Professor: zo gaat sparen twee keer zo hard

De mens is niet goed in geld, aldus professor Dan Ariely. Hij deed onderzoek en ontdekte een supersimpele manier waarop sparen 2x zo hard gaat.

Mensen kunnen nu eenmaal niet goed omgaan met geld. Ik hoor het wel vaker van zogenaamde experts. Daar word ik eerlijk gezegd een beetje treurig van. Het is niet echt een motiverende boodschap. We kunnen het niet? Oke, fuck dat dan maar. We kunnen het toch niet. Terwijl ik juist geloof in andersom denken: verzin dan een manier die wel werkt. En gelukkig doet psycholoog Dan Ariely, schrijver van het boek ‘Geld en Gedrag’ dat ook. Hij ontdekte ook een manier waarop sparen twee keer zo goed gaat. In een interview in de krant (Trouw) legt hij het uit.

Lees ook: Hoe wij een ton spaarden voor ons eigen huis

“Wat echt indruk op me maakte was het experiment dat we in Kenia deden naar spaargedrag. We stuurden groepen mensen wekelijks sms’jes om ze eraan te herinneren dat ze moesten sparen. Andere groepen gaven we wekelijks een bonus als ze daadwerkelijk hadden gespaard. Daarnaast stuurden we een groep mensen berichtjes én gaven we hun een goudkleurige munt mee naar huis, met daarop 24 vakjes: het aantal weken dat het spaarplan – en dus het experiment – duurde. Zij moesten de munt op een goed zichtbare plek in hun woning ophangen en er een krasje in zetten als ze die week hadden gespaard. Deze groep had na afloop twee keer meer gespaard dan de anderen. En waarom? Omdat de munt zichtbaar was, omdat mensen hem konden aanraken, omdat ze door die munt met elkaar spraken over sparen.”

Dan Ariely in Trouw

Zo zie je maar. We kunnen het wel. We moeten alleen een goede manier vinden om onszelf en elkaar te motiveren.  Ik hoop altijd dat deze site voor veel mensen is, wat die sms’jes voor die mensen in Kenia waren. Een voortdurende herinnering in je tijdlijn: Oh ja, even op mijn geld letten. Oh ja, blijven sparen. Ik wil dat dat sparen iets leuks wordt. Dat je je salaris krijgt en denkt: oh leuk, nu kan ik een deel op mijn spaarrekening zetten en even opschrijven hoe mijn saldo weer gegroeid is.

Wat vind je dan zo leuk aan sparen, vragen mensen me wel eens met een vies gezicht. Het heeft niet eens zozeer met geld te maken, dan wel met de uitdaging die je jezelf stelt. Mensen lopen een marathon omdat ze willen weten of ze het kunnen. Ik spaarde 100.000 euro, natuurlijk voor mijn huis, maar ook om te zien of mijn man en ik dat konden. En verdomd, het lukte. Dat gevoel. Als je dat te pakken hebt, wordt sparen makkelijker en leuker.

Dit is ook precies waar mijn ebook over gaat. Ik vertel daarin mijn verhaal. Van flinke schulden naar volop welvaart. Ik geef mijn 101 beste geldtips en vertel over alles waar ik zelf tegenaan ben gelopen. Ik wijd ook een heel hoofdstuk aan hoe je je partner aan boord krijgt van je plannen. Want, samen gaat het nu eenmaal sneller. Maar ook tips over inzicht krijgen (en houden) en financiële doelen stellen.

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Best gelezen afgelopen week -

 2. Pingback: 6 online diensten die je kunt delen (en zo geld kunt besparen) -

23 Comments

 1. Mimi Reply

  Wat voor ons goed werkt is het ‘betaal jezelf eerst’ principe. Wanneer ons salaris is gestort, gaat er eerst een bedrag naar de spaarrekening. Hoe hoe dit bedrag is hangt af van de te verwachten uitgaven: de vaste maandelijkse (incl. ruim budget voor kleding en uitjes) en evt. eenmalige grote uitgaven zoals gemeentelijke belastingen. De inkomsten min deze verwachte uitgaven rest sparen we en dat gaat heel goed. Heel soms moet ik wat terugboeken ivm onverwachte (leuke) uitgaven, maar dat kan en mag:)

 2. Gerlinde Reply

  Veel mensen maken (gek genoeg) niet de link met de uren die ze werken, hun daadwerkelijke inkomen en het aantal uren dat ze ergens voor werken. Als je de kosten voor je baan (kinderopvang, auto, reisgeld, gemakseten aan het einde van de dag, de werkster etc) van je salaris afhaalt, zie je wat je werkelijk verdient. En dan is anderhalve dag werken voor een tasje met prulletjes van ikea of intratuin opeens wel veel in plaats van ‘maar een paar tientjes’.

  Ze werken gewoon omdat ze werken, aan het einde van de maand komt er weer geld binnen en men geeft het weer uit tot het op is. Alsof het drie losse dingen zijn. En dat is niet zo

 3. dertigermetkids Reply

  helemaal waar! t sparen maak ik enorm zichtbaar in mn excel! hoe beter t sparen gaat, hoe meer gemotiveerd ik ook ben ! psychisch sneeuwbal effect!
  hang t niet zichtbaar in mn huis, te perfectionistisch daarvoor, kan niet iets zichtbaars op papier verzinnen wat ook daadwerkelijk klopt.. mn excel klopt wel omdat ik t netjes bij hou dus liever zo :p altijd actueel en up to date en kloppend 😉

 4. Natasja Reply

  Sparen is bij mij een onderdeel van mijn vaste lasten. Iedere maand gaat er automatisch een vast bedrag naar mijn spaar rekening. Ook als er aan het eind van de maand geld overblijft gaat dat meteen naar de spaarrekening. Extra inkomsten zoald een bonus, een 13e maand of een teruggave van de belasting idem dito. En natuurlijk haal ik ook weleens wat van mijn spaarrekening voor iets leuks. Maar hé, daar heb ik dan ook hard voor gespaard. 😉

  1. Renee Post author Reply

   Zo moet je het ook zien, denk ik. En hey, niks mis met af en toe iets leuks voor jezelf of een ander kopen!

 5. Sylvia Reply

  Wij zijn verslaafd aan sparen en tellen de dagen af tot we weer extra kunnen aflossen. In de keuken hangt een bord waar we steeds de hypotheek schuld opschrijven. Inmiddels hebben we in 2018 al 26000 euro extra afgelost!

  1. Alexander Reply

   Dit bericht is van juni 2018. Dan moet je minstens 200.000 per jaar verdienen om in zo’n korte tijd al 26.000 EXTRA af te lossen. Of heb ik het mis.

  2. Alexander Noordover Reply

   Als je in juni 2018, al 26.000,- extra hebt afgelost in dat jaar. Dan moet je minimaal 100.000 per jaar verdienen. Of moet het 2600,- zijn ?

 6. Carla van BB Reply

  Ook bij ons gaat er eerst een flink bedrag naar onze spaarrekening Zodra mijn uitkering gestort is.
  Een week later komt het salaris van mijn man waar bijna alle vaste lasten nog diezelfde week automatisch vanaf gaan.
  Wat overblijft is ons leefgroep voor boodschappen en uitjes.
  Wat daar nog van overblijft word later ook weer gespaard.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Hi Marijke, inschrijven gaat niet meer. We zijn al begonnen, namelijk. Zal de link verwijderen. De content komt uiteindelijk ook op de site, dus hou die vooral in de gaten.

 7. Annelies C Reply

  Waar ik vooral benieuwd naar ben is een bepaald percentage wat je adviseert. 200 euro wegzetten is voor de ene heel veel en voor de ander weinig. Is een vast percentage sparen als uitgangspunt een mooi streven? En hoeveel dan?

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Annelies, het Nibud adviseert 10% weg te zetten. Wat mij betreft zou dat een minimum zijn en zou ik proberen een hoger spaarsaldo te stellen. Maar ook hier geldt weer: ik kan niet in de portemonnee van een ander kijken. Iedere gespaarde euro is er wat dat betreft één en een hoera waard!

 8. Judith Reply

  De spaarchallenge was super. Ik ben er deze maand echt mee bezig geweest en heb een leuk bedrag kunnen sparen. Mijn man kreeg deze maand zijn loonsverhoging en ook komt natuurlijk de loonstrook positiever sowieso uit. Dat extra heb ik ook gelijk gespaard.

 9. Irma Reply

  Mijn vriend en ik hebben de app 52 weeks challenge gedownload. Hierbij krijg je automatisch een herinnering op je telefoon om te sparen. Wij doen het ouderwets in een doosje. Zo is het visueel en dat helpt ook!

 10. Viktor Reply

  Tip nummer 1: gebruik je pinpas zo weinig mogelijk. Het is zo makkelijk. Even contactloos hier, een broodje daar. Neem je weekgeld op van de pinautomaat en berg daarna je pinpas op.
  Tip nummer 2: “there’s a sucker born every minute”. Deze uitspraak kan niet waar genoeg zijn. Geef je geld niet uit aan dingen die je niet nodig hebt of waar je er al 4 van hebt.
  Tip nummer 3: back to basics. Verkoop die dure iphone, neem kamergenoten, ga maar max. 1 keer per maand uit eten. Eet gezond en neem al je maaltijden van thuis mee naar werk of school. Een laag economisch voetspoor is het adagium.
  Tip nummer 4: sluit geen leningen af! De weg naar de afgrond! Als je het niet kan betalen, spaar ervoor!
  Tip nummer 5: lees de eerste vier tips!

 11. kees den Toom Reply

  ik heb de kingloop win kel gevonden .ik koop er b.v. nieuwe strop dassen voor 1,25 ,stomen van een stropdas kost 5,50

 12. Marie de Jonge Reply

  Ik geloof ook dat omgaan met geld iets is wat wij allemaal lastig vinden maar wel kunnen leren. Maak een plan en zet doelen. Op deze manier weet je waarvoor je spaart. Ik vind het overigens ook belangrijk dat kinderen hier op de basisschool meer over leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+