“Dankzij onze tiny house kunnen we volop sparen en reizen”

Melanie Verheijen (28) woont met haar man Bram (30) en hond Kay (4) in een tiny house. Zo kunnen ze volle bak sparen voor hun grote droom: fulltime reizen.

“Bram en ik zaten op een zomeravond op de bank te kijken naar Floortje Dessing. In die aflevering van haar reisprogramma trok ze met een 4×4, een soort jeep, met daktent door de woestijn. We keken elkaar aan en zeiden bijna in koor: ‘Dit willen wij ook!’ We reisden altijd al veel, maar droomden van meer dan af en toe een weekje of weekendje weg. We droomden van grotere avonturen. Samen maandenlang de hort op, de natuur in, nieuwe plekken ontdekken. Maar ja, de hypotheek moest worden betaald. Wat we die avond op tv zagen, nestelde zich in ons hoofd en hart. Ik droomde er nog net niet van. ‘Ja!’ voelde ik. ‘Dat is het leven dat bij ons past.’ Een paar maanden later zetten we ons rijtjeshuis te koop. Dat huis maakte ons niet gelukkig en we werkten wel iedere maand keihard om de hypotheek te kunnen betalen. Geld dat we liever uit gaven aan reizen.

Lees ook: ‘Met 80.000 euro spaargeld maakte ik mijn droom waar 

We besloten een tiny house te laten bouwen. Zo kunnen we comfortabel en toch goedkoop wonen. Zodat er veel geld overblijft om te sparen voor onze reizen. Alles bij elkaar kostte ons huisje zo’n 50.000 euro. Dat geld hebben we grotendeels geleend. Volgend jaar is de helft van onze lening al afbetaald en kost ons tiny house nog maar 155 euro per maand. Dan ben ik net 30 jaar en zijn we al hypotheekvrij. Gaaf, toch? We hebben geen kinderwens en hebben dus genoeg aan die 25m2 die we nu hebben. Ik zie ons niet zo snel terug gaan naar een rijtjeshuis.Naast het onderhoud zullen we dan nooit meer hypotheek hoeven betalen. Voor de rest van ons leven. We zijn gelukkig, blij, veilig en warm en houden nu ook al iedere maand bakken met geld over. We sparen vaak wel 1000 euro per maand. Ik hou onze financiën bij in een Excel-sheet. Wat erin komt en wat eruit gaat, weet ik tot op de cent nauwkeurig. Iedere maand wanneer ik geld op onze spaarrekening zet, moet ik heel breed glimlachen. Hup! Dat is weer een paar weken reizen.

Bram en ik wonen sinds een klein half jaar in ons tiny paleisje. Klein is het inderdaad, 25 m2, maar het heeft alles wat we nodig hebben. Een keuken met alles erop en eraan, een lekker zacht tweepersoonsbed, een hoekbankje en een douche met warm water. We passen daar zelfs nog met zijn tweeën in. Al moeten we dan wel omstebeurt afdrogen, anders wordt het wel heel krap. Doordat we hier wonen, kunnen we wat ooit dromen waren werkelijkheid maken. In ons rijtjeshuis zat veel reizen er niet in. Dat ging financieel gewoon niet. Nu wel, omdat we hebben durven kiezen om het anders te doen. Ik gun iedereen het lef om te gaan voor waar ze blij van worden. Of dat nou reizen is, zoals bij ons. Of iets heel anders. Natuurlijk vonden wij het spannend. Ons huis verkopen, lenen voor dit huisje. Dat is niet niks. Maar we merken nu al dat we zoveel meer energie hebben dan vroeger, omdat we een leven leiden waar we bewust voor kiezen. Een leven dat bij ons past.

