“Dankzij onze tiny house kunnen we volop sparen en reizen”

Money matters! Dat zeggen we bij PorteRenee. Het bepaalt gewoon best veel in je leven. Dus interview ik vrouwen die handig met geld omgaan en daardoor hun leven een bijzondere wending kunnen geven. Dit keer: Melanie Verheijen (28) die met haar man Bram (30) en hond Kay (4) in een tiny house woont, om zo volop te kunnen sparen voor hun grote droom: reizen

“Bram en ik zaten op een zomeravond op de bank te kijken naar Floortje Dessing. In die aflevering van haar reisprogramma trok ze met een 4×4, een soort jeep, met daktent door de woestijn. We keken elkaar aan en zeiden bijna in koor: dit willen wij ook! We reisden altijd al veel, maar droomden van meer dan af en toe een weekje of weekendje weg. We droomden van grotere avonturen. Samen maandenlang de hort op, de natuur in, nieuwe plekken ontdekken. Maar ja, de hypotheek moest worden betaald. Wat we die avond op tv zagen, nestelde zich in ons hoofd en hart. Ik droomde er nog net niet van. ‘Ja!’ voelde ik. ‘Dat is het leven dat bij ons past.’ Een paar maanden later zetten we ons rijtjeshuis te koop. Dat huis maakte ons niet gelukkig en we werkten wel iedere maand keihard om de hypotheek te kunnen betalen. Geld dat we liever uit gaven aan reizen.

Lees ook:Met 80.000 euro spaargeld maakte ik mijn droom waar 

We besloten een tiny house te laten bouwen. Zo kunnen we comfortabel en toch goedkoop wonen. Zodat er veel geld overblijft om te sparen voor onze reizen. Alles bij elkaar kostte ons huisje zo’n 50.000 euro. Dat geld hebben we grotendeels geleend. Volgend jaar is de helft van onze lening al afbetaald en kost ons tiny house nog maar 155 euro per maand. Dan ben ik net 30 jaar en zijn we al hypotheekvrij. Gaaf, toch? We hebben geen kinderwens en hebben dus genoeg aan die 25m2 die we nu hebben. Ik zie ons niet zo snel terug gaan naar een rijtjeshuis.Naast het onderhoud zullen we dan nooit meer hypotheek hoeven betalen. Voor de rest van ons leven. We zijn gelukkig, blij, veilig en warm en houden nu ook al iedere maand bakken met geld over. We sparen vaak wel 1000 euro per maand. Ik hou onze financiën bij in een Excel-sheet. Wat erin komt en wat eruit gaat, weet ik tot op de cent nauwkeurig. Iedere maand wanneer ik geld op onze spaarrekening zet, moet ik heel breed glimlachen. Hup! Dat is weer een paar weken reizen.

Bram en ik wonen sinds een klein half jaar in ons tiny paleisje. Klein is het inderdaad, 25 m2, maar het heeft alles wat we nodig hebben. Een keuken met alles erop en eraan, een lekker zacht tweepersoonsbed, een hoekbankje en een douche met warm water. We passen daar zelfs nog met zijn tweeën in. Al moeten we dan wel omstebeurt afdrogen, anders wordt het wel heel krap. Doordat we hier wonen, kunnen we wat ooit dromen waren werkelijkheid maken. In ons rijtjeshuis zat veel reizen er niet in. Dat ging financieel gewoon niet. Nu wel, omdat we hebben durven kiezen om het anders te doen. Ik gun iedereen het lef om te gaan voor waar ze blij van worden. Of dat nou reizen is, zoals bij ons. Of iets heel anders. Natuurlijk vonden wij het spannend. Ons huis verkopen, lenen voor dit huisje. Dat is niet niks. Maar we merken nu al dat we zoveel meer energie hebben dan vroeger, omdat we een leven leiden waar we bewust voor kiezen. Een leven dat bij ons past.

Ons langetermijndoel is om een paar keer per jaar een lange reis te maken. We hebben het precies uitgerekend. Als we 1000 euro per maand kunnen sparen wanneer we in Nederland zijn, hoeven we maar drie maanden te sparen om weer twee maanden weg te kunnen. Alleen moeten we dan wel een baas vinden die dat oké vindt of iets opzetten als zelfstandig ondernemer. Nu we zo’n duidelijk doel voor ogen hebben, vinden we sparen leuk. Al willen we altijd ruimte houden voor extraatjes. We leven tenslotte ook nu. We hebben onlangs een extra betaalrekening geopend, die we de Play-rekening noemen. Daar zetten we iedere maand een bedrag op voor extra’s, 200 euro bijvoorbeeld. Dat is geld om heerlijk te verbrassen. Stappen, uit eten met vrienden of eens iets voor jezelf kopen. Daar genieten we ook van. We zien geld echt als iets positiefs. We gebruiken het om nu te genieten, maar ook om dromen in de toekomst werkelijkheid te maken. Doordat we zo goedkoop wonen, kan het allebei en hoeven we niet te kiezen. Mensen zeggen vaak dat geld niet gelukkig maakt. Daar ben ik het niet mee eens. Wanneer wij straks weer ergens in Scandinavië onder de sterren liggen in ons tentje, ben ik verrekte blij. En dat kan toch écht dankzij ons spaargeld.. ”

Volg de avonturen van Melanie en Bram op hun site.
Wat vind jij van het verhaal van Melanie? Wat is jouw droom en hoeveel geld heb je daarvoor nodig? 

Share

12 Comments

 1. Kaspar Reply

  Geweldig!
  Heel jaloers. En ook niet…

  Ik heb wel kinderen, dus een dergelijk leven is voor mij geen optie. Dus beetje jaloers.

  Maar goed. Die kinderen zijn mijn alles. Dus wil ik dit ook helemaal (nog? ) niet… Dus niet jaloers.

  Maar gaaf is het hoe dan ook.

 2. Lin Reply

  Wat leuk verhaal om te lezen :-). En geef jullie helemaal gelijk dat jullie heerlijk gaan genieten van het leven.

  En geld maakt inderdaad op die manier zeker gelukkig, leuk om er zo naar te kijken.

 3. ROn Reply

  Moedig besluit om jullie rijtjeshuis te verkopen en het helemaal anders aan te pakken. Ben benieuwd of jullie je Tiny huis nog groot genoeg vinden zodra er kinderen in het spel zijn maar goed, wie dan leeft wie dan zorgt 🙂

 4. Stephanie Reply

  Mooi verhaal. Super om je leven zo in te delen zoals je zelf wil, zonder altijd alles rondom werk in te richten.. Al vraag ik me af of je na pas een half jaar al kunt zeggen dat 25m3 voor altijd genoeg is. Staat het tiny house op eigen grond of huren jullie er grond voor?

 5. Sebeno Reply

  Extra rekening bij de rabobank? ?sns heeft de hoogste rente voor een spaarrekening. 0,15 %, is inderdaad niet veel maar nog altijd 5 zoveel als bij de rabobank. Dat is mss weer een drankje extra op je vakantie oord.
  Bovendien is deze Internet rekening verder kosteloos.

 6. Do Reply

  Ik deel jullie droom, geweldig reizen!
  Waar ik nieuwsgierig naar ben, helemaal gek op Tiny houses, wie heeft het huis gebouwd?
  Hebben jullie een standaard of maatwerk? Staat het op eigen grond of is het huis te verplaatsen?
  Ik zou ook zoiets willen, wij hebben een tijdje in een klein chaletje gewoond maar op een camping en dat was het net niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *