Dit gezamenlijke doel is het beste cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis

Wat geef je je lief dit jaar nu weer cadeau met Kerstmis of Sinterklaas? Ik zou zeggen: een gezamenlijk spaardoel. Dat doet meer voor je relatie dan welke aankoop dan ook. Ik vertel openhartig waarom dat ons huwelijk redde.

Fietslampjes wil mijn man dit jaar voor Sinterklaas. Gaap. Saaier wordt het niet. Oké, ik mag eigenlijk niks zeggen. Want ik vroeg zelf om een warme pyjamabroek voor winterse avonden. Minstens zo boring. Ik moest er hard over nadenken. Terwijl ik aan de keukentafel op het internet aan het surfen was op zoek naar cadeau ideeën, dacht ik opeens: dit is toch krankzinnig? Ik heb niets te wensen, dus zoek ik via Google naar dingen die ik kan vragen. In plaats van te accepteren dat ik alles heb wat ik zou willen en daar dik tevreden mee te zijn. Er moet altijd iets gegeven worden.

Het zette me aan het denken: wat heb ik de laatste jaren gekocht of gekregen wat me echt gelukkig heeft gemaakt. Die blauwe leren broek die ik onlangs kocht, komt in de buurt. Maar ook dan: écht gelukkiger? Nee, als de broek morgen spoorloos zou zijn, zou ik balen maar niet meer dan dat. Het enige wat ik kan bedenken: onze tweede zoon Bowie. Ja, dat heeft me (nadat de slapeloze nachten voorbij waren) echt gelukkiger gemaakt. Vanochtend zat hij bij me achterop de fiets, toen we zijn grote broer naar school brachten. Hij sloeg zijn kleine, mollige handjes met die kuiltjes erin, om mijn rug en ik smolt. Meestal ben ik niet zo’n smelt-mama, maar ik geef eerlijk toe dat ik op de terugweg een extra rondje heb gefietst om daar wat langer van te kunnen genieten.

Waar ik nog meer gelukkig van word? Dat mijn man en ik na dit jaar nog samen zijn. 2018 was spannend, op dit gebied. We waren elkaar even verloren. Alsof hij naar links keek en ik naar rechts. Nu in december sta ik er extra bij stil dat we daar doorheen zijn gekomen. Ik durf wel te zeggen dat het nu beter is dan het ooit was. Niet altijd makkelijk, wel heel vaak mooi. Als ik één ding zou moeten kiezen wat ons door alle ups en downs, mooie en slechte tijden, samen heeft gehouden? Gezamenlijke doelen stellen. Wij kunnen samen vreselijk goed dromen. En verdomd, so far weten we die dromen redelijk goed werkelijkheid te laten worden. Prive, maar ook zakelijk. PorteRenee.nl (de naam door mijn lief bedacht) was ooit niet meer dan een droom en is nu een volwassen site met maandelijks zo’n 100.000 unieke bezoekers. Mijn man droomde na allerlei radio-banen van het presenteren van een ochtendshow en ja hoor, dat doet hij sinds 1,5 jaar nu elke dag.

Lees ook: Een geldgeheim dat ik iedereen aanraad

Ik durf best te zeggen dat ook een gezamenlijk financieel doel, ons geholpen heeft. Toen we net samen waren, praatten we veel over hoe onze toekomst eruit zou zijn. En hoe we zouden willen dat die eruit zag. Dat ging natuurlijk over kinderen, over werk, een huis, dat soort dingen. Daarbij spraken we ook over de financiële kant daarvan. Het waren gesprekken over wat ons gelukkig maakte en geld is daar nu eenmaal handig bij. We wilden veel tijd met onze kinderen doorbreken. We wilden werk waar we geluk uit haalden. We droomden van balans en van iedere dag een paar momenten waarop we zouden denken: man, wat een mooi leven is dit. Er kwam daarna genoeg tegenslag. Genoeg momenten waarop we juist dachten: Man, wat een leven, maar dan niet positief. Na die downs voelt het nu alsof we bij de ups zijn beland. De schulden liggen achter ons, net als de slapeloze nachten (grotendeels).

Dat we altijd veel en open over geld hebben gepraat, bespaarde ons niet alleen veel zorgen maar heeft ons ook verbonden. Samen voor een financieel doel gaan, zet de neuzen dezelfde kant op. Je wordt partners, ook op dit gebied. Je moedigt elkaar aan, helpt elkaar weer overeind wanneer je plat op je gezicht bent gevallen of het gewoon even niet ziet zitten. Het dwingt je om steeds maar weer opnieuw te praten over: Waar gaan we heen? Wat maakt jou blij? En mij? Staan we nog achter ons doel? Wat willen we samen? Geld was voor ons een middel om het leven te realiseren waar we van droomden. Een vrij leven, met veel liefde, tijd voor elkaar en vol van dingen die belangrijk voor ons zijn. Kijk, liefde kun je niet kopen. Vrije tijd wel, waardoor er ruimte is voor die liefde waar we zo bewust van willen genieten.

Als je niet weet wat je je lief moet geven. Doe dan naast die pyjamabroek of fietslampjes eens een gezamenlijk doel cadeau. Of je nu besluit samen de marathon te lopen (lijkt me zó gaaf om samen te doen) of een financieel doel stelt (extra aflossen op je hypotheek, bijvoorbeeld). De motivatie om dat einddoel te bereiken, zal je verbinden. Net zoals dat ons heeft gedaan.

Cheers op de liefde! 

Je kunt natuurlijk ook mijn boek Duur Huis, Nooit Thuis cadeau geven, he? Lees het allebei (geen ruzie maken wie er eerst mag) en stel samen een financieel doel!

 

 

One Comment

  1. Kaspar Reply

    Jaaa! Dit is zó waar! Niets verbroederd meer dan een gezamenlijk doel. Of dat nu een spaardoel is of iets anders. Dat maakt niet uit (geldt trouwens niet alleen voor privé relaties, maar ook op het werk! Wil je echt in teamverband werken: zorg dan voor een gezamenlijk doel dat je binnen een tevoren vast te stellen periode wilt bereiken…).

    Wel belangrijk wat mij betreft (als ik zo vrij mag zijn dat te delen) bij een doel is dat het doel haalbaar is en dat je tevoren bepaalt welke tijd je daarvoor wilt (moet?) nemen. Anders blijft het een vaag iets. En maak het iets leuks… Dus niet als doel ‘laten we 5000 euro sparen’. Maar bijvoorbeeld: ‘laten we 2000 euro sparen voor die vakantie en laten we deze pas boeken als we daarnaast nog eens 3000 euro extra gespaard hebben…’. Trouwens ook een heel goed idee als je alleen bent… Dergelijke doelen stellen. Het houdt namelijk ook de relatie met jezelf gezond 😉

    Wel leuk in dit kader… Mijn eerste geheel zelf bedachte én gekochte kadootje voor mijn vader (toen ik voor het eerst zelf gedichten moest schrijven in december, je snapt de fase) was een spaarpot in de vorm van een auto met daarbij de tekst ‘Al die autos altijd maar kapot daarom een spaarpot’. Nu is er nooit een gulden in die spaarpot beland, maar dat kadootje staat nog steeds op een plank ergens. Mijn eerste kadootje ooit was dus een spaardoel! Achteraf bezien: wat een wijsheid voor een toen nog 10-jarig jochie… 😀 (of misschien wist ik gewoon niks anders als kado. Kan ook! Maar het blijft een mooie gedachte).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+