€100.000 sparen. We gaan het weer doen

Een paar jaar geleden spaarden mijn man en ik €100.000 bij elkaar. Afgelopen week besloten we: we gaan het nog een keer doen. €100.000 sparen. Maar nu nog sneller.

Ik postte dit afgelopen week op Instagram:

“Jaaaaa hoor. We gaan weer beginnen. We gaan beginnen aan het sparen/wegzetten van nog eens 100.000 euro. Dit deden we al eens een paar jaar geleden. Toen kostte het zo’n 4 jaar. Dat geld zit nu in ons huis, waardoor we niet van die hoge vaste lasten hebben. Geeft veel gevoel van vrijheid en nog altijd heel blij mee. We willen het dit keer sneller voor elkaar krijgen dan 4 jaar. Ja we zijn ambitieus. Het plan plus bijpassend Google Drive bestandje is al ontworpen. We hebben er allebei zoveel zin in. We hebben niet eens meer een concreet doel nodig om gemotiveerd te blijven. Dat zit er inmiddels zo ingebakken. We weten nog niet eens wat we met het geld gaan doen. Beleggen? Investeren in appartement voor de verhuur? Who knows. De weg erheen, het sparen zelf, vinden we al motiverend genoeg. Zo’n uitdaging waarvan je denkt: dat gaat nooit lukken. En dan toch zorgen dat het slaagt. Misschien zelfs nog iets sneller dan gepland. Dus dat betekent side hustlen, bewust uitgeven en maandelijks zoveel mogelijk inleggen. Maar net zo belangrijk: ook nog leuk leven dus gaan mijn man en ik vanmiddag samen naar de nieuwe Woody Allen kijken. Met een beetje een gevoel van opwinding in ons buik over dit nieuwe, krankzinnige plan.”

En ik kreeg veel reacties. Onder de post en in privé-berichtjes. Mensen die het motiverend vonden en ook een spaarplan op gingen zetten. Ook wel een paar reacties van mensen die het stom vonden. Dat we het plan überhaupt hadden en dat we het op socials delen. Tja, die heb je er altijd bij zitten. Daar laat ik me niet meer door tegenhouden. Omdat er zoveel reacties kwamen, besloot ik er ook een gewone blog over te schrijven. Ook om zo alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Zoals de volgende:

Waarom?
Die vraag kreeg ik helemaal niet, maar is wel goed om te beantwoorden. We merken dat ons lasten dalen. Ik heb steeds meer controle over mijn geld. We maken andere keuzes ook. Was ik vroeger een luxepaardje, ging ik afgelopen zomer kamperen in een tent met mijn gezin. En ik vond het nog leuk ook. Oké, weer thuis in mijn eigen bed slapen vond ik ook héél leuk. Maar toch. Ik heb de vibe van het consuminderen en gewoon ook minder uitgeven (maar toch fijn leven) goed te pakken. We doen steeds vaker externe klussen voor bijvoorbeeld banken en verzekeraars. We helpen ze met communicatie en met teksten. Daardoor is mijn inkomen gegroeid. Mijn man besloot te gaan freelancen, waardoor zijn inkomen ook omhoog is gegaan. We dachten: we kunnen dit extra geld wel uitgeven, maar dat willen we niet. We leven zo prima. Dus besloten we een spaardoel te stellen. Omdat we de €100.000 al eens eerder hadden aangetikt, was het bedrag snel bepaald. We gaan nog een keer die ton doen. 

Hoeveel zetten jullie per maand weg?
Dit is altijd een lastig onderwerp. Ik wil graag alle bedragen noemen en ben altijd groot voorstander van open en eerlijk over geld praten. Dat weten jullie inmiddels wel. Maar als ik nu bedragen noem, kan het anderen ook motiveren. Dan krijg ik reacties als: dat is voor mij niet haalbaar, dus laat maar. Het gaat niet om hoeveel je per maand wegzet of hoe lang je erover doet. Dat het plan er is en dat je ooit over die finish wilt gaan is veel belangrijker. Ook is onze situatie niet te vergelijken met die van iemand in loondienst. Wij hebben financieel veel grotere pieken en dalen. We bouwen geen pensioen op, zijn voor van alles niet verzekerd en betalen daar dus ook niet voor. Wel kan ik zeggen dat we er vorige keer 4 jaar over deden en dat we het nu sneller willen bereiken. We starten al met een spaarpotje van €15.000. Dat hebben we de laatste tijd beetje bij beetje bij elkaar geharkt. Dus dat is een fijn begin. Voor sommige mensen die minder te besteden hebben of hogere lasten hebben, kan €15.000 al een prachtig doel zijn. Wat het ook is, als je er maar echt voor gaat.

