Dit is het bedrag dat Nederland gemiddeld spaart

De spaarrente is dan wel historisch laag. Toch sparen we als een malle. Zo blijkt uit de cijfers. Benieuwd hoe jij het doet in vergelijking met de rest van Nederland?

Door Saskia

De een zet elke maand een vast bedrag opzij. De ander spaart wanneer en hoeveel het uitkomt. En sommigen lukt het helemaal niet om te sparen. Zoveel mensen, zoveel financiën. Toch zetten we elk jaar weer meer geld opzij. Nederlandse gezinnen sparen relatief veel. Wat sparen we gemiddeld in Nederland?

Miljoenen op de bank

Dit jaar hebben we met z’n allen al €397.276 miljoen aan spaargeld. Begin vorig jaar was dit €369.496 miljoen. En 5 jaar geleden was het €335.418 miljoen. Elk jaar sparen we een beetje meer. Mijn vader zegt altijd: “Wie gek is met zichzelf, die spaart.” Sparen is mij dus met de paplepel ingegoten. Maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn altijd mensen die niks tot weinig sparen, en een groep die ontzettend veel geld op de bank heeft staan.

Hoeveel spaargeld heb jij?

Volgens het CBS heeft een Nederlands huishouden gemiddeld zo’n €40.000 tot €45.000 aan bank- en spaartegoeden. Dat klinkt als veel geld. Maar bedenk je dat die kleine groep mensen die héél veel spaargeld heeft dit gemiddeld flink omhoog trekt. Slechts 25% van de Nederlandse huishoudens heeft meer dan €39.000 en nog eens 25% heeft €3.000 of minder op de bank staan. Het gemiddelde is dus behoorlijk scheef verdeeld. Daarom is er de mediaan. Dit is het middelste getal. En die ligt een stuk lager. De mediaan in 2021 is €13.900. Dat wil zeggen, 50% van de Nederlanders heeft minder dan €13.900 spaargeld en 50% heeft een hoger spaarsaldo.

Wel of niet sparen?

Het Nederlandse huishouden. Nogal een breed begrip. Je kunt drie kinderen, een hond en een koophuis hebben. Of je bent single en je huurt. Hoeveel je elke maand opzij kunt zetten, hangt van veel zaken af. Daarom heeft het Nibud onderzoek gedaan naar het spaargeld van een gezin. Gemiddeld heeft een gezin met twee kinderen, een koophuis en een netto inkomen van €3.000 per maand zo’n €28.000 aan spaargeld. Hierbij kijkt het Nibud alleen naar gezinnen mét spaargeld. Uit een ander onderzoek blijkt namelijk dat 20% van de huishoudens geen tot nauwelijks spaargeld heeft. En dat nog eens 20% minder dan €2.000 aan financiële buffer heeft. Deze cijfers trekken die €28.000 dus behoorlijk omlaag.

Hoeveel zetten we gemiddeld per maand opzij?

Ongeveer 85% van de Nederlanders spaart, wat betekent dat 15% helemaal niet spaart. Zet je elke maand een vast bedrag opzij? Dan spaar je gemiddeld meer dan wanneer je onregelmatig spaart. Toch zijn er veel mensen die alleen geld opzij zetten als ze geld over hebben. De ene maand is dit €100 en de volgende keer €300. Hoeveel iemand spaart wisselt dan behoorlijk. Zo blijkt uit de cijfers dat 40% van de Nederlanders niet met regelmaat spaart. De mensen die wel een vast bedrag sparen, zetten gemiddeld €216 per maand opzij.

Hoeveel moet je sparen?

Veel mensen vragen zich af hoeveel spaargeld ze moeten hebben. Ik zou zeggen: je hebt nooit genoeg. Toch is er wel een soort van richtlijn. Een streven. Het Nibud zegt dat je eigenlijk elke maand 10% van je netto inkomen opzij zou moeten zetten. Elke maand een vast bedrag sparen zorgt ervoor dat je minder snel financiële problemen krijgt. Maar die 10% is niet voor iedereen haalbaar. Gemiddeld sparen Nederlanders zo’n 6,5% van hun netto loon. Een stuk minder dan die 10% dus. Maar dit is weer een gemiddelde. Er zijn altijd mensen die niks tot weinig sparen, en mensen die (veel) meer dan die 10% sparen. De mensen die wél sparen, zetten gemiddeld 9% van het netto loon opzij. Toch heeft 40% van de huishoudens te weinig spaargeld. Als buffer heeft een gezin met twee kinderen zo’n €5.000 spaargeld nodig om financiële tegenvallers op te kunnen vangen.

CHECK OOK:  Hoeveel AOW krijg jij eigenlijk straks?

Hoe zit het met jouw spaargeld? Kom je boven het gemiddelde uit? Of hou je aan het eind van de maand niks over om op je spaarrekening te zetten, maar wil je wel graag meer sparen? Laat je vooral niet afschrikken door deze cijfers. Zie het als motivatie om je eigen spaardoel te bepalen. Hoeveel wil je volgend jaar, over 5 jaar of over 10 jaar op je bank hebben staan?

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.