Wat doe je met dat geld? Aflossen? Sparen? Aandelen?

Sparen gaat lekker! Je buffer is eigenlijk wel vol en de vakantie is ook bij elkaar gespaard. En nu? Wat ga je verder met het geld doen? Aflossen? Beleggen? Toch verder sparen? Ik vertel hoe wij dat aanpakken.

Als ik niet na zou denken, zou ik al ons spaargeld in onze hypotheek stoppen. Onze hypotheek is namelijk de enige schuld die we hebben. Hoe lekker zou het zijn om een flinke deuk in dat pakje boter te slaan? Hup, de hele boel overmaken naar de bank. Geweldig. Maar ja, het leven, he? Je weet nooit wat er te gebeuren staat. Dus geldt in het echte leven dezelfde regel als in het casino: spreid je winkansen. Stel, morgen word ik ziek. Geen griepje, maar ik loop een gekke bacterie op. Daardoor ben ik twee maanden uitgeschakeld. Wat dan? Ik werk als zzp’er en dus komt er gedurende die twee maanden zo ongeveer geen geld binnen. Niks. Nada. 


Zouden we geen spaargeld hebben, dan is er gelijk nood aan de man. We kunnen de hypotheek niet meer betalen, ook al losten we zo lekker af. Dat wil je niet. Dus hebben we een noodfonds van 1.000 euro voor kleinere noodzaken, zoals een reparatie aan de auto of een poes die naar de dierenarts moet. Daarnaast proberen wij minimaal drie maanden aan vaste lasten op de rekening te hebben staan. Voor een echt veilig gevoel zou dat wat meer moeten zijn. Zeg zes maanden. Vooral omdat wij allebei zelfstandig ondernemers zijn zonder vangnet. Geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, geen recht op uitkering. Ben je met zijn tweeën en beide in loondienst, dan lijkt drie maanden me op zich genoeg.

LEES OOK: “Ons vermogen bouwen we op met aandelen, goud en Bitcoin

Oké, dus je hebt je noodfonds, je 3 tot 6 maanden rekening en je lost iedere maand wat af op je hypotheek. What else? Beleggen! Nou niet meteen stoppen met lezen. Niet meteen zweetaanvallen krijgen omdat je nog voor je ziet hoe de beurs knalrood kleurde tijdens de vorige crisis. Ik bedoel niet gokken met aandelen. Ik bedoel passief, gespreid en laagdrempelig beleggen. Wij kiezen zelf voor indexfondsen en beleggen daarin bij budgetpartijen Meesman en Brand New Day. Indexfondsen zijn pakketjes met aandelen die aan dezelfde Index staan. Een Index is bijvoorbeeld de AEX of de S&P500 in Amerika. Je koopt zo dus in één keer heel veel kleine stukjes van aandelen. In één klap dus lekker gespreid. Dat is een stuk veiliger dan bijvoorbeeld al je geld in Amazon en KLM stoppen. Doet het ene bedrijf het slecht, dan is de kans groot dat anderen het juist goed doen of gewoon op niveau blijven. Natuurlijk, in zo’n knalrode crisis als we een paar jaar geleden meemaakten, is het op de beurs niet bepaald scoren. Maar wanneer de economie opkrabbelt des te meer. Als je dus over decennia lang dat geld laat staan, zul je een zelfde soort effect zien. Slechte tijden en goede tijden volgen elkaar op. Het geld dat wij in de beurs stoppen, zien we als lange termijn-geld. 

In een ideale wereld bepaal je percentages voor jezelf. Hoeveel heb je te verdelen? Hoeveel procent gaat naar welke spaarrekening? Hoeveel los je af? Hoeveel beleg je en zo voorts. Maak een lijstje met wat er bij jullie nu precies in en uitgaat en sla aan het verdelen. Het is even een werkje maar dan heb je jouw tactiek wel in één keer helemaal op orde. Het geeft een gevoel van zekerheid in een onzekere wereld van tijdelijke contracten, corona en een economische crisis die aanklopt. Het geeft je het gevoel dat je de touwtjes weer zelf in handen neemt. In het Nederlands hebben we (naar mijn zin) veel te weinig motiverende spreekwoorden. Dus leen ik maar een Amerikaanse, waar ze er koning in zijn. ‘It’s not about where you start, it’s about wether you start.’ Het gaat niet om waar je begint, maar dát je begint. Amen!

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.