Waar laten jullie het geld?
Goeie vraag! Wij verdelen het over een ouderwetse spaarrekening met een (voor nu) redelijke spaarrente en beleggingen. De precieze verdeling moeten we nog bepalen. Die hangt ook een beetje af van wanneer we het geld gaan gebruiken. Daar zijn we nog niet uit. Gaan we het geld überhaupt gebruiken of laten we het op de beurs staan voor later? Als we het geld echt in gaan zetten ergens voor, bijvoorbeeld aflossen van onze hypotheek of aankoop van een appartement, dan is het wellicht handiger om het op een spaarrekening te zetten. Stel dat de beurs het net beroerd doet als jij je geld eraf wilt halen. Dat zou toch lullig zijn.

Wat doen jullie om het doel te bereiken?
Wat niet? Haha. Mijn man en ik zijn echt nerds, wat dit betreft. Als wij een doel stellen bijten we er ons echt in vast. Wanneer één van ons een factuur uitbetaald krijgt, roepen we meteen de ander erbij. Om te overleggen hoeveel van dat bedrag naar de spaarrekening kan. Mijn man belde mij gisteren nog op. Hij had een bedrag ontvangen van een factuur die al heel lang geleden uitgeschreven was. 800 euro ging het om. Hij had het geld in zijn hoofd al afgeschreven. Maar wat deed die geweldige man van mij toen hij het onverwacht toch ontving? Hij stortte het in trackers op de beurs. Ik ken genoeg mannen die er eerder kleding, een drone of een aanbetaling op een motor van hadden gedaan. Toch? 

We besparen waar we kunnen (boodschappen, interieur, kleding) maar op een fijne manier. Dus niet alsof we op een houtje moeten bijten. We gaan wel wat minder uit eten en koken vaker uitgebreid thuis. We geven geen geld uit waar niet goed over nagedacht is. We deden een auto weg. We wonen niet in een duur huis, zoals we zouden kunnen doen. En zo door. We doen het allemaal met een glimlach. Niemand lijdt eronder. Ons doel komt wel iedere maand dichterbij.

Verder houden we ons voortgang bij in een Excel-bestandje. Helemaal mooi gemaakt door mijn man. Telt vanzelf op, trekt af. Dat soort dingen. Dit bestandje werken we iedere maand aan het begin van de maand bij. En dan allebei glimmen omdat we voorlopen op ons doel.

Waarom ik dit met jullie deel? Misschien is dat nog een goede vraag om te beantwoorden. Omdat ik hoop dat het jullie enthousiast maakt. Niet perse om ook een ton te sparen, maar om een voor jou realistisch spaardoel te stellen. Als je dat haalt, voel je je zo trots. Het geeft veel vertrouwen in jezelf en (als je een partner hebt) in elkaar. Maar ook in de toekomst: als je nu van minder geld kan rondkomen, kan dat dus ook wanneer het financieel een keer tegenzit. Hoe lekker is het dan als je wat geld achter de hand hebt omdat je ook een krankzinnig spaardoel stelde en haalde?

Ik ben benieuwd naar jullie visie en vragen. Hebben jullie een spaardoel? Hoe werk je ernaar toe? Zijn er dingen die je nog van mij wilt weten hierover? Let me know.

En, spaarse!


39 Comments

 1. Msp Reply

  Ik vindt het heel motiverend om te lezen en ik doe gezellig met jullie mee alleen is mijn doel om 2000 euro in 2020 halen. Ik ben student dus dit is voor mij best een uitdaging maar dat maakt het leuk!

  Veel succes!

 2. Nathalie Schoon Reply

  In “hoeveel zetten jullie per maand weg?” staat, volgens mij een typo; je schrijft motiverend, terwijl je daar waarschijnlijk demotiverend bedoelde?

  Toch ben ik stiekem wel benieuwd om welk bedrag het gaat. Of meer; hoeveel procent van je totale maandinkomen het gemiddeld is? Ik begrijp dat jullie niet iedere maand hetzelfde inkomen hebben, maar misschien kun je een richtlijn geven?

  1. Kimberley Reply

   Vorige keer €100.000,- in 4 jaar (48 maanden); you can do the math wat je dan maandelijks weg moet zetten 😉

   Super tof dat jullie het weer gaan doen. Ik ben wel benieuwd of het echt zo motiverend werkt als je er nog geen concreet doel voor hebt. Maar ik kan me de kick wel voorstellen als je je berg geld elke maand ziet groeien.

   Ik ben benieuwd naar het Excel bestand, leeg uiteraard, maar inclusief formules en opbouw. Is het een idee om die als format te delen?

   1. Nathalie Schoon Reply

    Bijna 2000 euro per maand dus….. Dat is mijn salaris niet eens….. (en ik heb een hele normale baan….. en hele lage maandlasten….)

  2. Vera Reply

   100.000 euro in 4 jaar = 100.000 :12 :4 = 2.083 euro per maand. Of nog iets meer als je sneller dan 4 jaar klaar wil zijn.
   Dan is mijn gok dat het inkomen zeker 2 tot 3x dat bedrag zal zijn, maar ik snap dat iemand dat liever niet op internet zet.

 3. Maaike Reply

  Ons doel is over een paar jaar 2-3 maanden op reis en qua geld €30000 sparen. Eerder lukte het ons om in een jaar tijd €20000 te sparen (toen nog geen kinderen en koophuis). Willen jullie het excel bestand ook delen??

 4. Bouk Reply

  Wat weer een goed plan van jullie, zeer ambitieus!! Ik ben vanaf begin dit jaar elke maand 250 euro aan het wegzetten op een aparte spaar zodat ik over 5 jaar 15000 euro heb! En daar mag ik mee doen wat ik wil: andere auto, mega luxe vakantie noem maar op! Daarnaast zetten we ook nog een paar bedragen weg voor diverse doelen. Ik heb eigenlijk 20k nodig nog voor aanpassingen aan ons huis, en zei tegen mn vriend; eind volgend jaar dat bijelkaar? Het is niet te doen..zoveel verdienen we niet hoor haha maar t plan is mooi!

 5. Tamara Reply

  Wat een leuk en uitdagend doel!

  Wij hebben ook 100.000 als doel, totaal aan investeringen (het deel eigen geld) en spaargeld, in 2025, samen met het doel om een bepaalde maximum hoogte van de hypotheek bereikt te hebben (ongeveer nog 50.000 extra).

  En in 2033 willen we graag kunnen stoppen met werken. Genoeg nog te bereiken dus, we moeten alleen nog wat meer bewust besparen.

  1. Bb Reply

   Wij sparen maandelijks een klein bedrag waar we niet aankomen en wat inmiddels is uitgegroeid tot een mooie buffer. Daarnaast sparen we steeds een fors bedrag per maand voor een specifiek doel. Nu is dat een auto, dat hebben we bijna bereikt. Daarna gaan we sparen voor een verhuizing inclusief nieuwe inrichting. Tegen die tijd komt er maandelijks honderden euro’s bij doordat we dan ook klaar zijn met het versneld aflossen van mijn studieschuld. Dan zou er ruimte ontstaan om af te gaan lossen op de hypotheek, of misschien om iets minder te kunnen werken mochten er dan kinderen zijn. En wie weet loopt het wel anders of hebben we dan weer andere wensen. Overigens kunnen we ook het beste overweg met extra aflossen of een spaardoel tot een euro of 15.000, ik zie het nog niet gebeuren dat wij een ton sparen zonder een concrete bestemming voor dat geld.

 6. Kaspar Reply

  Hier 500 per maand opzij (gemiddeld hoor, tijdens vakanties gaat het in de min, andere maanden er dik overheen). Loop tot zover dit jaar flink voor op schema! Best lekker, zeker omdat ik een paar jaar terug nog inteerde op mn spaargeld…

  Ik werk hard om te sparen. Heb een barometer op papier getekend waar ik het op bij hou (mijn viermomentje als het weer gelukt is). Verkoop ook veel spullen op marktplaats, mooie extra inkomsten bron. Mijn spaardoel is 20.000 euro, om een huis te kopen. Zou over een jaar bij elkaar moeten zijn. Dan is het daaropvolgende doel om de maandlasten omlaag te krijgen (bv investering in zonnepanelen, of aflossing hypotheek). Met lage lasten ben ik minder afhankelijk van een hoog inkomen. Pas daarna wil ik kijken om geld te gaan investeren in iets om er hopelijk meer rendement uit te halen.

 7. TheMoneyMindset Reply

  Erg leuk artikel. Ik vermoed dat jullie het inderdaad een stuk snel gaan doen dan de vorige keer. Wij zijn ook met iets soortgelijks bezig. Als jullie van plan zijn om binnen nu en een paar jaar dat geld ergens voor te gebruiken, zou ik er niet mee gaan beleggen.

 8. Christy Reply

  Wat een leuk en uitdagende doel! Ook wij hebben 100.000 als doel!!! We zijn dit jaar begonnen en verwachten dit binnen 4 jaar te bereiken. Wij huren goedkoop op moment . Maar we willen over een paar jaar een huis kopen. Maar voor nu eerst studieschuld aflossen, flink sparen, en hopen dat de andere helft ook een vast contract krijgt.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wat leuk! Gelijkgestemden met zelfde doel en ongeveer zelfde looptijd. Hoe oud zijn jullie als ik vragen mag?>

 9. Kimberly Reply

  Super tof dat jullie dat weer gaan doen! We volgen het graag.

  Wij zijn bezig met een verhuizing van een duur huis, naar een goedkoper huis. Exact even groot, maar een dorpje verder op waar de huizen prijzen een stuk lager liggen.

  Door de winst op ons dure huis, hebben we straks nog maar een hypotheek van 75.000 euro die we in 2,5 jaar willen aflossen.

  We verdienen gewoon modaal maar gaan heel bewust met onze uitgaves om. We doen ook nog gewoon leuke dingen en kunnen gewoon nog elk jaar op roadtrip naar ons favoriete vakantieland Amerika.

  Het gaat er dus niet om wat er binnen komt, maar wat er uit gaat.

  Ben heel benieuwd naar jullie excel sheet, wil je die delen?! Succes

    1. Nathalie Schoon Reply

     2500 is bijna een modaal inkomen per maand (2778 is het). Als je 2500 per maand kunt aflossen, heb je dus verder bijna geen enkele uitgaven? Of verdienen jullie per persoon modaal? Want dan heb je geen modaal inkomen, maar verdien je gewoon veel geld samen. Dan is 2500 per maand kunnen aflossen inderdaad heel mooi. Maar dat noem je niet modaal 😉

 10. WMT Reply

  Super motiverend! Wij moeten verbouwen…ons spaardoel 40.000…hopelijk in 2 jaar te realiseren! Eigen bedrijf met wisselend inkomen…wij gaan er voor! Hou je ons op de hoogte van je spaarvorderingen?

 11. Kim Reply

  Super tof dat jullie dat weer gaan doen! We volgen het graag.

  Wij zijn bezig met een verhuizing van een duur huis, naar een goedkoper huis. Exact even groot, maar een dorpje verder op waar de huizen prijzen een stuk lager liggen.

  Door de winst op ons dure huis, hebben we straks nog maar een hypotheek van 75.000 euro die we in 2,5 jaar willen aflossen.

  We verdienen gewoon modaal maar gaan heel bewust met onze uitgaves om. We doen ook nog gewoon leuke dingen en kunnen gewoon nog elk jaar op roadtrip naar ons favoriete vakantieland Amerika.

  Het gaat er dus niet om wat er binnen komt, maar wat er uit gaat.

  Ben heel benieuwd naar jullie excel sheet, wil je die delen?! Succes

 12. Spaarpot123 Reply

  Ik wordt hier heel blij van, daar ik hetzelfde doel heb. € 100.000, maar dan wel binnen 5 jaar i.p.v. 4 jaar. In mei 2019 begonnen en tot nu toe loop ik op schema, zelf ietsjes voor. Minimaal € 20.000 per jaar, en daarnaast ook blijven genieten. Ik wil namelijk nog wel eens doorslaan in het sparen.

 13. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Super leuk dat jullie het weer gaan doen! Ben benieuwd naar je vorderingen, die deel je vast tussendoor wel! Lekker ook om al te starten met 15.000 euro. Dat motiveert dan toch extra om er nog meer van te maken lijkt mij!

 14. Rechelle Reply

  Toffe en inspirerende blog, zoals altijd.

  Een Excel-bestandje, dat vanzelf aftrekt en bijtelt. En vermogen zien omhoog gaan. Zo’n excel estland maken, ben ik daar helaas haren moeten ploeteren. Het lukt me helaas niet. Dus zou super tof zijn als je dat wilt delen, uiteraard cijfers weghalen. 😁

  Dankje..

 15. Chris Reply

  Voor dit jaar is mijn spaardoel € 30.000, net als vorig jaar. Toen heb ik het gehaald, dat gaat dit jaar weer lukken. Voor volgend jaar heb ik de lat wat hoger gelegd: € 33.000. Maar voor de nerd in mijn nog belangrijker: Volgend jaar wil ik eindelijk een spaarquote van 66,67% halen. 2017 zat ik er dichtbij met 65,1%. Dat ga ik dit jaar verbeteren, maar 66,7 zit er niet in. Volgend jaar gaat het lukken!

 16. Zulema Reply

  Tof doel. Hier zou ik dat ook wel willen al moet ik eerst een pers lening van € 40.000 inlossen. En dat met een wisselend inkomen van maanden niets tot aan 1 a 2 x per jaar een boel maar doordat ik weer achter loop met alles schiet het niet op. Toch maa weer in loondienst erbij. Oh ja en als je het excel gaat delen zou ik het toch als download doen en er minimaal € 7.50 voor vragen 😉 schiet ook weer lekker op in jullie doel. Soort van verkapte crowdfunding.

 17. Lindsey Reply

  Ik heb mijn nooit sparende vriend het afgelopen jaar mede door jou tips weten te overtuigen dat we echt wel veel kunnen sparen. Ik spaarde wel altijd en had een leuke buffer. Sinds januari hebben we een gezamenlijke spaarrekening die ik beheer(zodat er ook niks af gehaald wordt) die aardig vol loopt. Nu hebben we een nieuw doel. Sparen voor een mooie investering voor later. Ik denk €60.000 nodig te hebben. Ik wil dit hele bedrag binnen 5 jaar na onze bruiloft( die in mei 2020 is) bij elkaar hebben. Mijn vriend/bijna man;) denkt dat we dat niet gaan halen dus wil het doel op €40.000 zetten. Dat wordt dus nu ons doel, en als het sparen lekker loopt dan passen we het doel toch gewoon aan naar €60.000.
  En ondertussen lees ik vrolijk mee op jou site zodat we alle tips in de praktijk kunnen uitvoeren om die spaarpot helemaal vol te krijgen!

 18. Jo Reply

  Leuk om dit doel met jullie te volgen!

  Als ik dit lees gaat het bij mij ook heel erg kriebelen om keihard alles op te potten en ook voor een enorm spaarbedrag te gaan. Wat voorlopig even niet lukt, ben bezig om allerlei werk aan ons nieuwe huis van de lopende rekening te betalen en geen cent spaargeld aan te raken hiervoor. Meer dan 1000 pm opzij zetten lukt nu even niet.

 19. Kim Reply

  Tof!! Over 16 maanden hopen wij ons spaardoel van €100.000 te halen, we liggen op schema. Het vooruitzicht dat we dan, als we ons huis zouden verkopen, 3 a 3,5 ton overwaarde hebben maakt ons heel blij, wat een vrijheid! Als we klaar zijn met dit spaardoel gaan we het er een paar maanden echt van nemen, kijk ik ook naar uit eerlijk gezegd…. Daarna iets minder streng verder. Jullie succes!!

 20. Cloud Reply

  Het is ontzettend motiverend om te lezen: ook wij doen ons best om nu hard te sparen. Willen proberen voor eind van het jaar 20.000 euro spaargeld te hebben, zodat we ons nieuw te kopen huis kunnen aankleden of de hypotheek lager kunnen houden. Kortom: ook al is ons doel anders, de drang om te sparen is net zo groot en het is leuk te horen hoe iedereen dit voor elkaar probeert te krijgen!

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Ja, LeasePlan Bank geeft dat volgens mij. Je kunt nog Raisin doen ofzo, maar dat doe ik niet. We sparen niet voor de rente maar voor de investering die we uiteindelijk met dat geld gaan doen

 21. Reekje Reply

  Hi Renee, m’n man en ik doen met jullie mee, maar dan nog wel 4 jaar als termijn: 1e jaar 22k, 2e jaar 24k, 3e jaar 26k en 4e jaar 28k= 100.000

  Veel succes en plezier met sparen!

 22. Sarah Reply

  Ik lees je blog nu een paar weken en ben enthousiast! Wel vraag ik me af: waarom hadden jullie er hier voor gekozen om weer te sparen en niet om het meteen te gebruiken om je hypotheek weer sneller af te lossen?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Omdat we het geld wilden investeren in vastgoed. Daar zijn we toch vanaf gestapt. Nu beleggen we het grootste deel voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+