Een vermogen opbouwen? Begin met deze vier geldgewoontes

Ik ga je niet vertellen hoe je snel rijk wordt. Ik ga je wel vertellen hoe je met vier simpele geldgewoontes kunt gaan van iedere maand alles opmaken, naar het beginnen met een vermogen opbouwen.

Vermogen opbouwen. Die woorden hoor je eigenlijk alleen in reclames van beleggingsmaatschappijen. Dan ‘mag je al meedoen’ vanaf een inleg van 10.000 euro. Hartstikke aardig van ze. Maar hoe kom je in vredesnaam aan die eerste 10.000 euro? Hoe begin je met het bouwen van zo’n vermogen? Nou, door deze vier geldgewoontes aan te nemen. Gewoon beginnen en ze doen, totdat je je niet meer herinnert dat je het ooit anders deed.

Sparen
Joehoe, dooddoener. Nu niet meteen dit artikel wegklikken. Dat je moet sparen om te beginnen met een vermogen opbouwen, is een open deur. Dat snap ik. Het gaat erom dat sparen een gewoonte wordt. Dat het net zo logisch wordt voor jou als je huur of hypotheek betalen. Of je billen afvegen na het… je weet wel. Om je zover te krijgen moet je eerst zien hoe belangrijk het eigenlijk is om niet te sparen. Oke, stel. Je vaste lasten beslaan zo’n 50% van je netto inkomen. Hartstikke goed gedaan! Hoe bizar is het dan om de die andere helft van je salaris, allemaal uit te geven. Toch doen heel veel mensen het. Het gaat vanzelf. Ik moet de eerste persoon nog leren kennen die aan het einde van de maand geld overheeft. Als het op de rekening staat, gaat het bij de meeste mensen op. Bij mij ook. Dus moet je dat sparen gaan zien als net zo’n prioriteit als rekeningen betalen. Alleen.. Er klopt niemand bij je aan wanneer je een maand verzuimt te sparen. Je krijgt geen dreigbrief of incassobureau op je dak. Dus wees zelf je eigen deurwaarder. Zet dat sparen in je lijstje met te betalen rekeningen. Pas als ook die factuur aan jezelf betaald is, kun je vrij gaan spenden.

Lees ook: Hoeveel geld heb je echt nodig?


Doe iets met je geld
Van je spaargeld op een spaarrekening zetten, tegen 0,3% rente wordt niemand vermogend. Tenzij je wel heel hard spaart. Dus doe iets met je geld. Ga beleggen, investeer of stop het dan in ieder geval in een deposito, waar je iets meer rente vangt. Let op: ik heb het nu over geld dat je niet nodig hebt. Ken je het cadeau van rente op rente al? Dat betekent dat je rente krijgt, iedere jaar of kwartaal. Dat laat je staan en dan krijg je daar het jaar daarna weer rente over. Als je dan toch kiest voor de veiligheid van een spaarrekening, laat dan in ieder geval het wonder van rente op rente zijn werk doen.

Doe het met minder
Als je kunt leven van minder dan je binnen krijgt, word je vanzelf rijk. Het leven, en ook financien, kunnen zo simpel zijn. Mensen focussen, wanneer ze een vermogen willen opbouwen, vaak op hun inkomen. Om dat maar zo hoog mogelijk te krijgen. Maar als je het allemaal uitgeeft, heb je daar alsnog geen bal aan. En bovendien: je went aan een dure levensstijl, die je ook vol wilt houden wanneer je ouder wordt. Zo wordt de kans dat je ooit een leuk bedrag op de bank, in aandelen of ergens anders hebt staan, niet bepaald groter. Door 150 euro te schrappen in je uitgaven, dat iedere maand tegen gemiddeld 4% rendement op de beurs te brengen, is dat bedrag na 30 jaar ruim een ton in euro’s waard.

Lees ook: Waarom niet spenden maar sparen jezelf ultiem verwennen is

Weg met schulden
Voor je huis, oké. Maar verder zou ik – als je een vermogen wilt opbouwen – geen geld lenen. Dat is zo’n stap weg van je doel. Het levert je niet alleen een schuld op, die je terug moet betalen. Het kost je vooral een hoop rente. Geld dat je zoveel beter kunt gebruiken om je eigen kas te spekken. Bereken bij iedere lening – hoe gunstig hij ook lijkt – wat het je in totaal een rente kost. Dan ben je vast snel genezen. En als je mijn eerste tip ten harte neemt, en sparen serieus gaat nemen, kun je wat je wilt kopen ook prima bij elkaar sparen.

Mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ verschijnt op 25 oktober. ‘Reken af met al die vaste lasten en kies voor vrijheid. ‘ Je kunt ‘m nu al reserveren via Bol.com.  Krijg je ‘m als allereerste op je mat.

 

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.