Dubbele vaste lasten. Heb jij ze ook?

Een dubbele verzekering. Een lidmaatschap van de ANWB terwijl pechhulp al bij je autoverzekering in zit. Heel veel mensen hebben dubbele vaste lasten. En vandaag ontdekte ik: ik ook. Superzonde.

Het moest in de gauwigheid gebeuren. We zaten al bij de notaris om tekenen voor ons nieuwe huis, toen hij vroeg: Ppstalverzekering en inboedelverzekering heb je geregeld? Ik knikte. Mijn man keek me aan zo van: ‘Oh, is dat zo?’ Ik knikte terug van: ‘Komt goed.’ Hij kende mij en mijn chaotische aard goed genoeg om te weten dat ik dat helemaal niet geregeld had. Toen we een half uur later en een huis rijker buiten stonden, zei ik meteen: ‘Oeps, even met de verzekeraar bellen.’

Lees ook: Deze geldboeken veranderden alles voor mij

Ik googelde naar de goedkoopste en sloot meteen af. Ik was veel te bang dat net nú mijn nieuwe huis af zou branden, terwijl ik onverzekerd was. Wat ik vergat is dat we al een inboedel- en opstalverzekering hadden lopen, bij een andere verzekeraar. Wat ik had moeten doen was even rustig hun contactgegevens opzoeken en ze bellen om een verhuizing door te geven. Het was de haast die me nekte, denk ik.

Pas vandaag, bijna een half jaar later, kwam ik erachter dat ik twee opstalverzekeringen en twee inboedelverzekeringen heb. Foutje, bedankt. Ik had één van de twee woonpakketten meteen in één keer voor een heel jaar betaald, de ander betaalde ik iedere maand in termijnen. Daardoor was het me nooit eerder opgevallen. Dus ja, ook ik heb nu een keer geld weggegooid. Zonde, balen. Geen enorm bedrag. Niet meer dan een paar tientjes. Maar hey, ik was er liever van uit eten gegaan.

Ik ben echt niet de enige met zulke dubbele vaste lasten. Verzekeringen staan – vermoed ik – op nummer één. Daar hebben we het minste zicht op. Daar vinden we ook geen klap aan en zien we als noodzakelijk kwaad. Afsluiten en niet meer naar omkijken. Ook ik maakte me hier dus schuldig aan. Nog zo’n veelvoorkomende dubbele vaste last: het anwb-lidmaatschap. Bij sommige autoverzekeringen zit pechhulp inbegrepen. Dan kun je, als je straks langs de weg staat, dus kiezen wie je belt. De één of de ander. Luxe positie, maar nogal zonde van je geld. Nu ben ik sowieso niet zo’n anwb-type. Ik heb iets te vaak 1,5 uur moeten wachten op een sleepwagen. Dus nu leg ik de verantwoordelijkheid om me te komen redden maar gewoon lekker goedkoop geheel bij mijn man neer.

De manier om dubbele vaste lasten te voorkomen is gewoon het ouderwetse excel-sheetje, vrees ik. Ik heb ‘m ook. Al je vaste kosten invullen en bijhouden. Iedere maand of eens in de drie maanden even de boel langslopen. Wat is er allemaal afgeschreven? Klopt dat met je overzichtje. Dan nog kan het gebeuren. Kijk maar naar mij. Ik met mijn grote mond over hoe je met geld om moet gaan. Één voordeel. Mijn zoontje is laatst bovenop mijn bril gaan zitten, waardoor één van de pootjes afbrak. Dat blijkt onder je inboedelverzekering te kunnen vallen. En laat ik er daar nou twee van hebben!

Lees ook: De 10 geboden van succesvol sparen

9 Comments

 1. Marco de Heer Reply

  Ik gebruik note, iedere dag werk ik hem bij.
  Rekening, spaargeld, crowdfunding enz.
  Moet toegeven dat excel stuk makkelijker zal zijn nu moet ik veel rekenen maar ik heb geen verstand van excel helaas. Misschien toch eens in verdiepen.

  1. Hans Reply

   Kijk eens op http://www.wijzeringeldzaken.nl onder het hoofdje Geldzaken op orde staan beschrijvingen van digitale huishoudboekjes, zowel betaalde als gratis boekjes. Bijveel banken kun je ook je bankmutaties aan een categorie toewijzen. Ook dat kan inzicht geven. Het hoeft ddus niet in excel.

 2. Wendy Reply

  Hier wordt wekelijks de ‘begroting’ bijgewerkt in excel waardoor we goed zicht hebben op onze in- en uitgaven. Gelukkig geen dubbele lasten maar wel een fijn overzicht iedere keer.
  Leuke site trouwens, heb weer meer inspiratie gekregen om alles nog eens goed onder de loep te nemen en vooral meer te sparen ????

 3. Nikkie Reply

  Wij hebben een keer 3x pechhulp gehad. Bij de nieuwe auto, bij de auto verzekering en bij de anwb. Toen anwb kon pas na een jaar veranderd worden in een gewoon lidmaatschap. Echt zonde haha.

 4. dertigermetkids Reply

  wij hadden toen we t huis kochten 2 jr geleden wel 3 maanden dubbele verzekering. moest ook wel. we woonden in t oude huis, maar hadden t nieuwe al gekocht. ik mag niet werken in een huis wat niet veilig is :p dus eerst klussen en daarna pas verhuisd toen alles af was. (eerst keuring gastouderbureau en ggd en pas daarna mocht ik gaan werken uiteraard.. )
  3 maanden veel dubbele lasten.. energie, water, huur/hypotheek, extra boodschappen, vaker makkelijke maaltijden, extra eten voor alle hulp met klussen, dubbele verzekeringen etc. (en man geen overuren en paar werken vrij dus ook wat minder inkomen)

  maar toch weer eens nakijke allemaal. wil sowieso de auto verzekering afsluiten, wordt erg duur bij allsecur.. 35 ondertussen. kan iig bij anwb goedkoper omdat we daar gouden lid zijn

 5. Petje Reply

  Ik gebruik het huishoudboekje van AFAS.Dankzij het geweldige overzicht en het gebruik van budgetten besparen we veel.
  Het programma is gratis maar inmiddels gebruik ik de betaalde versie. aanrader

  1. Renee Post author Reply

   Heb ik jaren geleden eens geprobeerd. Toen vond ik het heel onoverzichtelijk. Kun je je uitgaven en inkomsten inmiddels al gratis in het programma laden vanuit internetbankieren? Of is dat alleen de betaalde versei?

   1. Petje Reply

    Ja zo doe ik het altijd al.
    De voordelen van de betaalde versie.
    Je kan onbeperkt rekeningen toevoegen.
    Budgetten per maand
    Per maand,kwartaal, jaar of een eigen periode selecteren rapporten maken en vergelijken
    Pensioen overzicht
    Als je werkgever AFAS gebruikt kan je loonstrook rechtstreeks ingeladen worden
    Gebruik van kasboek, bv contant geld wat je pint. -100 euro staat bij geldopname en daarna boek je +100 euro in je kasboek wat ik portemonnee heb genoemd.De verdere contanten uitgaven boek je dan in je kasboek portemonnee.Nu heb je overzicht waar de contanten aan uitgeven zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+