artikel, spaartips, nu.nl, porterenee, meningen, sparen, besparen

Dat ene stuk over sparen waar iedereen een mening over heeft

Een journaliste mailde me vorige week. Of ik wat vragen wilde beantwoorden over sparen. Tuurlijk! Het werd een flink artikel op NU.nl waar iedereen een mening over heeft. 

In eerste instantie zou ik alleen wat spaartips geven. Dat doe ik wel vaker voor tijdschriften of andere media. No problem. Toen ze hoorde dat mijn man en ik ooit 100.000 euro bij elkaar spaarden voor ons huis, wilde ze daar alles van weten. Dus ik vertelde het. Kort. Omdat ik dacht dat dat niet zou zijn waar het artikel over ging.

Lees ook: 100.000 euro sparen. Hoe dan?

Hoe anders liep dat. Toen ik de tekst kreeg stond er vrij veel in over die 100.000 euro. En na publicatie bleek het zelfs de kop te zijn geworden. Dat is natuurlijk een goed lokkertje, snap ik als journalist en blogger ook wel. Aan de reacties te zien wordt het goed gelezen. Iedereen heeft een mening.  Één groep zegt: ‘Ja, als je beide een goed salaris verdient, is sparen easy!’ Vooral via privé-berichten krijg ik positieve dingen te horen. Mensen die geïnspireerd raakten en er ook voor gaan. Yeah! Maar toch wel het meest gehoord: ‘Belachelijk! Zoveel kun je onmogelijk in 4 jaar tijd sparen.’

Toch schrik ik niet zo van alle negatieve berichten. Ik ben het inmiddels gewend. Wanneer je het anders doet, dan vinden mensen daar iets van. Helemaal prima. Het bevestigt voor mij wel weer dat veel mensen denken dat flink sparen alleen mogelijk is wanneer je veel geld verdient. Wij verdienen prima maar zijn niet rijk. We krijgen bruto uitbetaald omdat we zzp’ers zijn, dat maakt het sparen makkelijker. Ook als dit niet voor jou geldt, zou ik zeggen: vergeet al je ideeën over hoe moeilijk sparen zou zijn. Ga gewoon eens rekenen. Wat komt er binnen? Wat gaat eruit? Waar kun je in schrappen? Wat zijn precies je vaste lasten? Ik geloof dat veel mensen, als ze echt willen, meer kunnen sparen dan ze denken. En dat zonder op een houtje te bijten of witte bonen in tomatensaus te hoeven eten.

Benieuwd naar het betreffende verhaal. Lees het hier op Nu.nl 

Mijn favorieten

Waar ben jij verzekerd? Via welke broker beleg jij? Hoe krijg je je vaste lasten zo laag?

Ik kreeg deze vragen zo vaak, dat ik besloot het voor eens en voor altijd op te schrijven

Share

17 Comments

 1. Loes Reply

  Vond het juist een inspirerend en leuk artikel. De vaste lezers kunnen er doorheen prikken en weten dat dat mogelijk is. Wij verdienen minder, maar zitten in een soortgelijke situatie. We hebben al bijna 60% afgelost in 4 jr tijd. Krijg nog steeds nare opmerkingen van een jaloerse ‘vriendin’. Als je minder wild had geleefd had je dat ook kunnen doen. Al dan niet gedeeltelijk.

 2. Lotte Reply

  Hoi, ik had het artikel ook gelezen. Niets nieuws want k had het hier uiteraard ook al gelezen. Je zegt hier binnen dat sparen vanuit bruto inkomsten makkelijker is. Heb je hier al een artikel over? Ik ben namelijk sinds januari zzp’er maar ik spaar alleen van het netto gedeelte (haal dus eerst een percentage staat wat ik apart zet voor de belasting). Daarna verdeel Ik het overgebleven geld naar verschillende potjes (verschillende spaarpotjes, zakelijk en prive, en salaris). Zou je hier anders misschien een artikel over willen schrijven? Heb het idee dat ik nu iets over het hoofd zie wat me extra geld kan opleveren. Ik heb trouwens een eenmanszaak. Groeten.

 3. juul Reply

  Ik heb de reacties onder het krante-artikel allemaal gelezen. Geweldig. Lekker veel zwart-wit denkers. Natuurlijk is een ton in 4 jaar niet voor iedereen haalbaar maar kijk wat wel haalbaar is . Er kan echt veel meer dan je denkt. Sinds ik mijn financien eens goed op een rij heb gezet gaat het als een trein. Ik ben heel erg geinspireerd door je blog. bedankt!

  1. Loes Reply

   Het was niet zwart-wit bedoeld. Het ging mij niet zozeer om het bedrag maar meer om de jaloezie erbij. Je kunt ook 100 euro pm sparen en een kleinere aflossing doen of het als buffer oid ipv ieder weekend shoppen en uit eten gaan. Er zn gerust mensen die wel hard sparen hoor en niet zo uitbundig leven.

 4. Derk Reply

  Getriggerd door het nu.nl artikel kwam ik hier terecht, want zeg nou zelf; €100.000 euro sparen in vier jaar tijd, wie wil dat nou niet? Her en der vond ik wat besparingstips op deze website, maar ik kom er toch nog niet helemaal uit..
  De rekensom is vrij eenvoudig; €100.000 euro in vier jaar tijd betekent €25.000 euro per jaar, oftwel iets meer dan €2.000 euro per maand sparen. Netto that is, want (ook) ondernemers betalen belasting. Laat het modale netto maandelijkse inkomen (2018) net iets meer zijn, €2.152 euro. Dus als je maandelijks een modaal inkomen opzij kunt leggen, is een €100.000 euro sparen in vier jaar mogelijk. Los van het feit dat zoiets voor weinig mensen weggelegd is, is het ook niet heel erg realistisch.
  Want hoe zit het met de vaste kosten en incidentele uitgaven? Woonlasten (hypotheek/huur, belastingen, gwl), levensonderhoud x4 (eten, eenvoudige kleding, sport/ontspanning), maar ook incidenteel zoals een kapotte wasmachine, grote beurt voor een auto, een lekkage in huis. Die zouden in dit verhaal allemaal niet van invloed zijn op het spaargedrag. Extraatjes als vakanties, dinertjes, kinderopvang etc zijn hier ook niet in meegenomen. Ziekte of andere tegenslagen?
  De vraag rijst wat het totaalinkomen van dit gezin is dat het met enkele besparingen €2000 euro netto overhoudt. Vermoedelijk meer dan twee keer modaal. Misschien dat de blog daar ook transparant over kan zijn?
  Begrijp me niet verkeerd, sparen en/of schulden aflossen is een nobel streven, het delen van inzichten juig ik toe en het bereikte resultaat is zeer knap. Maar door het zo te presenteren alsof eenieder een modaal inkomen kan sparen is gewoon onrealistisch en eerlijk gezegd hypocriet.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Beste Derk, leuk dat je ons hier hebt gevonden. Wij hebben inderdaad lang ruim één heel salaris weggezet. We hadden nog geen kinderen en heel lage lasten. Die 2 kids zijn er nu wel, maar we proberen nog altijd een groot deel van ons inkomen weg te zetten. Die lage lasten zijn inmiddels iets minder laag, maar nog altijd laag. Dat helpt. Ik heb in het interview nooit gezegd dat iedereen een modaal inkomen weg kan zetten. Staat volgens mij ook niet in de tekst. De nuance is een beetje uit eht artikel verdwenen maar zat wel in mijn woorden. Ik moedig sparen aan. Welk percentage of bedrag dan ook.

 5. Esther Reply

  Ik heb nog nooit gerageerd op je blog renee maar ik lees ze wel altijd. Ik denk niet dat mensen het bedrag in hun eigen perspectief zien. Het gaat niet om die 100.000 die jullie gespaard hebben maar wat in je eigen vermogen ligt om voor jezelf/als gezin te sparen en dat lukt misschien niet elke maand met hetzelfde bedrag maar dat geeft niet. Ik snap soms niet waarom mensen zo negatief moeten reageren. Ga zo door met je blog. Zeer inspirerend?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Dank Esther, ik snap het hoor. De nuance die wel in mijn woorden lag, zit niet helemaal in het artikel 🙂

 6. Gerard Reply

  Erg bijzonder hoe zwart wit mensen het artikel opvatten, als je zoveel spaart ben je gierig etc en doe je nooit wat leuks. Jammer dat de meeste mensen het artikel niet hebben gelezen maar alleen vanuit hunzelf redeneren. Ik vind dat jullie super bezig zijn, en hier raak ik zeker door gemotiveerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *