Ik zeg altijd: sparen moet je leuk houden. Zie het als een wedstrijdje of een onderlinge competitie. Een toffe manier om te sparen is bingo sparen. 

Eigenlijk ben ik altijd op zoek naar manieren om mezelf te motiveren met sparen. Ik weet hoe snel de klad erin komt. Heb ik er geen puf meer voor, dan laat ik alle teugels vieren en ram al mijn spaargeld over de balk. Moet af en toe best kunnen, niet te vaak. Anders is het allemaal voor niets geweest. Om me daaraan te herinneren heb ik een prachtige spaarpot in huis die me vanuit de keuken iedere dag toelacht. Die zegt me: ‘Leef en geniet nu, maar bewaar ook wat voor later.’

Lees ook: ‘Ik spaar iedere maand 100 euro voor de vakantie’

Ik schreef eerder over het 52-weken-spaarplan. Dat is een manier om vrij onopgemerkt ieder jaar ruim 1000 euro bij elkaar te sparen. Je begint met een heel klein bedrag per week n dat wordt steeds hoger. Of, als je liever afbouwt, begin je met het grootste bedrag en bouw je vervolgens af. Leuk om te doen, leuk om aan het einde van het jaar te merken dat het je wat op heeft geleverd. Al vind ik persoonlijk ruim 1000 euro per jaar niet een enorm bedrag. Tenminste niet wanneer je van twee inkomens leeft, zoals wij doen.

Nu stuitte ik laatste online op een andere toffe manier van sparen. Het heet bingo-sparen en je raadt het al, je hebt er bingokaarten voor nodig. Ken je ze nog van vroeger? De laatste keer dat ik bingo speelde was tijdens een vakantie met mijn ouders op de camping in Frankrijk. En als je een valse bingo had, moest je een liedje zingen. Jeugdsentiment. Dezelfde kaarten gebruik je nu om te sparen.

Hoe werkt het? Je kiest een kaart en spaart iedere week een bedrag van die kaart. Dat bedrag mag je zelf kiezen. Ik zou zeggen: daag jezelf een beetje uit en kies niet steeds een nummer onder de 10. Heb je een goede week, dan kies je nummer 74. Heb je een slechte week, dan mag je best eens nummer 5 kiezen. Wanneer je het getal ‘gebruikt’ hebt, kras je ‘m door met een pen. Bingo heb je, je raadt het al, wanneer de kaart vol is.

Wat het bingo sparen je oplevert, hangt compleet van je eigen toewijding af. En natuurlijk van de getallen op je bingokaart. In tegenstelling tot het 52-weken-spaarplan weet je bij deze manier van sparen niet wat het je oplevert. Dat maakt het minder betrouwbaar maar wel leuker, al zeg ik het zelf. Nog niet ambitieus genoeg en je hebt een partner? Geef je vent of vrouw dan ook een kaart en maak er een wedstrijdje van. Eens zien wie er aan het einde van de maand en daarna aan het einde van het jaar het meeste geld bij elkaar gespaard heeft. Misschien dan ook gelijk even afspreken wat jullie met dat geld gaan doen? Aflossen op de hypotheek? Schulden terugbetalen? Of gewoon over de balk ermee? Mag ook wel eens, hoor.

Lees ook: 100.000 sparen. Hoe dan?