sparen, goede voornemens, januari, geld, financien, beter, veranderingen, tips, tricks, porterenee, peaks

Deze 12 mini-stapjes boosten je financiën

Kleine beetjes helpen écht. Deze 12 mini-veranderingen hervormen je financien. En helpen je beetje bij beetje rijker te worden.

1 We want more!

Misschien is 2019 wel een mooi jaar voor een loonsverhoging. Bedenk eens of dit een goed moment is voor jou. Wanneer werd je salaris voor het laatst verhoogd? Heb je er de laatste tijd verantwoordelijkheden bij gekregen op je werk? Ik zeg niet: vraag er altijd om. Ik zeg wel: sta erbij stil dat het een optie is. Vraag jezelf eerlijk af of je vindt dat je er recht op hebt. En dat is iets anders dan of je het zou willen, want ja, dan is het antwoord natuurlijk altijd ja!

2 Klein-geld-potje

Een leeg potje Nutella? Effe afwassen en perfect om kleingeld in te bewaren. Zet ‘m in je keuken of op een blokje in je hal. Zodra je kleingeld in je portemonnee hebt, gooi je de muntjes in dat potje. Al die kleine centjes bij elkaar kunnen een lekkere toevoeging aan je spaargeld worden. En hoe leuk is het om ermee naar de bank te gaan, het door zo’n automaat te gooien en het saldo bijgeschreven te zien worden op je rekening? Je waant je even terug in de 90’s.

3 Begin met Peaken

Ik begon een dik half jaar geleden met Peaks. Dat is een supertof vormgegeven en heel laagdrempelige app om te beleggen. Het leuke eraan vind ik dat je met kleine bedragen langzamerhand toch aardig wat geld wegzet. Ik begon met een inleg van één euro per dag en zit nu op twee euro per dag. Meer over hoe je je inleg verdubbelt, schreef ik voor de blog van Peaks. Check dat hier. Als je bij Rabobank zit, kun je ook aankopen naar boven laten afronden. Dus bijvoorbeeld je doet boodschappen voor 23,20 euro, dan gaat er 80 cent automatisch naar je Peaks account. Bij mij staat er in totaal nu zo’n honderd euro. Geld dat ik geen seconde gemist heb. Dus check die app. Het is een toffe manier om te ontdekken wat beleggen is en hoe het werkt (je kunt er ook alles over beleggen leren op hun eigen blog).

4 Smile, you’re on camera!

Bonnetje bewaren. Het is zo simpel en toch heb ik het zo lang niet gedaan. Zeker als zzp’er is dat geld weggooien maar ook als loondienstenaar (is dat een woord?). Garantie, kosten terugvragen van je baas of ze aftrekken van je belasting. Dat lukt niet meer wanneer de bon foetsie is.  Ik heb mijn leven inmiddels gebeterd. Ik heb op mijn telefoon CamScanner gezet, een app waarmee je een foto van de bon maakt. Hij slaat de afbeelding, als je dat wilt, netjes op als een pdf. Nu is het dus een kwestie van fotootje maken en weg met die bonnetjes. Mijn portemonnee is nog nooit zo dun geweest. En nu is dat dus iets positiefs. 

5 Pardon? Hoeveel?

Och, boodschappen zijn killing. Zoveel mensen en gezinnen geven hier veel meer aan uit dan ze denken of zouden willen. Kijk eens op je rekening en reken uit op wat je afgelopen jaar per maand uitgegeven hebt aan boodschappen. Dat is schrikken, wedden? Probeer het dit jaar eens met een budget. Hoeveel? Dat kun je uitrekenen op de site van het Nibud, superhandig. Door te besparen op boodschappen kun je echt financieel een grote slag slaan.

6 Vanzelf sparen


Kleine moeite, groot plezier. Stel een geautomatiseerde spaaropdracht in bij je bank. Kost je letterlijk één minuut. Het bedrag? Maakt me niks uit. Al is het 50 euro per maand, het maakt niet uit. Het gaat erom dat je iets spaart. Dat niet je hele salaris iedere maand opgaat. 

7 Meer rente gezocht

Ik weet het, de rente is overal laag. Maar dat is geen reden om niet rond te kijken. Er zijn genoeg site waar je heel simpel kunt vergelijken. Bijvoorbeeld hier. En overstappen is ook niet meer zo lastig als het ooit was. Veel spaarrekeningen zijn gratis en kun je gewoon online openen. Even een handtekening via de post en klaar is Kees.

8 Dag onnodige abonnement

Je bloemenabonnement. Je broodabonnement. Je boodschappenbezorgabonnement (mooi galgje woord, trouwens). Kies een abonnement dat je hebt lopen waarvan je eigenlijk denkt: ik kan prima zonder, en zeg deze op. Gewoon om één vaste last te lozen. Feels good!

9 Alarm!

Ook zo’n simpele manier om te besparen. Zet in je agenda, offline of online, wanneer je bepaalde financiële zaken moet regelen en laat een alarm afgaan wanneer het zover is. Bijvoorbeeld wanneer dat proefabonnement eindigt en over gaat in een betaald abonnement, waar je niet op zit te wachten. Of wanneer rekeningen betaald moeten worden, zodat je geen aanmaningskosten krijgt. Bespaar jezelf de onnodige kosten en doe daar wat leukers mee!

10 Wat eten we vandaag?

Een tijdje geleden las ik ergens dat gezinnen zo’n 15 gerechten per seizoen rouleren als avondeten. Ik had iedere week zo’n ruzie met mijn boodschappenlijstje. Wat moeten we nú weer eten? Dus maakte ik een lijstje met 15 gerechten die altijd goed zijn. Ik heb twee kleine kinderen en een vegetarische man, dus dat was best wel even puzzelen. Een heel seizoen rouleer ik met die gerechten. Tuurlijk, af en toe wel wat anders erbij, maar die 15 bleven de basis. Ieder kwartaal maak ik een nieuw lijstje met wat er dan in het seizoen is. Nooit meer inspiratieloos boven een boodschappenlijstje zitten peinzen. Het scheelt geld, doordat ik weet wat ik wil hebben en waar ik dat goedkoop haal. Ik hoef nooit eten weg te gooien en kan een voorraadje inslaan van wat we eten. Blij mee.

11 Check, check, dubbelcheck

Download de app van je bank en check iedere dag effe je saldo en af- en bijschrijvingen checken. Ik doe dat en ik adviseer het iedereen. Je krijgt meer grip op je geld en hoeft je nooit af te vragen waar je geld deze maand weer naartoe is verdwenen. Of hoe het kan dat je geld op is, maar de maand nog niet voorbij. Al deze mini-veranderingen kosten je maar een paar minuten. Sommige zijn zelfs binnen een paar tellen gefikst. Voor mij hoef je ze niet te doen, doe het voor jezelf. Zodat jij je geld kunt gaan gebruiken voor dingen die je gelukkig maken.  

12 Doe 1% meer

Ik ben gek op alles met 1% verhogen. Dat is zo’n klein percentage dat je het amper door hebt, maar toch tikt het op langere termijn best aan. Dus: heb je schulden? Betaal vanaf nu 1% meer af. Heb je een hypotheek? Betaal dan iedere maand 1% meer af dan je verplicht bent. (Dat kun je bijvoorbeeld opsparen en aan het einde van het jaar in één klap overmaken.) Dus hup, met 1% verhogen die afbetalingen. Dat kan bijna altijd wel. 

Dit artikel is een samenwerking met Peaks. De inhoud is voor 100 %van mij.

Share

22 Comments

 1. Roos Reply

  Goede tips!
  Wij doen ze nu bijna allemaal (sinds vorig jaar januari zijn we ‘om’ en sparen zoveel we kunnen.
  Alleen peaks heb ik nog niet geprobeerd, ik ga me er verder in verdiepen, dank je wel!

  1. Mariska Reply

   Lees recensie op consumentenbond eens. Ik hou het op beleggen bij degiro.
   Wel interessant voor jongeren. Tot 23 jaar geen kosten

   1. Renee Lamboo Post author Reply

    Heb ik gelezen, Mariska. Volgens mij zeiden zij ook: prima om beleggen te leren kennen. Ik zeg ook niet: stop al je spaargeld in Peaks. Voor mij is het geld dan anders op was gegaan.

 2. Monica Reply

  Punt 5; daar ben ik heel goed in geworden! Pin een bedrag per week voor de boodschappen en daar moeten we (gezin van 5) mee doen. Ik red het er al een hele tijd mee. Als er geld over is stop ik dat in een potje en spaar dat op tot ik m’n weekbudget weer heb bereikt. Zo kan ik een keer ‘gratis’ boodschappen doen en extra sparen…

 3. Xander Reply

  Ik heb overal potjes voor.
  2 spaarrekeningen
  1 voor de auto
  1 voor de kleding
  1 voor vaste lasten
  1 voor boodschappen
  1 voor leuke dingen

  Ook geef ik mij zelf iedere week zakgeld.
  Alles wat overblijft iedere maand van mijn zakgeld/ boodschappen/ vaste lasten lossen we af op onze hypotheek.

  Veel boodschappen in de bonus kopen en ook grote hoeveelheden. In het begin kost het wat geld, maar op lange termijn bespaar je hier veel geld mee. Ook wil ik volgende week in Duitsland de grotere boodschappen gaan doen. (Met de auto van de zaak van mijn vriendin, kost ook geen brandstof ?).

 4. Manon Reply

  Goede tips! Hier nog een: http://www.voordeelmuis.nl. Daar kijk ik elke week welke van mijn favoriete producten waar in de aanbieding zijn. Tik in ‘frambozen’ en je hoeft niet meer te balen als je net € 1,- te veel hebt uitgegeven hieraan bij bijvoorbeeld de Hoogvliet, terwijl ze bij Jumbo in de aanbieding zijn 🙂

 5. J. Reply

  Voor mij is het Peaken, wat is dat leuk! Staat nu zo’n €330,00 op en vandaag stond de winst toch op €2,68….

  1. e. Reply

   Volgens mij ben ik op het “verkeerde” moment begonnen, ik heb ook rond de 300 euro gespaard maar wel in de -7 euro 🙁

   1. Kaspar Reply

    Beleggen, ook met kleine bedragen, doe je voor de lange termijn. Het is niet instant gratis geld ?

    Ik heb afgelopen jaar circa 10% ingeleverd op mijn beleggingen. En dit jaar alweer 2% in plus tot zover…

    Die plus is natuurlijk leuker! Maar uiteindelijk gaat het om de eindstand na x jaren.

 6. Kaspar Reply

  “Kijk eens op je rekening en reken uit op wat je afgelopen jaar per maand uitgegeven hebt aan boodschappen. Dat is schrikken, wedden?”

  Nope. Alleenstaand, en met 2 dagen in de week 2 kinderen. Zit op 250 euro per maand met de boodschappen. Onder wat het Nibud als minimum zegt als ik het een beetje goed uitreken.
  En: zuivel, eieren en groente voor het grootste deel biologisch. En veel is gewoon Albert Heijn. Bij slim inkopen is dat helemaal niet zo duur (en wel makkelijk, zit op 2 minuten lopen). Groenten voor groot deel in abonnementsvorm via lokale biologische tuinder. En trouw gebruiker van Scoupy. Veel cashback acties en soms een promotie pakket met nieuwe producten om te proberen voor weinig.

  1. Audrey Reply

   Ik snap die minimumnorm van het Nibud ook echt niet. Voor mij (2 samenwonende volwassenen) zou het op ruim 12 euro per dag komen. Maar echt no way dat we 360 euro aan boodschappen uitgeven. Zelf met verzorgingsartikelen en allerlei extra lekkers zitten we daar ver onder.

    1. Kaspar Reply

     Buiten de deur eten is geen onderdeel van deze norm. Dat valt ook meer onder uitjes, dan boodschappen…

     Volgens het Nibud is een alleenstaande (tussen de 14-50) minimaal tussen 6,5 en 7,25 euro kwijt aan voeding per dag (let wel: enkel voeding!! dus nog niet de verzorgingsartikelen etc.). Voor kinderen (afhankelijk van grootte gezin) rond de 5 euro.

     Voor mij zou dit dus heel ruim op 70 euro per week uitkomen. In de praktijk geef ik dus 250 euro per maand uit, maar dat is inclusief veel niet voedingsproducten (wasmiddel, toiletpapier, schoonmaakmiddelen). Puur voeding gok ik dat het maximaal 200 euro is. Dus 80 euro minder dan wat het Nibud als absoluut minimum beschrijft… En zou ik écht mijn best doen dan zou ik de kosten van de boodschappen nog wel verder omlaag kunnen krijgen en alsnog gezond (maar niet altijd heel lekker – en ik hou van lekker koken en lekker eten!) kunnen eten… En als ik vervolgens óók nog eens niet zou kijken naar duurzaamheid (zou er niet aan denken dat niet te doen, maar puur voor de cijfers even), dan kan ik de kosten van de boodschappen misschien zelfs wel halveren!

     Dus deze cijfers van het Nibud komen op mij ook als tamelijk onzinnig over…

 7. Sabine Reply

  Wat een super handige tip: 15 gerechten per seizoen. Ik ga dat eens proberen, want ik worstel vaak met de vraag ‘wat eten we vandaag?’
  Peaken klinkt ook makkelijk, laagdrempelig. Schrijf je daar nog een keer een uitgebreider stuk over, ben wel erg benieuwd namelijk.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hier ook Debby. Mijn man eet geen vlees meer, wij ook zo min mogelijk. En met kleine kids is dat best lastig. Sinds we het zo doen, gaat het moeiteloos. Superfijn. Succes ermee 🙂

 8. Selina Reply

  Nog een goede tip mbt tip 10, wij gebruiken al een hele tijd de app ‘My CookBook’, daarin kun je op allerlei manieren recepten importeren. (dus van de albert heijn website, maar ook van blogs of andere receptensites). Als wij een weekmenu maken kijken we altijd even in die app welke recepten we allemaal hebben opgeslagen en waar we weer eens zin in hebben. Maken we een keer iets nieuws (dat doen we ook nog vaak genoeg), en vinden we het allebei superlekker, dan zetten we dat recept er ook in. Van lekkere recepten in kookboeken maak ik een foto, en die kun je dan ook weer in My CookBook zetten.

  Het scheelt echt superveel nadenk-tijd! En je kunt dan ook makkelijk kijken of je alles een beetje kunt afwisselen (wij kijken altijd naar zoveel mogelijk vega 1-2x per week vlees en rijst-aardappels-noedels-pasta afgewisseld), en welke ingrediënten er bijvoorbeeld in de aanbieding zijn.

  1. Kaspar Reply

   Ook een tip qua koken: kijk wat je nog in de kast hebt staan, en vooral ook wat eventueel richting einde houdbaarheid gaat…. Niks is duurder dan duurbetaald voedsel weggooien omdat het bedorven geraakt is! (Plus het is weinig duurzaam: voedselverspilling).

 9. Maaike Reply

  Ik heb tip 3 opgevolgd en me aangemeld voor Peaks. Leuke app voor beleggen met wisselgeld.

  Wie dat ook doet, kan via mijn code MAAIKJA7C tien euro cadeau krijgen. En ik ook 🙂 Gebruik de code wel binnen 48 uur na je aanmelding. Ik kan 10 mensen met deze code blij maken…

  In het kader van alle kleine beetjes helpen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *