spaartips, leren sparen, porterenee, de eerste duizend euro sparen, euro sparen, hoe moet je sparen

Beginnen met sparen. Hoe doe je dat?

Beginnen met sparen. Hoe doe je dat? Ik ga even terug in de tijd naar mijn eerste paar duizend euro en vertel precies hoe ik begon.

Ik kreeg afgelopen week een berichtje van een nieuwe lezeres. Ze schreef dat ze bij toeval op mijn site was beland en helemaal enthousiast was geworden over sparen. Ze had van het ene naar het andere bericht zitten klikken, had nu het gevoel er echt mee te willen beginnen, maar hoe? Hoe moet je beginnen met sparen? Hoe zet je die eerste stappen richting een volle spaarrekening? Ik vond het zo’n lieve en onschuldige vraag. Mensen doen altijd alsof geld heel ingewikkeld is. Alsof het veel ingewikkelder is dan andere zaken. Dat is het helemaal niet. Maar natuurlijk begrijp ik haar vraag. Dus vlieg ik even een paar jaar terug in de tijd, naar toen ik net begon met sparen.

Lees ook: 100.000 euro sparen. Hoe dan?

Bij mij was de aanleiding niet zo leuk. Mijn huis stond tienduizenden euro’s onder water en het stond in de verkoop vanwege mijn verbroken relatie. Ik wist dus: er komt een fikse rekening aan. Daarom besloot ik te gaan aflossen op mijn hypotheek om die klap op te vangen. Daarvoor moest ik dus keihard gaan sparen. De motivatie was er wel, want ik had een best wel dwingende reden. Stel nu dat die reden voor jou als nieuwe spaarder er niet is. Wees dan ten eerste vooral heel blij. Alleen moet je je motivatie nu wel ergens anders vandaan halen. Als je spaart voor iets concreets, bijvoorbeeld een auto, is dat makkelijk. Je kunt je ogen dicht doen en voor je zien waar je het voor doet. Spaar je niet voor iets tastbaars (heel goed!) dan is dat lastiger. Probeer voor jezelf een beeld te bedenken dat je kan helpen bij je motivatie. Als je spaart voor later, kun je bijvoorbeeld denken aan hoe je op je 55e al kunt stoppen met werken, terwijl de mensen om je heen nog door moeten buffelen. Ik roep maar wat. Of je denkt aan hoe je, dankzij je spaarpotje, minder kunt gaan werken en dat tegen je baas gaat vertellen. Wat het ook is, zo’n beeld is belangrijk. Het houdt je hoofd erbij, ook op momenten waarop je misschien minder enthousiast bent over sparen dan nu.

Sparen moet iets worden wat bijna vanzelf gaat. De techniek is daarbij je vriend. Krijg je iedere maand hetzelfde salaris, dan kun je in je internetbankieren instellen dat, na het ontvangen van je geld, een vast bedrag wordt overgeschreven naar je spaarrekening. Dan is dat sparen meteen maar gebeurd. En sparen doe je altijd aan het begin van de maand, niet aan het einde. Want, zo weten wij allemaal, er blijft nooit geld over. Dus meteen maar doen. Zet dat spaargeld vooral op een rekening bij een andere bank, om de drempel voor jezelf om het weer op te nemen net wat hoger te maken.

Bij mijn bank kun je meerdere spaardoelen instellen en daar plaatjes bij uploaden. Onzin, natuurlijk. En helemaal niet nodig. Maar wel leuk! Zo hadden wij ooit een plaatje van een prachtig huis erop gezet. Inmiddels wonen we in zo’n huis. Dankzij het sparen! Je kunt ook instellen hoeveel je spaardoel is. Dan krijg je een balkje dat steeds verder volloopt naarmate je meer spaart. Het zijn de kleine dingen die het leuk maken. Ik zit overigens met mijn spaargeld niet meer bij deze bank, omdat de rente wel erg slecht werd. Als je dan toch gaat sparen, zoek dan goed uit welke spaarrekening de beste rente biedt. Dat doe je bijvoorbeeld op Spaarrente.nl. Al is het op bijna alle plekken om te huilen, hoor. Ik zou zeggen: kies voor een Nederlandse bank, dan ben je tot 100.000 euro verzekerd wanneer de bank waar jij je geld hebt staan failliet gaat. Over de grens is die garantie er niet altijd.

Lees ook: Mijn inkomen van de afgelopen maand

Oke, je hebt dus een bankrekening. Je bent gemotiveerd. Je hebt misschien leuke plaatjes geupload en je spaargeld wordt iedere maand automatisch afgeschreven. Je bent nu officieel begonnen met sparen. Zo simpel is het. Zie het ook zo. Geld is geen ingewikkeld iets. Het is een aantal euro’s dat je ontvangt (meestal) voor gedane arbeid. Een beloning. Het is waardevol. Ga er ook zo mee om. Denk na over waar je je geld aan uitgeeft. Vraag je wat vaker af of die uitgave je zuur verdiende geld wel waard is. Mijn man en ik maakten in het begin van ons spaaravontuur een bestandje aan waarin we ons spaarsaldo bijhielden. Wij deden dat in Google Drive, zodat we er allebei in konden. Maar je kunt het ook gewoon in een excel-bestandje doen of in een ouderwets notitieboekje. Schrijf het saldo erbij en de datum. Neem je geld op, dan zet je dat er ook in met datum, reden en nieuwe saldo. Als het goed is, zie je in dit boekje dat je spaargeld groeit. Naarmate de maanden voorbij gaan, gaat het bedrag omhoog. Dat is tof om te zien. Heb je de smaak echt te pakken, dan teken je er nog een grafiekje bij met aan het einde van de verticale lijn je spaardoel. Wat dat ook mag wezen. In Amerika zeggen je: ‘Next year you wish you had started today.’ En zo is het. Als je nu begint heb je volgend jaar al een mooi vermogentje bij elkaar gespaard.

Share

4 Comments

  1. Nicolet Reply

    Hoi, ik vind sparen leuk, maar wat ik nog leuker vind is mijn geld niet uitgeven aan dingen die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb. Dat scheelt tijd, opruimen, schoonmaken, weggooien en geeft mij een heel goed gevoel. Ik draag ermee bij aan het milieu, en hopelijk ook (in sommige gevallen) aan het tegen gaan van slechte arbeidsomstandigheden in derde wereldlanden. Ik kan de planeet niet in mijn eentje redden, maar lever wel mijn kleine bijdrage. Groet, Nicolet

  2. Maris Reply

    Wat heb je weer een heerlijk motiverend artikel geschreven! Ik krijg gelijk alweer helemaal zin om mijn salaris en belastinggeld en winstuitkering die allemaal volgende week komen weg te zetten op mijn spaarrekening die nu leeg is na de aankoop van mijn bed vorige maand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *