Een vermogen opbouwen? Begin met deze vier geldgewoontes

Ik ga je niet vertellen hoe je snel rijk wordt. Ik ga je wel vertellen hoe je met vier simpele geldgewoontes kunt gaan van iedere maand alles opmaken, naar het beginnen met een vermogen opbouwen.

Vermogen opbouwen. Die woorden hoor je eigenlijk alleen in reclames van beleggingsmaatschappijen. Dan ‘mag je al meedoen’ vanaf een inleg van 10.000 euro. Hartstikke aardig van ze. Maar hoe kom je in vredesnaam aan die eerste 10.000 euro? Hoe begin je met het bouwen van zo’n vermogen? Nou, door deze vier geldgewoontes aan te nemen. Gewoon beginnen en ze doen, totdat je je niet meer herinnert dat je het ooit anders deed.

Sparen
Joehoe, dooddoener. Nu niet meteen dit artikel wegklikken. Dat je moet sparen om te beginnen met een vermogen opbouwen, is een open deur. Dat snap ik. Het gaat erom dat sparen een gewoonte wordt. Dat het net zo logisch wordt voor jou als je huur of hypotheek betalen. Of je billen afvegen na het… je weet wel. Om je zover te krijgen moet je eerst zien hoe belangrijk het eigenlijk is om niet te sparen. Oke, stel. Je vaste lasten beslaan zo’n 50% van je netto inkomen. Hartstikke goed gedaan! Hoe bizar is het dan om de die andere helft van je salaris, allemaal uit te geven. Toch doen heel veel mensen het. Het gaat vanzelf. Ik moet de eerste persoon nog leren kennen die aan het einde van de maand geld overheeft. Als het op de rekening staat, gaat het bij de meeste mensen op. Bij mij ook. Dus moet je dat sparen gaan zien als net zo’n prioriteit als rekeningen betalen. Alleen.. Er klopt niemand bij je aan wanneer je een maand verzuimt te sparen. Je krijgt geen dreigbrief of incassobureau op je dak. Dus wees zelf je eigen deurwaarder. Zet dat sparen in je lijstje met te betalen rekeningen. Pas als ook die factuur aan jezelf betaald is, kun je vrij gaan spenden.

Lees ook: Hoeveel geld heb je echt nodig?

Doe iets met je geld
Van je spaargeld op een spaarrekening zetten, tegen 0,3% rente wordt niemand vermogend. Tenzij je wel heel hard spaart. Dus doe iets met je geld. Ga beleggen, investeer of stop het dan in ieder geval in een deposito, waar je iets meer rente vangt. Let op: ik heb het nu over geld dat je niet nodig hebt. Ken je het cadeau van rente op rente al? Dat betekent dat je rente krijgt, iedere jaar of kwartaal. Dat laat je staan en dan krijg je daar het jaar daarna weer rente over. Als je dan toch kiest voor de veiligheid van een spaarrekening, laat dan in ieder geval het wonder van rente op rente zijn werk doen.

Doe het met minder
Als je kunt leven van minder dan je binnen krijgt, word je vanzelf rijk. Het leven, en ook financien, kunnen zo simpel zijn. Mensen focussen, wanneer ze een vermogen willen opbouwen, vaak op hun inkomen. Om dat maar zo hoog mogelijk te krijgen. Maar als je het allemaal uitgeeft, heb je daar alsnog geen bal aan. En bovendien: je went aan een dure levensstijl, die je ook vol wilt houden wanneer je ouder wordt. Zo wordt de kans dat je ooit een leuk bedrag op de bank, in aandelen of ergens anders hebt staan, niet bepaald groter. Door 150 euro te schrappen in je uitgaven, dat iedere maand tegen gemiddeld 4% rendement op de beurs te brengen, is dat bedrag na 30 jaar ruim een ton in euro’s waard.

Lees ook: Waarom niet spenden maar sparen jezelf ultiem verwennen is

Weg met schulden
Voor je huis, oké. Maar verder zou ik – als je een vermogen wilt opbouwen – geen geld lenen. Dat is zo’n stap weg van je doel. Het levert je niet alleen een schuld op, die je terug moet betalen. Het kost je vooral een hoop rente. Geld dat je zoveel beter kunt gebruiken om je eigen kas te spekken. Bereken bij iedere lening – hoe gunstig hij ook lijkt – wat het je in totaal een rente kost. Dan ben je vast snel genezen. En als je mijn eerste tip ten harte neemt, en sparen serieus gaat nemen, kun je wat je wilt kopen ook prima bij elkaar sparen.

Mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ verschijnt op 25 oktober. ‘Reken af met al die vaste lasten en kies voor vrijheid. ‘ Je kunt ‘m nu al reserveren via Bol.com.  Krijg je ‘m als allereerste op je mat.

 

4 Comments

 1. dertigermetkids Reply

  en daarna 😉
  sparen is leuk maar dat is nog geen vermogen opbouwen 😉 ben ondertussen klaar met sparen :p dus aan t uitzoeken wat we precies willen nu met ons geld.. wat is verstandig, wat is veilig, wat levert wat op .. :p

  1. Fred Reply

   Iedereen is uiteindelijk in staat om enkele tonnen, of zelfs een miljoen euro of meer op te bouwen. Voorwaarden zijn inderdaad de discipline om consequent geld opzij te leggen en een hoog rendement, dus dan kom je bij aandelen. Wij stoppen maandelijks ruim 4.000 euro in het wereldwijde aandelenfonds van Meesman. En hebben 4 beleggingsappartementen gekocht. Ons eigen vermogen buiten het vastgoed om bedraagt zo’n 225.000 euro. En dat groeit dus jaarlijks met zo’n 50-60k.

   Maar gek genoeg merk ik dat hoe groter ons vermogen wordt, hoe minder het me boeit. Geld is belangrijk om een fatsoenlijk leven van te kunnen leiden (eten, onderdak, kleding, ontplooiing, sociale relaties), maar als je eenmaal best veel geld hebt, merk je dat dit kapitaal eigenlijk helemaal geen bestemming heeft, doordat we gewoon gewend zijn geraakt om basic te leven. En dus vraag ik me steeds vaker af: waar bouw ik dit kapitaal eigenlijk precies voor op? Ja, voor mijn kinderen. Maar ik vind ook dat zij later moeten leren om zelf hun eigen geld te verdienen en niet alleen te teren op het geld van papa en mama.

   Het punt is ook nog eens dat wij loonslaven vermogen willen opbouwen met geld dat wij over houden van ons loonslavenbestaan. Mijn opvatting is eigenlijk dat als je echt vermogend wilt worden, je een onderneming moet beginnen. Daar kun je in je onderneming een kapitaal mee opbouwen en ook een inkomen mee genereren. Daar horen uiteraard ook risico’s bij, maar waarom zouden we die risico’s wel accepteren bij iets buiten onszelf (aandelen) en niet bij iets dat juist binnen onze eigen mogelijkheden ligt (eigen onderneming).

   Een ander punt: leuk hoor om een miljoen op te bouwen. Maar door de spaarzaamheid van de weg waarlangs je dit miljoen opbouwt, heb je waarschijnlijk niet eens een miljoen nodig. En bedenk ook dat als je een miljoen opbouwt in box 3 je hier in totaal 400.000 euro vermogensbelasting over betaalt. Koop je een leuk huis voor. Dus misschien is de helft, 500.000 euro ook wel een prima doelstelling, gooi je nog maar 200.000 euro weg aan de box 3-fiscus. Of koop een huis in Frankrijk, dit wordt ook niet belast in box 3.

   1. Thomas Reply

    Hoi Fred,
    Helemaal met je eens vwb vermogen opbouwen via een eigen onderneming. Overigens niet voor iedereen weggelegd. Van doelloos sparen wordt je inderdaad niet wijzer. Maar waarom doe jij dat dan? En waarvoor doe je het? Misschien kun je nu al met pensioen, meer reizen, meer tijd met je dierbaren doorbrengen. En hoe fijn is het om je kinderen te helpen om ook meer van het leven te kunnen genieten, door je vermogen met hen te delen.

    Maarrr… even inhoudelijk. Voor je huis in Frankrijk moet je ook gewoon box 3 belasting betalen. Doe je dit niet, dan ontduik je belasting en riskeer je dikke boetes, ALS ze er achter komen.

    1. Fred Reply

     Hoi Thomas,

     Ja, helemaal eens. Ik stel mijzelf die vraag ook. Denk dat ik voor mijzelf niet duidelijk heb bepaald wanneer genoeg genoeg is.

     Wat betreft het huis in Frankrijk; naar mijn weten, betaal je netto (bijna) niks in box 3 door een belastingverdrag tussen Frankrijk en Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+