Ons langetermijndoel is om een paar keer per jaar een lange reis te maken. We hebben het precies uitgerekend. Als we 1000 euro per maand kunnen sparen wanneer we in Nederland zijn, hoeven we maar drie maanden te sparen om weer twee maanden weg te kunnen. Alleen moeten we dan wel een baas vinden die dat oké vindt of iets opzetten als zelfstandig ondernemer. Nu we zo’n duidelijk doel voor ogen hebben, vinden we sparen leuk. Al willen we altijd ruimte houden voor extraatjes. We leven tenslotte ook nu. We hebben onlangs een extra betaalrekening geopend, die we de Play-rekening noemen. Daar zetten we iedere maand een bedrag op voor extra’s, 200 euro bijvoorbeeld. Dat is geld om heerlijk te verbrassen. Stappen, uit eten met vrienden of eens iets voor jezelf kopen. Daar genieten we ook van. We zien geld echt als iets positiefs. We gebruiken het om nu te genieten, maar ook om dromen in de toekomst werkelijkheid te maken. Doordat we zo goedkoop wonen, kan het allebei en hoeven we niet te kiezen. Mensen zeggen vaak dat geld niet gelukkig maakt. Daar ben ik het niet mee eens. Wanneer wij straks weer ergens in Scandinavië onder de sterren liggen in ons tentje, ben ik verrekte blij. En dat kan toch écht dankzij ons spaargeld.”

Volg de avonturen van Melanie en Bram op hun site.

Ik blijf het verhaal van Melanie en Bram inspirerend vinden. Inleveren op wat je niet interesseert – bijvoorbeeld een groot en duur huis – om zo te kunnen doen wat je geweldig vindt. Wat voor hun dus reizen is. Een Amerikaanse blogger schreef eens: ‘You can’t do everything, but you can do anything.’ Als je maar écht gaat voor dat doel. Het is keuzes maken, dat leerde ik ook toen ik zo’n tien jaar geleden uit de schulden omhoog kroop. Het is in het leven niet altijd maar én én. Het is een kwestie van bewust kiezen waar je je geld wel en niet aan wilt uitgeven. Wij hebben geen dure auto, maar gaan wel op fijne vakanties. Wij kopen geen dure spullen en hoeven daardoor minder te werken en kunnen veel thuis zijn met onze kinderen. Die balans kwam niet vanzelf. We hebben dat allemaal moeten leren. In de nieuwe PorteRenee-cursus nemen we jullie mee langs de 8 stappen die wij maakten om die verandering te realiseren. Naar inzicht en naar controle over je geld. Je leert budgetteren, plannen, impulsaankopen voorkomen. Stappen die je vandaag nog in werking kunt zetten, zodat je van jouw dromen ook plannen kunt gaan maken. Klik hieronder om meer te lezen over de cursus waarin we die 8 stappen met je gaan zetten.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

29 Comments

 1. Kaspar Reply

  Geweldig!
  Heel jaloers. En ook niet…

  Ik heb wel kinderen, dus een dergelijk leven is voor mij geen optie. Dus beetje jaloers.

  Maar goed. Die kinderen zijn mijn alles. Dus wil ik dit ook helemaal (nog? ) niet… Dus niet jaloers.

  Maar gaaf is het hoe dan ook.

 2. Lin Reply

  Wat leuk verhaal om te lezen :-). En geef jullie helemaal gelijk dat jullie heerlijk gaan genieten van het leven.

  En geld maakt inderdaad op die manier zeker gelukkig, leuk om er zo naar te kijken.

 3. ROn Reply

  Moedig besluit om jullie rijtjeshuis te verkopen en het helemaal anders aan te pakken. Ben benieuwd of jullie je Tiny huis nog groot genoeg vinden zodra er kinderen in het spel zijn maar goed, wie dan leeft wie dan zorgt 🙂

 4. Stephanie Reply

  Mooi verhaal. Super om je leven zo in te delen zoals je zelf wil, zonder altijd alles rondom werk in te richten.. Al vraag ik me af of je na pas een half jaar al kunt zeggen dat 25m3 voor altijd genoeg is. Staat het tiny house op eigen grond of huren jullie er grond voor?

 5. Sebeno Reply

  Extra rekening bij de rabobank? ?sns heeft de hoogste rente voor een spaarrekening. 0,15 %, is inderdaad niet veel maar nog altijd 5 zoveel als bij de rabobank. Dat is mss weer een drankje extra op je vakantie oord.
  Bovendien is deze Internet rekening verder kosteloos.

 6. Do Reply

  Ik deel jullie droom, geweldig reizen!
  Waar ik nieuwsgierig naar ben, helemaal gek op Tiny houses, wie heeft het huis gebouwd?
  Hebben jullie een standaard of maatwerk? Staat het op eigen grond of is het huis te verplaatsen?
  Ik zou ook zoiets willen, wij hebben een tijdje in een klein chaletje gewoond maar op een camping en dat was het net niet.

 7. Gabi Reply

  Wordt het tiny house dan verhuurd in de tijd dat jullie op reis zijn? Ik kan me voorstellen dat daar belangstelling voor is enn het creëert weer een beetje passief inkomen waardoor jullie nog net iets langer kunnen reizen 🙂

 8. Mandy Reply

  Wat gaaf!! Ben heel benieuwd hoe het in zijn werk gaat mbt grond huren/kopen, tiny house zelf of laten bouwen etc. Wij hebben een jongetje van 1 jaar oud en willen over 2 jaar 6 maanden op reis, ben heel benieuwd of we daarna ook jullie richting op gaan!

  Succes!

 9. Niek Reply

  Leuk, investeren in ervaringen en niet in spullen. Ik ben wel benieuwd of zo’n tiny house over pak ‘m beet tien jaar nog zo leuk is.

 10. Linda Reply

  Zo’n tiny house lijkt mij nou verschrikkelijk, heb 10 jaar op een studentenkamer gezeten en daarna 7 jaar met twee in een tweekamerappartement en we zijn blij dat we eindelijk een rijtjeshuis hebben sinds een jaar. We hebben wel een baby nu ook, dus dan heb je sowieso meer ruimte nodig. Maar als jullie er wel gelukkig van worden, super! Gaaf dat jullie hierdoor kunnen doen waar jullie van dromen.

 11. Sara Reply

  Leuk om te lezen. Vooral over hoe gelukkig jullie dit maakt. De vrijheid die het biedt, trekt mij ook wel aan. Al ben ik echt niet een persoon die hetzelfde zou kunnen of willen doen. Ik houd toch teveel van luxe en ruimte en heb ook een gezin. Maar echt leuk dat dit soort mogelijkheden er zijn en dat jullie zo je dromen waarmaken. Ik ben wel benieuwd hoe jullie het in nl doen, kan je dan ergens staan met je Tiny house?
  En werken voor jezelf is denk ik de oplossing of veel vanuit huis mogen werken. Dat laatste heb ik ook wel eens gedaan vanuit Spanje. Mijn man had 6 weken vrij, ik maar 4. Maar ik mocht er 2 op afstand werken. Je bent dan wel aan het werk, dus echt vakantie is het niet. Maar zo kon ik wel bij mijn gezin zijn en om half 5 laptop dichtklappen en naar het strand!

 12. Damien Reply

  Hartstikke leuk verhaal over Tiny House! Ik ben inderdaad benieuwd of jullie extra geld genereren, bijvoorbeeld jullie Tiny House verhuren tijdens vakantie of in de vakantie bestemming wat bijverdienen.

  Vertel meer over jullie ervaring van tussenwoning naar een Tiny House. Wat hebben jullie met de spullen gedaan en zitten jullie op elkaars lippen, etc?

  Ik vind het echt knap dat jullie de stap durft te nemen en de doel van jullie leven hebt gevonden.

 13. Tamara Reply

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een update, hoe het nu gaat, zowel financieel als m entaal. Is het leven geworden zoals ze voor ogen hadden?

  Een tiny house is voor ons te klein, maar ik was heel gelukkig in het jaar dat we in ons chalet van 56m2 hebben gewoond. Nu wonen we in een huis met 120m2 en ongeveer 1/3 is eigenlijk ongebruikte ruimte. Zonde. In ons nieuw te bouwen huis komen dan ook geen loze ruimtes meer.

 14. Willems Reply

  Artikel is anderhalf jaar oud. Ben benieuwd hoe het nu met ze gaat en of ze overal nog hetzelfde over denken in deze corona tijd(?).

 15. Kimberley Reply

  Leuk om te lezen. Ik ben inderdaad ook benieuwd naar een aantal zaken die hierboven genoemd worden; hoe gaat het nu? Staat jullie huisje op eigen grond of gehuurde grond? Of haak je hem achter je auto vast? Verhuren jullie het als je op reis bent? Hebben jullie een werkgever gevonden die het prima vind als je meerdere maanden per jaar op vakantie gaat?

  1. Evita Pardon Reply

   Hier ben ik ook benieuwd naar. Wij hebben ook gekeken naar de mogelijkheden, maar de grond in nederland is vaak zo duur.

 16. Gukje Reply

  Ik vind de grootte van het Tiny House best mee vallen!
  Ik was op zoek naar een woning in Amsterdam en kwam allemaal 2 kamer huizen en studio’s tegen tussen de 10 en 20 m3. Huurprijzen daarvan zijn gemiddeld 600 euro per maand exclusief service kosten. Wat geeft een Tiny House dan veel meer vrijheid!

 17. Stefan Reply

  Met z’n tweeën werken, zulke lage lasten en dan maar 1000 euro kunnen sparen. Apart verhaal.

  1. Kaspar Reply

   Nergens een vermelding van de salarissen noch van de vaste/variabele lasten naast de woning, en toch menen te moeten delen dat 1000 euro sparen dan weinig is. Apart verhaal…

 18. Anne Reply

  Via offroaddog.nl (hun eigen site) volg ik ze al een tijdje want ook ik vind het een inspirerend verhaal. Daar en via facebook zie je hoe het nu met ze gaat, hoe het tiny house is enz. Op zuinigeman.nl hebben ze in september 2019 ook hun kasboek inclusief alle lasten gedeeld, daar stond ook dat hij werkt en zij een uitkering heeft.

 19. Judith Reply

  Persoonlijk snap ik die obsessie met reizen niet… ik heb ook een tijdje wat meer gereisd, maar meer dan een fotoboek heb ik er niet aan over gehouden…
  Wel ben ik het eens met het niet betalen voor dingen die niet belangrijk zijn. En heerlijk dat ze een Tiny house voor zich hebben kunnen laten bouwen…

  1. Kaspar Reply

   Die opmerking m.b.t. vakantie zegt eigenlijk wel genoeg 😉 Ik begrijp dat je het niet begrijpt… (en ik merk dat zoals ik het zeg het misschien veroordelend klinkt, maar zo bedoel ik het absoluut niet!). Als het je gaat om fysieke dingen er aan overhouden is vakantie inderdaad een bar slechte investering. Voor mij (en voor de meeste, zo niet alle mensen die graag op vakantie gaan) gaat vakantie om herinneringen maken. Dat is voor mij meer waard dan alle mogelijke fysieke bezittingen. Zelfs dat fotoboek kan mij dus gestolen worden. Kijk ik toch niet meer in… de digitale foto’s zijn voldoende. Enige dat ik nog wel leuk vind is een souvenirtje van 5 euro als fysieke reminder om de herinneringen terug te halen. Terugkijkend op mijn lezen tot zover zijn (naast de paar levensveranderende gebeurtenissen uiteraard) vrijwel alle hoogtepunten eigenlijk vakanties of momenten tijdens vakanties. Wanneer ik kijk naar de spullen die ik heb is er maar heel weinig dat me echt plezier biedt. Natuurlijk vind ik het fijn dat m’n huis een beetje leuk ingericht is en een aantal aan hobby’s gerelateerde spullen (wederom eigenlijk vooral te maken met herinneringen creëren) zijn me dan wel goud waard. Maar verder?

   Dus wat dat betreft zou ik een leven in een dergelijk tiny house best in kunnen denken, in combinatie ook met die vakanties. Niet in de huidige fase in mijn leven, maar wie weet. Ooit eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+