“Bij mijn ouders zag ik hoe ik mijn pensioen níet wil regelen”

Ik ben een kind van twee ouders die niet helemaal blij zijn met hun pensioen. Dat was voor mij de reden om het écht anders te gaan doen. Voor mezelf en ook een beetje voor mijn eigen kinderen.

Toen mijn vader zijn AOW kreeg, was er taart. En een blije foto in de Whatsapp. Nu er iedere maand geld op zijn rekening gestort werd, was er een einde gekomen aan de eindjes aan elkaar knopen. Dat had lang genoeg geduurd. Hij moest jaren eerder helaas al stoppen met zijn eigen bedrijf. De koek was op. Werkgevers stonden niet echt in de rij voor een 60+er zonder diploma’s en met vooral veel levenservaring. Dus leefde hij daarna jarenlang van een beetje spaargeld en hier en daar een klusje voor wat inkomen. Het waren onzekere jaren voor hem en niet altijd een vetpot. Het was aftellen tot hij AOW zou krijgen. Pensioen? Mijn vader dacht altijd dat zijn bedrijf zijn pensioen zou zijn. Hij zou het verkopen en daar zijn oude dag mooi van kunnen slijten. Maar het leven liep anders, zoals dat het wel vaker doet. Nadat mijn ouders uit elkaar gingen, werd het beetje pensioen van mijn moeder, die meestal parttime had gewerkt, eerlijk verdeeld. En zo hadden ze allebei wat, maar niet veel.

pensioen opbouwen

Niet om nu zielig te doen, maar als ‘kind van’ is dat niet makkelijk. Je wilt dat je ouders na een leven lang werken zorgeloos van hun oude dag kunnen genieten. Ik droom er altijd van om mijn kinderen en kleinkinderen na mijn pensionering mee te kunnen nemen op leuke tripjes. Dan passen opa Kasper en oma Renée wel even op de kleintjes, terwijl onze eigen kinderen en hun partners een broodnodig, romantisch etentje hebben. Dat zit er voor mijn ouders beide niet in. Ik gun ze een leuk huis met een tuintje, en een extra kamertje voor logeetjes. Maar ook dat liep anders.

LEES OOK: Deze veranderingen in je leven, veranderen ook je pensioen

Het was de reden voor mij om al op tijd met mijn pensioen aan de slag te gaan. En ik moest ook wel als zzp’er. Dus, lekker extra aflossen op mijn hypotheek om zo mijn lasten tegen die tijd te verlagen, maar ook trouw iedere maand inleggen op mijn pensioenbeleggingsrekening. Dat pensioen is ver weg, natuurlijk, maar door mijn ouders voor mij ook dichtbij. Ik zie van dichtbij wat er gebeurt als het financieel niet geregeld is zoals je zou willen en hoe balen dat is. Maar ook hoe het leven anders kan lopen dan je wilt of plant. Ik wil mezelf over mijn eigen oude dag geen zorgen hoeven maken, wat er ook gebeurt. En ik wil ook dat mijn kinderen nooit na hoeven denken over papa en mama en geld. Of er wel genoeg is, of ze wel zo kunnen leven als ze zouden leven.

Hoe staat jouw pensioen erbij? Je kunt dat heel makkelijk checken op de website van de Pensioen3daagse. Je hebt binnen 2 minuten jouw score. Doe de check hier. Nog meer doen aan je pensioen? Ze organiseren ook webinars. Gratis en voor niks. Check hier de flitswebinars die op 3,4 en 5 november georganiseerd worden.

Check de Pensioenchecker app om te zien hoe jouw pensioen ervoor staat.

Mijn vader leerde me dat geld niet belangrijk is, zolang je er genoeg van hebt. Zolang je je rekeningen kunt betalen en een lekker glaasje wijn met een bitterballetje kunt nuttigen op een terras in fijn gezelschap af en toe, is het goed. Meer is niet altijd beter. Levensgeluk, voor of na je pensioen, zit ook in je hoofd. Kijk je naar wat je allemaal niet hebt, of geniet je van wat je wel hebt? Doe mij tegen die tijd maar de zon op mijn hoofd, een kleinkind dat giert van het lachen en mijn man die nog altijd mijn hand vasthoudt. Het wordt nog een tikkeltje mooier als ik daarna – zonder me over geld zorgen te hoeven maken – op pannenkoeken kan trakteren en een ijsje toe. Dat is waarom ik nu al trouw pensioen opbouw.

Dit artikel is een samenwerking met platform Wijzer in geldzaken rondom de Pensioen3daagse op 3, 4 en 5 november 2020. Tijdens deze drie dagen proberen werkgevers, pensioenaanbieders, -fondsen, -adviseurs, banken Nederlanders in actie te laten komen voor hun pensioen. Wijzer in geldzaken is een initiatief waarin het ministerie van Financiën, de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties samenwerken om Nederlanders financieel fitter te krijgen.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: