Je hypotheek aflossen. Waarom je daar vandaag mee moet beginnen

Ik hoor het zo vaak: wanneer we financieel wat ruimer zitten gaan we onze hypotheek aflossen. Of: als de kinderen groot zijn. Of gewoon volgend jaar. Waarom niet deze maand beginnen? Want de hypotheekrenteaftrek gaat sneller omlaag dan je denkt.

‘Een dief van je eigen portemonnee.’ Dat was je vroeger wanneer je zei dat extra hypotheek aflossen je plan was. Tenminste, dat zeiden mensen. En nog hoor ik het soms, wanneer ik vertel dat wij extra aflossen op ons hypotheek. Want via de hypotheekrenteaftrek kun je de rente over je lening aftrekken en dus krijg je geld terug. Topdeal, leek dat jarenlang. Er waren wel mensen in Den Haag die dat een beetje terug wilden dringen, maar jarenlang durfde niemand. Nu is de kogel al een tijdje door de kerk. In 2018 mochten we onze hypotheekrente nog aftrekken tegen maximaal 49,5%. In 2024 is dat nog maar 36,9%

Lees ook: Zo krijgen wij iedere maand lagere lasten

Nu denk je misschien: dat duurt nog zo lang. En: zo’n vaart loopt het niet. Maar daar vergis je je in. Bij RTLZ hadden ze laatste een mooi item over hoe hard die hypotheekrenteaftrek eigenlijk terugloopt. Klinkt ingewikkeld, maar na het kijken van dit filmpje snapt bijna iedereen het. En dan voel je dus ook meteen hoe belangrijk het is om nu te beginnen met je hypotheek aflossen dan wel sparen. Niet later, niet morgen of wanneer er een keer geld overblijft (aka never ever) maar gewoon vandaag.

Reken uit hoeveel je kunt missen en stel in dat dit via internetbankieren automatisch over wordt geboekt naar het rekeningnummer van je bank. Hou wel de kleine lettertjes van je hypotheekcontract in de gaten. Waarschijnlijk mag je 10% van je hoofdsom (soms per leningdeel, soms voor het hele bedrag) aflossen per jaar. Ga je daar overheen, dan kun je een boete krijgen. En dat vind ik dan weer zondegeld.

Check het fragment van RTLZ hier

Lees hier hoeveel het je kost, die verlaging van de hypotheekrenteaftrek

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.