Sparen stom? 6 tips om het leuker te maken!

Sparen is voor sommigen makkelijk, maar voor anderen maar lastig. Vind jij het moeilijk om te sparen, en het ook vol te houden? Met deze tips maak je sparen een tikkie minder vervelend.

Door Chantal

Dit artikel is vooral handig voor diegenen die sparen lastig vinden. Of die het maar saai vinden. En liever hun geld uitgeven aan materiële zaken (dan gooi ik het cliché er maar weer even in: geluk is niet te koop). Sparen kan moeilijk zijn, vooral het volhouden dan. Maar: verstandig is het wel. Want: wasmachine gaat kapot, je wordt ziek, ontslagen, je gaat scheiden. Wat de reden ook is, tegenvallers zijn onderdeel van het leven. Ook financiële tegenvallers. Yep, shit happens. Dus, hier hebben we het al vaker over gehad, een noodfonds aanleggen is belangrijk. Het Nibud heeft daar een handige rekensom voor. Inspiratie nodig? We schreven er eerder dit artikel over: 7 tips om een noodfonds van een maand aan te leggen. En dan nu 6 tips om sparen een beetje leuker te maken.

spaartips

1. Verstop je geld

Niet in een ouwe sok, maar open een rekening waar je niet bij kunt en die niet gekoppeld is aan je betaalrekening of bankieren-app. Je komt dan niet in de verleiding even wat spaargeld terug te boeken (dat je vervolgens nooit meer terugboekt).

2. Spaar automatisch

Als je aan het einde van de rit pas gaat kijken of er geld over is om naar je spaarrekening te boeken, dan kun je lang wachten tot je een lekker spaarbedrag hebt. Draai het om. Eerst spaargeld wegzetten dan de rest.

3. Bepaal je doel

Een doel motiveert om te sparen. Het geeft je een drive, waardoor je het makkelijker volhoudt. Tip: zet niet meteen te hoog in, maar spaar voor een fiets of een vakantie. En niet meteen voor een ton. Je doel komt zo sneller dichtbij. Next step is een groter spaardoel. Leg je de lat meteen (te) hoog, dan begin je fanatiek (en zet je dus te veel weg), maar eindig je veelal met niks (want je breekt je spaargeld weer aan). Beter is: niet meteen te hoog inzetten, maar eerst even wennen. Hopelijk zit je snel in die spaar flow.

4. Pin vaker cash

Door cash uit de automaat te pinnen, weet je precies wat je hebt, en wanneer het op is. Het leert je heel bewust met een bepaald bedrag uit te komen. Handig!

CHECK OOK:  6 valkuilen die je wilt vermijden wanneer je probeert te sparen

5. Briefjes van twintig euro

Volgens een studie breek je minder snel een nieuw biljet aan. Dus heb je de tip hierboven opgevolgd? Houd de biljetten van vijftig euro onaangebroken. Of pin alleen twintigjes en probeer alleen met biljetten van twintig te werken. Het grote voordeel van contant geld uitgeven is dat het geld bewust door je handen gaat. Helpt echt.

6. Bewaar je creditcard gegevens niet online

Want, gevaarlijk: de koop is sneller gedaan. Je drukt alleen even op de knop en hoppa, weer honderd euro armer. Je hoeft je creditcardgegevens niet in te vullen, dus minder tijd om de impuls uit de koop te halen. Beter is als het je zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt. Hoe meer tijd je besteedt aan de afhandeling van de koop des te groter is de kans dat je denkt: nee, dit heb ik niet nodig. Afbreken die handel!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.