Dit zijn écht de kosten om je kind te laten studeren

Wat kost het om je kind te laten studeren? Enig idee? Wij zochten het precies voor je uit. Zodat je alvast kunt gaan sparen.

Door Esmée

Mijn studententijd ligt inmiddels een paar jaar achter mij, maar ik weet nog heel precies hoe mijn ouders hiermee omgingen. Om te beginnen hadden ze vanaf mijn geboorte een extra spaarrekening voor mij en mij zus, voor het geval wij ooit konden, mochten en wilden gaan studeren. Hoppa, tip 1! Begin op tijd met sparen! Maar hoeveel dan? Het is handig om van te voren een idee te hebben van wat het allemaal gaat kosten. Zo kun je nu al een plan maken om dat geld bij elkaar te krijgen.

Collegegeld


Maak je borst maar nat, want collegegeld is de grootste kostenpost, namelijk €2143,- per studiejaar. Dit zijn actuele prijzen. Kun je dit niet in één keer neertellen straks voor je kind of meerdere kinderen? Dan kun je het ook per maand betalen. Dit komt neer op ca. €178,58 euro per maand. Er zijn opleidingen die goedkoper zijn. Zo betaal je voor sommige opleidingen het eerste jaar maar de helft van de prijs en krijg je bijvoorbeeld voor lerarenopleidingen extra korting gedurende de eerste twee studiejaren. Laat die korting een meevaller zijn, en houd daar in je spaarplan vooral geen rekening mee.

Op kamers

Uit een studentenonderzoek van Nibud is gebleken dat op kamers gaan ongeveer 1044 euro per maand kost. Hierbij zijn kosten als kamerhuur, boodschappen, aanschaf van studieboeken, kleedgeld en uitgaansgelegenheden meegerekend. Nu betekent dit uiteraard niet dat jij als ouder hiervoor op hoeft te draaien. Ik had bijvoorbeeld zelf de afspraak met mijn ouders dat zij mijn collegegeld betaalden en een maandelijke bijdrage gaven van ongeveer 200 euro per maand. Het is helemaal niet gek om een maandelijkse bijdrage te geven in plaats van alles volledig te financieren. Uit hetzelfde studentenonderzoek bleek dat studenten gemiddeld 216 euro per maand van hun ouders krijgen als ze uitwonend zijn. De rest betalen ze zelf. Ik had naast mijn studie nog genoeg tijd om ongeveer 2-3 dagen te werken, dus dat deed ik ook om de rest te kunnen betalen. Gemiddeld werkt ongeveer 70% van de studenten naast de studie en werken zij gemiddeld 17 uur per week. Heeft je kind deze tijd niet, dan bestaat er gelukkig nog zoiets als een studentenlening.

LEES OOK: “Ik ga mijn studieschuld aflossen door te beleggen

Bijzondere kosten

Het is verstandig om er rekening mee te houden dat de kans bestaat dat je kind niet netjes binnen het voorgeschreven aantal jaren afstudeert. Het kan zomaar zijn dat hij of zij er een jaartje langer over doet, waar je gewoon weer een extra jaar collegegeld voor betaalt. Zorg dus dat je niet exact bijvoorbeeld 6500 euro spaart voor de drie jaar die voor de studie staat, waarna er geen ruimte meer is voor een extra jaar. Daarnaast kan het zo zijn dat je kind in het buitenland wilt studeren. Nu moet je zelf bepalen of dit financieel haalbaar is. Check hiervoor de site van het VSB Fonds. Hier kun je per land zien wat de kosten per maand zijn om op verschillende plekken te leven en hoeveel een studiejaar gemiddeld kost in dit land. 

Ter afsluiting nog een bonustipje om extra te besparen van mij als voormalig student. Als student kun je heel veel korting krijgen bij verschillende uitgaven. Denk hierbij aan een studentenbankrekening, waar je geen geld voor betaalt. Je kunt ook veel korting krijgen op vertoon van je studentenpas, zoals bij veel musea (ook in het buitenland!) en sportscholen, maar ook wanneer je een nieuwe laptop nodig hebt. Check dus bij veel uitgaven of er een speciaal tarief bestaat voor studenten, want dit kan je een hoop geld besparen. Deze besparingen liggen wellicht wat meer bij je kids dan bij jou, maar breng ze hiervan op de hoogte wanneer ze dit niet weten. Zo verlaag je de kans op een torenhoge studieschuld nog wat verder.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: