We zijn niet goed in het omgaan met geld, aldus psycholoog Dan Ariely. Hij schreef een boek getiteld ‘Geld en Gedrag.’ Het is niet allemaal slecht nieuws. Hij ontdekte ook een manier waarop sparen twee keer zo goed gaat. 

De mens kan niet goed met geld omgaan. Ik hoor het wel vaker van zogenaamde experts. Daar word ik eerlijk gezegd een beetje treurig van. Het is niet echt een motiverende boodschap. We kunnen het niet? Oke, fuck dat dan maar. We kunnen het toch niet. Terwijl ik juist geloof in andersom denken: verzin dan een manier die wel werkt. En gelukkig doet psycholoog Dan Ariely dat ook in een interview dat hij gaf aan Trouw.

Lees ook: Hoe wij een ton spaarden voor ons eigen huis

“Wat echt indruk op me maakte was het experiment dat we in Kenia deden naar spaargedrag. We stuurden groepen mensen wekelijks sms’jes om ze eraan te herinneren dat ze moesten sparen. Andere groepen gaven we wekelijks een bonus als ze daadwerkelijk hadden gespaard. Daarnaast stuurden we een groep mensen berichtjes én gaven we hun een goudkleurige munt mee naar huis, met daarop 24 vakjes: het aantal weken dat het spaarplan – en dus het experiment – duurde. Zij moesten de munt op een goed zichtbare plek in hun woning ophangen en er een krasje in zetten als ze die week hadden gespaard. Deze groep had na afloop twee keer meer gespaard dan de anderen. En waarom? Omdat de munt zichtbaar was, omdat mensen hem konden aanraken, omdat ze door die munt met elkaar spraken over sparen.”

Meer van dit soort gouden tips vind je in Dan Ariely’s boek Geld en Gedrag.
Er staat groot op de cover: Dit boek verdient zichzelf terug. En dat geloof ik echt.

Zo zie je maar. We kunnen het wel. We moeten alleen een goede manier vinden om onszelf en elkaar te motiveren.  Ik hoop altijd dat deze site voor veel mensen is, wat die sms’jes voor die mensen in Kenia waren. Een voortdurende herinnering in je tijdlijn: Oh ja, even op mijn geld letten. Oh ja, blijven sparen. Ik wil dat dat sparen iets leuks wordt. Dat je je salaris krijgt en denkt: oh leuk, nu kan ik een deel op mijn spaarrekening zetten en even opschrijven hoe die weer gegroeid is. Misschien ben ik gek, hoor. Maar ik heb dat gevoel wel. Wat vind je er dan zo leuk aan, vragen mensen me wel eens met een vies gezicht. Zij snappen er niets van. Het heeft niet eens zozeer met geld te maken, dan wel met de uitdaging die je jezelf stelt. Mensen lopen een marathon omdat ze willen weten of ze het kunnen. Ik spaarde 100.000 euro, natuurlijk voor mijn huis, maar ook om te zien of mijn man en ik dat konden. En verdomd, het lukte. Dat gevoel. Als je dat te pakken hebt, wordt sparen makkelijker en leuker.

Hoera, in oktober ligt mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ in de winkels. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com. Vind ik leuk!