Dubbele vaste lasten. Heb jij ze ook?

Een dubbele verzekering. Een lidmaatschap van de ANWB terwijl pechhulp al bij je autoverzekering in zit. Heel veel mensen hebben dubbele vaste lasten. En vandaag ontdekte ik: ik ook. Superzonde.

Het moest in de gauwigheid gebeuren. We zaten al bij de notaris om tekenen voor ons nieuwe huis, toen hij vroeg: Ppstalverzekering en inboedelverzekering heb je geregeld? Ik knikte. Mijn man keek me aan zo van: ‘Oh, is dat zo?’ Ik knikte terug van: ‘Komt goed.’ Hij kende mij en mijn chaotische aard goed genoeg om te weten dat ik dat helemaal niet geregeld had. Toen we een half uur later en een huis rijker buiten stonden, zei ik meteen: ‘Oeps, even met de verzekeraar bellen.’

Lees ook: Deze geldboeken veranderden alles voor mijIk googelde naar de goedkoopste en sloot meteen af. Ik was veel te bang dat net nú mijn nieuwe huis af zou branden, terwijl ik onverzekerd was. Wat ik vergat is dat we al een inboedel- en opstalverzekering hadden lopen, bij een andere verzekeraar. Wat ik had moeten doen was even rustig hun contactgegevens opzoeken en ze bellen om een verhuizing door te geven. Het was de haast die me nekte, denk ik.

Pas vandaag, bijna een half jaar later, kwam ik erachter dat ik twee opstalverzekeringen en twee inboedelverzekeringen heb. Foutje, bedankt. Ik had één van de twee woonpakketten meteen in één keer voor een heel jaar betaald, de ander betaalde ik iedere maand in termijnen. Daardoor was het me nooit eerder opgevallen. Dus ja, ook ik heb nu een keer geld weggegooid. Zonde, balen. Geen enorm bedrag. Niet meer dan een paar tientjes. Maar hey, ik was er liever van uit eten gegaan.

Ik ben echt niet de enige met zulke dubbele vaste lasten. Verzekeringen staan – vermoed ik – op nummer één. Daar hebben we het minste zicht op. Daar vinden we ook geen klap aan en zien we als noodzakelijk kwaad. Afsluiten en niet meer naar omkijken. Ook ik maakte me hier dus schuldig aan. Nog zo’n veelvoorkomende dubbele vaste last: het anwb-lidmaatschap. Bij sommige autoverzekeringen zit pechhulp inbegrepen. Dan kun je, als je straks langs de weg staat, dus kiezen wie je belt. De één of de ander. Luxe positie, maar nogal zonde van je geld. Nu ben ik sowieso niet zo’n anwb-type. Ik heb iets te vaak 1,5 uur moeten wachten op een sleepwagen. Dus nu leg ik de verantwoordelijkheid om me te komen redden maar gewoon lekker goedkoop geheel bij mijn man neer.

De manier om dubbele vaste lasten te voorkomen is gewoon het ouderwetse excel-sheetje, vrees ik. Ik heb ‘m ook. Al je vaste kosten invullen en bijhouden. Iedere maand of eens in de drie maanden even de boel langslopen. Wat is er allemaal afgeschreven? Klopt dat met je overzichtje. Dan nog kan het gebeuren. Kijk maar naar mij. Ik met mijn grote mond over hoe je met geld om moet gaan. Één voordeel. Mijn zoontje is laatst bovenop mijn bril gaan zitten, waardoor één van de pootjes afbrak. Dat blijkt onder je inboedelverzekering te kunnen vallen. En laat ik er daar nou twee van hebben!

Lees ook: De 10 geboden van succesvol sparen

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.