Miljonair worden? Dit is de enige manier die écht werkt

Wanneer de loterij valt, dan zullen we rijk zijn. Of wanneer iemand eindelijk eens ons unieke talent ziet en ons een vet contract aanbiedt. Wat een onzin. Je kunt miljonair worden zonder veel geld te krijgen of te verdienen. Er is eigenlijk maar één manier.

Ik las de laatste jaren heel wat boeken over geld. Of zoals het door uitgevers tegenwoordig wordt genoemd: personal finance. Een Amerikaanse term voor alles wat met persoonlijke geldzaken te maken heeft. Sommige boeken legde ik al na twee hoofdstukken weg. Saai. Voorspelbaar. Vaak ook: vaag! Of ze hadden gouden beloftes die niet uitkwamen. Dat gevaar dreigt vooral bij Amerikaanse boeken. Nederlandse boeken zijn wat dat betreft gewoon wat nuchterder.

Lees ook: Deze geldboeken veranderden mijn leven


Toen er een boek uitkwam met de titel ‘Miljonair met een gewone baan’ moest ik die hebben, natuurlijk. Ondertitel: ‘Stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk.’ Dat was nou echt iets voor mij. Geen vaag gelul, maar gewoon concrete handvatten. Die verwachting maakte het boek van econoom Oeds-Jan Postma helemaal waar. Hij heeft altijd een goede baan gehad met dito salaris, maar ontving nooit een topsalaris. Toch werd hij twee jaar geleden officieel miljonair. In het boek legt hij precies uit. Ik geloof dat zijn methode van nadenken over inkomsten uitgaven, structureel sparen en beleggen, de enige manier is die écht werkt.

Wij raakten hier thuis flink door geïnspireerd. We proberen net zo bewust met geld te gaan als Oeds-Jan. We beleggen in indexfondsen, net als hij doet. We denken natuurlijk nog zelf wel na, want iedere situatie is anders. Maar zijn boek heeft ons wel aan het denken gezet. Je kunt wel blijven wachten tot er een jute zak met 1 miljoen euro in briefjes van 50 euro, naast je op de bank ploft. Dat gaat gewoon niet gebeuren. Dus neem je leven in eigen hand en werk iedere dag aan een financieel onbezorgde toekomst.

Meer lezen over Oeds-Jan en zijn manier om met een heel normaal inkomen toch miljonair te worden. Check zijn verhaal in het FD.