouden juist een reden moeten zijn om te sparen. Want, het wordt waarschijnlijk alleen maar duurder de komende jaren.

Ik ga veel te vaak uit eten
Jep, dit doe ik. Het is zo erg dat zelfs mijn kinderen van 5 en 1 jaar gek zijn op sushi. We hebben bij onze lievelingsrestaurantjes een vaste tafel. ‘Leuk, mama,’ zegt mijn oudste dan. ‘We zitten weer aan ons tafeltje.’ Ai. Dat betekent misschien dat we iets te vaak gaan. Maar dit vinden wij allemaal heerlijk. Ik geniet van het gezelschap van mijn gezin, van niet hoeven koken en van het eten. Dan reken ik met liefde 70 of 80 euro af. Om dat te kunnen doen en toch te kunnen sparen, doe ik andere dingen niet. Iedere week nieuwe kleding shoppen? Niks voor mij. Het moet uit de lengte of de breedte komen, he? Kies om te doen waar je blij van wordt, maar hou aan de andere kant je hand op de knip bij uitgaven die je niets doen.

Ik leerde thuis weinig over geld
Mijn moeder had een kasboekje, maar vertelde mij nooit waarom en hoe ze dat bijhield. Mijn vader was vrij impulsief met geld en had (volgens mij) weinig overzicht. Hoe je ervoor zorgt dat je met je salaris rond komt, is mij nooit echt geleerd. Misschien dat ik daarom de eerste jaren als volwassene veel geld over de balk smeet. I learned the hard way, kun je wel zeggen. Helemaal niet erg. Het was de beste les ooit. Al probeer ik mijn kinderen nu wel bij te brengen hoe je met geld omgaat. Wat handig is en wat niet. En dat je zult moeten sparen om iets te kunnen kopen.

Ik had een studieschuld
Mijn ouders waren, toen ik ging studeren, niet in de positie om mijn studie te kunnen betalen. Balen! Ik leende ervoor bij wat toen nog de IB-groep heette en nu DUO is. De uiteindelijk schade? 18.000 euro. Gelukkig begon ik meteen na mijn studie met aflossen. Kleine beetjes tegelijk. Toen ik de laatste euro’s over had gemaakt, hing ik de brief die dat bevestigde op de deur van mijn koelkast. Trots als een pauw. Ik moedig altijd iedereen aan meteen te beginnen met aflossen op die studieschuld. Je denkt, als je net begint met werken, misschien dat je niet veel te besteden hebt, maar het leven wordt alleen maar duurder naarmate je ouder wordt. Je koopt een huis, krijgt kinderen. Je salaris gaat misschien omhoog (als je geluk hebt) maar je lasten worden ook hoger. Weg dus met die studieschuld. Stel jezelf een deadline, bepaal een maandelijkse betaling en werken eraan. Ja, ook al betaal je amper rente. Tot jij ook zo’n brief aan je koelkastdeur hebt hangen. Daarna blijf je die maandelijkse betaling doen, nu niet meer aan DUO maar aan jezelf. Sparen noemen ze dat 🙂

Ik ben zzp’er
Je kunt dit zien als een reden om niet te sparen. Voor een zzp’er is geld verdienen niet altijd makkelijk. De ene maand is vet, de andere maand mager. De opdrachtgevers liggen vaak niet voor het oprapen. Dan ben je ook nog niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouw je geen pensioen op. Ik heb zzp’er zijn altijd gezien als een pré gezien, wanneer het op sparen aankomt. Je hebt veel meer invloed op wat je met je geld doet, omdat je het bruto op je rekening gestort krijgt. Van dat bedrag zijn ook niet allerlei premies afgehaald door de overheid en je werkgever. Van 1000 euro die ik gestort krijg, haal ik 300 euro af voor de belastingdienst. Met de rest kan ik doen wat ik wil. Ik kies ervoor beperkt te verzekeren en een groot deel te sparen, ook voor als het leven van deze zzp’er even tegenzit. Ik bouw mijn eigen potje, waar ik altijd bij kan. Zzp’er, freelancer, ondernemer, flexwerker, loondienstwerker. Wat je ook bent. Gebruik het niet als een reden om te sparen. Want iedere werkvorm heeft voor- en nadelen.

Wat gebruik jij als excuus om niet te sparen? Wat gebeurde jou waardoor sparen lastig is? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

16 Comments

 1. Nick Reply

  Weer een leuk stuk. Ik ben hier een van de gluurders die nooit reageert. Een leuke site en ik check elke dag of er een nieuwe post is. Ik zou graag nog eens een stuk willen zien hoe je kinderen met geld om leert gaan.

  1. Renee Lamboo Reply

   Wat leuk dat je nu wel reageert, Nick. Ik zal binnenkort eens een stuk schrijven over wat je schrijft.

   1. Nynke Reply

    Dat zou top zijn! Ik heb zelf ook nooit geleerd hoe ik goed met mijn geld om moet gaan. Mede dankzij jouw site ben ik nu aardig op weg ? Maar ik zou heel graag willen weten hoe ik het mijn kinderen kan bijbrengen, want die denken dat er een geldboompje in onze tuin staat ?

 2. Dertigermetkids Reply

  Leuk! Wij sparen gelukkig wel. Eerst een buffer, al snel voor de kosten van een huis kopen, dat huis hebben we nu al bijna 3 jaar. We konden zonder problemen alle kosten betalen van de notaris, klussen etc. Heerlijk. Nu is de buffer weer op peil. Zzper, mama van 2 kids, geen dikke inkomens, weinig uit eten, goedkoop op vakantie, langzamerhand juist ietsje meer shoppen etc. Genieten en sparen ondertussen. En veel vrijheid om eigen keuzes te maken voor spontaan weekendje weg of heerlijk een dag minder werken

 3. Kaspar Reply

  Mooi verhaal. Helemaal dat stukje ‘had ik maar ICT moeten studeren’… Heb ik dus gedaan. Vooral omdat ik het leuk vind, maar dat het goed verdienen is helpt zeker wel!
  Mijn salaris, daar ligt het niet aan… de hoge lasten… tja. dát wel. Maar inderdaad, geen enkel excuus om niet te sparen, dus dat doe ik ook!! Lang niet zo hard als ik zou willen (afgelopen jaar uiteindelijk zo’n 3600 euro). Maar we gaan er voor! Goed begin is het halve werk.

  Alleen die twee kinderen? Die zijn echt wel duur hoor…. En omdat ik gescheiden ben is het heel goed zichtbaar wat het in euro’s is… namelijk 750 euro per maand! (Dat is wel inclusief het sparen voor hun studie straks…. Dus dat is ook sparen, alleen niet voor mezelf.) Eigen studieschuld ben ik pas gaan aflossen toen het moest. Eerder ging niet. Toen nog laag inkomen, wel een kind. Maar het schiet inmiddels lekker op…. Nog 4 jaar te gaan! (en dan gaat de oudste wellicht studeren en kan wat ik nu aan de DUO betaal richting de studentenrekening van mn oudste gok ik!).

  Heb nu een prima buffer, spaar verder om dat eigen huis te kunnen kopen. Dan weer een buffer opbouwen en hopelijk komt er dan een punt dat er echt gespaard kan worden en vooral ook hypotheek wat aflossen zodat de woonlasten omlaag gaan… Het is voor de lange adem! Maar we komen er wel. Ooit. En het is nodig, want m’n pensioen is echt niet heel denderend helaas…

  Tot die tijd doe ik zuinig met de boodschappen (max. 250 euro per maand), zuinig met gasverbruik, ga ik hooguit een paar keer per jaar uit eten, sla ik lekkere lunches etc. in de bedrijfskantine over, vakanties zeker niet te gek. Abonnementen doe ik gewoon niet (geen Netflix, geen tijdschriften, etc., alleen Spotify, maar dat zit gratis bij mn internet!). Hobby’s geef ik recent even een tijdje wél wat extra aan uit, maar dat is een bewuste keuze en tijdelijk (even mooie spullen verzamelen waar ik vervolgens jaren plezier van heb!). Mijn baan is tamelijk zwaar… dus leuke hobby’s zijn gewoon nodig (en ik hoop er stiekem op enig moment ook wat mee te kunnen gaan verdienen…)!

 4. Monique298 Reply

  Ik ben inmiddels vele jaren verder. Gespaard, afgelost, verbouwd, veel uitgegeven aan de kinderen (jaja ergens ga je in de fout), nu inmiddels de potjes na verbouwing opnieuw aan het vullen.
  1000 studie kids, 1000 auto, 250 buffer, rest naar sparen diversen. Klinkt heel veel maar dat komt door de erg lage lasten. Dankzij het vele aflossen. En evengoed heb ik me aangemeld voor je spaarchallenge.

  1. Renee Lamboo Reply

   Leuk Monique. We beginnen vanavond met de Challenge. Klinkt alsof jij het al aardig voor elkaar hebt, ik hoop dat jij er toch nog wat uithaalt voor jezelf! We doen ons best 🙂

 5. Debby Penders Reply

  Mensen denken dat ik niet heb kunnen sparen omdat ik redelijk vaak werkloos ben geweest vanwege de slechte economie. Ik prijs me dan ook gelukkig met de eigenschap sparen, die ik bezit. Ik heb altijd alles weggezet wat ik niet uitgaf. Misschien ben ik zelfs een beetje te streng voor mezelf, maar het levert me wel een mooie buffer op ?

  En nu, nu op naar die eerste 10.000 euro. Ik heb er hele plannen voor uitgeschreven, en deze website is een van mijn grootste inspiratiebronnen. Keep up the good work!

  1. Renee Lamboo Reply

   Superleuk om te horen Debby! Dank voor je reactie. En wees ook niet te streng, probeer het leuk te houden.

 6. Miekie Reply

  Behalve de bijstand zijn er meer mensen die nauwelijks of niet overhouden. De nieuwe armen: goed salaris, goed huis. Tot het goede salaris wegvalt. Het kan allemaal net maar diepvries pizza is hier al jaren de equivalent van uit eten en rondkomen is een puzzel. Vakantie of weekendje weg is er niet bij. We zijn bij dat we nog steeds niet failliet zijn maar sparen is er niet bij.

 7. Marjorie Reply

  Er zijn ook mensen die wel sparen maar die niet snappen dat ze eigenlijk geld weggooien ! Mijn zus bijvoorbeeld. Die heeft al sinds het begin van haar huwelijke een schuld bij de bank – ze is ondertussen 30 jaar getrouwd – die nog steeds niet is afgelost. Want wat doet zij; ze lost wel af en toe een beetje af, maar ondertussen spaart ze ook geld voor een buffertje om leuke dingen mee te doen. En ondertussen verbouwen ze de keuken, gaan ze ieder jaar op vakantie, maken ze regelmatig uitstapjes, gaan uit eten, enz. Ze lijkt maar niet te willen snappen dat het haar zo alleen maar extra geld kost omdat de rente over een lening vele malen hoger is dan de rente die je krijgt op je spaargeld. Ze wil wel aflossen, zegt ze, maar ze wil ook leuke dingen blijven doen. Blijkbaar is het nooit tot haar doorgedrongen, ondanks dat we het er regelmatig over hebben gehad, dat het een stuk voordeliger is om eerst alles op alles te zetten om je schuld af te lossen en dan daarna te gaan sparen en af en toe wat leuks te doen. Nou ja, ik heb het inmiddels opgegeven, ze leert het toch niet. Ze vertelde me onlangs dat ze het zo geregeld hadden met de aflossing op de lening dat ze, als ze met pensioen gaan over 7 jaar, dat het dan afgelost is ! Ik vraag me af of ze zich dan realiseren hoeveel geld die lening hun eigenlijk gekost heeft door hun keuze om het zo te doen.
  Om dus terug te komen op het geven van het goede voorbeeld aan je kinderen; zij had dezelfde ouders als ik, dezelfde opvoeding, maar wat geld betreft zijn volkomen verschillend.

 8. Audrey Reply

  Volgens mij staat er een typo: “Al gebruik ik natuurlijk dat het bijvoorbeeld in de bijstand wel heel moeilijk wordt om te sparen.” -> Al begrijp ik?

  Verder is het weer een leuke post! Ik heb het geluk dat mijn ouders altijd spaarzaam zijn geweest. Ik hoefde daardoor niet te lenen voor mijn studie en heb zelf ook altijd veel gespaard, ook toen ik nog jong was (kind/tiener). Mede doordat de rente toen wel lekker was, had ik rond mijn 18e al een mooi bedrag dat ik daarna verder uitgebouwd heb. Ik ben dus ook zo iemand die het maar lastig te begrijpen vond, mensen die alles uitgaven of blut waren.

 9. Mamavan8 Reply

  Sparen deden we zeker… in de loop van de tijd, met de komst van mijn twee jongste, gehandicapte kids, stapte ik uit mijn baan en werd zzp-er. Mijn man deed de financiën en ik raakte steeds minder daarbij betrokken. Ik merkte dus niet dat de hypotheek niet verder werd afgelost, de nuts hoog bleven qua afschrijving ook al was ik nog zo zuinig… en toen was daar ineens een scheiding. Hij wilde geen inzicht geven in de financiën en achteraf weet ik nu dat hij vertrok met een tegoed wat mijn hypotheek had kunnen dekken. Ik stond op 0…. gelukkig niet in de -… keihard gewerkt afgelopen anderhalf jaar en kon met trots zien dat ik eindelijk weer een minime buffer heb! Wat ik op zijn rekening heb kunnen sparen kan ik ook nog wel een keer op de mijne doen!! Ook al is er veel achterstallig onderhoud

 10. Astrid Reply

  Super leuk stuk weer. Dank je wel Renée!
  Ik heb nu een zoon van net 2 en we willen hem leren goed met geld om te gaan. Maar heb je hier tips voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+