Miljonair worden? Dit is de enige manier die écht werkt

Wanneer de loterij valt, dan zullen we rijk zijn. Of wanneer iemand eindelijk eens ons unieke talent ziet en ons een vet contract aanbiedt. Wat een onzin. Je kunt miljonair worden zonder veel geld te krijgen of te verdienen. Er is eigenlijk maar één manier.

Ik las de laatste jaren heel wat boeken over geld. Of zoals het door uitgevers tegenwoordig wordt genoemd: personal finance. Een Amerikaanse term voor alles wat met persoonlijke geldzaken te maken heeft. Sommige boeken legde ik al na twee hoofdstukken weg. Saai. Voorspelbaar. Vaak ook: vaag! Of ze hadden gouden beloftes die niet uitkwamen. Dat gevaar dreigt vooral bij Amerikaanse boeken. Nederlandse boeken zijn wat dat betreft gewoon wat nuchterder.

Lees ook: Deze geldboeken veranderden mijn leven

Toen er een boek uitkwam met de titel ‘Miljonair met een gewone baan’ moest ik die hebben, natuurlijk. Ondertitel: ‘Stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk.’ Dat was nou echt iets voor mij. Geen vaag gelul, maar gewoon concrete handvatten. Die verwachting maakte het boek van econoom Oeds-Jan Postma helemaal waar. Hij heeft altijd een goede baan gehad met dito salaris, maar ontving nooit een topsalaris. Toch werd hij twee jaar geleden officieel miljonair. In het boek legt hij precies uit. Ik geloof dat zijn methode van nadenken over inkomsten uitgaven, structureel sparen en beleggen, de enige manier is die écht werkt.

Wij raakten hier thuis flink door geïnspireerd. We proberen net zo bewust met geld te gaan als Oeds-Jan. We beleggen in indexfondsen, net als hij doet. We denken natuurlijk nog zelf wel na, want iedere situatie is anders. Maar zijn boek heeft ons wel aan het denken gezet. Je kunt wel blijven wachten tot er een jute zak met 1 miljoen euro in briefjes van 50 euro, naast je op de bank ploft. Dat gaat gewoon niet gebeuren. Dus neem je leven in eigen hand en werk iedere dag aan een financieel onbezorgde toekomst.

Meer lezen over Oeds-Jan en zijn manier om met een heel normaal inkomen toch miljonair te worden. Check zijn verhaal in het FD.

Share

One Ping

 1. Pingback: Best gelezen stukken van deze week -

7 Comments

 1. Jeanine Reply

  Lijkt me een interessant boek. Ik ben onlangs begonnen met beleggen en heb al zoveel meer rendement behaalt als door middel van sparen bij mijn bank!

 2. Fred Reply

  Beste Renee,

  Je zult niet verrast zijn dat ik het niet met je eens ben dat deze methode de enige manier is om miljonair te worden 🙂 Wij zijn nu nog geen miljonair, maar over 29 jaar wel en dik ook. Hiervoor namen we 3 stappen en nu zijn we klaar:

  1. Volledig aflossen hypotheek eigen woning
  2. Op overwaarde eigen woning twee nieuwe (hypotheekvrije) appartementen kopen en verhuren
  3. Op overwaarde twee verhuurappartementen twee nieuwe appartementen kopen en verhuren

  Waarde vier appartementen anno 2018: 800k. Waarde over 29 jaar: ca. 1,5 tot 2 miljoen euro. Klaar is Kees.

 3. Richard Reply

  Beste Bart,

  Ik raad je aan om te beleggen in indexfondsen. Er zijn hier meerdere boeken over geschreven, maar het boek van Oeds Jan Postma is wel een hele praktische daarvoor. Met indexfondsen beleg je dus echt voor de lange termijn, met een gemiddeld rendement van ongeveer 8 tot 10% per jaar, waarbij je je inleg dus iedere 10 jaar gemiddeld verdubbelt. Het is ook nog eens zeer passief. Ik laat het allemaal automatisch lopen, zodat ik een stok achter de deur heb dat dat geld ook iedere maand daadwerkelijk belegt wordt. Ik raad je dus aan zijn boek hierover te lezen.

  Een andere tip die nog aan te raden is, is het nemen van zonnepanelen (als je dak daarvoor geschikt is). Laten we zeggen dat je per saldo 4500 euro betaalt hiervoor, en je verdient ze binnen 5 jaar terug,, dan pak je een rendement van 900 per jaar, Stel nou dat je dat geld dan ook weer in indexfondsen stopt, dan gaat het aardig aantikken.

  De tip van Fred om vastgoed te kopen is natuurlijk ook een goede, maar dan moet je wel goed weten waar je mee bezig bent. Mocht je hier meer over willen leren dan is het boek rich dad poor dad wel een goede, en ook wel de meest geadviseerde door mensen die zelf miljonair zijn geworden met vastgoed in mijn ervaring, al is het maar om te leren onderscheidt te maken tussen assets en liabilities (activa en passiva).

  Maar begin met stap 1 en en eventueel daarna stap 2 zou ik zeggen. Vooral stap 1 kan je binnen een paar dagen geregeld hebben, waardoor je nu dus nooit meer een geldig excuus hebt om het niet gedaan te hebben. Kennis is niet macht. Executie van kennis is macht.

  Groet,

  Richard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *