wetenschappelijk onderbouwde tips voor sparen

Deze 5 wetenschappelijk bewezen trucs helpen je meer sparen

Beter, meer en langer sparen?

Deze 5 wetenschappelijk onderbouwde trucjes helpen je erbij. En als de professoren het zeggen, dan moét het wel waar zijn

Haal je kleine doelen eerst
Zeker als je spaart om schulden af te lossen, is dit een goede tip. Je zou zeggen: los eerst de schuld af met de hoogste rente. Logisch, toch? Uit onderzoek blijkt dat dat niet de manier is die het beste werkt om de spaarder gemotiveerd te houden. Het beste is om eerst de kleinste schuld af te lossen. Dit geeft je het gevoel dat je vrij snel doelen haalt en echt vooruitgang ziet. Geen schulden maar sparen? Dan werkt het hetzelfde. Spaar eerst het kleinste doel bij elkaar. Heb je alleen een groter doel? Breek je doel dan op in kleine stukjes. Wij sparen bijvoorbeeld voor het opknappen van ons nieuwe huis. We hebben uitgerekend wat dat per kamer ongeveer gaat kosten. En we sparen het bedrag nu kamer voor kamer bij elkaar. De wc eerst, keuken al laatst 🙂

sparen, spaartips, spaartrucs, trucs, tricks, tips, sparen, spaargeld

Op het matje, jij
Een van de belangrijkste redenen dat sparen niet lukt, is dat mensen de motivatie verliezen. Dean Karlan, een economie professor aan de Yale University, ontwikkelde wat hij noemt de ‘commitment contract.’ Vrij vertaald: toewijdingscontract. Het is een contract dat je zelf opstelt. Dit is hoe het werkt: je schrijft een positief en realistisch spaardoel op. Daarbij schrijf je ook wat er gebeurt als je dat doel niet haalt. Laat dat nu net iets zijn, wat je echt niet wilt. Bijvoorbeeld: broccoli eten terwijl je dat supersmerig vindt, griezelen in een spookhuis terwijl je doodsbang bent. Het hoeft geen echte straf te zijn, maar wel iets waar je minder blij van wordt. Dat contract deel je met je partner of een vriend(in). Haal je je spaardoel niet? Dan is het D-Day. Met een knipoog, natuurlijk. Het geeft je extra motivatie om vol te houden, wat anders…

Maak sparen zo makkelijk mogelijk
Amerikaanse gedragseconomen concludeerden dat mensen die geautomatiseerd sparen, meer sparen dan mensen die dat niet zo in hebben gesteld. “Als mensen actief moeten nadenken over sparen en daar ook een handeling voor uit moeten voeren, is de kans kleiner dat ze het ook echt doen,” zei professor Benartzi over zijn onderzoek. Automatisch sparen kan ook wanneer je spaarrekening bij een andere bank is dan je betaalrekening. Gewoon een automatische incasso instellen, zoals je dat ook bij een terugkerende rekening zou doen. Alleen betaal je nu niet iemand anders, maar jezelf. En dat is zoveel leuker.

Denken aan jezelf als een oudje
Sparen heeft alles te maken met onze toekomst. Door nu niet alles op te maken, maar te sparen, heb je geld voor later.

Maar dat ‘later’ is zo’n ver-van-mijn-bed-show, vaak. Uit onderzoek blijkt dat we sparen moeilijker vinden als het doel langer op zich laat wachten. Dus: sparen voor een weekendje weg gaat wel. Maar sparen voor je pensioen: dat is al een stuk lastiger. Uit hersenonderzoek blijkt dat we net zoveel empathie ervaren wanneer we denken aan onszelf in de verre toekomst, als wanneer we denken aan een vreemde. Bizar, toch? Wat doe je daar nu aan? Dat hebben ze natuurlijk óók onderzocht. Om deze spaarvalkuil uit de weg te ruimen, moeten we meer sympathie krijgen voor onszelf in de toekomst. In een Amerikaans onderzoek werden studenten opgedeeld in 2 groepen. De ene groep kreeg een foto te zien van hoe of zij er over 50 jaar oud zou zien. Grijs, rimpels, alles erop en eraan. De andere groep kreeg zo’n foto niet te zien. Daarna moesten ze aangeven hoeveel ze van plan waren te sparen voor hun pensioen. De groep die de foto had gezien, wilde gemiddeld 30% meer sparen. Volgens de onderzoekers omdat ze meer gevoel hadden gekregen bij hun toekomst. Je kunt zo’n foto van jezelf maken met de app AgingBooth. Wat bijna even goed blijkt te werken, is visualisatie. Dus je ogen dicht doen en voor je zien hoe je leven er over tig jaar uit zal zien. Hoe jij eruit ziet, je partner, je kinderen, je huis. Dat iedere dag even doen helpt je om de noodzaak te voelen om andere financiele keuzes te maken. En ja, dus meer, beter en langer te sparen.

