Wat als je er alleen voor komt te staan?

Dames van Nederland. Het is 2018, het wordt tijd om onze financien in eigen handen te nemen. Want wat als je man een pakje sigaretten gaat halen en niet meer terugkomt. Of jij het met hem helemaal zat bent? Hoe sta je er dan financieel voor?

Ik ga je niet vertellen hoe jouw situatie zal zijn zonder je man. Ik ken jouw situatie namelijk niet. Het enige waar ik iedere vrouw in wil aanmoedigen, is hierover na te denken. Werk jij niet of parttime omdat je man genoeg verdient om de rekeningen te betalen? Wat als hij wegvalt, om welke reden dan ook. Kun jij dan nog je rekeningen betalen? Of beland je dan in een flatje 16 hoog met drie kinderen in één slaapkamertje.

Tuurlijk kan het dat je recht hebt op alimentatie tegen die tijd. Volgens de regels, ja. Het gebeurt vaak genoeg dat vader niet verplichting niet nakomt of hij belandt in een situatie waarin het voor hem niet meer mogelijk is dat bedrag op te brengen. Wat dan? Ik zou zeggen: probeer dat te voorkomen. Zorg altijd dat je je eigen broek op kunt houden. Dat hoeft niet te betekenen dat je je financiele situatie van tijdens je relatie hoeft te behouden. Maar wel dat je een huis kunt betalen, water, gas en licht en af en toe een nieuwe spijkerbroek voor je kind of kinderen. Denk er maar eens over na. That’s all I’m saying.

Lees ook: Leven van één inkomen. Ken best!

 

Share

One Ping

 1. Pingback: Zo overtuig je lief om mee te sparen - PorteRenee.nl

13 Comments

 1. Daantje Reply

  Mijn man rookt niet, dus die zal nooit voor een pakje sigaretten weggaan en niet meer terugkomen, gelukkig 😉

  Maar alle gekheid op een stokje: goede blog, hoor. Ik probeer het altijd van de andere kant te bekijken: wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ons huwelijk blijft werken? Want een scheiding brengt niet alleen financiële gevolgen met zich mee, je rukt ook een gezin uit elkaar. Zeker als er kinderen in het spel zijn lijkt het me het allerbelangrijkste om vooral ook te blijven investeren in je relatie, elkaar niet voor lief te gaan nemen etc. Ik vind het altijd zo jammer dat die kant van het verhaal zo onderbelicht blijft. Al is het natuurlijk wel zo dat je er samen voor moet gaan, als je partner niet meer wil dan heb je een probleem…

  1. Renee Post author Reply

   Tuurlijk! Je relatie overeind houden (zolang je ook gelukkig bent) lijkt me het belangrijkste. Maar dat heb je niet altijd zelf in de hand, helaas.

 2. Ineke Reply

  Ik ben dus jaren geleden gescheiden en had een flinke financiele achteruitgang. Geen ramp want ik verdiende part-time genoeg om mezelf van te bedruipen. Je doet wel 5 stappen terug natuurlijk. Ik ben nog even een dagje meer gaan werken per week omdat ik bang was dat ik het niet zou redden, maar ben daar een jaar later weer mee gestopt omdat het toch niet nodig was en vrije tijd is mij meer waard dan veel geld. Ik heb geen kinderen, dat scheelt natuurlijk wel heel veel. Persoonlijk snap ik het niet als een vrouw zich afhankelijk maakt van het inkomen van een man. Blijf dan allebei part-time werken zodat je ook nog je eigen geld verdiend. Ik weet dat ik nu op de tenen van sommige mensen ga staan maar so be it. Het zou voor mij heel ongemakkelijk voelen als ik van het geld van een ander zou moeten leven, zelf met kinderen zou ik niet gestopt zijn. Je moet er natuurlijk niet vanuit gaan dat je relatie gaat mislukken maar bij 1 op de 3 is dat wel het geval. Toch iets om even bij stil te staan.

 3. Nicole Orriëns Reply

  Ik ben het helemaal met Daantje eens. Ik ben een groot voorstander van ‘tot de dood ons scheidt’. Een beetje vertrouwen in de relatie mag best. Het eenzijdige gehamer op financiële onafhankelijkheid mag van mij wel wat minder. Er is meer in het leven dan geld.

  1. Renee Post author Reply

   Ja, natuurlijjk is er meer in het leven dan geld. Ik zal de laatste zijn om dat te herkennen. Maar als je man verdwijnt of overlijdt of jij vertrekt, dan is het extra verdrietig als je ook nog eens je huis uit moet omdat je de hypotheek of huur niet meer kunt betalen. Of je in de bijstand belandt omdat je niet werkt en een enorm gat op je cv hebt. Het is niet cynisch maar realistisch.

   1. Els Reply

    Precies, als dingen je overkomen kan geld een relevante factor zijn. Dat besef je wel als je je verdiept in de situatie van daklozen, dat waren ook vaak mensen met een goede baan en leuke partner tot daar een eind aan kwam.

 4. geld is tijd Reply

  zo, die hakt er in op de vrijdagmorgen! Ik hoop dat je hier niet uit ervaring spreekt…
  Ik weet dat genderneutraliteit enorm 2017 is, maar waarom zouden alleen vrouwen financieel bewust moeten worden, en waarom zou het risico bij mannen groter zijn dat ze er van door gaan?

  1. Renee Post author Reply

   Ik zeg niet dat alleen de man weg kan gaan, hoor. Ik schrijf ook dat je zelf weg kunt gaan als vrouw, hoor. Ik spreek specifiek vrouwen aan omdat het toch beduidend vaker voorkomt dat vrouwen financieel afhankelijk zijn van hun man dan andersom. Oh, en ik ben zelf een vrouw 🙂

 5. bespaarfreak Reply

  Afgelopen jaar in de nabije omgeving gezien. Partner overleed en echtgenote bleef achter. Met schulden, geen spaargeld en geen baan (want vrouw werkte niet). Nog geen 60 jaar. Partnerpensioen niet goed geregeld, geen uitvaartverzekering, dus een hoop schulden en meteen in de bijstand. Dus je partner weg, verdriet en meteen heel veel zorgen erbij.
  Wij hebben allebei een baan, verdienen ok. We kunnen ons allebei redden als we uit elkaar zouden gaan, of, als 1 van ons overlijdt. Dit deed me wel de ogen openen en heb gezocht naar ons pensioenregeling. Dat is gelukkig ok geregeld. Ook voor de kinderen.

  1. Renee Post author Reply

   Goed dat je je erin verdiept hebt. Het is niet leuk om over na te denken, maar wel belangrijk.

 6. financefitgirl Reply

  Zelf ben ik sinds ik ben begonnen met werken (6 jaar geleden) financieel onafhankelijk. Wanneer we kinderen krijgen wordt het wellicht anders, dan zou ik minder gaan werken. Maar helemaal stoppen zou niet in mijn aard zitten (niets erop tegen als je dat wel doet overigens, mijn moeder is de eerste jaren van mijn leven ook een hardwerkende huisvrouw geweest). Zonder gat in je CV zou het voor mij niet moeilijk zijn om na parttime weer terug naar fulltime werken te gaan, mocht het ooit zover komen.

  Maar als je er samen voor kiest om je leven te delen en een nieuw leven gaat maken, vind ik ook dat je je financien moet delen. Dan zie ik het niet zozeer als een financiele afhankelijkheid, maar meer als een andere verdeling van taken binnen je bedrijf “het Gezin”. Het is niet voor niets een partnerschap vind ik :).

 7. Senna Reply

  Wat goed dat je dit benoemd!
  Ik heb het huis gekocht voordat ik mijn man leerde kennen. Alles is dus gebaseerd op 1 inkomen. Ja, ik ben minder gaan werken nadat ik investeringen heb gedaan. zonnepanelen, stuk hypotheek afbetaald. Ik kan met mijn 28 uur alles voor ons 2en betalen, dit is omdat mijn man ook een fulltime salaris heeft niet nodig. omdat hij zijn steentje bijdraagt hou ik geld over wat ik verder investeer in aflossing , slim sparen en verduurzamen.
  Mocht mij iets overkomen dat ik er niet meer ben, dan kan mijn man met een minimum inkomen makkelijk rondkomen. andersom trouwens ook.
  Ook dit is, buiten investeren in je relatie, ook voor elkaar zorgen.
  Het klinkt wellicht alsof we het geld voor het oprapen hebben. Dit is echter niet zo.
  Knip op de beurs, weten wat erin komt en eruit gaat, en iedere maand iets overhouden dit vervolgens goed benutten helpt enorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *