Sommige terugkerende kosten kun je helemaal schrappen. Gewoon omdat ze, met een beetje logisch nadenken of een creatieve oplossing, niet nodig zijn, zoals deze 7.

 1. Smart tv
  Zijn er überhaupt nog mensen die dit hebben? Die hebben zeker nog nooit van Chrome Cast gehoord. Dat is een apparaatje dat je één keer koopt (39 euro) en aansluit op je tv. Je kunt hiermee alles wat je op je telefoon of tablet kijkt, streamen naar je tv-scherm. Kun je dat hele smart-gedoe (wat dus niet zo smart is) opgeven.

  Lees ook: Zo overtuig je je lief om mee te sparen

 2. Doorlopende reisverzekering
  Veel mensen die écht amper de deur uitgaan, hebben zo’n doorlopende reisverzekering. Zonde van je geld, tenzij je echt vier keer per jaar op vakantie gaat. Zo niet, opzeggen en gewoon een reisverzekering nemen wanneer je wel een keer weggaat.
 3. Het abonnement op je papieren krant
  Ik ben de laatste om te zeggen dat je het abonnement op je krant op moet zeggen. Ik geniet er enorm van om op zaterdag die dikke weekendbijlage door te struinen. Maar ik doe dat wel op mijn tablet. Dat vind ik net zo fijn en het scheelt geld. Bij de grootste krant van Nederlands scheelt je dat al een tientje per maand, terwijl je er eigenlijk niets voor inlevert.
 4. Papieren boeken
  Als je perse eigen boeken wilt kopen (ik zeg: Lang leve de  bieb) ga dan voor ebooks. Die zijn een stuk goedkoper en vereisen ook nog eens niet dat je een boekenkast koopt om ze na het lezen in te zetten. Win-winsituatie, dus.
 5. Je creditcard
  Voor (bijna) ieder pasje in je portemonnee betaal je. Een creditcard kost je, ook zonder dat je ‘m gebruikt, tussen de 20 en 50 euro per jaar. Zondegeld. Nu hoor ik je denken: maar soms heb ik die creditcard wel nodig. Ja, voor het boeken van een vliegticket misschien of het kopen van een app in de appstore. Daar zijn oplossingen voor. Check AllesZonderCreditcard.nl. Op deze site kun je voor veel dingen waar je een creditcard voor nodig hebt, een alternatieve betaalwijze vinden. Bijvoorbeeld apps kopen via je telefoonrekening. Ook kun je er prepaid creditcards krijgen. Dat werkt als een ouderwetse beltegoedkaart. Je zet er geld op en betaalt daarmee. Schulden maken is dus ook niet meer mogelijk.
 6. Begrafenisverzekering
  Dit gaat alleen op voor mensen met een fikse spaarrekening. Waarom zou je iedere maand betalen voor een begrafenisverzekering, als je genoeg spaargeld hebt voor het betalen van die begrafenis. Dat slaat natuurlijk nergens op. Verzekeringen zijn er om risico’s af te dekken die je niet zelf kunt of wilt dragen. Niet nodig? Dan dus lekker niet doen.
 7. Verzendkosten
  Ik betaal nooit meer verzendkosten. Dat weiger ik gewoon. Dus doe ik in één keer een grote bestelling waardoor ze komen te vervallen, of ik zoek en vind een kortingscode waarmee ze komen te vervallen. Ik vind verzendkosten zó 2007.

  Lees ook: 10 dingen waar ik geen geld meer aan uitgeef