Trakteer jezelf 
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar uit onderzoek blijkt dat jezelf af en toe trakteren op iets waar je blij van wordt, ervoor zorgt dat je sparen langer volhoudt. Misschien haalde je voorheen iedere dag koffie bij de Starbucks en ben je daarmee gestopt om te kunnen sparen. Op zich een goed idee, maar helemaal nooit meer koffie mogen halen van jezelf, voelt als een straf. Beter ga je van 5 dagen in de week dure koffie, naar één keer per week. Op maandag bijvoorbeeld, wanneer de nieuwe week begint. Zo bespaar je geld om dit te kunnen sparen, maar blijf je ook genieten van waar je happy van wordt.

Share

8 Comments

 1. Lykke Reply

  Met die doelen in kleine stukjes klinkt logisch en zal voor veel mensen vast goed werken. Maar wij sparen ook voor een opgeknapt huis en gaan daarbij meer uit van prioriteiten, dan van kleinste bedrag. Zo was de keuken bij ons echt dramatisch. Het was wel werkbaar, maar het was zo oud en gammel. En wij houden van koken, dus die keuken was een doorn in ons oog. Die hebben we dan ook als eerste aangepakt. De wc daarentegen heeft een likje verf gekregen en moet het nog wat jaren volhouden. Zolang het werkt en schoon te houden is, interesseert het mij niet zoveel hoe die eruit ziet. Dus ergenis kan ook een goede motivator zijn om te sparen 😉

 2. TheMoneyMindset Reply

  Vooral dat automatisch overboeken naar de spaarrekening kan erg goed werken. Dat “denken aan jezelf als oudje” lijkt mij niet overtuigend voor iemand die al moeite heeft om te sparen voor een klein doel met een kort termijn.

 3. Fred Reply

  Jeetje Renee, ik ga er even vanuit dat jouw doelgroep toch echt wel een beetje zelf kan nadenken?

  Dit soort posts voegen toch niks toe? Klein bier. Tuurlijk spaar je automatisch en los je schulden af. Hèhè. Maar dan begint het pas: investeer, koop aandelen, verhuurd vastgoed, een eigen onderneming!

  Ik vind deze post zo’n gekeutel in de marge.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Fred, niet iedereen is al zo ver hierin als jij. Jou hoef ik niets meer te ‘leren’. Veel anderen hebben hier echt nog wat aan, Fred.

  2. Mariëlle Reply

   Volgens mij is dit niet helemaal jouw website Fred, je kan beter zoeken naar blogs over écht beleggen, aandelen, financieel onafhankelijk worden en op je 50e met pensioen gaan. Porterenee is (mijns inziens) een laagdrempelige en toegankelijke website voor de mensen die willen beginnen met sparen en daarna meer uit hun spaargeld willen halen. Natuurlijk hoort beleggen daar ook bij, maar voor lang niet iedereen met als doel om te kunnen “rentenieren”. De doelgroep is toch meer vrouwen (en een handjevol mannen) van rond de 30-40 met een drukke baan en jong gezin die bewust (willen) zijn van het geld dat ze uitgeven. Vandaar ook de vlogs over het dagelijks leven van Renée en haar gezin of een blog over het gebruik van de app Peaks, dat zou jou allemaal toch helemaal niet moeten interesseren. Oh en de “Waar doet ze het van?” artikelen worden voor de Flair geschreven, dat zegt toch ook genoeg over de doelgroep? Of lees je dat tijdschrift ook? 😉

 4. Kirsten Reply

  Bij het kopje ” denken aan jezelf als een oudje” hierin wordt beschreven:

  “Uit onderzoek blijkt dat we sparen moeilijker vinden als het doel langer op zich laat wachten.” nu vraag ik mij af welk onderzoek dit is, daarnaast vraag ik mij ook af welk hersenonderzoek is gebruikt, bij het volgende stukje: “Uit hersenonderzoek blijkt dat we net zoveel empathie ervaren wanneer we denken aan onszelf in de verre toekomst, als wanneer we denken aan een vreemde.”

  ik hoor graag welke bronnen hiervoor zijn gebruikt.

  Groetjes Kirsten

 5. Reekje Reply

  Ik bespaar nu al een aantal maanden op de latte-factor: neem van huis lekkere koffie of thee mee in milieuvriendelijke herbruikbare beker. Heerlijk om tijdens autorit naar eerste cliënt te nuttigen. En vaker dure lunches vervangen door goed brood vd bakker en lekker vers beleg. Mag wat kosten maar is aanzienlijk goedkoper als ik het zelf klaarmaak. Bespaar aardig wat euro’s per week / maand hierdoor. En… beter voor de lijn 😉 Wel 1x per maand lekker lunchen met vrienden of zakenrelaties als beloning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *